Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#21251) Tamás9x válasza PROTRON (#21250) üzenetére


Tamás9x
őstag

Szét kell szedni és becsöpögtetni lakkal, nagy százalékban megszűnik a tekercs hangja.

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21252) PROTRON válasza Tamás9x (#21251) üzenetére


PROTRON
addikt

De nem nekem kellett a válasz, hanem zombi kollegának. :D
De azért én is megköszönöm, csak nekem még garis az EVGA platinum 1000-es tápom, amiben csak a ventilátor vezérléssel van bajom...meg maga a venti típusával, hogy túl hangos a motorhangja.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21253) Tamás9x válasza PROTRON (#21252) üzenetére


Tamás9x
őstag

Igazad van bocs :). A garancia felulirja sajna akkor ezt a lehetoseget, kiveve ha nincs leragasztva, es tudod feltunes nelkul cserelni.

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21254) llacee


llacee
őstag

Sziasztok!
Van egy három éve gond nélkül üzemelő konfigurációm
5900x, msi b550, 6800xt, 2ssd, 14ventillátor, ekwb d5 pumpa, egyedi vízhűtés és seasonic 750 gold modular táp
Nincs tuning, minden alapon jár(t)
Az új tünet, hogy ha elkezdek combosabb játékkal játszani, minden előzmény nélkül lekapcsol a gép.
Nem reset, hanem mintha kihúznám a falból. Bekapcsoló gombra semmi, csak ha áramtalanítom, de akkor azonnal indul.
Hőmérsékletek a hűtésnek megfelelően alacsonyak.
Sajnos csak egy 600-as gond táp van egy másik gépemben, de az valószínű kevés lenne ugyan ezen teszthez.
Elképzelhető, hogy kezdi feladni 3 év után a seasonic?

(#21255) watador600


watador600
senior tag

Sziasztok!

Látom nem nagyon pörög ez a topik, de gondoltam bepróbálkozom. Van egy EVGA P+ 1300 wattos tápom, ami elképesztő mód coil-whine-ol.

Amikor megszólal a vga felől is ugyan azt a hangot hallani, csak alacsonyabb hangerővel. A táp az asztalon volt, a vga (Sapphire ref. 7900XT) meg a házban, lehetett hallani a hangerő különbséget.

Létezhet, hogy gerjesztik egymást? És másik táppal a VGA is elhallgat? Ha jól tudom, ez a vga csendes és nem szokott coil-whine-olni.

(Tápot a holnapi nap folyamán adom le gariba, csak érdekel, hogy mire számítsak az új táppal ami egy FSP Hydro PTM Pro 1000W wattos lesz)

Köszi! :R

Xiaomi 11T White / Opel Astra K 1.4T / LG C3 55"

(#21256) Rendo84


Rendo84
senior tag

Sziasztok!

Corsair HX1200 tápom van és mellette egy RTX 3090 vga.
HW info program szerint 11,5V-ig le szokott esni a feszültség terhelés alatt egy pillanatra. Az átlag pedig 11,8-11,9V között van.
Kérdésem az volna ez mennyire megszokott ennél az összeállításnál? Normális ez a jelenség?

(#21257) Krisztianby


Krisztianby
tag

Sziasztok!
Mennyire gyakori, hogy a tápok "felrobbannak"?
A lényeg, hogy mostanában céges gépek karbantartásában segítek be. Eddig 2 db táp áram adás után szikrázott és durrant egy hatalmasat. (fun fact félek a lufiktól :B ) Eddig nem volt bajom ilyes fajta dolgokkal. De mostanára elkap a félés, ha tápokhoz kell nyúlnom vagy várom mikor adja meg magát random egy miközben használom a gépet. Igaz olcsó tápok voltak viszont na. Ez valóban csak olcsó tápoknál fordul elő, hogy védelem kihagyása véget következik be a durr? Vagy drágább modelleknél is valószinesithető.

~ Nincs annál lustább ember a világon ki egy csomagot nem képes feladni a mai világban.

(#21258) Tamás9x válasza Krisztianby (#21257) üzenetére


Tamás9x
őstag

Az idő múlásával egyre kevesebb, egyre több tápban van komolyabb védelmi "rendszer" VDR, PCF ami magukban még több hibát generálhatna, de ha nem hulladék a hálózat akkor leginkább a por, illetve a pára amitől félni kell. bármelyik táp elpukkanhat, a garancia a barátod, ha nincsenek extra igények.
Ha nagyon parás vagy, akkor érdemes réteg terméket nézni amiből sokan sokat vásárolnak, és hosszasan is használják, illetve elég jó a visszajelzés is róla.

