Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#66701) Doky586 válasza Elementgamer (#66697) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mobilnet jellemzően natol. Nem megváltoztatható. (ha azon van a szerver)
Használj RustDesk-et..

[ Szerkesztve ]

(#66702) MasterMark válasza Doky586 (#66701) üzenetére


MasterMark
titán

A Digi 1000 az aligha mobilnet.

Switch Tax

(#66703) Elementgamer


Elementgamer
csendes tag

#66700
Ez lesz köszi, sose jöttem volna rá :R

[ Szerkesztve ]

(#66704) coco2 válasza MasterMark (#66700) üzenetére


coco2
őstag

Vagy ha úgyis saját routert használ, még jobb lenne ont módba átkérnie a kábel modemet.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#66705) Borisz76 válasza Elementgamer (#66697) üzenetére


Borisz76
veterán

Egy kis összefoglaló a lehetőségekről.
Ez is jól jöhet....nálam is Digi van :U

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#66706) Elementgamer válasza coco2 (#66704) üzenetére


Elementgamer
csendes tag

Közben már nyitottak ticketet a publikus ip-re.
Viszont a következő lépés, majd a workstation vezetékre költöztetése lesz.
Rendelkezésre áll a modem az 1 szabad portjával, amin jelenleg a router van a nappaliban.
Nem lett több végpont telepitve. Terv,hogy a modem alá kerülne a gép,(külső garázs, hőfok is ideális lenne, 10fok) Egy switch volt a terv, de bridge módban ez nem játszik,ahogy értelmezem. Érdemes lenne a bridge mód és mégegy router? A család meg maradna a meglévőn. :F

(#66707) Elementgamer válasza Borisz76 (#66705) üzenetére


Elementgamer
csendes tag

:R Köszi, hamarabb is jöhettem volna a fórumra

(#66708) kesztió válasza csaszi75 (#66693) üzenetére


kesztió
aktív tag

Hát a feladvány sajnos bonyolódik. Nem kicsit, nagyon.
Ugyanis az architektúra valójában nem így nézne ki a Mesh hálózattal:

Hanem így:
Ahol a piros alapon levő valami egy komplex céges hálózat (a szomszéd épületben, ahol én is társ vagyok, de nem kizárólag az enyém a döntési jog IT ügyekben).

Azaz:
– Kábeles összeköttetés van az én házam és a céges hálózat között.
– A cégnél vegyes (vezetékes + Wireless) hálózat van, egyetlen SSID-vel az egész épületben, de több routerrel, több DHCP szerverrel és alaposan agyonbonyolított architektúrával (kézzel leosztott IP-zónák, előre meghatározott csatornák stb.). A tudományos smucigság szellemében egyelőre szóba se jöhet a mesh.
– Nekem vitális lenne a munkámhoz, hogy intraneten elérjem az FTP szervergépét, ahová/ahonnan gigabiten nagy fájlokat tudjak másolni.
– A cégnek fontos lenne, hogy ha leesik az ottani üvegszálas internet, akkor automatikusan az én ONT-met tudják használni gateway-nek, hogy ne maradjanak net nélkül (és ez természetesen fordítva is érvényes).

Egyébként én ragaszkodnék ahhoz, hogy nálam, „a négy fal kötött” Mesh legyen és semmi egyéb, az ő hálózatukat egy switch-csel „választanám le” a miénkről a bejáratnál, a mi ONT-nk közvetlen szomszádságában. Az természetesen nem feltétel, hogy a mi rendszerünk ugyanazon az SSID-n fusson, sőt.

Megoldható lenne a dolog, vagy az, hogy a switch-en „beengedek” egy „idegen” hálózatot, vagy az hazavágja a Mesh-t?

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#66709) jerry311 válasza kesztió (#66708) üzenetére


jerry311
nagyúr

Tehát van egy tűzfaluk vagy routerük, vagy valami egyéb fos, ami tud két "WAN" portot kezelni.
Amiből az egyik a te hálózatodon keresztül kapja a netet.
Ahhoz hogy elérd az FTP szervert, annyi kell hogy ezen a másodlagos WAN porton keresztül beengedjenek.

(#66710) kesztió válasza jerry311 (#66709) üzenetére


kesztió
aktív tag

Van egy routerük, amelyik:
1. WAN-on keresztül kapja az internetet az ONT-től,
2. az én bejárati switch-emhez LAN-on keresztül kapcsolódik.

a 2. pont nem gond, ugyanis LAN-on is látja azt a gateway-t, ami kiengedi az én switch-emen az én ONT-mre. (Vagy ez így nem OK, ehhez kell nekem is egy router, amin letiltom a WiFi-t?)

