Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54751) Szoba


Szoba
tag

Sziasztok Szakik!

Kis sorházunkra éppen 4kw körüli napelem férne el, ezért gondolkozom rajta, hogy beneveznék az új pályázat adta lehetőségre.

Tudnátok ajánlani olyan hibrid invertert, ami akár LVS akksit is tud kezelni? (Pl. BYD B-box Premium LVS). Egy SMA Sunny Island 4.4M-el szemezgettem, de elég borsos az ára, és itthon kb. alig lehet hol kapni...

Nagyon köszi előre is!

(#54752) leslieke válasza Borisz76 (#54747) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

FusionSolar a neve, ios alatt fent van az AppStoreban.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#54753) Borisz76 válasza leslieke (#54752) üzenetére


Borisz76
veterán

Csak androidos telóm van.
Valamint a PC-n is szeretném majd követni....
( Win10 Pro , 64 bit ) ha van rá mód.

Az invertert UTP-vel szeretném bekötni.
Wifi-t nem használok olyan eszközön amin van fizikailag is LAN csatlakozó.

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54754) gorbep válasza Borisz76 (#54753) üzenetére


gorbep
senior tag

Akkor ne sajnáld a pénzt egy jó UTP túlfesz védőre... Pont az inverter amit nem kötnék a vezetékes LAN-ra... Bejön rajta túlfesz, és viszi mindenedet, amire szintén kábellel csatlakozol... számold össze az értékeiket... ;)

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#54755) Borisz76 válasza gorbep (#54754) üzenetére


Borisz76
veterán

Lesz az is, igen. De köszönöm.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54756) leslieke válasza Borisz76 (#54753) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Arra le lehet tölteni az apk-t simán.

PC-Re: [link]

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#54757) asdf_ válasza gorbep (#54754) üzenetére


asdf_
veterán

Jaja, ha nem optikai a net, akkor csak wifin. Ethernet túlfeszvédőt emiatt venni pénzkidobás (kivéve, ha a világ végén van a wifi és nem ér el oda).

(#54758) senki68 válasza Borisz76 (#54753) üzenetére


senki68
senior tag

Én meg úgy örülök, hogy nem kell minden sz@rhoz vezetékelni, ott a wifi.

(#54759) BB9000 válasza Borisz76 (#54747) üzenetére


BB9000
senior tag

A FusionSolar felületére PC-ről itt szoktam belépni. A telepítő adja meg majd neked a belépési adataid. Ennek a képernyőnek a jobb felső sarkában találsz egy QR kódot, amit bármilyen telefonnal beolvasva az app telepítése elkezdhető.

[ Szerkesztve ]

(#54760) Z_A_P válasza Borisz76 (#54749) üzenetére


Z_A_P
addikt

Lokalisan megy, nem kell hozza beuzemelo, stb:
Leszeded Fusion Solar appot, felrakod, csatlakozol az interter wifi-jere, ott van rajta QR kod, wifi+jelszo, aztan app-ot inditod, alapbol a web-es user+pwd-t keri, te helyette menuben "device commision" (vm ilyesmi) valasztod, ott installer+alap jelszoval belepsz (rakeresel meglesz, fejbol nem remlik).
Ez a telepito nelkul is megy. De ezt csak az interver wifi sugaraban tudod hasznalni.

[ Szerkesztve ]

OK

(#54761) Borisz76 válasza Z_A_P (#54760) üzenetére


Borisz76
veterán

Köszönöm szépen!

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54762) Z_A_P válasza Borisz76 (#54761) üzenetére


Z_A_P
addikt

En is igy toltam elejen, mert "beuzemelni", wifire csatlakoztatni csak hetekkel kesobb jottek, de hibat villogott az interver, nem termelt bekapcsolas utan. Szoval igy magam a lenti modon beleptem, es nem volt a regio (vagy mi is a pontos neve, ami a max V Hz stb szabja meg) beallitva. GPS alapjan rogton fel is ajalnotta az App az ide ervenyest, elfogadtam, es maris mukodott, nem kellett 0 termelessel varni 4 hetet hogy megcsinaljak ezt nekem.

Te szaldos leszel vegul, vagy mar atcsusztal bruttosba?