Itt azért szépen össze van foglalva minden: [link]

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21259) Krisztianby válasza Tamás9x (#21258) üzenetére


Krisztianby
tag

Ezek szerintem vagy +6-10 éves tápok voltak. (Mostani új tápok is amiket beszerzett cég ilyen 7000ft.. :U )
Itthon vagy saját kezűleg kiadott gépekbe azért minőségi táp kerül. Szimplán a tudat aggaszt, hogy ezek is ekkorát fognak majd szólni és tök mindegy milyen a belseje.

~ Nincs annál lustább ember a világon ki egy csomagot nem képes feladni a mai világban.

(#21260) BigBlackDog


BigBlackDog
veterán

Sziasztok!

Egy másfél éves Seasonic Focus GX-650 táppal kapcsolatban kérdeznék. Tegnapi nap folyamán előállt egy véletlen szituáció. Teszt alatt lévő gépen futott éppen egy játék (háttérben, főmenü volt nyitva), miközben elindítottam Aidaban az FPU tesztet. Ahogy a Start gombra kattintottam kattant egy a táprelé és mintha elment volna az áram (gondolom kikapcsolt a táp). Egy másodperc múlva indult automatikusan, látszólag nem lett baja. Ismételt próbálkozásnál ugyanígy sikerült előidézni a jelenséget.

Jelenleg egy 3070 és egy 11900K van alatta (+ 1 SSD, 1 HDD, 5 venti). A 3070 250 Watt körül tetőzik, a proci húzva van, de az is 250 Watt körül megáll szerintem. Létezik, hogy rendben van a táp és csak feljebb kéne váltani, vagy esetleg garis kört lenne érdemes futni? Korábban ilyenbe nem futottam bele, bár tény, hogy OC terén több esetben is előfordult, hogy ugyanaz a proci csak magasabb VCore mellett volt stabil ebben a konfigban, mint máshol.

(#21261) PROTRON


PROTRON
addikt

Rég jártam erre, ezúttal a mini-itx topikból érkeztem, Long shot de hátha:

Eddig a háziserver egy Inter-tech 200W nas pico-psu + led traforól üzemelt.
A server: Asus H310m, i3-8100, 2x4GB ram, igpu, M.2 rendszer NVME, meg pár SSD-HDD. 30-80W közötti terhelés.

Szereztem egy 250W HDplex HIfi DC-DC, meg 230W Hp laptop ACDC kombót egyéb projekt miatt, de leakartam ellenőrizni így beszereltem a fenti szerverbe.
Elsőre tettszik hogy csendes, a fenti LED trafó coil whineol...dulván.
Aztán feltűnt hogy a BIOS szerint (és HWinfo szerint) is a 3.3V ágon 3.648V értéket mér, ami kívül esik a hivatalos tűrésmezőn.
Szétszedtem, visszaraktam az Inter-tech teljes összeállítást (mert az 12V tehát nem köthetem a 19.5 V ACDC téglára, kell a saját LED trafója), arról járatva 3,408V-ot kapok, ami határok között van.

Mit tehet így tönkre ha egyáltalán tönkre tesz valamit a HDplex a 3.3V ág "magasabb fesz" értéke?
Hogyan tudnám ellenőrizni hogy lesz-e ebből bajom-esetleg javítani?
Lehet hogy nem jól érintkezett a 24 tűs kábel?
Még lehet megnézem majd hogy a rövidebb 24 tűs esetén is ilyet produkál-e(ugye két hosszat is adnak ami jófej HDplextől), csak 2 szétszedés este elég volt.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21262) D55


D55
aktív tag

Sziasztok!

Egy használt tápegység eladásában működnék közre ismerősök között, mint hozzáértőbb emberke... Tesztelni kezdtem a cuccot, bemenő oldalon mért 340W terhelést tudtam hirtelen ráereszteni. Legelső próbánál volt egy 11,4-11,5V köré esés a 12V-os ágon. Összehasonlításképp megnéztem a 3 éves 500-as FSP Hyper K tápommal, azzal ugyanez a tesztconfig csak 11,8-ra tudja lerántani. Ismételt próbáknál viszont már a kérdéses táp is 11,65-11,7-et tart stabilan (majd fogok még egy olyat, hogy áll pár óráig és utána ismét megrángatom hirtelen). A tápegység amúgy újszerű, alig használt, viszont állhatott vagy 8-10 évet is használatlanul, ezért a kondik közepes mértékű kiszáradását gyanítom a jelenség hátterében. Púposodást nem láttam a terheléspróbák után, de nem is szeretnék feltétlenül belenyúlni, mert nem az enyém és még sértetlen rajta a garanciamatrica (nyilván tényleges gari rég nincs rá, de magamat nem kívánom abba a helyzetbe hozni, hogy esetleg utána bárki rám mutogasson a matrica sérülésére hivatkozva, hogy én piszkáltam belül bármit).