Az FTP szerver számítógépet az IP-n keresztül találom meg, oda simán be tudok jutni, van jogosultságom.

Akkor elvileg rendben lenne a dolog?

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#66711) coco2 válasza Elementgamer (#66706) üzenetére


coco2
őstag

Nekem kellett ipv6, szóval átkértem bridge módba router helyett (fentebb elírtam, bocsi), és van egy egész ipv6 szegmensem - nulla forintba kerül. A fix ipv4 cím nem tudom, hogyan van. Ha csak megtalálhatóra akarod magad állítani a hálózaton, szerintem nincsen arra feltétlenül szükséged. Egy régi rossz beidegződés, hogy fix ip-ből csak ipv4 létezik. Akár le is lehet szokni róla.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#66712) ovics


ovics
aktív tag

Sziasztok, próbálom felvenni a fonalat a helyi hálózat megismerésében, kiépítésében. Az alábbi ábra szerint gondoltam hogy kiépítem, illetve a telekomos topicban már írták, hogy a szolgáltatói routert hogy kell állítsam, hogy a wifi funkciót a router lássa el. A kérdés, hogy ez így rendben lesz? A router után a dhcp tartomány beállítást követően adjak meg külső tartományba eső ip-ket a különböző fix eszközöknek, hogy elérjem külső hálózatról is majd pl. a nast, vagy ott már nem fog kelleni? Illetve az otthoni helyi hálózatnak, kell csináljak egy otthoni csoportot, vagy így a routeren keresztüli elosztás miatt rendben lesz? Itt pl. arra gondolok, hogy a NAS tud majd média szerverként is működni a tv-nél ha jól sejtem, igaz? [kép] Az egyenes vonalaknál kábeles összekötés van/lesz.
Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#66713) Essejó válasza ovics (#66712) üzenetére


Essejó
veterán

Ha a HGW-n nem lesz DHCP, hogy kap IP-t az STB? Ha mindkét Asuson bekapcsolod a DHCP-t abból gond(dhcp ütközés) lesz. Ha kintről is elakarod érni akkor kell egy reg valamelyik DDNS szolgáltatónál. Nézd meg az Asus melyiket támogatja. Részemről a Duck DNS-t használom, 1x kellett beállítani, és csak működik.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#66714) snyper990 válasza ovics (#66712) üzenetére


snyper990
őstag

Kívülről a publikus WAN IP-n keresztül tudod elérni a helyi hálón lévő dolgokat, portok segítségével. Portszám alapján tudja a router a megfelelő eszközhöz irányítani a kívánt forgalmat porttovábbítással.
Azért érdemes statikus IP-t adni a kívülről elérni kívánt eszközöknek, hogy a porttovábbítási szabályban beállított IP-n maradjon az adott eszköz.
DDNS meg azért kell, hogy ha változik a WAN IP, akkor is elérd a hálózatodat kívülről anélkül, hogy a helyi hálózaton belülről kelljen kideríteni, mi is az éppen aktuális WAN IP-d.

#66713 Essejó: Lesz DHCP szerver a helyi hálón (remélhetőleg valóban csak egy), így ha egy helyi hálózaton lesz a box a saját routerrel, elvileg kapni fog IP-t

[ Szerkesztve ]

(#66715) ovics válasza snyper990 (#66714) üzenetére


ovics
aktív tag

#66713 Essejó
Köszönöm.
Nagyon a kályhától indulok, úgyhogy vannak felmerülő kérdéseim.
Akkor ez alapján a mesh routernél csak az egyiket állítsam be a dhcp-t? Igazából az emeleten lévő routernél csak a wifi hálózat lefedése a feladata.
Ha DDNS szolgáltatót beállítom, akkor is ugyan úgy kellenek a portok gondolom. Ezt a routeren belül tudom majd kinézni, vagy ott kell külön beállítsak adott eszközhöz egy portot (tehát ez automatikus kiosztás vagy manuális)?
Illetve akkor a nasnak (ugye ez lesz a fő cél, hogy elérjem) kell külön adjak statikus ip-t vagy a ddns és port továbbítás működik?

