Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54764) zaqrack


zaqrack
csendes tag

Sziasztok!
Elértem én is az út végére, megvolt ma az óracsere. Leírom egy last minute szaldós rendszer tapasztalatait, hátha segít valakinek:

LEGFŐKÉPPEN köszönöm a topiknak és a topikból mindenkinek, aki segített. Több százezret spóroltam vele.

Hogy merült fel az igény?
Még az otthonfelújítási támogatás alatt felvettem a kapcsolatot pár kivitelezővel tapogatózásképp, de végül másra költöttük a pénzt.

A korábbi kapcsolat miatt 2022 októberben a szaldó stop előtti napokban keresett az egyik kivitelező, hogy érdemes beadni a HMKE igénybejelentőt SOS, ha még napirenden lehet a telepítés, aztán lesz ami lesz...
Beadtam, de a rövid határidő miatt a kezem meg volt kötve, mert csak 1 fázis volt a házban, így csak erre kérhettem HMKE-t, hogy ne dobják vissza automatikusan az igényt. (eredetileg 4 kW körül nézelődtem a 4200kWh éves fogyasztásból kiindulva) Cserébe viszonylag hamar, már 2023 júniusban kaptam egy visszatáplálást is engedélyező MGT-t az 1 fázison elérhető 2.5kW-ra.

Ajánlatok, felderítés?
Először csak a fent említett kivitelzővel dolgozam, de csillagászati, 2 millió feletti árat mondott, ez bőven 12 év feletti megtérülés lett volna, el is engedtem a projektet.
Szeptemberben, mem sokkal az MGT határidőm lejárta előtt nemrég napelemet telepített barátom unszolásra felvettem a kapcsolatot még pár általa ajánlott és ismertebb céggel – megérte, becsúsztunk 1.8 millió alá - ekkor jöttem a fórumra, ahol azt a visszajelzést kaptam, hogy még ez is drága, nézelődjek – így tettem.
Itt olvastam a MNNSZ ajánlatkérőről és ez hozta meg az áttörést –ömleni kezdtek a kedvező, jellemzően 1.5-1.7 milliós ajánlatok. Végül 12 ajánlatból tudtam válogatni. Az ajánlatokat skálán osztályoztam műszaki tartalom, megtérülés, általános benyomás, céges háttér szerint – a második legolcsóbbnál a jó ár mellett minden passzolt – végül 1.4 milliós áron szerződtem egy 3.4 kW-os rendszerre egy kisebb-közepes 30 főt foglalkoztató napelemes céggel.

Az árral a lapostetős felárat is figyelembevéve elégedett vagyok. Gyanítom szerencsém is volt, mert eléggé pangó piacon kértem az ajánlatokat relatív erős forint mellett és már a panel árak is elindultak lefelé. Az olcsó ár árnyoldala a 65% előleg volt, de ez belefért, azért alaposan ellenőriztem a cég hátterét és likviditási helyzetét aláírás előtt.
Műszaki tartalom?

Lapostető, hellyel akár 12 panelnek, 1 fázis, egy kémény árnyéka összesen – tehát nem nagyon volt sok bonyoldalom műszaki fronton. 2.5kW alatti invertereket kizártam, h már csak ennyi lehet, maxoljuk ki és szintén az itt olvasottak hatására figyeltem arra is, hogy a munkaponti feszültség minél közelebb legyen az ideálishoz – ezt végül 8x425W Trina panel hozta ki legjobban egy Sungrow inverteren.

Az inverter kérdés nehéz volt – az árban jó ajánlatokban Sungrow, GoodWe, FoxESS volt az opció – a stabilabb anyacég és és a meggyőzőbb terméktámogatási anyagok, dokumentáció miatt lett végül Sungrow. 200e felárral lehetett volna SAJ más telepítőnél amit ennyivel nem éreztem jobbnak - ez egy új inverter ára ebben a kategóriában.

Szeretem picit beleásni magam a műszaki háttérbe mindennek amit veszek, ez kiemelten hasznos volt, mert kaptam olyan ajánlatokat, amik azért messze nem voltak ideálisak (pl. 0% túlpanelezés, inverter max áramerőssége bőven a panel max áramerőssége alatt, stb.) és beszéltem olyan értékesítőkkel, akik rá akartak beszélni az én esetemben felesleges extrákra (optimalizálók, smart meter, SolarEdge rendszer stb.)

Telepítettem egy 30 napos PVSol tesztverziót és validáltam a kapott ajánlatokat műszaki szempontból – ezt tudom ajánlani mindenkinek.

Telepítés, ügyintézés:
Zökkenőmentes volt. 9re jöttek és fél 1kor kész volt a rendszer, a kábelcsatornák is szépen le lettek vezetve, az egész bekötés kulturált, igényes. A kivitelező tájékoztatott minden lépésről a telepítés előtt és után is.
Utána három hétig vártam az EON-ra (ELMŰ terület) a semmiért, majd bementem az ügyfélszolgálatra aláírni a szerződést és másnap már cserélték is az órát.

Mit csinálnék másképp?
- Nem jártam utána eléggé, kötelező-e a statikai szakvélemény és rábeszéltek – tök feleslegesen, másfél tonna került a tetőre a ballasztsúlyok miatt, de úgy 8-10x ennyit elbírna. Ismerősön keresztük 25 ezerből megvolt, de így se volt sok értelme.

- Nem várnék az EON-ra egy napot sem, bemennék az ügyfélszolgálatra szerződést kötni egyből. November révén nem vesztettem sok termelést, bár szép napos idő volt 😊

- A többi inkább csak utólag evidens, a körülmények nem engedték – 4kw körüli inverter lenne optimális a felhasználásunkhoz.

Összegzés:
Kicsit kényszer szülte megoldás, de a jelenlegi árakon és konstrukcióban a beruházás várhatóan 7.5 év alatt megtérül – hogy addig kitart-e a szaldó, az még kiderül, de mivel a fogyasztásunkat inkább csökkenteni tervezzük. LPG mellett a villanyautó sincs tervben, így egy esetleges havi szaldó esetében is elég jól ki lenne használva a rendszer és még 10 éven belül megtérül úgy is. Bruttónál borul a matek, de kinél nem 😊
Összességében nem bántam meg, hogy végül belevágtam, remélem hozza az elvártakat.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.