A kérdésem az volna, hogy a tesztek során mért eredményeim alapján ha ez a tápegység innentől folyamatos használatba kerülne, akkor 2-3 évig még vajon tudná -e tartani a most mért, elvileg még azért (a szabvány ugye 5% eltérést enged, ami 11,4V-nak felel meg) elfogadható szinteket és mondjuk max 400-450W-os terhelést jelentő fogyasztókat el tudna -e látni, vagy ha a kondik száradása már elkezdődött, akkor az aktív igénybevétel vezethet nagy eséllyel rövid időn belül lezajló gyors "elfáradáshoz" (tűréshatáron kívüli fesz esés, vagy még rosszabb dolgok...)?

(#21263) D55 válasza D55 (#21262) üzenetére


D55
aktív tag

Update: Az esti próba során már 11,8-at tartott, 2 különböző multiméterrel pedig 12,05, illetve 12,15-öt mértem (és egy ágas a táp). Ezek után még akár azt is el tudom képzelni, hogy valamelyik érintkező lehetett kicsit oxidos, mert a próbákra visszagondolva a szét és összedugdosások után javult mindig az érték. A terhelést is sikerült közben olyan 380W köré feltornáznom, egy kis fesz emelés a C2Q-nak és jónéhány szekrény mélyén porosodó régi winyó tette a dolgát :DD

Így végül jónak tekintem a tápot és az is mellette szólt közben, hogy egy harmadik előkotort és hasonlóképp 10 éves 80+ táp ugyanezzel a tesztconfiggal felvett néha 420 wattot is, míg ez 380W fölé nem ment, tehát a hatásfoka sem tűnik leromlottnak.

[ Szerkesztve ]

(#21264) animatrix11


animatrix11
őstag

Sziasztok!

Evga 850w gold táp garanciális , ha a bekapcsoló gombot megnyomom illetve főleg ha félig nyomom be cicegő hang jön belőle, ezzel vigyem vissza gariba?

Köszi!

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#21265) D55 válasza animatrix11 (#21264) üzenetére


D55
aktív tag

A hátulján lévő főkapcsolóra gondolsz? Mit értesz félig nyomod be alatt?
(Ha igen és azt, hogy a két állás között megtartod, akkor azt tilos, direkt azért kattan / ugrik a kapcsoló, hogy gyorsan váltson a két állapot között, hogy ne legyen ideje megégnie az érintkezőknek!)

Vagy megfordítva a dolgot, ha ez az ugrás bizonytalan, nem határozott és lazán jár a kapcsoló, akkor az bizony veszélyes hiba lehet és ha így kaptam, akkor én vinném vissza.

[ Szerkesztve ]

(#21266) animatrix11 válasza D55 (#21265) üzenetére


animatrix11
őstag

a főkapcsoló, ilyen hangot még nem hallottam egy tápból sem, akkor vetem észre amikor lekapcsoltam valamiért, félig csak azért tartom, mert akkor jön elő folyamatosan, újonnan vettem kb 1,5 éve

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#21267) PROTRON válasza animatrix11 (#21266) üzenetére


PROTRON
addikt

A kapcsolóknak az a dolguk hogy össze valamint szétkapcsoláskor keletkező, az áram által átjárt fém érintkezők között a levegőn átütő íveket biztonságosan le tudják kezelni a kapcsolás során mire a végállkapotuk között megtörténik a váltás.
Ha Te félig nyomod meg, akkor pont még az ív átütési távolságon belül maradhat, ami ív azért serceg mert éppen kínzod az érintkezőket, amivel tönkreteheted.
Ahogy írják, ha nem jár lazán, akkor úgy illene használnod hogy határozottan kapcsolod egyik állapotból a másikba.

