Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6001) Mr Bond 007 válasza E2E4 (#6000) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Már bocs, de hogy a vérbe ne lehetne sz-r az új hdd?! Ki kell kapcsolni, összes lemezt ki, majd üresen bekapcsol megnéz mi van. Aztán egyenként a hdd-ket vissza.

(#6002) E2E4 válasza Mr Bond 007 (#6001) üzenetére


E2E4
aktív tag

Kipróbáltam azt, hogy leállítottam a NAS-t és kivettem belőle mindkét winchestert, kihúztam belőle az adapter vezetékét is, majd vártam pár percet, és visszakapcsoltam.

Az eredmény: zölden villog a power LED. A QNAP Finder még így sem találja. PING-elésre meg az IP-cím „Destination host unrecahable”-t (A célállomás elérhetetlen) üzenetet ad. Pontosan úgy, mint ha nem létezne a hálózaton.
Na most akkor mi van???

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6003) donat_sz


donat_sz
senior tag

téves

[ Szerkesztve ]

(#6004) gahor72 válasza E2E4 (#6002) üzenetére


gahor72
aktív tag

Próbáld meg hdmi-n keresztül monitorra tenni. Én a legkisebb hdd-t tenném bele ami van, amíg szarakodik, legalább rövidebb ideig dolgozzon. :)

(#6005) Mr Bond 007 válasza E2E4 (#6002) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Egy tuti jó hdd-t / ssd-t kéne bele tenni, azzal be inicializálni. Ha így se jó, akkor gari.

[ Szerkesztve ]

(#6006) E2E4


E2E4
aktív tag

gahor72 : Nincs HDMI csatlakozója, csak D-SUB.

Mr Bond 007: Nem HDD probléma lesz. Egy másik gépen a QNAP Finder megtalálta a NAS-t. Most már ugyanarról a laptopról is el tudom érni a NAS webes felületet, amiről eddig néztem. Valami szoftveres probléma lehet a gond, ami miatt a laptopon nem, vagy csak nehezen lehet elérni.
A NAS webes felülete nagyon nehezen bejön, de csak így:


[kép]

Újratöltésre: 503 Service Temporarily Unavailable
The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Jelenleg benne van mindkét HDD, és erősen dolgoztatja a NAS őket...

Ötletek?

[ Szerkesztve ]

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6007) Zotyipotyi


Zotyipotyi
csendes tag

Sziasztok!

Van egy Qnap TS-351-es NAS-om, és médialejátszással kapcsolatban lenne kérdésem, hátha valaki tud segíteni.

Most Plex-et használok, aminek nagyon tetszik a felülete, meg a feature-ei (filmekhez, zenékhez letöltött metaadatok, borítók, különböző rendezések, stb.).
Első sorban kliensnek a TV-t használom, ami egy Panasonic smart TV (filmnézés, zenehallgatás) és van rajta Plex kliens applikáció.

Viszont ami a problémám, hogy olyan 6 Mbit feletti filmeknél gyakran és sokat bufferel. Telefonon is próbáltam (Kodi Plex addon-nal), illetve laptopon böngészőben is, ezeknél olyan 11-12 Mbit fölött jön elő a probléma.
Laptoppal próbáltam kábelen, meg wifin is, a többin 5 GHz wifi kapcsolattal (telefonnál a speed test 200 MBit-et mutatott letöltési sebességre, szóval ez elvileg nem lehet probléma).

A NAS-ban jelenleg 4 GB memória van (2 GB-vel vettem, de már bővítettem), illetve ugye a proci benne egy Intel Celeron J1800 (nem a legbikább, de legalább nem ARM-os).
A transzkódolási beállításnál már átállítottam, hogy a leggyorsabbat használja (Plex Pass-om nincs, így hardveres transzkódolás sincs).
Illetve még annyi, hogy Plex mellett nem sok program fut a NAS-on: kb. Transmission (bekorlátozott fel- és letöltési sebességgel), Photo Station, Multimedia Console, Midnight Commander.

Van egyéb ötletetek, hogy hogy lehetne még a dolgon javítani (első sorban szoftveres megoldás, vagy ha minden szakad, akkor nem túl költséges hardveres - pl. még +4 GB RAM javítana-e bármin)?
Illetve, ha Plex-szel a masina ennyit tud, akkor tudtok ajánlani valami (ingyenes) alternatívát, ami feature-ökben (borítók, tartalmak, több fajta rendezés) tudja azt, mint a Plex, de magasabb bitrátájú filmekkel se akad?

