Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-10-22 08:42:58

LOGOUT.hu

Legyetek szívesek politika- és főleg indulatmentesen megnyilvánulni, köszönjük! (nehéz, de akkor is)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1851) Edi77 válasza TA68 (#1850) üzenetére


Edi77
őstag

Senkit nem hagyunk az árok szélén.... ugye???

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1852) Kékes525 válasza djculture (#1849) üzenetére


Kékes525
félisten

Nem lépett vissza.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1853) berghausmann válasza BlackPriest (#1839) üzenetére


berghausmann
tag

"14 év latt? hol megy bárhova? honnan tudod hány megfélemlített tanár nem meri jelenteni?"

14 év alatti gyerektől nem, legföljebb a szüleitől szokás félni (egyes, többségében kisebbségilakta községekben) .

(#1854) berghausmann


berghausmann
tag

Ez speciel nem egy szomorkodós téma, már 25 éve meg kellett volna lépni. Aki nem szellemileg-testileg visszamaradott (a törvény ezeket az embereket "megváltozott mukaképességűnek" nevezi), annak NE JÁRJON alanyi jogon a segély. Az én béremből. Helyette dolgozzon, végezzen valami a köz számára hasznos munkát, legalább addig se lop / ül a $eggén / csinál gyereket. Ez a közmunkaprogram talán az egyetlen dolog, ami tetszett az Orbán-kormányban nekem. Na jó, az egykulcsossal se jártam rosszul, de az kicsit igazságtalan az arányokat tekintve elég sok minimálbérért dolgozó számára. UItt viszont, közmunkánál, ha ügyesen csinálják, becsületes, dolgozó átlagpolgár nem lehet a vesztese.
(az a világ legnagyobb kamuja, amivel érvelnek ellene, hogy minden második végzett egyetemista közmunkázik. Nem. Minden második egyetemet végzett kimegy külföldre, így már helytálló. De a közmunkás-egyetemista reláció nem igaz. Képben vagyok, van rokonom, aki az államtól kapott megbízás alapján közmunkaszervezést művel Nyíregyházán és Debrecenben. Szoktunk beszélgetni erről. Emiatt belelátok a szituba annyira, hogy meg tudjam ítélni, milyen összetételű a közmunkásgárda)

(#1855) TA68 válasza Edi77 (#1851) üzenetére


TA68
senior tag

Nem hittem volna 46 évesen megérem, hogy emberek nyomorognak szerte az országban. Mi lesz még később?............

[ Szerkesztve ]

(#1856) TA68 válasza berghausmann (#1854) üzenetére


TA68
senior tag

"Ez speciel nem egy szomorkodós téma, már 25 éve meg kellett volna lépni. Aki nem szellemileg-testileg visszamaradott (a törvény ezeket az embereket "megváltozott mukaképességűnek" nevezi), annak NE JÁRJON alanyi jogon a segély. Az én béremből. Helyette dolgozzon, végezzen valami a köz számára hasznos munkát, legalább addig se lop / ül a $eggén / csinál gyereket. Ez a közmunkaprogram talán az egyetlen dolog, ami tetszett az Orbán-kormányban nekem."

Most te a kisebbségiekre gondolsz, de ez már nem csak őket érinti. Családok csúsznak le a létminimum alá. Könnyű mondani, hogy menjenek dolgozni, de hova, mikor nincs munka.

(#1857) AmunRa válasza TA68 (#1855) üzenetére


AmunRa
aktív tag

Esetleg elmennek külföldre, vagy éhenhallnak, vagy rabolni fognak. Én nem ismerek olyat aki nyomorog, olyat aki kínkeservesen tengődik, mert nem talál normális munkát, mert túlvállalta magát hitellel. Pl. öcsém. Rossz szakmája van és nem tanult mást azon kívül. A vállalkozók meg szépen ki is használják.
Szerintem ilyen rengeteg van. Meg olyan is aki nem is akar egyáltalán dolgozni.

Ez a közmunka program meg egy rakás kaki. Olyan, mintha segélyt fizetnének. Söprögetnek ímmel-ámmal, meg pakolgatnak és gazdaságilag hasonló, mint a segély. Nem profitál belőle az ország. Termelni kellene, nem virágágyást kapálni meg söprögetni.