Ha gyárilag lazán jár, nem biztos a kapcsolás, akkor viszont tényleg javítani kellene.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21268) Tamás9x


Tamás9x
őstag

ez ugyanígy igaz a villanykapcsolókra, ileltve minden más kapcsolóra is. Határozott mozdulattal kell átkapcsolni, játszva vele, tönkre teheted, főleg ha meg is említed a boltban, hogy ezt csináltad, akkor ugrik a gar :)

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21269) animatrix11 válasza PROTRON (#21267) üzenetére


animatrix11
őstag

de akkor is csinálja ha simán le fel kapcsolom

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#21270) PROTRON válasza animatrix11 (#21269) üzenetére


PROTRON
addikt

Mert mint írtuk, minden kapcsolásnál ív keletkezik, csak más berendezéseken olyan gyors a folyamat hogy nem sikerült megfigyelned, egyes berendezéseken meg igen. Pl kapcsolós hosszabbító.

Jó lenne ha felvennéd videóra és feltöltenéd tecsőre, mert az hogy serceg 1 dolog.
De ott is vannak "ez már sok" kategóriák.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21271) animatrix11 válasza PROTRON (#21270) üzenetére


animatrix11
őstag

ez már sok kategória, amúgy egy más ennél régebbi tápnál kipróbáltam semmilyen állaptban nem serceg, még annyi, hogy kb egy évet bányában szolgált a táp, de kb 600w terhelést kapott

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#21272) PROTRON válasza PROTRON (#21270) üzenetére


PROTRON
addikt

Azért írom hogy tegyél fel videót, mert sok esetben amit egy laikus soknak vél, valójában még nem sok. :)
De ha jól esik, hajrá, vidd vissza gariban, aztán majd elbeszélgettek a bolttal hogy a szakijuk szerint hiba-e.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21273) animatrix11 válasza PROTRON (#21267) üzenetére


animatrix11
őstag

Rendszeresen vannak okoskodók fórumokban, néha ad valaki értelmes választ is, persze nem rád gondolok :C amúgy ez a jelenség egyáltalán nem normális, kontakt hibára utal, esetleg egy 10 éves tápnál, ha ki vagy bekapcsolom és egyet ciccen az lehet normális, egy 1,5 évesnél nagyon serceg az már nem, de köszi hogy elmagyaráztad, hogyan kell használni egy kapcsolót :C nyilván azért állottam félállásba, hogy előjön e a hiba
és igen küldöm vissza garanciába, egy 50e ft-os táp ne sercegjen nekem

[ Szerkesztve ]

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#21274) D55 válasza animatrix11 (#21273) üzenetére


D55
aktív tag

Jó, csak vigyázz, mert a félállással pillanatok alatt exponenciálisan fokozhatod a meglévő probléma súlyát és van az a hőfok, ahol a kapcsolóhoz csatlakozó, majd azok környezetében lévő vezetékek PVC szigeteléséből hirtelen nagyon jó tüzelőanyag tud válni :U

[ Szerkesztve ]

(#21275) Tamás9x válasza D55 (#21274) üzenetére


Tamás9x
őstag

Majd elpukkan neki az aktiv PFC :D Had kapcsolgassa hisz ert hozza :D

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21276) PROTRON válasza Tamás9x (#21275) üzenetére


PROTRON
addikt

Hisz ő nem egy okoskodó a forumról. :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21277) Tamás9x válasza llacee (#21254) üzenetére


Tamás9x
őstag

Szia

Overloadnak, tőlterhelésnek néz ki, igen mintha elkezdenének tikkadni a kondik, kezd felzajosodni, és így többet eszik a rendszer. Talán menthető, ha van szakia környéken, vagy táp csere javasolt :) Még a csatlakozók ellenörzése, mert kontakt hiba is okozhat iylet, nem sűrűn, de nem kizárható.

