Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4835) Geth válasza kalolaci (#4834) üzenetére


Geth
addikt

Húha, ez kicsit kaotikus, ráadásul sok dolgot összekeversz az alapján amit írsz.
Fogalmam sincs milyen a hálózatod, vegyünk egy egyszerű esetet. Valószínűleg van egy routered ami betárcsáz (most hogy ez szolgáltatói vagy a szolgáltatóit bridge módba kérted és saját az mindegy). Ez a router egyben DHCP server is, azaz aki kér, annak ad egy belső IPv4 címet a belső hálózatodon. Ezt alapvetően egy poolból (tól-ig IP címhalmaz) "véletlenszerűen" osztja.
Legalább azokra a gépekre ahol szükség van port forwardra (kívülről elérhetőnek szeretnéd) érdemes a routerben statikus DHCP kiosztást rögzíteni, tehát hogy az adott gép MAC címe alapján (ami alapvetően nem változik) adja mindig ugyanazt a belső IPv4 címet.
Ezt azért érdemes megtenni, mert a következő lépés hogy létrehozol egy tűzfalszabályt (port forward), hogy a bárhonnan kívülről érkező csomagok amik beesnek a router X portjára, azokat tolja az immár fix belső IPv4 cím Y portjára (X lehet ugyanaz mint Y, ha az még nem foglalt). Tehát azért kell a statikus DHCP, hogy a port forward szabály ne mozgó célpontra lőjön.
Ha ez megvan, akkor kint van a port a nagyvilágban. Ahhoz hogy ne kelljen megjegyezni a külső (remélhetőleg publikus) IPv4 címedet, ami ráadásul időnként változik :DDD érdemes valamilyen DDNS szolgáltatást használni. Egy ilyen például a QNAP által biztosított myqnapcloud.com-os domain, ez a QTS-en belül bekapcsolható. Viola, elég az akármi.myqnapcloud.com címet és egy portszámot (ami a példában X) megjegyezni, a külső IPv4 címváltozást kezeli a DDNS, belül meg a statikus DHCP+port forward kombó miatt mindig elérhető lesz.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.