[ Szerkesztve ]

(#1858) jeri válasza Edi77 (#1851) üzenetére


jeri
tag

Hát az árok mélyén is van élet....

(#1859) Edi77 válasza TA68 (#1855) üzenetére


Edi77
őstag

Én sem, és ebbe jobb bele sem gondolni. Ez a föntieket úgysem érdekli, ez most újfent kiderült.

[ Szerkesztve ]

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1860) berghausmann válasza TA68 (#1856) üzenetére


berghausmann
tag

"Könnyű mondani, hogy menjenek dolgozni, de hova, mikor nincs munka."

Nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy az elvtelen segélyosztás (a' la mszp) idejétmúlt, és fenntarthatatlan. Még csak nem is érintettem a közmunkán túli helyzetet, a valódi állásokat, cégeknél, vagy állami fenntartású szervezeteknél. Az -nyilván- megérne egy újabb litániát. De arra nem tértem ki.
Én legfőképp amellett kardoskodok, ha szabad így fogalmaznom, hogy visszafelé azé' ne fejlődjünk. Nem kell visszahozni a 2002-2008 között működött segélyrendszert, de a Bajnai-féle '08-'10-eset sem. Helyette a közmunkából meg kell próbálni minél több embert kiemelni, és először minimálbéres, utána meg -főleg, ha közben szakmát szerzett- egyre jobb, termelékenyebb, hasznosabb munkákat csináltatni velük.
ADDIG nincs gond, amíg az állam jól tervezetten, ésszel, jó helyzetfelismeréssel szól bele a munkaerőpiaci viszonyokba. Akkor van gond, ha elkezdenek kontárkodni. Sok mindent elfarkaltak a közmunkaprogram kialakításával. De mondom újra, határozottan fejlődés a kettővel ezelőtti kormány felfogásához képest. Ezerféle, ennél sokkal károsabb dolgot csinált a fidesz, ez huszadrangú azokhoz képest (nyugdíj elherdálása a legrosszabb a mai napig mind közül).

(#1861) berghausmann válasza AmunRa (#1857) üzenetére


berghausmann
tag

"Ez a közmunka program meg egy rakás kaki. Olyan, mintha segélyt fizetnének. Söprögetnek ímmel-ámmal, meg pakolgatnak és gazdaságilag hasonló, mint a segély. Nem profitál belőle az ország. Termelni kellene, nem virágágyást kapálni meg söprögetni."

Nono, azokat a melókat eleddig kiszervezték az önkormányzatok cégeknek, jóval drágábban : ) Az sokkal jobb, ugye, ha a sz@rrá adósodott önkormányzatot utána duplapénzen az állam húzza ki a satuból ? :N

A termeléses résszel egyetértek, bár az EU nyilván ránkpirítana, ha elkezdenének tömegével megjelenni a minimálbér alatti pénzért dolgoztató, állami fenntartású, modernkori "TSZ-ek" . Helyette ki kellene vonni a konkrét "közmunkaprogram" alól annyi embert, amennyit csak lehetséges, és a valódi munkaerőpiacon valami versenyképes szakmával az útjára bocsátani. Bár nagyon lassan, de ez is történik. A közmunkaprogram mellett ugyanis mennek a felnőttképzések. Én annyit mindenképp módosítanék benne -első körben-, hogy kötelezővé tenném a tanulást közmunka mellett. Nem opcionálissá.

(#1862) BlackPriest válasza berghausmann (#1853) üzenetére


BlackPriest
őstag

az álmaidban...

Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

(#1863) Gyick


Gyick
őstag

"Könnyű mondani, hogy menjenek dolgozni, de hova, mikor nincs munka"

Én mondjuk nem hiszem el hogy nincs, 30-40 km-es körzetben biztos van egy nagyobb város ahová el lehetne járni az a nagyobb probléma hogy hiába dolgozol rendes munkahelyen ugyanolyan csóró leszel mint 5-6 gyerekes "közmunkás" :)

(#1864) berghausmann válasza BlackPriest (#1862) üzenetére


berghausmann
tag

Mutass rá, ó, te hatalmas, földre szállt szürkeállomány, hogy hol is tévedek?