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21278) 0xmilan


0xmilan
addikt

Backstory: Estere le szoktam kapcsolni a tapot, hogy ne vilagitsanak a rakotott USB eszkozok (billzet, eger, mikrofon, stb.). Legutobb, amikor hatranyultam a taphoz, hogy lekapcsoljam, kozben a masik kezemmel sikerult ratamaszkodni a bekapcs. gombra es elinditani a gepet es a mar lekapcsolt tappal elkezdett elindulni, majd a bekapcs hosszan nyomasaval lelottem es azt hittem, hogy minden OK. (Ezt amugy kesobb validaltam, hogy frissen kikapcsolt tappal tenyleg el tud meg indulni a gep, legalabbis a RAM-ok vilagitasa kap aramot egy ideig).
Nem tudom, hogy elobb kapcsoltam-e le a tapot es utana kapcsoltam be a gepet vagy forditva de nagyjabol egy idoben torten a ketto, talan pont "egyszerre". Mindenesetre masnap reggel mar nem indult a gep. Most az RBG-s RAM-ok eloszor villannak egy kicsit feheren aztan elkezdenek 'rendesen', szivarvanyosan vilagitani de semmi mas eletjel nincs. A VGA se vilagit es egyik venti se porog fel a hazban, se a CPU, se a VGA-hoz tartozo. Most megtudtam, hogy a tapomban is van egy RGB ventilator (a haz elrendezese miatt nem is latnam, ha eddig vilagitott volna), de ez is se nem porog, se nem vilagit attol fuggetlenul, hogy a "Smart Zero Fan" kapcsolo milyen allasban van.
Ezen kivul eszrevettem meg, hogy ahol a 230V bemegy a tapba, ott a 3 labbol a felso ketton ilyen zarlatnak kinezo elszinezodes van, mintha jo sok amper atment volna rajta, hogy igy megegjen. KEPEK.
Nem tudom, hogy ez normalis-e, hogy igy nez ki, vagy hogy most keletkezett-e egyaltalan. Ez a teljes PC amugy, a tap egy "Thermaltake 850W RGB PRO". A CLR_CMOS tuket zartam meg rovidre egy csavarhuzoval az alaplapon, de ez nem valtoztatott semmmit. Feltunt viszont, hogy amint felemelem a csavarhuzot, ilyen zarlatos sisterges hang jon a tap kornyekerol.
Szoval a kerdes: jol sejtem, hogy ez a tap teljesen megsult es kuka? Mekkora esely van ra, hogy vitt magaval mas alkatreszt is? Hogy allnatok hozza felmerni, hogy mekkora a kar? Egybol vehetek uj tapot, mert a mostani biztosan halott?

(#21279) PROTRON válasza 0xmilan (#21278) üzenetére


PROTRON
addikt

Én is leszoktam kapcsolni, de én a hosszabbítót, mert azt könnyebb pótolni. :D
És igen, teljesen természetes hogy a tápegységben lévő nagyobb kapacitások még egy ideig fel vannak töltve, szal ha ilyenkor bekapcsolásra nyomsz, akkor ezt a maradék feszültséget nullázza le a gép azzal hogy megpróbál beindulni. Pl EVGA tápok ilyenkor 2x is rápróbálnak.

Könnyen lehet hogy épp pechedre elpattant valami, nem tudni hány éves? De a védelmeinek meg kellett védenie a PC-det.

Előtte első teszt előtt, hogy falból kihúzott állapotban és csak az alaplap van bekötve (minden más kikötve-kiszerelve, még cpu is), 30 secig nyomva tartanám a bekapcsoló gombot, hogy minden kapacitás a tápegységben és az alaplapon is kisüljön.
Ezután visszapakolnám a minimál alkatrészeket ami tényleg csak a biosba lépésig szükséges, pl oda még háttértár nem kell, de alaplapi VGA is elég lehet, tennék 1 próbát.
Ha ezután sem indul, hozni kell másik tápegységet, nem feltétlenül ilyen erőset, elvégre csak tesztelünk, de azért ne vargánya és társa, hanem valami biztosan működő minőségi táp legyen, hátha azzal beindul az alaplap és szépen apránként haladva letesztelni a gépet hogy minden műxik-e.
Manapság már kevés az a szaki aki nekiáll egy ilyen tápegységben hibát keresni, lehet tényleg elég lenne 1 db kapacitást cserélni, meg megtisztogatni az érintkezőket, esetleg 1-2 forrszemet javítani, de megbízható szakemberek nem pepecselnek ilyennel azért a pénzért amennyit ér. Amennyiért meg megjavítják, annyiért kapsz valami mást helyette hasonló teljesítményűt, megbízhatóságot.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21280) 0xmilan válasza PROTRON (#21279) üzenetére


0xmilan
addikt

Koszi a valaszt! Sajnos nem tudom, hogy hany eves. Az arukereson 6 evre visszamenoleg van az ardiagramja ennek a tipusnak. Nalam 11 honapja van es kb. csak hetvegente hasznaltam.
Most az uj ara 56e Ft korul van, szoval nem a filleres kategoria, ezert en is remelem, hogy tulelte a tobbi alkatresz. Ha potolni kell, akkor mar biztos, hogy nem ilyen csili-vili vilagitosat vennek, hanem pl. egy ilyen Gigabyte-ot, de valoszinuleg a 750 W-os verzio is eleg lenne.