Köszi!
Zoli

(#6008) Alex91 válasza Zotyipotyi (#6007) üzenetére


Alex91
félisten

Vegyel medialejatszot...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6009) E2E4 válasza E2E4 (#6006) üzenetére


E2E4
aktív tag

Router reset megtörtént, NAS-ból HDD-ki lettek véve, utána elindult a webes felület. Kérte a lemezeket, így a HDD-k vissza lettek tolva, ekkor kiírta a NAS, hogy érzékelte, hogy ezek a lemezek voltak már benne. Indíthatok gyári beállítások visszaállítását, ami nem jár adatvesztéssel.
Jelenleg:
Gyári beállítások visszaállítása
A rendszer gyári beállításokra való visszaállítása folyamatban. Kérem, várjon...

Pár óra múlva talán már vissza is kapom az irányítást a NAS-on lévő adatok felett.
Csuda jó ez a QNAP NAS, akkor, ha valakinek van kedve és felesleges ideje kínlódni vele órákat, napokat. :W

[ Szerkesztve ]

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6010) Mr Bond 007 válasza E2E4 (#6009) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Mondom hogy nálad valami nagyon el van qródva. 1 nap alatt 3tb-os hdd-n újra építi a raidet...
Ha nincs rajta semmi olyan, csinálni kéne egy full resetet 0-ról mintha most vetted volna meg. Ha fontos adat van, akkor meg rakni kell bele egy másik lemezt (amit le lehet túrni mert nincs rajta adat) és újra konfigurálni mintha most bontottad volna ki. Ha úgy is rossz, akkor game over, mehet gariba vissza.

[ Szerkesztve ]

(#6011) Mr Bond 007 válasza Mr Bond 007 (#6010) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Közben kicsit értelmetlen, mert meló közben írtam, de azért remélem érthető amit akartam. És nem csak a hdd miatt mondom, ezzel a nast is le tudod tesztelni hogy jó-e. :U

(#6012) Zotyipotyi válasza Alex91 (#6008) üzenetére


Zotyipotyi
csendes tag

Bocs, de nem értem.

Médialejátszónál nem lenne ugyanez a bufferelési probléma? Mert az összes kliens készüléken (tv, telefon, laptop - itt böngészőn keresztül próbáltam) fennáll ez a bufferelés dolog, pedig elvileg a szükséges sávszélesség megvan.

Miben lenne más, ha a kliens egy médialejátszó lenne? A többinél transzkódolnia kell a NAS-nak, médialejátszónál meg nem?

(#6013) E2E4 válasza Mr Bond 007 (#6011) üzenetére


E2E4
aktív tag

Gyári beállítások visszállításának elkezdése utánn pár perccel visszakaptam az irányítást a NAS felett. :C

Futó folyamatok: Médiakönyvtár indexelés folyamatban.
Arra klikk:
Beolvasási beállítások: A könyvtárhoz adott új fájlok beolvasása valós időben
Állítsa a médiakeresés prioritását maga szintre: itt volt a pipa.
Emiatt terhelte túl magát és emiatt nem lehetett napokig elérni. :W

Kivettem a pipát, és máris 26%-ra esett a CPU leterheltség és a NAS is elérhetővé vált.

Tehát a QNAP olyan NAS-okat gyárt, ami a saját alkalmazásaival, a saját opcionális beállításaival elérhetetlenné teheti magát, s esetemben ezt meg is tette a CPU 100%-ra húzásával! :W
Miért? Mert azonos a szoftveres felület a belépő és a csúcs NAS-ukhoz is!

A QNAP NAS két üres, 4 TB-s WD40EFRX winchesterek hardveres RAID1 tükrözési előkészítését 24 óráig csinálta! :W

A QNAP képtelen pl. egy 2 és egy 4 TB-s winchestert úgy RAID1-be tükrözni, hogy a 4 TB-s hdd 2 TB-s része RAID1-ben tükrözve, a maradék 2TB meg single disk módban, azaz nem tükrözve legyen. Miért? Mert a QNAP kivette szoftveresen ezt a lehetőséget. Miért? Mert a tájékozatlan amerikai felhasználók panaszkodtak a QNAP-nak, hogy adatvesztésük volt. Persze, ha a nem tükrözött részre írt, és az a HDD meghibásodott, akkor adatvesztés volt. Ez természetes. De ez user error. A QNAP meg erre átírta a szoftvert és elérhetetlenné tette ezt a lehetőséget. Így pl. egy 4 TB-s és egy 2 TB-s HDD RAID1-be rakása után elérhető 2 TB tükrözve, és kész. A maradék 2 TB-t soha nem lehet elérni a NAS-ban. Valahogy ezt sem reklámozza a QNAP. Pedig ez egy tök alap funkció, amit kevésbé „márkás” NAS-oknál simán meg lehet csinálni. :W

Költői kérdés: Biztos, hogy jó márka a QNAP, mint kiderült, műszakilag a NAS is hibátlan, de a fentiek tényleg a normális kategóriába tartoznak?...