[ Szerkesztve ]

OK

(#54763) Borisz76 válasza Z_A_P (#54762) üzenetére


Borisz76
veterán

100%-s pályázat.
Ott az van , hogy éves szaldóval indulsz de szerződésben vállaltuk, hogy amint lesz más elszámolás ,akkor mindenki azzal megy tovább. Jelenleg szaldó , ki tudja meddig.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54764) zaqrack


zaqrack
csendes tag

Sziasztok!
Elértem én is az út végére, megvolt ma az óracsere. Leírom egy last minute szaldós rendszer tapasztalatait, hátha segít valakinek:

LEGFŐKÉPPEN köszönöm a topiknak és a topikból mindenkinek, aki segített. Több százezret spóroltam vele.

Hogy merült fel az igény?
Még az otthonfelújítási támogatás alatt felvettem a kapcsolatot pár kivitelezővel tapogatózásképp, de végül másra költöttük a pénzt.

A korábbi kapcsolat miatt 2022 októberben a szaldó stop előtti napokban keresett az egyik kivitelező, hogy érdemes beadni a HMKE igénybejelentőt SOS, ha még napirenden lehet a telepítés, aztán lesz ami lesz...
Beadtam, de a rövid határidő miatt a kezem meg volt kötve, mert csak 1 fázis volt a házban, így csak erre kérhettem HMKE-t, hogy ne dobják vissza automatikusan az igényt. (eredetileg 4 kW körül nézelődtem a 4200kWh éves fogyasztásból kiindulva) Cserébe viszonylag hamar, már 2023 júniusban kaptam egy visszatáplálást is engedélyező MGT-t az 1 fázison elérhető 2.5kW-ra.

Ajánlatok, felderítés?
Először csak a fent említett kivitelzővel dolgozam, de csillagászati, 2 millió feletti árat mondott, ez bőven 12 év feletti megtérülés lett volna, el is engedtem a projektet.
Szeptemberben, mem sokkal az MGT határidőm lejárta előtt nemrég napelemet telepített barátom unszolásra felvettem a kapcsolatot még pár általa ajánlott és ismertebb céggel – megérte, becsúsztunk 1.8 millió alá - ekkor jöttem a fórumra, ahol azt a visszajelzést kaptam, hogy még ez is drága, nézelődjek – így tettem.
Itt olvastam a MNNSZ ajánlatkérőről és ez hozta meg az áttörést –ömleni kezdtek a kedvező, jellemzően 1.5-1.7 milliós ajánlatok. Végül 12 ajánlatból tudtam válogatni. Az ajánlatokat skálán osztályoztam műszaki tartalom, megtérülés, általános benyomás, céges háttér szerint – a második legolcsóbbnál a jó ár mellett minden passzolt – végül 1.4 milliós áron szerződtem egy 3.4 kW-os rendszerre egy kisebb-közepes 30 főt foglalkoztató napelemes céggel.

Az árral a lapostetős felárat is figyelembevéve elégedett vagyok. Gyanítom szerencsém is volt, mert eléggé pangó piacon kértem az ajánlatokat relatív erős forint mellett és már a panel árak is elindultak lefelé. Az olcsó ár árnyoldala a 65% előleg volt, de ez belefért, azért alaposan ellenőriztem a cég hátterét és likviditási helyzetét aláírás előtt.
Műszaki tartalom?

Lapostető, hellyel akár 12 panelnek, 1 fázis, egy kémény árnyéka összesen – tehát nem nagyon volt sok bonyoldalom műszaki fronton. 2.5kW alatti invertereket kizártam, h már csak ennyi lehet, maxoljuk ki és szintén az itt olvasottak hatására figyeltem arra is, hogy a munkaponti feszültség minél közelebb legyen az ideálishoz – ezt végül 8x425W Trina panel hozta ki legjobban egy Sungrow inverteren.

Az inverter kérdés nehéz volt – az árban jó ajánlatokban Sungrow, GoodWe, FoxESS volt az opció – a stabilabb anyacég és és a meggyőzőbb terméktámogatási anyagok, dokumentáció miatt lett végül Sungrow. 200e felárral lehetett volna SAJ más telepítőnél amit ennyivel nem éreztem jobbnak - ez egy új inverter ára ebben a kategóriában.

Szeretem picit beleásni magam a műszaki háttérbe mindennek amit veszek, ez kiemelten hasznos volt, mert kaptam olyan ajánlatokat, amik azért messze nem voltak ideálisak (pl. 0% túlpanelezés, inverter max áramerőssége bőven a panel max áramerőssége alatt, stb.) és beszéltem olyan értékesítőkkel, akik rá akartak beszélni az én esetemben felesleges extrákra (optimalizálók, smart meter, SolarEdge rendszer stb.)