(#66716) snyper990 válasza ovics (#66715) üzenetére


snyper990
őstag

„a mesh routernél csak az egyiket állítsam be a dhcp-t?”
Igen.

A DDNS csak annyit csinál, hogy lesz egy domained, ami mögött remélhetőleg mindig az aktuális WAN IP-d lesz. Így IP-cím helyett a DDNS domaincímen keresztül fogod tudni elérni kívülről a belső hálódat (kb. mint egy weboldal elérése; a weboldalak szöveges „címei” is csak azért léteznek, hogy az emberek könnyebben tudják használni a webet, a gépek a háttérben valójában IP-címek alapján kommunikálnak). A NAS-hoz semmi köze.

Az, hogy az adott eszköz (vagyis inkább alkalmazás) melyik porton figyeli a neki szánt forgalmat, az magában az eszközben/alkalmazásban van beállítva. Használati útmutatóból/beállításaiból kinézhető, többnyire meg is változtatható.
A routernek nincs hozzá köze, nem tudja, milyen eszközök csatlakoznak hozzá és azok milyen alkalmazásokat futtatnak. A router csak az IP-címüket (és a MAC címüket) tudja, te meg beállíthatod, hogy melyik port forgalmát melyik IP-re irányítsa. Minden más ezzel kapcsolatos dolog az alkalmazási rétegben történik.

Azért kell a NAS-nak statikus IP-t adni, hogy a létrehozott porttovábbítási szabály ne „romoljon el”, ha az eszköznek (ez esetben a NAS-nak) esetleg megváltozna az IP-je. Mert ha az megváltozik, akkor vagy nem létező IP-re kellene irányítania a routernek a port forgalmát, vagy ha másik eszköz kapja meg az IP-t, akkor nyilván az fogja megkapni a forgalmat, és az meg valószínűleg nem fog tudni mit kezdeni vele :)

[ Szerkesztve ]

(#66717) ovics válasza snyper990 (#66716) üzenetére


ovics
aktív tag

Rendben, köszönöm. Egyelőre csak a szolgáltatói eszköz van meg, ott láttam, hogy van ip foglalás, az megfelel a statikus ip-nek, igaz? Az asusnál nem tudom, hogy ez hogy fog megjelenni, de ha jönnek a gondok írok majd.

(#66718) Marci112233 válasza ovics (#66717) üzenetére


Marci112233
őstag

Igen. ha foglalod benne az IP-t akkor annak az eszköznek fixálja azt az IP címet. NAS-nak mindig fix IP ajánlott pont a távoli elérése miatt.

Ha Synology NAS lesz akkor ez a kis leírás sokat segíthet.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#66719) ovics válasza Marci112233 (#66718) üzenetére


ovics
aktív tag

Köszönöm ezt is!

(#66720) kesztió


kesztió
aktív tag

Sajnálom, de továbbra sincs válasz arra a roppant egyszerű kérdésre, hogy tényleg van-e komoly előnye az
1. speciálisan mesh-re kifejlesztett routerekből álló WiFi hálózatnak
egy olyanhoz képest, amely
2. hasonló protokollal működik (pl. mindkettő tud ‎802.11ac-t), de a routerek hagyományos wireless AP-k.
Mindkét hálózatnál vezetékes összeköttetés van a routerek között (switch-en keresztül).

Amit nem tekintek érvnek a mesh javára:
könnyű felinstallálni, a dilettáns is meg tudja csinálni: nem vagyunk dilettánsok és egyszer kell kínlódni vele.
könnyen skálázható: lásd az előbbi pontot.
egy SSID az egész házra: ez a hagyományos hálózatnál is megodható.
nem szakad le egy pillanatra sem, ha mozgunk a klienssel a házban: ez a hagyományos hálózatnál is igaz, ha egy SSID van mindenhol.

Két szaki válaszolt eddig, egy a haveri körből, egy a Redditról: mindkettő azt mondta, hogy marketing az egész, egy jól bekonfigurált hálózat pont ugyanannyit tud, mint az ún. „mesterségesintelligenciás” mesh hálózat. Magyarán: pénzkidobás.

Én se teljesen értem, hogy ha pl. egy eszközben rosszul vagy egyáltalán nem implementálták a wireless roaming-öt (a gagyi Avatto okosfalidugaszaim gyönyörű példa erre), akkor ezen a mesh hogyan tud segíteni, magyarán hogy tud ráordtani a konnektorra, hogy ide kapcsolódj, és nem oda, mert most pont itt stabilabb a kapcsolat, és nem ott, ahol 10 perccel ezelőtt?