@Gyick : na ez az, aminek a boncolgatásába még csak bele sem kezdtem. És ezen a területen (munkavállalás, állások a jelenkori Magyarországon) ez a nagyobb probléma. Hol vannak a mi fizetéseink a Közép-európai átlagtól? A Nyugat-európait már nem is említem, arról rég letett mindenki.

[ Szerkesztve ]

(#1865) TA68 válasza Gyick (#1863) üzenetére


TA68
senior tag

"Én mondjuk nem hiszem el hogy nincs, 30-40 km-es körzetben biztos van egy nagyobb város ahová el lehetne járni"
Kicsit jobban szét kellene nézni az országban. (ne értsd félre nem bántásként írtam :) )

"hiába dolgozol rendes munkahelyen ugyanolyan csóró leszel mint 5-6 gyerekes "közmunkás"
Abszolút egyetértek.

[ Szerkesztve ]

(#1866) Edi77 válasza Gyick (#1863) üzenetére


Edi77
őstag

Saját bőrömön tapasztaltam, mennyire nehéz elhelyezkedni, 2 évet voltam itthon

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1867) Edi77


Edi77
őstag

Kibírhatatlan Orbán kormányzása

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1868) TA68


TA68
senior tag

"Vivane Reding: Mikor ér már véget ez a kibírhatatlan sztori?"

Én is ezt kérdem, de egyre szkeptikusabb vagyok.

(#1869) Gyick válasza TA68 (#1865) üzenetére


Gyick
őstag

Én egy somogy megyei kisvárosban lakom,felénk az van hogy van 5-6 nagyobb nagyobb gyár a vonzáskörzetben,(munkahelynek nem szivesen nevezném őket inkább vmi lágernek).Nálunk hetente van tesztírás pl és akik jönnek tesztet írni 1 hónapon belül fel is veszik őket,de sokáig nincsenek itt mert olyan normákat kell teljesiteni stb hogy csak kevesen tudják,nagyon nagy a fluktuáció magyarul,azt mondanom sem kell hogy a minimálbérnél egy forinttal nem kapnak többet,cafetriat semmit,túlórát nem fizetik ki sőt még a szombatot sem.De akkor is fent tartom azt hogy aki dolgozni akar az tud csak hát ki akar így...
Nekem annyiban szerencsésebb a helyzetem hogy nem betanitott munkásként dolgozom meg megszakadnom sem kell de a fizetésemen nem látszik sajnos

(#1870) tagagaba53 válasza Edi77 (#1866) üzenetére


tagagaba53
tag

Bocs, hogy beleszólok de én pontosan az 5. évemet
kezdem meló nélkül 55 évesen. 3 szakmával.

[ Szerkesztve ]

- Mielőtt megszólalsz, gondolkodj el azon, szebb-e az amit mondanál mint a csend amit megtörnél vele. -

(#1871) Edi77 válasza tagagaba53 (#1870) üzenetére


Edi77
őstag

Elképesztő, ami itthon megy. Sajnos nincs diplomám, de érettségim és nyelvvizsgám igen, mégsem kapok olyan állást, amiből picit előre tudnék haladni, csak az éhenhaláshoz elég. Olyan melóm van most is, ahol nagy a fluktuáció, mert agyon dolgoztatnak, de fizu alig. De legalább adózom :D

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1872) BlackPriest válasza berghausmann (#1864) üzenetére


BlackPriest
őstag

ott, hogy egy 13 éves cigánygyerek úgy pakol össze egy 50 kilós tanárnőt, ahogy a pankrátorok. az, hogy te még nem láttál ilyet semmit nem jelent...

Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

(#1873) Kékes525


Kékes525
félisten

Születnek az összeesküvés elméletek:

Vona Gábor az amerikai titkosszolgálatot sejti a tüntetők mögött

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1874) TA68 válasza Kékes525 (#1873) üzenetére


TA68
senior tag

:W

(#1875) Edi77 válasza Kékes525 (#1873) üzenetére


Edi77
őstag

Ezek sem komplettek

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1876) Gyick válasza Kékes525 (#1873) üzenetére


Gyick
őstag

Lobbitevékenység nyilván van,A Jobbik ellen elég erőteljes ez a hatás,ők ezt jobban érzik de mióta OV is dörgölözik a Putyinhoz kezdik őket is kikezdeni.Vona Gábort is tiltották már ki az USA-ból illetve csak akarták.Nem azt akarta mondani hogy az amerikai titkosszolgálat rendezte a tüntetést...