(#21281) PROTRON válasza 0xmilan (#21280) üzenetére


PROTRON
addikt

A gigabyte nem tápegység gyártó, hanem csak bérgyártat, nem bíznám rájuk a gépemet. :D
Tudod aki mindenbe belekóstál, semmihez sem ért igazán.
Seasonic, enermax, silverstone, FSP, EVGA, Be quiet, corsair, chieftec, deeplcool, cooler master, az említett thermaltake ( bár gondolom bennük megrendültél), ezek közül választanék inkább.
Nem minőségi sorrendben írtam és nem mindegyik csak táp gyártók, de legalább minőségileg ellenőrzik ha valamit bérgyártanak.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#21282) 0xmilan válasza PROTRON (#21281) üzenetére


0xmilan
addikt

A Gigabyte Aorus csak azert jott, mert az arukereson ez a Top1 es Top2 a tapegyseg kategoriaban (a 750W es a 850W). Barmit is jelentsen ez.
Nem rendultem meg kulonosebben a Thermaltake-ben sem. Egy elszigetelt esetbol nem fogok mely statisztikai kovetkezteteseket levonni, de azert ettol a kategoriatol elvarnam, hogy ne lehessen kinyirni egy veletlen "egyideju ki- es bekapcsolassal". Az elso gondolatom az volt, hogy veszek egy ugyanilyet a helyere, mert tudom, hogy amugy jol mukodik ezzel a konfiggal, de az RGB-re nincs szuksegem.

(#21283) Piloss


Piloss
senior tag

Üdv

Adott egy Seasonic Focus Plus 750 Gold ami néhány hete elkezdte azt játszani hogy terhelés alatt (Overwatch 2), véletlenszerűen kikapcsol a gép, nem újraindul hanem csak leáll mintha kihúztam volna, van amikor órákig jó és van mikor 1 órán belül többször is . A táp 2019 októberi vétel
Konfig az adataimnál, tuning nincs.

We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"

(#21284) Devilstudio


Devilstudio
tag

Nálam ez a probléma.
Tudtok rá valamit?

Az adatvédelem halott, és a szociális média tartja a dohányzó fegyvert.

(#21285) Huvi00


Huvi00
tag

Kedves Tagok!
segítséget szeretnék kérni.

Az alábbi konfigom :.
AMD Ryzen 9 7900X3D
AMD 6800 XT
EVGA GOLD 850 W
8 piece Fan 120-140 mm

Tápegységből a furcsa zümmögést lehet hallani csináltam egy videót [link]
Mi okozhatja ez hangot ?

.

(#21286) Huvi00 válasza Huvi00 (#21285) üzenetére


Huvi00
tag

Terhelés alatt adja ki ezeket az össze vissza minden féle zúgó hangokat. Amúgy ha nincs tehelés alatt nem lehet hallani ennyi. Ez azt jelenti, ha oda teszem a fülemet a tápegységhez és nagyon fülellek akkor nagyon nagyon hallkan hallom ezt, éppen, hogy lehet hasonlót hallani. Ez probléma ? Mennyire súlyos a dolog ? Fél éves a tápegység.

.

(#21287) Tamás9x válasza Huvi00 (#21286) üzenetére


Tamás9x
őstag

Egy a tekercsek zizegése egyáltalán nem gond, ha már idegesítően sípol akkor lehet, de természetes jelenség alapból.

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21288) Huvi00 válasza Tamás9x (#21287) üzenetére


Huvi00
tag

Köszönöm Szépen! Amit említettél az meg egyezik ami a videóban hallható ? Ez a jelenség lenne esetleg a fehérzaj ?

.

(#21289) Devilstudio


Devilstudio
tag

Nem kaptam választ alább ezért akkor leírom hosszabban.
Régi konfig:
MSI X99S Gaming 7 ATX LGA2011-3
i75820K
1070gtx
64gb ddr4 ram
EVGA 750w b2 bronz táp

Új konfig:
ROG STRIX Z790-F GAMING WIFI
Intel Core i5-13600KF
NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
Kingston KC3000 NVMe 1TB
Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32 Renegade

Játszottam az Atomic Heartal és akkor tünt fel ez a cicergés vagy kerepelés a videóban hallható.

Arra jutottam laikusként hogy mivel ez a táp 80 bronz akkor gondolom nem tudja a 750-et csak annak a 80%-át az új konfig fogyasztása 612w a táp 80%-a meg 600w és ezért cicereg....lehet rosszul tudom de várom a kiokosítást :) :R :C

Az adatvédelem halott, és a szociális média tartja a dohányzó fegyvert.