Most pedig lemez formázás után szépen kezdem előről a NAS beállításait és az adatok felmásolását egy külső, 3. HDD-ről. Csuda jó szórakozás ez a QNAP NAS... :U

[ Szerkesztve ]

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6014) Alex91 válasza Zotyipotyi (#6012) üzenetére


Alex91
félisten

Ja, azt hittem csak a TV xar.
Es ha siman DLNA-n keresztul jatszod le? Akkor is akad?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6015) Shokkolo válasza E2E4 (#6013) üzenetére


Shokkolo
addikt

Nos tegyük rendbe a dolgokat, mert olyasmin sírsz amit TE okoztál:

- Bent volt a pipa, azaz te UTASÍTOTTAD a nast, hogy minden erőforrásával erre fókuszáljon, minden mást félretéve // mellőzve. Tényleg jó sz*r, ha azt csinálja amire utasítod.

- Raid építés: nem célhardver, hanem csak egy eszköz, ami szoftveres raidet tud. A felépítéshez bithelyesen le kell tükrözze a 2 lemezt. Segítek, más nasban sem lesz gyorsabb.
Ha jobb kell, lehet venni célhardvert >> dedikált szervert.

A husszú dühöngésed valahol jogos lenne, ha nem néznénk a másik oldalt.
Ha nem veszik ki a funkciót, az amerikai perel és nyer... ha 1 nyer az összes nyer automatikusan (precedens jog). Gyakorlatilag instant lehúzhatnák rolót.
A dühöngés helyett gondolkozz, és mielőtt az OK -ra kattintasz, gondolkozz el milyen utasítást adsz ki, ha elb*sztad akkor ne itt dühöngj és fikázd azt ami csak végrehajtottad az utasításod, hanem a saját fejed verd a falba.

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#6016) divan válasza Zotyipotyi (#6012) üzenetére


divan
senior tag

A tv-k lan csatlakozója minden esetben 100 Mb/s sebességre képes. Médialejátszót vehetsz gigás lannal is. Persze ehhez a hálózatnak is gigásnak kell lennie.

(#6017) E2E4 válasza Shokkolo (#6015) üzenetére


E2E4
aktív tag

Szeretnék reagálni a „rendeb tételedre”:

- Nem, nem én utasítottam erre a NAS-t, ez egy alapértelmezett beállítás volt. És nem, nem tudom elfogadni, hogy bármilyen beállítás esetén egy NAS elérhetetlen legyen a hálózat felé. Ez nagyjából olyan, mintha alapértelmezett beállításban egy autóban a kánikulában bekapcsolódna a klíma, erre a kocsi megállna. Tehát az autót nem tudnánk használni arra, ami az alapvető funkciója, azaz a közlekedésre.

- Rapid elérés: nem hardveresen tükröz?

- „Ha nem veszik ki a funkciót, az amerikai perel és nyer...”
1. Más, olcsóbb NAS gyártók nem vették ki ezt a funkciót, Ők nem félnek annyira?
2. Funkció kivétele helyett akár csinálhattak volna egy szoftveres figyelmeztetést is, mint ahogyan ezt tették is pl. egy új HDD behelyezésénél, ahol olvasható pirossal, hogy vigyázz user, adattörlés lesz!

Az amerikai user sztoriról csak később értesültem, attól a rendszermérnöktől, aki a konkrétan ezt a QNAP NAS-t ajánlotta 2 + 4 TB-s kombinált tükrözés/single disk módra. Ő is meglepődött azon, hogy a QNAP ezt nem tudja, mert egy olcsóbb NAS-on simán megcsinálta ezt. Ő is csak később tudta meg az amerikai user sztorit.

Tehát összegezve: nem én kattintottam a bepipált OK-ra, hanem a szoftver alapbeállításban így volt. Én csak hozzáadtam az mp3 fájlokat tartalmazó mappákat a Music Station alkalmazásnál. Még csak nem is azon a felületen, ahol a "pipálási" lehetőség volt.