[ Szerkesztve ]

(#1877) BlackPriest válasza Kékes525 (#1873) üzenetére


BlackPriest
őstag

ezek tényleg azt hiszik, hogy az 50% nem szavazóból nem fog 100ezer ember megmozdulni, ha valami nem tetszik neki, csak akkor, ha a háttérből irányítják őket? én se párttag nem vagyok, lóvét sem kaptam érte, a titkosszolgálat sem zsarolt, kimentem, mert kivan a tököm velük...

Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

(#1878) berghausmann válasza Kékes525 (#1873) üzenetére


berghausmann
tag

Vona egy ezoterikus f@sz, labirintustetkóval a kezén. Kb. minden gondolkodó ember körberöhögi, a pisis pártjával egyetemben.

(#1879) azbest válasza Kékes525 (#1852) üzenetére


azbest
félisten

Az a mondat is szép, hogy keresik a megoldás az extra profit országon belül tartására és a költségvetésbe való bevonására. Mint tudjuk, az extra profit valójában szimplán profit. Eszerint arra törekednek, hogy a nemzetközi befektetőket addig adóztassák külön adókkal, míg azoknak nem marad nyereségük. Ezzel gyakorlatilag megszűnik a külföldről jövő befektetés. Az itthoni befektetőknek kellene megfinanszírozni minden fejlesztést. Ez meg csak úgy megy, ha itthoni milliárdosoké lesz minden. A külföldi befektetők üldözésének mellékhatásaként a különadók kinyírják a kisvállalkozásokat is. Szóval ezt a logikát követve néhány magyar milliárdos lesz az ország teljhatalmú ura.

Ja igen, a költségvetésbe való bevonás egyben azt is jelenti, hogy az állami újraelosztó rendszerbe szeretnék tolni azt. Fel sem merül, hogy a béreknél jelenjen meg valamilyen formában.

Külön szép a dologban, hogy 2015-től eleve változások jönnek EU szinten a nemzetközi üzletelés adózása kapcsán. Ami példa eszembe jut, hogy ezután nem a tevékenység végzése helyén hanem a vásárló lakhelyén számolják az áfát. (A stream bolt nem luxemburgi áfát csap ezután a magyar vásárlásra, hanem magyar 27% adót.)

Ha most tényleg bajok vannak a nemzetközi cégek adózásával, akkor talán a kijátszható adótörvény olyan módosításán kéne gondolkodni, ami a kiskapukat zárja be, nem pedig újabb és újabb adók bevezetésén, amiket megint a becsületes vállalkozások fognak bebukni. Az áfacsalás is nemzetközi üzletelésnél lehetséges, szóval ha más nem, már ezért is érdemes lenne tisztába tenni azokat az ügyeket. De valamiért erre pont nincs látható törekvés.

(#1861) berghausmann
múltkor nagy mellénnyel nyilatkozta egyik politikus, hogy a közmunka program lehetőséget ad a munkába való visszatérésre. 300 ezer emberből 1 ezres nagyságrend tudott ezzel élni. Ez szerinte jó. Azokban a társadalmakban jellemző a jólét, ahol a munkának becsülete és értéke van. Nálunk jóléti helyett munka alapú társadalmaz akarnak a nyilatkozók állítása szerint, ami végülis őszinte: dolgozhatsz, de ez nem feltétlen jár jóléttel. Pedig a gazdaság akkor pörög, ha van az emberek zsebében költőpénz, mert aki nem vásárol, az nem is generál munkahelyekre igényt. Az egyik álom fali példája az volt, ahol szintén nincs pénze senkinek, ellenben közösen megtermelik azt amit megesznek. Ez nem gazdaság, hanem kommuna. Elszigetelt, az éhenhalás ellen küzdő emberek csoportja. Ez a példakép.

(#1877) BlackPriest
+1, de ez látszik a tüntetőkön is. Néhány maroknyi ember, aki rutinosan kiabálja be az okosságokat, 99% olyan mintha egy tanévzárón lenne.