Szóval, le van valahol írva értelmesen, hogy mivel tud többet a mesh, és nem idióta, hazug érvekkel próbálják alátámasztani, lásd fennebb?

Bug és debug fia vagyok én

(#66721) MasterMark válasza kesztió (#66720) üzenetére


MasterMark
titán

– egy SSID az egész házra: ez a hagyományos hálózatnál is megodható.

Egyáltalán nem biztos hogy működni fog hiba nélkül.

– nem szakad le egy pillanatra sem, ha mozgunk a klienssel a házban: ez a hagyományos hálózatnál is igaz, ha egy SSID van mindenhol.

Ez nem igaz. Mindig leszakad, a kérdés hogy mennyi időre. A menedzselt hálózat mint pl a mesh is, ott segítik a klienst a roamingban az AP-k, elküldik hogy mikor melyik AP-hez csatlakozzon, és az authentikációt se kell teljesen újracsinálni.
Protokollok ehhez:
802.11r
802.11k
802.11v

Ezeket egy nem menedzselt csak ugyanolyan SSID nevűre elnevezett hálózat nem tudja.

A menedzselt AP-k egyik megoldása a mesh, bár az hogy mesh annak nincs ehhez köze.

Apple Barangolás Wi-Fi-hálózatokon
Unifi Wireless LAN Roaming FAQ

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#66722) kesztió válasza MasterMark (#66721) üzenetére


kesztió
aktív tag

Egyáltalán nem biztos hogy működni fog hiba nélkül.

A tapasztalataim azt mondják, hogy működik. Nekem nem is ez fáj, hanem az, hogy pl. a butább „okoseszközök” nem mindig a megfelelő AP-re csatlakoznak, és ezt pont olyan zónákban teszik, ahol az egyik jel még él, de már a határon van (≈ −80dB), és mégis ahhoz ragaszkodnak, nem a másikhoz, amelyik erősebb. Erre nem igazán értem, milyen alternatív megoldást kínál a mesh.

A menedzselt hálózat mint pl a mesh is, ott segítik a klienst a roamingban az AP-k, elküldik hogy mikor melyik AP-hez csatlakozzon, és az authentikációt se kell teljesen újracsinálni.

És ezzel majd a csákány kínai okoskonnektorok meg más hulladékok is együtt tudnak működni, nem csak a legújabb okostelefonok/laptopok?

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#66723) MasterMark válasza kesztió (#66722) üzenetére


MasterMark
titán

Erre nem igazán értem, milyen alternatív megoldást kínál a mesh.

A mesh nem, hanem a menedzselt wifi AP-k megoldják, pont erről beszélek. A mesh is egyfajta menedzselt wifi AP, most ennek a divatos egyszerű megoldása.

És ezzel majd a csákány kínai okoskonnektorok meg más hulladékok is együtt tudnak működni, nem csak a legújabb okostelefonok/laptopok?

Igen, ez már jóideje szabványos dolog.

szerk.: Olvasd el amiket linkeltem, főleg a Unifi FAQ elég hasznos ha nem érted.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#66724) jookomak


jookomak
őstag

Sziasztok!

Van egy Asus ax82u routerem. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzam ki belőle, jól gondolom, hogy 3 különböző wifi hálózatot kéne létrehoznom? Egy a 2.4 GHz-es eszközöknek, egy az ac-s 5ghz-nek, egyet pedig az ax 5 GHz-nek? Vagy elég az utóbbi, az "tartalmazza" az ac 5 GHz-et? Eddig smartconnectet használtam, de utánanézve látom, hogy nem a legjobb.

(#66725) MasterMark válasza jookomak (#66724) üzenetére


MasterMark
titán

Mindegy hogy külön SSID-t csinálsz 5 GHz-en, az attól még egy rádión fog működni, szóval nem lesz különbség sebességben vagy bármiben.

Switch Tax

(#66726) kesztió válasza MasterMark (#66723) üzenetére


kesztió
aktív tag

Köszi az eddigi válaszokat, kellene még pár dologban segítened, hogy teljesen összeálljon a kép.

Ha ez „jódideje szabányos dolog,” akkor a pár éve piacra dobott, tehát korszerűenek számító, de nem mesh routerek azért nem tudják ezzel segíteni a roamingot, mert nincs hozzá meg a megfelelő információ? Magyarán, a nem menedzselt hálózatok esetén az AP-k nem tudják ledumálni egymás között, hogy kinek van nagyobb fedése egy adott pontban, és meluik AP-hez érdemes küldeni a klienst? Jól értem?