Ha zavar a „dühöngő stílus”, ami a napok óta tartó szívás miatt alakult így, hát’ bocsánatot kérek érte. Felőlem nyugodtan ki lehet törölni (moderálni) az összes hozzászólásomat, hogy még csak véletlenül se legyen tanulság a QNAP ezen tulajdonságait nézve. Attól még azok, amiket leírtam, tények maradnak. S még másnál is bekövetkezhetnek.

További kellemes QNAP NAS-olást kívánok mindenkinek! :R

[ Szerkesztve ]

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6018) Shokkolo válasza E2E4 (#6017) üzenetére


Shokkolo
addikt

- Rapid elérés: nem hardveresen tükröz? > nem, szoftveres raid.

A többi meg akkor is user error...

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#6019) bogabi válasza E2E4 (#6017) üzenetére


bogabi
senior tag

Vidd vissza, vagy add el, amiket írsz, abból az jön le, hogy ezek után bármit is tesz le az asztalra QNAP, nem lesz elég. Van ilyen. Sajnos ha valaki negatív tapasztalattal nyit, mégha arról nem is a termék tehet, akkor onnantól elmúlik a varázs. De ugyanezek a gondok (vagy mások) más terméknél is előjöhetnek. Nem rosszabb vagy jobb ez sem, mint más nagy NAS gyártók hasonló termékei.

[ Szerkesztve ]

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#6020) Buckey válasza bogabi (#6019) üzenetére


Buckey
senior tag

Szerintem sem lehet rosszabb, mint a többi, csak egy kicsit más. Én is kacérkodtam a gondolattal, hogy lecserélem a TS-228-at, de ahogy végigondoltam, felesleges lenne.
És, hogy a témánál maradjak, a kis TS-228 hűtésén kívül (amit megoldottam egy kis barkácsolással :D ), eddig semmi negatívumot nem tudok rá mondani. Szinte atom biztosan szolgáltatja az adatokat egy 4 és 8 gigás HDD-ről, RAID0-ban (tudom, tudom, de nekem ez így kellett). Eddig nem nagyon tudtam úgy kiakasztani, hogy ne válaszoljon, ha lassan is, de mindig szót értettünk (az elején próbálgattam a határait). Úgyhogy, egy Qnap TS-351 csak erősebb, nem hiszem el, hogy annyira meghal, hogy ne lehessen elérni. Szerintem is, ott más gond van!

[ Szerkesztve ]

(#6021) E2E4 válasza bogabi (#6019) üzenetére


E2E4
aktív tag

Ez volt az első NAS-om, hozzáértő ajánlotta, de még őt is meglepte a szoftveres „butítás”. Azt is hallottam, hogy amúgy sokan elégedetten használják a QNAP NAS-okat és ezt is elhiszem.

A gyenge pontját abban látom a QNAP-nak, hogy - mint utóbb megtudtam - teljesen azonos szoftveres felülete van a leggyengébb ARM procis és a legerősebb, sok magos Intel procis hardverrel szerelt NAS-nak is. Így az a szoftveres beállítás, ami egy erős hardveres NAS-nak meg se kottyan, az egy gyengébb hardverrel szerelt NAS-t 100%-ban megakaszthatja. Tehát a szoftver hibája az, hogy nem differenciál! A szóban forgó NAS nem a leggyengébb, (Intel Atom 2x1,8 GHz) és mégis megakadt. Ez pedig a gyártó szoftveres azonossága miatt fordulhatott elő, nem pedig „user error”, ahogyan azt Shokkolo fórumtárs annyira erőltetni próbálja.

Követtem el „user errorokat” is, amikre utóbb rájöttem, azokat meg sem említettem itt a fórumon.

Valóban nehéz lesz ezek után visszaszereznie a bizalmat a QNAP-nak, de érzelmi alapon nem fogok túladni rajta. Adok még egy esélyt a szerkezetnek.

Vannak még érthetetlen dolgok, amikre nem tudom a választ, de talán van rá megoldás:

Pl. Vannak olyan nagyobb mkv-s filmek, amiket PC-ről a Plex Media Server-el megosztva simán lejátszott a TV, a NAS Video Station alkamazásán megosztva meg nem ismeri fel a TV a fájlt, és nem tudja lejátszani. Miért?
Azt sem világos még, hogy a PC-n kitűnően működő Plex Media Server (ott be tudtam állítani szépen az azonos felületen) miért nem működik NAS-on keresztül? Volt, hogy látta a TV a Plex-et, de nem lehetett elérni semmit sem. Később már nem látta a Plex-et sem.
A Plex Media Server (nincs hardveres gyorsítás, nincs előfizetésem a Plex-re) csinál valamit a média fájllal, ami által a TV felismeri és letudja játszani?
Ezek olyan kérdések, amikre valószínűleg van válasz, akár itt a fórumon is.