[ Szerkesztve ]

(#1880) hcl válasza djculture (#1849) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

LOLLLLL
Ennyit a szabaCCSágharcról?

@azbest : ""Eszerint arra törekednek, hogy a nemzetközi befektetőket addig adóztassák külön adókkal, míg azoknak nem marad nyereségük."
Ez azért érthető, és nem olyan rossz dolog, ahogy elsőre tűnik. Az a jó, ha ide jön a pénz, nem pedig megy.
De hogy a módszerek katasztrofálisak, az tuti. Közvetlen adóztatással elég hamar elmenekülnek a befektetők.
Meg ugye a befolyt pénzeket (+ami az EU-ból jön) nem elsikkasztani és elpazarolni kéne, hanem magyar cégek megerősítésére fordítani. Hosszú távon csak akkor lehet erős a gazdaság, ha magyar cégek adnak el dolgokat külföldre, vagy magyar cégek alapítanak külföldön telepeket, amik hazapumpálják a pénzt.
De hát magyar politikust ilyesmi nem érdekel, csak a zseb.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#1881) Edi77


Edi77
őstag

Orbán szégyenletes visszavonulója

A FAZ szerint is az a meglátás, amit mi is mondunk: "az ellenzék korán örül, ha azt gondolja, hogy meggyengült ellenféllel van dolga".

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1882) azbest válasza hcl (#1880) üzenetére


azbest
félisten

"Az a jó, ha ide jön a pénz, nem pedig megy."

Ez nem így működik. A befektető a profit reményében fektet be. Ha itt törvénybe ütközik a profit, akkor nem jön ide semmi pénz. Akkor már inkább beteszi svájci bankszámlára, az sem kamatozik, de legalább nem veszteséges.

Ha itthon nincs forrás a fejlesztésre, akkor csak külföldi hitelből lehetne. Na most a külföldről jövő befektetést is tekinthetjük egy fajta hitelnek, nem feltétlen rosszabb kondíciójúnak, mintha az állam venné fel.

Másrészt, ha a külföldi befektető az idehozott pénzével sok embernek munkát és rendes fizetést ad, akkor az élénkíti a gazdaságot. Ha az ott dolgozók jól élnek, akkor a nem csak létszükségletre költenek. Így máris lesz kereslet néhány másik, akár hazai vállalkozás munkájára. Ha azoknak a vállalkozásoknak a dolgozói is jól élnek a munkájukból, akkor ők is igénybe vesznek más szolgáltatásokat... és így tovább.

A forint mögött nem arany van, hanem az, hogy mennyi munkát végeznek az országban és az mennyi értéket termel. Az értéket nem forintban fejezzük ki, hiszen a forint árfolyama és darabszáma együtt adja az értékét, így különböző gazdasági teljesítmény mellett különböző a forint értéke is. Ha magas az adó, akkor egy-két ember kezén átmegy és gyakorlatilag az államkasszába kerül az összes pénz, így megszakad a lánc.

Csináltam egy szemléltető ábrát. Leegyszerűsítve, mintha a teljes fizetésedet egy helyen költenéd el.
A példában kezdjünk egy br 10 forintot kereső emberrel. Legyen a minimálbér nettó 1 forint. Tegyük fel, hogy tényleg elfér az adóbevallás egy söralátéten és mondhatunk egy egyszerű számot az adóteherre.

Valójában 10 forint van a rendszerben összesen. A 10%-os ábra csalóka, mert láthatóan mindenki felette van az 1 forintos minimálbérnek. Elárulom, ha meghosszabbítjuk tovább a listát, akkor 21 ember lesz, aki még felette lesz az 1 forintnak. A befolyt összes adó ott is 9 forint feletti, hiszen addig meg a sor, amíg legalább 1 forint marad a fizetésből :K

Meg lehet nézni. Ha a példa miniállamunkban 15en élnek, akkor a kis adó mellett mindenkinek van minimálbér feletti munkája. A fizetés oszlop összege azt mutatja, hogy az eredeti árfolyam mellett hány forint értéke van a munkának. Sőt, az is látszik, hogy ha emeljük az adókat, akkor nem is biztos hogy több adó folyik be, mert kevesebben dolgozhatnak az elvonás miatt. Ráadásul kevesebből kell a munkanélkülieket is ellátni, hogy azért csak ne haljanak éhen.