Ennek van valami köze a backhauling mechanizmushoz? Egyáltalán mi a backhauling? Ezt tudják a hagyományos (nem menedzselt) AP hálózatok is? Köszi előre is!

Bug és debug fia vagyok én

(#66727) MasterMark válasza kesztió (#66726) üzenetére


MasterMark
titán

Igen, ha nem menedzseltek az AP-k, akkor ez azt jelenti hogy nem tudnak egymásról, ezért nem tudják segíteni se a klienseket a roamingban. Vannak erre is ilyen-olyan megoldások, talán az Asus-nak volt valami, de mivel a mesh megy már mindenhol ezzel már nem nagyon foglalkoztak.

A backhaul az tulajdonképpen az uplink/downlink csillagpontos hálózatban, a mesh meg ugye nem csak csillagpontosan tud működni, hanem mesh-ként is amikor egymáshoz kapcsolódnak, ott értelmezhető a backhaulként.

Switch Tax

(#66728) kesztió válasza MasterMark (#66727) üzenetére


kesztió
aktív tag

Köszi szépen, akkor lenne valahol valamilyen dokumentáció, amiben ezt feketén-fehéren le is írják?

Bug és debug fia vagyok én

(#66729) Borisz76 válasza kesztió (#66728) üzenetére


Borisz76
veterán

Hogy pontosan hol van leírva nem tudom....

Ezért is járok ide - és más fórumokba - olvasgatni !
Sokat lehet tanulni mert minden fórumban akad 1-2 ember aki érti és tudja is , hogy miről van szó !

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#66730) kesztió válasza Borisz76 (#66729) üzenetére


kesztió
aktív tag

Igen, és a testvérem (és kollégám), akivel már egy napja késhegyre menően vitatkozom, egy vak hangot nem hisz el az egészből, továbbra is azt mondja, hogy marketing az egész. Ezért kéne valami konkrétabb leírás.
Szerinte például mese az, hogy a router le tudja kommunikálni a kliensnek, hogy hamarosan kikerülsz a lefedettségből, csatlakozz át a másik AP-re.

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#66731) snyper990 válasza kesztió (#66730) üzenetére


snyper990
őstag

A kliensnek nem kell tudnia a háttérfolyamatokról. Tudtommal nem a klienssel kommunikálja le a router, hanem a menedzselt AP-k kommunikálják le egymás közt, hogy amelyiktől távolabb van a kliens, az dobja a kapcsolatot, a közelebbinek meg azt, hogy vegye át (persze nem a távolság, hanem térerő alapján)

[ Szerkesztve ]

(#66732) MasterMark válasza kesztió (#66728) üzenetére


MasterMark
titán

Itt már linkeltem: [link]

Switch Tax

(#66733) MasterMark válasza kesztió (#66730) üzenetére


MasterMark
titán

Azért mert nem így működik, de ha elovlasod amit linkeltem akkor érteni fogod.

Nem azt fogja megmondani a kliensnek hogy rossz a lefedettség, hanem a kliens megkapja az ugyanehhez a hálózathoz tartozó AP-ket, így tudni fogja ha pl gyengül a lefedettség akkor keresse a többi AP-t amit kapott.

Switch Tax

(#66734) qqcqqc válasza kesztió (#66730) üzenetére


qqcqqc
őstag

Parancsolj:

[link] [link]
Tudod van egy csoda dolog, kereső motornak hívják és segít megtalálni az információt az interneten. [link]

(#66735) MasterMark válasza qqcqqc (#66734) üzenetére


MasterMark
titán

Mondjuk őt pont nem ez érdekli, ha amúgyis csillagpontosan köti be kábelen a mesh node-okat.

Switch Tax

(#66736) Vapor


Vapor
aktív tag

Sziasztok!

Adott egy 500/50Mbps szolgáltatás (külföldön élek, Virgin Media a szolgáltató) és egy TP-Link Archer C50 router.