Telepítettem egy 30 napos PVSol tesztverziót és validáltam a kapott ajánlatokat műszaki szempontból – ezt tudom ajánlani mindenkinek.

Telepítés, ügyintézés:
Zökkenőmentes volt. 9re jöttek és fél 1kor kész volt a rendszer, a kábelcsatornák is szépen le lettek vezetve, az egész bekötés kulturált, igényes. A kivitelező tájékoztatott minden lépésről a telepítés előtt és után is.
Utána három hétig vártam az EON-ra (ELMŰ terület) a semmiért, majd bementem az ügyfélszolgálatra aláírni a szerződést és másnap már cserélték is az órát.

Mit csinálnék másképp?
- Nem jártam utána eléggé, kötelező-e a statikai szakvélemény és rábeszéltek – tök feleslegesen, másfél tonna került a tetőre a ballasztsúlyok miatt, de úgy 8-10x ennyit elbírna. Ismerősön keresztük 25 ezerből megvolt, de így se volt sok értelme.

- Nem várnék az EON-ra egy napot sem, bemennék az ügyfélszolgálatra szerződést kötni egyből. November révén nem vesztettem sok termelést, bár szép napos idő volt 😊

- A többi inkább csak utólag evidens, a körülmények nem engedték – 4kw körüli inverter lenne optimális a felhasználásunkhoz.

Összegzés:
Kicsit kényszer szülte megoldás, de a jelenlegi árakon és konstrukcióban a beruházás várhatóan 7.5 év alatt megtérül – hogy addig kitart-e a szaldó, az még kiderül, de mivel a fogyasztásunkat inkább csökkenteni tervezzük. LPG mellett a villanyautó sincs tervben, így egy esetleges havi szaldó esetében is elég jól ki lenne használva a rendszer és még 10 éven belül megtérül úgy is. Bruttónál borul a matek, de kinél nem 😊
Összességében nem bántam meg, hogy végül belevágtam, remélem hozza az elvártakat.

(#54765) Terapeuta válasza HIJ (#54736) üzenetére


Terapeuta
őstag

Mi is beizzítunk mindent, most kezdtük el bekapcsolgatni a gázkazánt fűtésre. De azért én nem bánnám, ha megtermelt áramot gázba lehetne konvertálni, mindenki jobban járna.

[ Szerkesztve ]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#54766) Gabesz87


Gabesz87
veterán

Múltkori Fronius Smart Meter-es kudarc kapcsán (tekintve hogy nem igazán tudom bekötni a távolság miatt) elkezdtem olvasgatni, keresgélni Energy monitoring ügyben, ami HA alá is integrálható. Nem tudom ez mennyire off topik itt, de volt róla szó többször, ahogy láttam. A mérőórám azt hiszem egy SX631, úgyhogy elvileg a P1 port adott, a 3 fáziskapcsolónak van kis ablaka, onnan remélhetőleg hozzá is férek. Az eOn távleolvasási portálon regisztrálva vagyok, integráltam is HA alá, csak hát elég korlátozott, meg napi frissítése van csupán, és szerintem nem is valami könnyen kezelhető. Egyik megoldás, amit láttam, a Slimme meter wifi gateway, vagy a Slimme meter wifi gateway ESPHome Edition (mivel nincs nagy árkül., és nincs kedvem egy esetleges ESPHome kód módosítgatással szívni, előbbi kütyü szimpibb). A másik pedig a DIY megoldás, Wemos-sal. De nem érzem magam annyira rutinosnak, hogy ezt egyedül, magam meg tudjam csinálni, (max ha a HW részét esetleg valaki összerakná nekem), úgyhogy számomra minden szempontból ez a slimme meter gateway a legszimpibb megoldás. Van valakinek tapasztalata vele, működik, megbízható? Illetve mennyire bírja a kültéri hőmérsékletet (hideget, ill. nyáron esetleg néha - ha nem is közvetlen, de egy nagy tuján átszűrődő - napfényt, meleget?)

[ Szerkesztve ]

(#54767) senki68 válasza zaqrack (#54764) üzenetére


senki68
senior tag

"rá akartak beszélni az én esetemben felesleges extrákra (optimalizálók, smart meter, SolarEdge rendszer stb.)"