Az üres sorok jelölik azokat, akik az elvonás miatt már nem kaphatnak munkát, mert kevesebbet lehetne csak fizetni nekik a minimálbérnél.

Közben rájöttem arra, hogy közmunka program valójában egy új minimálbér kategória azért, hogy több pénz folyjon vissza az államkasszába. A magas elvonások miatt a normál minimálbéren már nem tud befolyni adó, mert olyan magas a munkanélküliség.

A 70% egyébként kb megfelel a magyar munkavállaló adóterheinek. A munkabért terhelő adók és járulékok 50% körüliek, de erre még rájön a 27% áfa, amikor elköltené. A különadók bújtatott formában még jobban növelik az elvonásokat, a 80% környéki sem elképzelhetetlen ma már.

Ja igen, majdnem lemaradt a lényeg: ha sok értéket termel az ország, akkor a jegybank úgy nyomtathat több forintot, hogy közben az árfolyam nem romlik. Ha nem nyomtatna gdp növekedéskor, akkor technikailag lehetnének fennakadások a pénzáramlásban. Másrészt ha nem növeli a forgalomban lévő pénzt a gdp növekedésekor, akkor felmegy a forint árfolyama. Szóval az első oszlop összege olyasmi, hogy mennyit lehet nyomtatni büntetlenül (mert megvan mögötte a fedezet a gazdaságban).

Tehát, ha a multi által befektetett pénz tényleg gazdasági fellendülést hoz, akkor több pénz kerülhet forgalomba. Akár az is megtörténhet, hogy amit kivisz, annál több pénzt lehet a jegybanknak létrehoznia. Ebben az esetben lehetséges az, hogy csökkenjen az államadósság és az emberek is jobban éljenek.

Az is látszik, hogy a magas adók kedveznek a társadalom néhány gazdag + rengeteg szegényre való kettészakadásának.

[ Szerkesztve ]

(#1883) azbest válasza azbest (#1882) üzenetére


azbest
félisten

Egyébként ebből az is látszik, hogy ha itthon nincsen rá fedezet, akkor csak két helyről jöhet az a pénz, ami fellendítheti a gazdaságot. Egyik a hitel, de az államadósság növelése nem túl szerencsés, túl sok van már így is. A másik a befektetők által hozott pénz.
Gazdasági fedezet nélküli pénz nyomtatást pedig nem tehet a nemzeti bank, mert akkor bedől a forint árfolyama.

Az állam feladata pedig az kellene legyen, hogy megteremtse a törvényi hátterét annak, hogy a befektető is szívesen idehozza a pénzét, de közben a dolgozók is minél jobb fizetést kaphassanak. Jelenleg pont ezzel ellentétes a különadók intézménye. A nem hárítják át esetén munkahelyek szűnnek meg és fizetések csökkennek. Áthárítják esetén is csökken a fizetőképes kereslet. Mindenképpen rontja a gazdaság teljesítményét.

Az a befektetés, amikor csak minimálbérért foglalkoztatnak embereket és közben elengedik teljesen a befektető adóit, sőt néha még az állam fizet neki, hogy jöjjön, na azok a befektetések nem élénkítik a gazdaságot, mert nem lesz tőle fizetőképes kereslet.

(#1884) Edi77 :
igen, erről beszélek. A rádiónyilatkozatban elhangzottak szerint ez kifejezetten célja az államnak. Ha deklarálják azt, hogy itt bizony az állam különadóval elveszi a befektetés profitját, akkor nem fog ide pénz jönni.

Tegnap néztem a neten egy hivatalos statisztikát arról, hogy az EU kapcsán melyik ország jár jól a be- és kifizetések kapcsán: magyarország 2013-ban 1 ezer milliárd eurót fizetett be, miközben 6 ezer milliárdot kapott. Tehát a tagság 5 ezer milliárd euró plusz bevételt hozott. Persze ez önmagában csak egy szám, mert az ország gazdasági érdekeit pont a panaszkodó politikusaink nem védik az EU rendszerében, nem élnek az ország számára kínálkozó lehetőségekkel.