Mindenestere köszönöm mindazok hozzászólásait, akik konstruktívan álltak a problémámhoz, és tényleg sorry a stílusért, amit hosszan tartó kudarc sorozat miatt esetleg írásban kiadtam magamból. Ezzel senkit sem volt szándékom sem megbántani, sem provokálni. Béke. :R

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6022) Geth válasza E2E4 (#6021) üzenetére


Geth
addikt

Video Station nem meglepő módon != Plex Media Server. Előbbit ki se próbáltam, rögtön ment a disable.

Plex simán transzkódolhat hardveres gyorsítás nélkül is, csak nem biztos hogy elegendő sebességgel :)

Én J1800-as procival 1080p H.264-et szép nagy bitrátával küldök át a TV-re HDMI-n, transzkódolás nélkül Plexről Kodira (ami szintén a NAS-on fut). Lehet hogy a 4k is megy, nem próbáltam. H.265 szóba se jön.

(#6023) E2E4 válasza Geth (#6022) üzenetére


E2E4
aktív tag

Plex simán transzkódolhat hardveres gyorsítás nélkül is, csak nem biztos hogy elegendő sebességgel :)
Akkor mégiscsak ez állhat az egyik talány mögött. :K

Az 1080p H.264 nagy bitrátával nekem is elvárás lenne egy 49"-es UHD-s TV-re.
A kérdés csak az, hogy Dual-core Intel® Atom™ (1.80 GHz) / 512 MB Flash / 1GB RAM mellett ez lehetségessel -e? Bár ha az enyémet (2 mag, 4 szál, 1,8 GHz) összhasonlítom a te NAS-od procijával (2 mag, 2 szál, 2,41 GHz) akár még működhet is a dolog. :K

Már csak azt kellene kiderítenem, hogy hogyan kell beállítani úgy a Plex-et, hogy a TV is lássa a Plexet és annak megosztott médiáit is?...

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6024) bogabi válasza E2E4 (#6023) üzenetére


bogabi
senior tag

Ahogy nézem, azért ez egy közel 10 éves NAS, lehet, hogy a benne lévő proci még nem tudja HW-ből az átkódolást. Utána kellene nézni alaposan, mit és hogy használsz, aztán megnézni, hogy ez alapján mit tud/mit támogat HW-ből a proci és/vagy az alkalmazás.

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#6025) E2E4 válasza bogabi (#6024) üzenetére


E2E4
aktív tag

Ha nem egy olyan ember ajánlotta volna ezt a NAS-t többek közt filmezésre, akinek adok a szavára, akkor előtte áttúrom a netet és mindennek utána járok. Így most „eső után köpönyeg” és a remény maradt, hogy a proci tudja hardveresen az átkódolást. Meg marad a bizalom, hogy többet nem fog kiakadni a NAS. ;)

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6026) bogabi válasza E2E4 (#6025) üzenetére


bogabi
senior tag

Lehet, abba az irányba kellene elmenned, hogy dedikált media player. Jobban járnál minden téren. Akár már 1x ezerből kihozható egy remek CoreELEC-es cucc. 4K-ig mindenre jó (még HDR- is). És el lehet felejteni az átkódolást.

[ Szerkesztve ]

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#6027) Addel válasza bogabi (#6026) üzenetére


Addel
senior tag

Plexel komoly gondok vannak, elég tré módon gazdálkodik az erőforrásokkal. Nálam ts-251 -ről plexel szépen megy egy mi box s-re a fullhd, 4k-n elhasal. Viszont dlna-n simán átmegy 4k is.

(#6028) shtirley


shtirley
tag

Srácok,
nem értem ezt az átkódolás-mániát. Ha csak helyi hálón van használva felesleges bármit is átkódoltatni vele. 100 Mb mellett is kitolja a HD streamet akár több gépre is.
Az átkódolás arra való, ha internetre kell steamelni és kicsi a feltöltési sávszél, vagy gyenge a fogadó gép, telefon, stb.