Itt azért hangosan felröhögtem :)

(#54768) senki68 válasza Borisz76 (#54763) üzenetére


senki68
senior tag

Jelen állás szerint maradtok szaldoban, kérdés, ezt hogy nyomják le az unió torkán.

(#54769) cdl válasza senki68 (#54768) üzenetére


cdl
senior tag

Erre kíváncsi leszek.
Ugye aláírtuk, hogy 2024.01.01 után nem lehet szaldós szerződést kötni senkinek.

(#54770) senki68 válasza cdl (#54769) üzenetére


senki68
senior tag

Ennek semmi köze hozzá.
A 100%-os pályázatra az unió adta a pénzt, feltétel volt a bruttó elszámolás. Akik pályáztak tudomásul is vették, hiszen aláírtak / az egy más dolog, hogy most ők háborognak a legjobban/ . Viszont Lantos azt mondta aki most szaldós az az lesz 10 évig, függetlenül attól, milyen pályázaton kapta.
Erre mondtam ezt még le kell nyomni az unió torkán.

(#54771) Speederer válasza senki68 (#54770) üzenetére


Speederer
senior tag

Igen, aki pályázott, az tudomásul vette, hogy bruttó elszámolás lesz. De arról nem volt szó, hogy a 100%-os támogatottságú pályázatra végül sok 100k-t kell fizetni, hogy legyen is belőle valami. Szóval nem annyira fekete-fehér a dolog szerintem.
Persze ha marad a szaldó, akkor ez volt a legnagyobb biznisz, ha viszont nem... akkor már kevésbé jó az ajánlat. Sokan akkor még választhatták volna ehelyett az 50%-os otthonfelújításit, de nem tették, mert ez 100% támogatást ígért.

A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

(#54772) asdf_ válasza senki68 (#54768) üzenetére


asdf_
veterán

Jelen állás szerint maradtok szaldoban, kérdés, ezt hogy nyomják le az unió torkán.

Ezt csak akkor kell lenyomni az unió torkán, ha az unió fogja végül fizetni a pályázatot. Aminek azért másfél éve folyamatosan nem úgy áll a szénája, hogy ők fogják, és nem is úgy néz ki, hogy a mieink bármit tevékenyen tennének érte, hogy meg is kapjuk ezen pénzeket. Hogy ne, azért sokkal többet. Szerintem ezt a pénzt már elengedték, ezért is ígérték bátran a szaldót, és így lett olyan jó magyaros a pályázat, mint minden ami itt van, aztán ha valami csoda folytán meg mégis jönne egy nagyobb szatyor euró, akkor meg elveszik a szaldót minden pályázatostól, és előveszik a már begyakorolt és unásig alkalmazott brüsszelezős hülyeségüket...

(#54773) asdf_ válasza Speederer (#54771) üzenetére


asdf_
veterán

De arról nem volt szó, hogy a 100%-os támogatottságú pályázatra végül sok 100k-t kell fizetni, hogy legyen is belőle valami. Szóval nem annyira fekete-fehér a dolog szerintem.

Szólj Putyinnak, hogy nem kellett volna háborúzni. Elképesztő mennyiségű töketlenkedést lehet felróni a lebonyolítoknak, ezt, hogy mindennek az egekbe ment az ára, ezt konkrétan nem (jó, áttételesen egy részét persze igen, hiszen az inflációs versenyt olyan elképesztő toronymagassággal vezettük/jük az EU-s országok között, ami a marsról is látszott/látszik).

[ Szerkesztve ]

(#54774) Borisz76 válasza Speederer (#54771) üzenetére


Borisz76
veterán

Én a komplett pályázatot céloztam meg :
1 - Napelem + inverter + akupack
2 - Hőszivattyú
3 - Nyílászáró csere

1, Az éves fogyasztásom olyan 7000-8000 kWh
A maximum , amit telepíteni lehet az 5000-s rendszer.

2, Hőszivattyú nem tud 60-70 fokos előre menő vizet "gyártani" , ami a radiátoros fűtésnek jó lenne.
Csak olyan 30-40 fokot tud de ha csak 30 is...már az is elegendő HA padlófűtés van a házban....nálam az van.

3, Elavultak a nyílászárók ezért amúgy is cserélni akartam idővel.