[ Szerkesztve ]

(#1884) Edi77 válasza azbest (#1883) üzenetére


Edi77
őstag

Ugyanakkor mi a helyzet? Az, hogy a befektetők sorra vonulnak ki tőlünk. (Nagy gond még a fluktuáció is szerintem, ezek sem segytik elő a termelést)

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1885) berghausmann válasza Edi77 (#1884) üzenetére


berghausmann
tag

Meg az, hogy az azbest által boncolgatott fogyasztásalapú gazdaság működik az USA-ban, de nem biztos, hogy működne egy picsa kis Magyarországban. Meg úgy általában Közép- illetve Kelet-Európában. Hol lesz számunkra valaha is reális, hogy mondjuk az egészségügy a bruttó hazai termék 8%-át adja? Csak egy példa. Viccnek jó, de azon túl....

(#1886) azbest válasza berghausmann (#1885) üzenetére


azbest
félisten

Nem csak az ország mérete számít. Szegények tömegére nem lehet gazdaságot építeni. Nem kell messzire menni, hogy találjunk hozzánk hasonló méretű, de mégis jól élő államokat az EU-ban.

Persze azokra szokták mondani, hogy hááde ott drágaság van. Ja, magyar forinttal a zsebünkben éhen halnánk, de ott nem csak az árak magasabbak, hanem a fizetések sokkal magasabbak.

[ Szerkesztve ]

(#1887) berghausmann válasza azbest (#1886) üzenetére


berghausmann
tag

"Nem kell messzire menni, hogy találjunk hozzánk hasonló méretű, de mégis jól élő államokat az EU-ban."

Olyat nem is említettem, hogy ilyesmire példa nincsen :) Én csak azt állítom, amit feljebb leírtam.

(#1888) azbest válasza berghausmann (#1887) üzenetére


azbest
félisten

Azért én nem állítanám, hogy nálunk lehetetlen javítani a helyzeten. A korábbi hozzászólásodban elhangzott kérdésre: majd akkor fogja az egészségügy a gdp 8%-at adni, ha majd itthon lesz fizetőképes kereslet rá. A minimálbéresek / közmunkások nem mennek magánklinikákba. Leírtam részletesen, hogy mi a baj. Az, hogy az állam mindent elvesz és majd ő okosban elosztja, az nem működik, erre nincsen működő példa.

Persze, ha úgy teszed fel a kérdés, mint a History channel-es ősi idegenes csávó, hogy "lehetséges-e hogy nem mindenütt működik a piac alapú gazdaság?", akkor természetesen igazad van: lehetséges. Hiszen matematikailag nem 100% hanem 9.9999% sem jelenti azt, hogy mindig működik. A 0.0001% több mint a semmi :N

A dánok vagy az észtek is biztosan nyugatnak számítanak innen nézve gondolom.

Ó bakker... bezárt az itthoni észt nagykövetség [link]. Jövőre tervezik bevezetni, hogy már nem kell kiutazni hozzájuk, hanem a nagykövetségeken is lehet észt e-állampolgárságot kérni. Épp a napokban volt erről egy cikk.

[ Szerkesztve ]

(#1889) hcl válasza azbest (#1882) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"A befektető a profit reményében fektet be. Ha itt törvénybe ütközik a profit, akkor nem jön ide semmi pénz."
Igen, ezért mondtam, hogy másképp kell fejni őket ;) Nyilván direkt adóval nem lehet mert nem hülyék.

"Másrészt, ha a külföldi befektető az idehozott pénzével sok embernek munkát és rendes fizetést ad, akkor az élénkíti a gazdaságot."
De ez még mindig függőség. Normálisabb helyeken pl. hadiüzleteket is úgy kötnek, hogy van benne bizonyos % technológiaátadás, stb. Csak itthon van ez, hogy adjon valaki munkát, azt' jóvan.

"Így máris lesz kereslet néhány másik, akár hazai vállalkozás munkájára."
Azám, csak itthon olyan szinten sikerült visszavágni mindenféle ipart, hogy beszállító is jó, ha van. (Szerencsére az amúgy még akad.) És beszállítóból gyártóvá válás meg elég kevés cégnek megy...