(#6029) Zotyipotyi válasza Alex91 (#6014) üzenetére


Zotyipotyi
csendes tag

Kiderült, hogy a 13 Mbit-es film az vmi Hvec Hdr10-es cucc, valószínűleg ezért akarja mindenhol átkódolni.
Telón meg röccenés nélkül megy a 24 Mbit-es 1080p60-as m2ts home video a Plexről.
Szóval mégis csak muszáj leszek egy médialejátszóba beruházni...

(#6030) Geth válasza Zotyipotyi (#6029) üzenetére


Geth
addikt

Hát ilyen ez a H.265 :)
Ha a TV-d játszaná le, akkor annak kellene tudnia.
Ha meg a NAS (HDMI-n), akkor meg az a baj (J1800 nem tudja gyorsítani, ezt említettem korábban is).

Marad a külső, H.265 képes lejétszó közbeiktatva, vagy a H.265 hanyagolása.
Én utóbbit választottam egyelőre, transcode nélkül sima ügy.

(#6031) E2E4 válasza bogabi (#6026) üzenetére


E2E4
aktív tag

Dedikált media player? Köszönöm a tippet. Utánajárok ennek az alternatívának is. Adnál konkrét eszköz típust?

Igazából NEM CSAK film lejátszás és torrent kliens miatt van szükségem a NAS-ra, hanem fájlmegosztóként is funkcionál. Laptopon egy 128 GB-s SSD van és az adataim nagy része a NAS-ban lévő RAID1-be fűzött HDD-ken vannak, amit gigabites Etherneten érek el egy hálózati meghajtó csatlakoztatásával.
Emellett a winchesterek „kerregő” hangja piszok mód zavarna, így maga a NAS az előszobában van, ahol nem zavar a winchesterek és a ventilátor „zaja”. (Tudom, ez egyéni érzékenység, de engem pl. a laptop dokkoló standby állapota alatt hallható halk nyöszörgése is zavar este, ezért azt éjszakára áramtalanítani is szoktam.)
Szóval nappaliban vagy hálóban a TV alatt egy winchesteres, ventilátoros, állandóan hangot adó eszköz elképzelhetetlen számomra.

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6032) Geth válasza E2E4 (#6031) üzenetére


Geth
addikt

Dedikált media player alatt szerintem olyanra gondolt a kolléga, ami storage nélküli (mármint a tartalmakat nem lokálisan tárolja, valami storage persze van benne a saját rendszerének), a hálózatról szedi (valamilyen csatornán) a tartalmat, és pl. HDMI-n küldi ki a TV-re (tehát a TV sem dekódol, csak megjelenít).

[ Szerkesztve ]

(#6033) E2E4 válasza Geth (#6032) üzenetére


E2E4
aktív tag

Ha jól értem, ez együtt tudna működni a NAS-ommal is?
Hátha fény derül majd erre is a kolléga válaszából. :)

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6034) bogabi válasza E2E4 (#6033) üzenetére


bogabi
senior tag

Ahogy Geth is írta, olyan, ami a NAS-on lévő tartalmat tudja lejátszani, a TV-re pedig HDMI-n csatlakozik. Ajánlott fórumok:

[link]

[link]

Az én tippem (szigorún az én igényeimre alapozva): valamelyik ajánlott S905Xx Amlogic kütyü + CoreELEC

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#6035) divan válasza E2E4 (#6033) üzenetére


divan
senior tag

Persze. A NAS sambán, vagy NFS-en megosztja a tartalmat, (a NASon te állítod be, hogy melyiken szeretnéd) a médialejátszón lévő Kodi (ha a felettem lévő ajánlást elfogadod) hasonló felületet tud, mint a Plex, ha jól van beállítva letölti a borítót, tartalmat stb. A tanulására időt kell szánni.

[ Szerkesztve ]

(#6036) E2E4 válasza bogabi (#6034) üzenetére


E2E4
aktív tag

Konkrétan egy ilyet ajánlanál?
CoreELEC = az meg micsoda?

#divan: A NAS sambán, vagy NFS-en megosztja a tartalmat. Megkérdezhetem, hogy ezt hogyan kell beállítani?

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6037) E2E4 válasza E2E4 (#6036) üzenetére


E2E4
aktív tag

Bocsánat, letelt a szerkesztési idő az előbb.

Esetleg ajánlanátok valami olyan multifunkciós hálózati multimédiás eszközt, amiben a videólejátszó mellett minőségi hálózati zenelejátszó is van? (ESS Sabre DAC / OP-AMP elvárt)
Jó lenne optikai / koax kimenet is rajta, hogy Hi-Fi-re lehessen kötni.
(Popcorn Hour?)