A baj inkább az, hogy 2 éve indult és azóta az árak is jelentősen emelkedtek.

De nekünk közel 10MFt-t ítéltek meg , mindenre.
A napelemes és hőszivattyús kiadások 1.2 MFt-al nőttek.
Ekkor mondták nekem, hogy vagy kifizetem mint önerő és megy a buli...vagy nem fizetek és minden stornó....

Ha az ablakos is elkér mondjuk +800 EFt-t , akkor is összesen 2MFt ami nekem konkrétan fizetnem kell.
És akárhogy számolom 2 MFt-ból nem jönne ki önmagában szinte semmi sem.

Tehát nekem még így is megéri !

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54775) senki68 válasza Speederer (#54771) üzenetére


senki68
senior tag

Minek fizettél? Nem volt kötelező.

Az, hogy rá kellett fizetni csak a telepítő cégek lenyúlása. Semmi más.

(#54776) senki68 válasza Borisz76 (#54774) üzenetére


senki68
senior tag

"2, Hőszivattyú nem tud 60-70 fokos előre menő vizet "gyártani" , ami a radiátoros fűtésnek jó lenne."

Nem a múlt évezredben élünk. Minek radiátorba ilyen forró víz? 40-45 fokos vízzel simán ki lehet fűteni radiátorral.

(#54777) Borisz76 válasza senki68 (#54776) üzenetére


Borisz76
veterán

Aha....egy jól szigetelt új házban.

Nekem egy használtan vett B30-s kádár kockám van.
Na azt nem fűtené ki :)
Kellene rárakni minimum 10 de inkább 15 cm szigetelést körbe és 25-30 cm-t a födémre / padlásra.
A gázon már sokat spóroltunk mert 3 klíma is van és átmeneti időszakban azokat használom. Most is azzal fűtök.
Majd ha tartósan 1-2 fok lesz vagy kevesebb, akkor átállok gázra.
Mert mint tudjuk a klíma sem csodafegyver és alacsony külső hőmérséklet esetén nagyon leromlik a hatásfoka.

Tehát a szigetelés is tervben van....
Csak hát az a fránya pénz.
Pedig a 3 fős családból a fiam kivételével mindenki dolgozik...

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54778) asdf_ válasza Borisz76 (#54777) üzenetére


asdf_
veterán

Az a rész szerintem itt mindig elfelejtődik, hogy 20-30 centi a födémre se nem pénz (az fenti milliókhoz képest) se nem igényel semmi szaktudást, saját maga meg tudja oldani az ember. Ráadásul az egyik leghatásosabb (bekerülési költségét tekintve). Az ablakcsere is nagyon sokat fog dobni rajta. A kettő eredőjeként máris nincs fájó szükség a 60 fokos vizedre.
Másrészt jó dolog a 60 fokos vízzel dobálózni, de 10-15 percenként bekapcsol a kazán 5-10 percre, és úgy van megfelelő meleg. A hőszivattyú meg folyamatosan, megállás nélkül (kivéve leolvasztás, ha kell) tud neked tolni 45 fokos vizet és keringetni azt. És a folyamatos 40-45 fokos víz vs. a szakaszos 60 fokos... Nem gondolnám, hogy észveszejtő távolságban állnak egymástól.

[ Szerkesztve ]

(#54779) llacee


llacee
őstag

Sziasztok!
1--2 hónapja már érdeklődtem de hátha van már valakinek gyakorlati tapasztalata, friss infója:

Meglévő szaldós rendszer 3x16A szeretném 3x25A növelni. Meg is jött az MGT rá.
Kértem az igénylőben állásfoglalást, hogy irják bele, a szaldót érinti-e, de letojták a kérdésem...

(#54780) 4Grider válasza llacee (#54779) üzenetére


4Grider
nagyúr

Gondolom azért, mert nem értik ők se, mi köze az adott időpontban átadott napelemes rendszerednek a későbbi hálózatbővítéshez.

(#54781) Speederer válasza senki68 (#54775) üzenetére


Speederer
senior tag

Tudom, hogy egyfajta lehúzás volt a napelemes cégek részéről hogy ennyit rá kellett fizetni. Kicsit bosszantó, de ez van. Gondolom így próbálnak valamennyire pénzüknél lenni, ha/amíg nem ad állambácsi.
Inkább úgy fogom fel, hogy még így is nagyon jó az ár/érték arány, főleg ha marad a szaldó. Ha nem marad, akkor meg tényleg okosan kell elhasználni, bár remélem legalább valami havi szaldó jellegű dolog azért marad úgy is. Meglátjuk...