Feleségem pár hete kezdett új munkahelyen, itthonról úgy tud dolgozni, hogy a céges laptopról egy VDI-ra (VMware) jelentkezik be. Ez sajnos katasztrofálisan működik, szaggat az egész, videós meetingeken perceket késik a képe és össze-vissza kockásodik, hang szakadozik, kattint és 10mp mire történik vmi, stb.
Én is szoktam itthonról dolgozni, semmilyen problémám nincs (én simán a benti gépemre jelentkezek be), és úgy általában nincs internet gondunk, film stream, netes játék, stb. minden megy probléma nélkül.
Nyitott IT ticketet, hogy ez a gondja, mondták szar a wifi, megpróbáltuk kábellel, ugyan olyan, mondták, hogy akkor erősebb internet csomag kell az a gond... tekintettel, hogy amúgy semmi más gondunk nincs és előző munkahelyén simán tudott itthonról dolgozni, ezt nehezen hiszem el.

Nyilván a céges laptopon semmihez nem tudunk nyúlni, amit szeretnék kérdezni, hogy van-e esetleg valami beállítás amire érdemes ránézni a routerben, hátha segítene a helyzeten?

Előre is köszi :R

PSN ID: SaLa17 | http://www.flickr.com/photos/isasa7/

(#66737) qqcqqc válasza MasterMark (#66735) üzenetére


qqcqqc
őstag

Azt kérdezte, hogy mi a mesh, ez alapján talán megérti.
Én értem, hogy ő azt nem érti, hogy a sok kis standalone wifi-je soha nem fog úgy működni, mint egy menedzselt wifi hálózat, aminek egyik megoldása a MESH.
A megfelelő roaming feltétele, hogy a wifi eszközök tudjanak egymásról, az sok egyedül álló wifi AP ezt nem tudja, csak valami hasonló hatása van.

(#66738) zsiga68 válasza Vapor (#66736) üzenetére


zsiga68
senior tag

Nem tudom milyen a modem amit használlsz de a router minden utp kábelje minimum CAT5+ vagy CAT6 legyen valamint ha lehet akkor be kell kapcsollni a routerben a 1000Mbps full duplex módot. Egyes esetekben előfordul hogy a kábel miatt vagy port beállítás miatt 100Mb/s sebességen megy a hálózat.
UI: Most néztem a TP-Link Archer C50 router paramétereit és ha jól látom a portok sebessége csak 100MB/s. Cserélni kell gigabitesre...

[ Szerkesztve ]

(#66739) MasterMark válasza zsiga68 (#66738) üzenetére


MasterMark
titán

A késleltetés a gond, nem a sávszél általában.

Switch Tax

(#66740) csaszi75 válasza coco2 (#66695) üzenetére


csaszi75
senior tag

Rákattintasz a "Legend"-re.. és látod, hogy a világos zöld a legjobb.
Ugye a cellmapper az a felhasználók által a telefonjukra töltött APP által gyűjtött adatainak a segítségével dolgozik...
Azt mondanám, hogy ha 500-1000 méteren belül van a torony, akkor elég jó lehet a net a telefonon, kivéve, ha egy csarnok nagyon leárnyékol :)

(#66741) csaszi75 válasza qqcqqc (#66696) üzenetére


csaszi75
senior tag

Hm..?? A Vodánál van ilyen? Nem a Yettelnél van ilyen?

(#66742) csaszi75 válasza kesztió (#66708) üzenetére


csaszi75
senior tag

Ez már nagyon nem háztartási használat, ehhez egy komolyabb menedzselhető switch kellhet..
Vagy azt nem tudom, hogy az ONT eszköz a piros cégnél, az hogyan kezeli a a két WAN IF-et?
De inkább az lenne megoldás, hogy itt viszont a piros hálózatban egy másik subnet lenne kiosztva..
Ez már komolyabb tervezést és talán más eszközöket igényel.

Amúgy az elmúlt egy évben hányszor volt a B lábra szüksége a cégnek? Nem biztos, hogy megéri/szükséges..

(#66743) qqcqqc válasza csaszi75 (#66741) üzenetére


qqcqqc
őstag

Azt nem tudom, hogy a Vodánál van-e, de Tcom és DIGI kártyáknál belefutottam ilyenbe, aztért írtam.

(#66744) csaszi75 válasza qqcqqc (#66743) üzenetére


csaszi75
senior tag

Nekem valami olyasmi rémlik, hogy a korlátlan csomagoknál volt ilyen, hogy benne volt az ASZF-ekben, hogy csakis képernyővel rendelkező telefonban használható.. vagyis routerben nem, erre volt/(van?) IMEI szűrés..
De arra is emlékszem, hogy volt itt valami EU-s kavarás, hogy a korlátlan csomagoknál egy ideje nem alkalmazhatnak ilyen korlátozó tényezőket.. Mert ha korlátlan, akkor nem lehet benne korlát :)

(#66745) Vapor válasza MasterMark (#66739) üzenetére


Vapor
aktív tag

Azon tudok vmivel javítani?

