Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54778) asdf_ válasza Borisz76 (#54777) üzenetére


asdf_
veterán

Az a rész szerintem itt mindig elfelejtődik, hogy 20-30 centi a födémre se nem pénz (az fenti milliókhoz képest) se nem igényel semmi szaktudást, saját maga meg tudja oldani az ember. Ráadásul az egyik leghatásosabb (bekerülési költségét tekintve). Az ablakcsere is nagyon sokat fog dobni rajta. A kettő eredőjeként máris nincs fájó szükség a 60 fokos vizedre.
Másrészt jó dolog a 60 fokos vízzel dobálózni, de 10-15 percenként bekapcsol a kazán 5-10 percre, és úgy van megfelelő meleg. A hőszivattyú meg folyamatosan, megállás nélkül (kivéve leolvasztás, ha kell) tud neked tolni 45 fokos vizet és keringetni azt. És a folyamatos 40-45 fokos víz vs. a szakaszos 60 fokos... Nem gondolnám, hogy észveszejtő távolságban állnak egymástól.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.