(#21290) Tamás9x válasza Huvi00 (#21288) üzenetére


Tamás9x
őstag

Nem az teljesen más, ez ahogy változik a terhelés úgy változik a tápot hajtó frekvencia, hogy mindig megfelelő, áram és feszültség kombót tudjon szolgáltatni. Ez sokszor hallható tartományba esik, főleg akkor ha van egy rezonanciapont, mármin, pl ferritgyűrűs induktivitáson, vagy trafón. De a fet-ek is visíthatnak.
Ha már iszonyat hangos 1-2 méterről is hallható akkor baj is lehet, de nem feltétlen.

[link]

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21291) Huvi00 válasza Tamás9x (#21290) üzenetére


Huvi00
tag

Köszönöm szépen!
Akkor Ha jól értelmezem ez egy nagyon változó dolog, konfigurációtól függ, táp, proci, de főleg VGA-tól. Ami nálam is hallható az végülis természetes jelenségnek mondható ? Álltalában problémát nem jelent, de akár bajt is jelenthet. Abból kiindulva, hogy Több óra maximális terhelés utána, nem történt probléma még nem garancia arra, hogy nem is fog, de az sincs kizárva, hogy végülis is nem is lesz probléma lehet soha. Tápegységből hüvős levegő árad kifele terhelés mellett is, illatra nincsen sem büdös, sem égett szaga. Tápegység viszonylag új kb fél éves. ÉS nem minden esetben csinálja ezt mondjuk ez is nagy érdekessége, de gondolom áram erősségétől függ? Mármint az igény szerint amit éppen az adott játék, adott be állítások mellett meg követel. Van olyan játék aminél csillagos ég Ultra be állítások mellett is az FPS, de ha le van korlátozva 165 fps-re amiért ennyi a maximális képfrissítési akkor nincsen gond azaz volt már ilyen pl War-z ben, hogy eleinte csinálta a videóban produkáltat s állítottam ezt azt majd nem csinálja.

Kérlek ha teheted mond el mire gondolsz. Köszönöm! :R :R :R

.

(#21292) Huvi00 válasza Huvi00 (#21291) üzenetére


Huvi00
tag

Azért gondolom az is benne van a pakliban, hogy nemes egyszerűséggel a Tápellátás gyenge az adott konfighoz. Abból gondolom, hogy pl :. War Z- ben 165 fps-el amikor játszok, nincsen gond. Ha alt+R elő hívom a radeon beállításokat akkor már hallható a zaj.

.

(#21293) Tamás9x válasza Huvi00 (#21292) üzenetére


Tamás9x
őstag

Ha nagyon érdekel itt elmagyarázzák hogy működik egy kapcsüzemű tápegység. Azon morfondírozni, hogy myilen beállításs milyen hardverrel mi, és hogy értelmetlen és időpazarlás :)
[link]

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#21294) Huvi00 válasza Tamás9x (#21293) üzenetére


Huvi00
tag

Köszönöm Szépen!

Magyarán mondva egyenlőre fogalmam sincsen, hogy egyes játékoknál miért hangosabb, miért kicsit halkabb, vagy esetleg csak Radeon felületen jelentkezik a zúgás. Amennyire bele ástam magamat a témába úgy értelmeztem, hogy Videó kártyák is szoktak ilyenek lenni s nem csak a tápegységek. VGA- olyat olvastam, jobban mondva angol videóban az hangzott el, hogy VGA bizony ilyen jellegű "zaj" konstrukció hiba, gyártótól függ, de minden márkában, minden szériába előfordulhatnak. Gondolom Tápegységeknél is ez a helyzet:. 1. lehet konstrukció hiba, rossz alapanyag
2. valamilyen sérülés ? bár ez talán nem helyes megfogalmazás, inkább úgy mondanám, hogy esetleg elmozdulás, hibás telepítés a gyárban.

Másik lényegesebb dolog a videóban el hangzottakra, hogy ha esetleg garanciálisan foglalkoznak ilyennel akkor is ugyan az a termék jön vissza hiába új, de ugyan az a tipus.

Kérlek Oszd meg velem gondolatad a témában :R

.

(#21295) Elcan


Elcan
tag

Sziasztok!