"Tehát, ha a multi által befektetett pénz tényleg gazdasági fellendülést hoz, akkor több pénz kerülhet forgalomba."
Ez így van, de ott a ha. Itthon az általános dilettantizmus miatt nem sok ilyen befektetés van. A gyártó cégeknél meg ugye majdnem 0 ez a haszon, mert nem az itthoni gyártó leányvállalat köti az üzletet, hanem a külföldi anyacég.
Amit itt munkára kifizetnek, az apró...

A többi igaz amúgy, de nem ez volt a kérdés, hanem amit itt a végén írtam. Ha idiótán kezelik a befektetett pénzeket, akkor nem lesz semmi, akárhény multicég idejön...

"Az állam feladata pedig az kellene legyen, hogy megteremtse a törvényi hátterét annak, hogy a befektető is szívesen idehozza a pénzét, de közben a dolgozók is minél jobb fizetést kaphassanak. Jelenleg pont ezzel ellentétes a különadók intézménye. "
+1.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#1890) berghausmann válasza azbest (#1888) üzenetére


berghausmann
tag

"A korábbi hozzászólásodban elhangzott kérdésre: majd akkor fogja az egészségügy a gdp 8%-at adni, ha majd itthon lesz fizetőképes kereslet rá"

Meg ha USA-mintára átalakítják ;)

(#1891) Tapsi válasza hcl (#1889) üzenetére


Tapsi
addikt

Miféle technológiaátadásról beszélsz? Ez nem hadászat, az összes technológia hozzáférhető a piacon. A gond az, hogy az állam nem tud/nem akar ennyi pénzt költeni rá.

(#1892) hcl válasza Tapsi (#1891) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Azt csak példának hoztam. A lényeg, hogy nagyon rosszul keztelik szerintem az itthoni befektetéseket, és gyanús, hogy a stratégiai szerződésekben is lenne hiba bőven...

Mutogatni való hater díszpinty

(#1893) Gyick


Gyick
őstag

[link]

7.percnél elkezdi mondani hogy miért jó stadiont építeni...Tulajkodonképpen mi most csak vmi nemzeti büszkeségből építenünk stadionokat semmi másért, ennyi erővel piramist is építhetnénk :)
Ez az ember nem ebben a világban él látszik hogy nem volt még munkahelye...

[ Szerkesztve ]

(#1894) hcl válasza Gyick (#1893) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

A piramidokban halottakat temettek. Ezek a magyar fosi síremlékei :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#1895) BlackPriest válasza hcl (#1894) üzenetére


BlackPriest
őstag

a vezetőt temetik oda. én segítenék építeni, csak legyen már aktuális az átadás ;]

Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

(#1896) Gyick válasza hcl (#1894) üzenetére


Gyick
őstag

de a pirasminak több értelme van,ahhoz még talán 1-2 turista is jönne :) Egy Diósgyőr-Haladás meccsre még a helyiek sem mennek ki :C

[ Szerkesztve ]

(#1897) #79621120


#79621120
törölt tag

Minden stadion alatt ott lapul egy atombiztos bunker a párt emberei számára , ha a paksi építkezés balul sülne el . :P

(#1898) Edi77 válasza Gyick (#1893) üzenetére


Edi77
őstag

Hihetetlen nagy probléma, hogy a környező régiók már rendbe tették a stadionokat, valóban

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

(#1899) Gyick válasza Edi77 (#1898) üzenetére


Gyick
őstag

úgye? :)

Az hogy járahatatlanak az útjaink,meg a közintézmények fele olyan hogy az ember elhányja magát ha be kell menni,meg hogy a magyarok szarért-húgyért dolgoznak az nem nemzeti szégyen...

Szerintem az a legnagyobb szégyen hogy kb. ilyen emberek irányitják az országot már circa 70 éve

(#1900) Edi77 válasza Gyick (#1899) üzenetére


Edi77
őstag

Ez az ember olyan, mint egy nagy gyerek: foci, foci, pénz, akarom. A valós problémákat nem látja, mit számít, hgy mennyi ember éhezik, vagy munkanélküli. Nem baj, stadion van, nem a focistáknak, mert nekik van pálya...hanem az embereknek...haha :(((

"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.