PSN ID: SaLa17 | http://www.flickr.com/photos/isasa7/

(#66746) Reggie0 válasza kesztió (#66722) üzenetére


Reggie0
félisten

" Erre nem igazán értem, milyen alternatív megoldást kínál a mesh."

Igazabol nem a mesh, hanem az eszkozok managementje tud megoldast kinalni: pl. ledobjak a gyenge jelszinttel csatlakozo eszkozt, hogy masikra csatlakozzon.

[ Szerkesztve ]

(#66747) atesss


atesss
addikt

Üdv !
Nem teljesen otthoni, de:
- Adott egy szabadulószoba helyszín. A helyszín egyik új (és még általam fejlesztés alatt lévő) pályáján van már most is jópár, de a közeljövőben várható még több hálózati eszköz.
Nyilván célszerű lenne itt is alapvetően a klienseken fixált IP, de ezt még pl. le is kéne jól programozni. Raspberry PI4-esen ok persze, de Raspberry Pi Pico-k (-W Wifi-s, és Wiznet-5500-as LAN-os) is vannak/lesznek nagyobb számban.

Hosszú távon teljesen külön alhálózatot csinálnék, és majd a megfelelő portokat nyitnám a kettő között. De akad sok service, ami akár csak debugg miatt kellhet, szóval ez a portlista sem megy most fejből.
Van már egy router az "alhálózathoz" (egy régebbi 300N-es TP-Link), de jelenleg csak AP üzemmódban.
A fő hálózaton a koax-kábeles Telekomos modem-router van (jelenleg ez a DHCP szerver is).

Rövid távon arra gondoltam, hogy maradna még az egy hálózat, de az IP-tartományt két félre bontanám.
Vagyis a Telekomos (19.168.0.1)-ra csatlakozóak akár eszköz-fixált akár DHCP alapon lennének mondjuk 192.168.0.10-150-ig.
A pályához tartozók azaz a TP-Link-re csatlakozók pedig 192.168.0.151-250-ig.
Így ugye két DHCP szerver is lenne egy hálózaton, ami alapból nem szerencsés. De a kiosztási tartományuk elkülönülne.
Mennyire lehet ebből gáz ?

[ Szerkesztve ]

(#66748) jerry311 válasza atesss (#66747) üzenetére


jerry311
nagyúr

Ha nincsenek külön broadcast domainben, akkor mindkét DHCP szerver válaszolni fog, aztán az egyik (jellemzően a gyorsabb) majd kioszt egy IP-t.
Ha már osztod a IP tartományt, akkor érdemes követni a bináris határokat: 192.168.0.0-127, 192.168.0.128-255.

(#66749) atesss válasza jerry311 (#66748) üzenetére


atesss
addikt

A gyorsabb akkor elvileg a közvetlen csatlakozó ?
A Wifi-s eszközöknél megoldás lehet, hogy a routernek és az AP-nek különböző SSID-t állítok akkor be, és akkor azzal hogy melyikre csatlakoztatom meg van adva az IP-tartomány. És aminél fontos, annak meg a TP-Linkben beállítom hogy a MAC-je alapján mindig ugyanazt az IP-t ossza ki.
(Amúgy a két Wifi szórása fizikailag elkülönül, kis szobák, egy 30m-es kábel van a kettő között. Köztük egy csomó fal, van ahol alacsony plafon, meg egy 1m-el lejjebb lévő elfalazott lépcső. Félig pince a helyszín.)
IP-tartomány osztása: ja igen ez jogos persze.

(#66750) Patice válasza Vapor (#66736) üzenetére


Patice
nagyúr

Dolgoztam pár éve VDI-on, legtöbbször az a gond, hogy kevés RAM-ot adnak a virtuális gépnek.
Most mennyi van? (Amikor VDI-al bohóckodtak, akkor 1GB volt allokálva alapból, fel lehetett tolni 4-re, 8-ra)
Egy próbát megérhet.
A neted garantált feltöltési sebessége mennyi?
Nekem az a névleges 50 Mbit kicsit karcsúnak tűnik.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.