Terhelés alatt egy táp adhat ki "pulzáló" hangot? Korábbi videókártyám még megvolt és akkoriban kezdte. Azt hittem valamelyik ventilátor rajta, vagy a házból az egyik. De eladtam a kártyát és a vevőnél sem csinált semmit és az én tartalék kártyámmal szintén hallottam. Majd megvettem a következő kártyát és azzal is hallom. Leteszteltem az összes ventilátort, majdnem mindet ki is cseréltem, kiiktattam, stb, terhelés alatt pulzáló hangot hallok, de utána abbahagyja. Tápban kicseréltem a ventilátort egy ajánlott P12-esre. Ideje is volt már, (Chieftec CTG 500-as táp, kb 8 éves)

(#21296) Icamingo


Icamingo
tag

Sziasztok!

Tavaly november körül vettem egy Corsair RM-650x tápot.
Eddig nem figyeltem a ventilátort, mert nem fordítottam soha oldalára működés közben (alsótápos ház), de most azt vettem észre, hogy akármilyen terhelésen megy a gép, a ventilátor nem indul el.
AIDA64 rendszer stabilitásteszt és 3dMark-ot próbáltam.
Tudom hogy félpasszív és 40% terhelésen kapcsol be a venti.

XFX RX 580 GTS (kb. 150w), FX 8350 (125w), 4 venti, 2 winyó, 2 ssd.

Lehet hogy rossz a ventilátor, vagy ezzel a konfiggal tényleg nem tudom elérni a 40% terhelést?
Vagy van vmilyen módja annak, hogy leteszteljem a venti működik-e?

Köszönöm

(#21297) Kolbi_30


Kolbi_30
őstag

Feltehetően, a tápom haldoklik..A következő a tünet. kb 10-15 perc jatek utan csak siman lekapcsol a gepem, semmi elojel nincs, Utanna nehezen indul ismét, Meg akár aaz AIO is lehet ludas, de 30 perc Cine utan sem melegszik el a HWinfo szerint semmi.Logot nem tudok nezni mert csak simal lekapcsol es nincs hibauzenet..
Amugy NZXTE650. VAlaki megerősitene a velemenyemben, vagy adna tippet?

[ Szerkesztve ]

You want some birth control, you can smoke a cigarette.

(#21298) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Most nyáron egyre sűrűbben indult be a félpasszív Corsair AX860 tápja (először néztem is mindenfelé, hogy honnan jön a zaj, mert passzív vízhűtésem van). Azt hittem, hogy normális, mert melegebb volt most a szobámban nyáron (a hőségben ment a légkondi, de gyakorlatilag csak párátlanító módban, spórlós idők járnak...), és mióta megvan, egyre többet fogyaszt minden alkatrész (még az apróságok is).
De most játék közben (mikor bekajálja a 350W-ját a VGA és a 100W-ját a CPU + teker a vízpumpa, van egy öreg 10Gbps hálókártya is, szóval összejöhet a ~400W, ami a tápban elveszett árammal megütheti a 860 felét, hogy bekapcsoljon a venti...)
De ma egész hűvös van így éjjel, és játék közben eldobta magát a VGA úgy, hogy villogtak a PCI-E tápcsatik feletti LED-ek (a gép nem állt/fagyott le, de a kép már nem jött vissza).

Lehet, hogy "fel kéne újítani"? (Kondicsere, vagy ilyesmi.) Vagy legalább alaposan kipucolni a venti kiszerelésével...?
Nem mai darab már. Nem is az első tulaja vagyok, így nem tudom, hogy pontosan mikori gyártmány (google szerint 2012 vége óta létezik), de nagyon rég vettem (emlékszem, hogy hol, és hogy milyen fiatal voltam még akkor...).

Gondolom ez van elég jó táp ahhoz, hogy legközelebb is max csak lekapcsol valami, de nem nyírja a gépet, ha úgy dönt, hogy nyugdíjba megy? :U
Persze az is lehet, hogy a VGA tápköre fog meghalni (de az csak 2-3 éves és vizesblokk hűti a VRM-et).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#21299) Kolbi_30 válasza Kolbi_30 (#21297) üzenetére


Kolbi_30
őstag

Megjött, es beepult az uj táp(nzxtC850) sajnos ezt szoftver ből, nem tudom monitorozni..az előzőt tudtam, hasznos volt.

You want some birth control, you can smoke a cigarette.

(#21300) nagyonjjo


nagyonjjo
tag

Üdv!
GIGABYTE P850GM táppal olyan kérdésem lenne:
Hogy alaplap elvileg jó.(másik táppal megy.
Kábelek elvileg jók.
Táp tökéletesen ment eddig 4pines cpu-val.
De 8pinessel,már nem akar elindulni gép!
Van valakinek tanácsa,mit lehet csinálni,hibás lenne táp?
Több cpu csatlakozóba is lett dugva már.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.