És nem mondtam, hogy szar az egész, csak hogy azért árnyalja a képet, hogy végül került némi pénzbe így is a 100%-osnak hirdetett dolog (függetlenül attól, hogy ez kinek a "sara").

A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

(#54782) Borisz76 válasza asdf_ (#54778) üzenetére


Borisz76
veterán

Igen a födémszigetelés ár/érték arányával tisztában vagyok...vagyis, hogy az a legjobb befektetés , ami relatíve olcsón kihozható és hosszútávon a legnagyobb spórolást hozza, a fűtés számlában.

Abban viszont - szerintem - nincs igazad, hogy :
10-15 percenként bekapcsol a kazán 5-10 percre.
Na jó....radiátoros fűtés esetén lehet igazad van !

Padlófűtés esetén viszont ez az érték sokkal több mert mire az egész beton átmelegszik....7-8 cm vastagságban és kb 95 nm hasznos belterület. Szóval sokkal tovább tart átmelegítenie.
Cserébe mivel nagy a tömeg , sokáig meg is tartja a hőt.

Nálam most egy hagyományos nyílt égésterű C24-s kazán van.
Ha csak azt használom, akkor naponta 2X kapcsolbe de akkor kb 2 órát megy folyamatosan.

Mivel a padlóba nem kell 60-70 fokos víz....ezért gázszerelő kisebbre vette a lángot és így a maximum , amit eddig láttam az 46 fok volt ( akkor nagyon hideg -15 fok volt vagy 2-3 napig ).
Általában 38-40 -ig megy fel ....kb 2 óra alatt , szépen lassan ....de addigra már megvan a kívánt hőmérséklet és ki is kapcsol a kazán.

Többek között ezért is leszek kiváncsi, hogy a hőszivattyú hogyan muzsikál.
Természetesen úgy lett tervezve a rendszer, hogy marad a kázkazán is a körben.

Amúgy szerencsésnek mondhatom magamat mert több alternatívám is van / lesz :

- Gázkazán
- Hőszivattyú
- 3 split klíma ( 4. tervben )
- fatüzelésű , szabadon álló kályha.
( Ezt most ősszel kaptam - a 88 éves mamám nekem adta , szinte új....alig volt használva pedig vagy 30 éves. Csak kipróbálva volt 2-3 alkalommal. A ház központi részén egy nagy előszobában van ahonnan a szobák is nyílnak. Begyújtottam és a szobaajtókat nyitva hagytam. A szobákban 24 fokot mértem az előszobában bedig 29-t. Sajnos a "kicsi" mérete miatt aránylag sűrűbben kell rakni rá a fát. Ugyanakkor ha már vastagon áll benne a parázs, akkor elzárva reggelig kitart és 24 fok volt reggelre , a kályha oldala pedig langyos.)

Tehát biztosan nem fogunk fázni.
Csak akkor lenne komolyabb baj ha napokig nem lenne áram mert akkor se klíma , se hőszipka , se gázkazán ( keringetőszivattyú ) csak a kályha. Bár egy jobb szünetmentes tápegységgel lehet a gázkazánt tudnám működtetni 1-2 napig......de ez már egy másik történet.

Egy dolog biztos és már korábban is írtam - lehet itt is , lehet másik fórumban - , hogy a NEM elhasznált energia a legjobb energia.
Vagyis a szigetelésen kell javítanom....javítani mindenkinek aki spórolni akar.

U.i : Utólag OFF-ba tetteb mert nem kifejezetten napelem téma :)

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54783) llacee válasza 4Grider (#54780) üzenetére


llacee
őstag

Ez igaz, viszont volt arról szó, hogy a hálózat bővítés új szerződés.

(#54784) fa4hu válasza Öregecske (#54696) üzenetére


fa4hu
őstag

Szia!

Ezt a táblázatot/ábrát hogyan tudtad elővarázsolni az alkalmazásban? Huawei invertered van?

Előre is köszi!