Jó sejtem, hogy egy ilyen eszközt vígan ki tudna szolgálni a NAS úgy, hogy ettől szinte sosem halna le?
R-go a NAS-on esetleg futó Plex-nél sokkal jobb és gyorsabb megoldás lenne?

[ Szerkesztve ]

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6038) Shokkolo válasza E2E4 (#6037) üzenetére


Shokkolo
addikt

Jól érted, mert ezek az eszközök sima fileshare-ként használják a NAS-t, és semmiféle kódolás nincs, azt a medialejátszó végzi. Ergó a plexxel ellentétben egy medialejátszónál a NAS majdhogynem idle :)
Minden erőforrásigényes feladatot a lejátszó vesz át.

Esetleg ha nem ragaszkodsz mindenáron a plex-hez, próbáld ki a Redimedia-t (avagy a régi nevén miniDLNA). Sokkal kevesebb az erőforrásigénye. (Anno egy 1 magos ARM Zyxel NAS-on is azt használtam gond nélkül).

A konkrét lejátszó ajánlás kicsit neccesebb helyzet, mert ha mindenes kell, akkor az bizony nem biztos, hogy olcsó mulatság, cserében van topicja rutinos userekkel.
Milyen asztali médialejátszót? - topic

Viszont ha a nas alapvetően kiszolgálja minden igényedet, előtte szerintem adhatsz egy esélyt a Redimedia -nak. (Én is azzal streamelek a hálóban lévő TV-re lanon a mai napig :) )

CoreELEC:
Egy, a kifejezetten olcsó medialejátszókra feltehető linux alapú OS, kodi integrációval.
Gyakorlatilag filléres eszközökből lehet kifejezetten használható lejátszót csinálni apró kompromisszumokkal.

A Popcorn lejátszók jók, de én drágának tartom őket, cserébe viszont igen... kényelmesen tudhatják amire szükséged lehet.

[ Szerkesztve ]

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#6039) bogabi válasza E2E4 (#6036) üzenetére


bogabi
senior tag

Nem akarom szétoffolni a topicot, de pl. igen. Menj át a Shokkoló (és fentebb általam is) javasolt topicba, fognak segíteni.

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#6040) szelim74


szelim74
csendes tag

Üdv mindenkinek!

Segytséget kérnék a következő kérdésben: TS-231P vagy 431P került képbe, ezek elvileg nem bővíthetőek, 1 GB RAM-mal rendelkeznek. Szokásos tárolási feladatok, 4K stream, de javarészt 1080p stream amire használnám. Elég az 1 GB, vagy gondolkodjak inkább az erősebb P2 verziókban és bővítsem fel 4 GB-ra?

Köszi előre is. :DD

(#6041) divan válasza E2E4 (#6036) üzenetére


divan
senior tag

A vezérlőpultban a hálózat fülön.

A Sambához kell egy felhasználó akinek megvannak ehhez a jogai, ennek az adatait kell megadni az eszközben, és tud kapcsolódni. Az NFS-nél hálózati címet, vagy tartományt kell megadni, ahonnan elérhető a megosztás.

"Konkrétan egy ilyet ajánlanál?"
Ilyet mindenképpen, de inkább innen, vagy még inkább ilyet. Nem kerestem meg a legjobb ajánlatot, csak a két legelsőt belinkeltem. De azt hiszem látszik a különbség az árban. De ez már tényleg ide való.

(#6042) E2E4 válasza Shokkolo (#6038) üzenetére


E2E4
aktív tag

Köszönöm a részletes információt.

Gondoltam, adok egy esélyt és letöltöm a Redimedia-t az App. centerből.
A "Minden alkalmazás" rész üres, csak egy hibaüzenet olvasható:
A NAS nem tudta lekérni az alkalmazások információs listáját. Kérjük, ellenőrizze a hálózati beállításokat.

Ezen kívül értesítésekben:
Figyelmeztetés 2020/06/02 20:47:06 System 127.0.0.1 localhost [Antivirus] Connection timeout. Failed to download updated virus definitions. Please check your network connection (DNS or Proxy server settings, etc) and try again.

Újraindítás megvolt, a NAS-t elérem a helyi hálózaton, de valamilyen hálózati beállítási probléma pedig csak fix IP-cím van beállítva a NAS-ra.