(#54785) 4D4M válasza Borisz76 (#54782) üzenetére


4D4M
aktív tag

Nálam most egy hagyományos nyílt égésterű C24-s kazán van.
Ha csak azt használom, akkor naponta 2X kapcsolbe de akkor kb 2 órát megy folyamatosan.
Mivel a padlóba nem kell 60-70 fokos víz....ezért gázszerelő kisebbre vette a lángot és így a maximum , amit eddig láttam az 46 fok volt (akkor nagyon hideg -15 fok volt vagy 2-3 napig).Általában 38-40 -ig megy fel ....kb 2 óra alatt , szépen lassan ....de addigra már megvan a kívánt hőmérséklet és ki is kapcsol a kazán.
~
Ezt a kazánt nem is szabadna 50°C alatti előremenővel üzemeltetni.
Egy hidraulikai leválasztó és szekunder oldali keverőkörrel szabadott volna csak rákötni egy padlófűtést.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#54786) Borisz76 válasza 4D4M (#54785) üzenetére


Borisz76
veterán

Én nem értek hozzá. Egy idősebb szakember csinálta , aki minimum 20 de inkább 30 éve dolgozik a szakmában.....bár tudom, hogy ez sokszor nem jelent semmit.

Kaphatnék valami leírást , útbaigazítást, hogy miért nem jó egy ilyen kazánt kisebb lángon , alacsonyabb előremenő vízzel használni ?
Mert ha tényleg van rá nyomós ok....akkor javíttatom a rendszert.

Mert pl másik szerelő meg azt mondta, hogy Ő nála is ilyen van és nem cserélné le semmi pénzért újfajta kondenzációs kazánra....
Mert az új kazánhoz új kémény kell és a szervizelése is több, ráadásul sok a hibás , hullanak mint a legyek.....alaplap stb hibákkal. Ő kifejezetten javasolta, hogy tartsuk meg....pedig én szerettem volna cserélni kondenzációsra.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54787) ssarosi válasza Borisz76 (#54782) üzenetére


ssarosi
tag

Gázkazánnal fűtéssel áramszünet esetén nagyot tévedsz, egy szünetmentes áramforrással semmire nem mész. Egyszer volt nálunk ihosszabb áramszünet, és a fűtés fél óra múlva leállt, mert elfogyott a csövekből a gáz. A falu végén lévő kompresszor állomás sem működik villany nélkül. A kályhát "irigylem" tőled, nekem nincs se helyem, se kéményem hozzá. Ha el tudnam helyezni valahova, azonnal vennék. Van pár klímám, így vettem egy jobb aggregátort, de annak drága az üzemeltetése.

[ Szerkesztve ]

(#54788) Borisz76 válasza ssarosi (#54787) üzenetére


Borisz76
veterán

Ez is újdonság számomra !
Köszi az infót, akkor nem kell szünetmentest venni a kazánhoz.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#54789) senki68 válasza Borisz76 (#54777) üzenetére


senki68
senior tag

Szerinted.
De a valóságban folyamatos fűtéssel meg túlméretezett radiátorral megoldható.
Mintahogy írták is már előttem.

2 olcsó energia van a lopott és a fel nem használt.
Tehát szigetelés.

Kazánod nem kondenzációs, a gáz égésekor keletkezik 1 m3 gázból kb 1.4 liter víz, ezt pára formájában ki kell juttatni a kéményen át. Alacsony előremenővel harmatpont alatt lesz a hőcserélő és ott csapódik ki az enyhén savas kondenzvíz, ami nemigazán tesz jót a hőcserélőnek. Na ezért kell 60 fok felett üzemeltetni.

Ha csak a gázkazánt cseréled ki kondenzációsra, máris megtakarítottál 30% gázt.
Szervizelni minden gázkazánt kellene évente, csak ugye a tulajok addig nem foglalkoznak vele míg megy. Pedig még a fogyasztás is nó, de sokkal egyszerűbb szidni a gázt, hogy hígítják, mint rendberakni a gázkészüléket. És akkor még a szénmonoxidról nem is beszéltem, de hát sokkal többet számít a bekerülés, mint a biztonság.

Én lecseréltem a SC24-et kondenzációsra, 6 éve, az egyik legjobb döntés volt. 6 éve megy, csak az éves karbantartás van, idáig még javítani nem kellett.
Az se egy nagy összeg, a szomszédomét 20 ezerért csinálták/ azért nem az enyémet írom, mert haver a gázos nekem ingyen van :) /

A C24-nek az őrlángja napi 1 m3 gáz.

Csak a régi begyepesedett szerelők mondják, nem szabad lecserélni, / fűtésnél is leragadtak a gravitációs fűtésnél/ de hát már nem a múlt évezredben élünk, haladni kell a korral.

(#54790) 4D4M válasza Borisz76 (#54786) üzenetére


4D4M
aktív tag

A kondenzációs kazánokban az összes égéstermékkel érintkező felületeknél valamilyen saválló (rozsdamentes acél, alumínium, kerámia, műanyag stb) anyagot alkalmaznak és megoldott az üzemszerűen keletkező kondenzvíz elvezetése. Ezzel szemben ez a C24 réz hőcserélővel készült és üzemszerűen nem megengedett az égéstermék kondenzációja a készüléken belül. Roncsolja az ennek ellenállni képtelen anyagokat. Persze lehet, hogy valami bevonatolást kapott gyárilag, de erre nem lehet alapozni.

A merőben eltérő hőmérsékletszintek okán valószínűleg egy kettős bekeverő kapcsolás lenne a legkorrektebb megoldás.

Mert az új kazánhoz új kémény kell és a szervizelése is több, ráadásul sok a hibás , hullanak mint a legyek.....alaplap stb hibákkal.
~
Egy kondenzációs kazán egy kifinomult műszer, cizellált hőcserélővel és cizellált elektronikával. Természetesen több dologra kell odafigyelni a karbantartásnál és több dolog tud elromlani, ha nem megfelelőek a körülmények (fűtővíz keménység, pH, stb). Az alaplapok főként azért hullanak, mert nem építik ki megfelelően az EPH rendszert és nem védik meg a kazánt. Elhagyják általában a túlfeszlevezetőket is.
Tehát igaz lehet, hogy többe kerül, de mindez azért van, hogy 30~50%-kal kevesebbet fogyasszon el a gázból.

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#54791) senki68 válasza 4D4M (#54790) üzenetére


senki68
senior tag

Az alumínium minden csak nem saválló :)
A rozsdamentes sem bírja a savat.
A réz az sokkal jobban bírja.

[ Szerkesztve ]

(#54792) Gézengúz válasza senki68 (#54789) üzenetére


Gézengúz
addikt

Az az őrláng be volt szabályozva rendesen?
Hőterm kazánnal nálam elvan 250-300L/nap körül.

(#54793) 4D4M válasza senki68 (#54791) üzenetére


4D4M
aktív tag

Nyilván ezek alumínium ötvözetek. Talán alumínium-szilícium?

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#54794) Reggie0 válasza senki68 (#54791) üzenetére


Reggie0
félisten

Felhevitve a rez se birja annyira.

(#54795) Semin válasza ssarosi (#54787) üzenetére


Semin
senior tag

Én "szünetmentessel" pontosan 8 órát hidaltam át legutóbb. Volt fűtés, és meleg víz is.
Az, hogy nálad nem megvalósítható nem azt jelenti, hogy sehol.
Tökéletesen működött ez a megoldás

[ Szerkesztve ]

(#54796) senki68 válasza Reggie0 (#54794) üzenetére


senki68
senior tag

Dehogynem. Direkt felhevítve szoktam ipari sósavba áztatni. Jobban tisztít.

(#54797) senki68 válasza 4D4M (#54793) üzenetére


senki68
senior tag

Mindegy milyen ötvözet.
Ipari sósav feloldja.

(#54798) Reggie0 válasza senki68 (#54796) üzenetére


Reggie0
félisten

Probald ki kensavval is :) Pont sosav ami nem fog az egesnel kepzodni.

[ Szerkesztve ]

(#54799) H-Mano válasza senki68 (#54770) üzenetére


H-Mano
tag

"Viszont Lantos azt mondta..."
Itt meg én röhögtem fel...
Ha én mondok valamit, az is van annyira megbízható, mint ez a szélhámos(vagy a mögötte álló bagázs.)

(#54800) ssarosi válasza Semin (#54795) üzenetére


ssarosi
tag

Szerintem az az oka a két álláspont közötti eltérésnek, hogy nálad nagy valószínűséggel csak részleges áramszünet volt, és a közel/vagy távolabb működő kompresszor állomás tovább üzemelt. Nálunk az egész faluban nem volt villany. Ezért fogyott el a gáz a csövekből. Ha csak a mi utcánkban lett volna áramszünet, akkor egy szünetmentes jó megoldás lehetett volna a fűtés kiesés megakadályozására.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.