Rendszerbeállítások / hálózat:
Elsődleges DNS kiszolgáló: 192.168.0.1
Másodlagos DNS kiszolgáló: 192.168.0.2
IP cím: fix (192.168.0.xx)
Alapértelmezett átjáró: 192.168.0.1
DHCP kiszolgáló: nincs engedélyezve.
Alhálózati maszk: 255.255.255.0

Mit és hol kellene beállítani, hogy az internetre tudjon csatlakozni?

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6043) bogabi válasza E2E4 (#6042) üzenetére


bogabi
senior tag

Ennek így mennie kellene, ha egyébként az otthoni hálózatod a 192.168.0.0/24. Mi a DHCP szerver a hálózaton? Esetleg még megpróbálhatod DNS kiszolgálónak a 8.8.8.8 és 8.8.4.4 (Google DNS szerverei) vagy más free DNS szervereket. Esetleg routeren nincs valami tiltás beálltva? Ha a NAS-t DHCP-re állítod, úgy mi a helyzet (QNAP Finder megtalálja úgy is)?

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#6044) Addel válasza E2E4 (#6042) üzenetére


Addel
senior tag

Nincs azzal semmi baj, megváltozott a qnapclub repo címe, add hozzá újra.
A régi store.qnapclub.eu/store/en.xml és az új helyette https://qnapclub.eu/en/repo.xml

Vagy be ssh-zol és átírod a /etc/config/3rd_pkg_v2.conf -ban és akkor megmarad minden telepített app hozzáférése.

[ Szerkesztve ]

(#6045) shtirley válasza E2E4 (#6042) üzenetére


shtirley
tag

Nem ismerem a Redmedia-t, de ha nem használsz saját DNS szervert, ráadásul kettőt, akkor így nem lesz jó a beállítás mert hiába van fizikai kapcsolatod az internettel ha nem történik tényleges névfeloldás.
DNS szervernek adj meg valami publikus létező szervert, pl: 1.1.1.1 vagy 8.8.8.8
Az alapértelmezett átjáró pedig a routered IP címe legyen.

(#6046) E2E4 válasza bogabi (#6043) üzenetére


E2E4
aktív tag

DNS kiszolgálónak a 8.8.8.8 és 8.8.4.4 adtam → így sem működik. :F

Eddig DHCP-vel szépen ment, csak mivel a PC-re hálózati meghajtó volt csatlakoztatva, így nem volt nagy poén, hogy a NAS-t nem tudtam elérni egy fix IP címről. (Újraindítás / kiosztott IP cím lejárta után nem értem el a NAS webes felületét az elmenett címen, és a csatlakoztatott meghajtót sem.)

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6047) E2E4 válasza Addel (#6044) üzenetére


E2E4
aktív tag

Nem ez a probléma oka.
Eddig ment DHCP-vel minden. Amióta beállítottam egy fix IP címet, azóta nem lát ki a helyi hálózatból.

Próbáltam már DNS-nek beállítani az internet szolgáltói routerben lévő DNS kiszolgók címeit, sőt még a 192.168.0.1-et is → egyik sem megfelelő. :F

[ Szerkesztve ]

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6048) Shokkolo válasza E2E4 (#6046) üzenetére


Shokkolo
addikt

Használj statikus-DHCP -t.
Foglalj le a rotueren egy IP címet a NAS-nak a MAC alapján,
így a NAS lehet DHCP-re állítva, a router mindig ugyan azt az IP-t fogja adni.

Probléma megoldva :K
A NAS DHCP-n, mégis ugyan az lesz az IP

Milyen routered van? Ha gondolod szivesen segítek...

[ Szerkesztve ]

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#6049) E2E4


E2E4
aktív tag

Sikerült beállítanom a routeren a fix IP címet, és a NAS-ra beállítottam a DHCP kiszolgálón való konfigurálását. Minden kitűnően működik. :DD

Köszönöm a megoldást jelentő választ. :R

[ Szerkesztve ]

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#6050) Shokkolo válasza E2E4 (#6049) üzenetére


Shokkolo
addikt

Huhh, nem túl ismert tipus, de ha így néz ki a menüje, akkor nincs nehéz dolgod:

alt="" title=""

- A DHCP fülön kiválasztod a NAS-t a "Select device" lenyíló menüben. (ha esetleg nem tölti ki automatikusan, akkor be kell írnod manuálisan a MAC címét) majd megadod a kívánt IP-t.
- átállítod a NAS-t DHCP-re
- És ha bármelyik kéri akkor reboot (a routerek általában kérik)

A rögzített címet a router soha többé nem osztja ki csak a NAS-nak.
A NAS pedig normál DHCP módban működik tovább

[ Szerkesztve ]

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.