Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:53:32

LOGOUT.hu

OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15951) VirsLee válasza Fiery (#15950) üzenetére


VirsLee
őstag

Amiatt gondoltam csak rá, mert szükségem lenne nagyobb teljesítményre. Van egy folyamat, amit masszívan párhuzamosítani szeretnék, ehhez legalább egy virtuális gépnek kell futnia a vason alapból, ami mellett méréseket szeretnék végezni 4-8-12 szálú feldolgozás esetén, sajnos előre nem tudom megmondani, lehet, hogy még több is beleférne. Ehhez lenne jó egy 8320e szerintem, a tesztelések idejére meg lehet húzni mondjuk 4.5GHz-re, amúgy meg teljesen mindegy nekem, hogy mennyin ketyeg. Max. 20-40e forintot "buknék" szerintem a cserén, az meg igazából belefér. Miután a folyamat elég egyszerű, db kapcsolat létrehozás, adatlekérés, formázott report generálás, pdf generálás ezért nem hiszem, hogy az fx gyengébb fpu-ja bármi gondot jelentene mondjuk egy jóval drágább i7-hez képest.

(#15952) Oliverda válasza leviske (#15934) üzenetére


Oliverda
félisten

"Abból, hogy vélhetőleg lesz a professzionális piacra HBM-es verziója a Raven-nek"

Honnan az infó, hogy célzottan a professzionális piacra jön ilyen?

"Szerintem akármennyire is jó lesz a Zen, a HBM által indokolt árazást a Raven nem hiszem, hogy kitudná szolgálni teljesítményben."

Mennyibe fog kerülni egy darab kis kapacitású lapka alkalmazása cirka 15 hónap múlva?

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15953) leviske válasza Oliverda (#15952) üzenetére


leviske
veterán

"Honnan az infó, hogy célzottan a professzionális piacra jön ilyen?"

Ezen az látszik, hogy a nagyobbik verzió egyértelműen a FirePro piacra evez. Ezen pedig az, hogy a Toronto-t követő APU-ra már HPC APU-ként hivatkoznak, miközben sanszos, hogy a mostrum és a Carrizo alapú megoldás közé be fog ékelődni a Raven.

"Mennyibe fog kerülni egy darab kis kapacitású lapka alkalmazása cirka 15 hónap múlva?"

Az 5 hónap múlva érkező és azt követően legalább 1 évig piacon lévő (összesen 17 hónap ;] ) Radeonok esetében az AMD azt nyilatkozta, hogy csak a felsőkategóriás termékekre éri meg nekik HBM2-t szerelni. Szóval én kétségbe vonnám annak a lehetőségét, hogy 15 hónapon belül drámaian zuhanjon a HBM2 ára. Pláne, ha esetleg egy AM4 tokozású processzorról beszélünk BGA helyett.

Azt esetleg eltudom képzelni, hogy a mobil piacon is bevetnének egy HBM-es APU-t, de valószínűleg egy olyan termék se a $600-os notik piacát célozná meg.

(#15954) Oliverda válasza leviske (#15953) üzenetére


Oliverda
félisten

Biztos velem van a gond, de én semmi erre utaló konkrétumot nem látok ezeken a tavaly februári diákon.

VGA-k esetében még jó darabig csak a felsőkategória fogja megérni, de ez a GDDR5X miatt annyira nem is mérvadó. Másrészt APU-ra elég a HBM1-ből egy darab lapka.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15955) leviske


leviske
veterán

A Bristol kapcsán a márciusi megjelenés még reális? Csak mert lassan február végén járunk és AM4-as lapokról még kósza hírek sincsenek. Vagy a CeBIT előtt ne is várjon senki semmilyen infót a platformmal kapcsolatban?

(#15956) Yutani


Yutani
nagyúr

Gigabyte is most jött ki új AM3+ alaplapokkal.

Egyrészt megértem, hogy ezt a vonalat is életben akarja tartani az AMD még egy ideig, de hogy az alaplap gyártók új termékeket fejlesszenek egy marginális piacra...? Ez valahogy nem áll össze.

Persze lehet contheot gyártani, hogy biztos jönnek új 14nm CPU-k AM3+-ra, de ha jönnek is, max finomhangolt Piledriverek 32nm-en. Az AMD nem pazarolhat erőforrást die shrinkre, most minden az AM4 és a bele érkező APU-k és CPU-k körül forog.

#tarcsad

(#15957) Fiery válasza leviske (#15955) üzenetére


Fiery
veterán

Realis, igen. Hogy ez vegul megtortenik-e, ill. elobb jonnek-e az alaplapok, mint a bele valo APU-k, az megint mas kerdes. En arra szamitok, hogy egyszerre fognak mindent bejelenteni, azonnali piaci hozzaferhetoseggel.

(#15958) FireKeeper válasza Yutani (#15956) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

elég durva hogy mennyire lecsökkent a passzív alkatrészek (ellenállások, kondik) száma az alaplapokon pár év alatt... az én 5-6 éves giga lapom még tele van SMD-kkel, ezen meg szinte alig van, tisztán látszik hogy ugyanezt a funkcionalitást (persze kevesebb bővítési lehetőséggel) simán meg tudnák csinálni sokkal kompaktabb méretben is, csak köti őket az ATX méret.

kíváncsi leszek ennek aztán mennyire lesz piaca. én már kb 3 éve mondom hogy az AM3 és + halott foglalat.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#15959) Fücsök007 válasza Fiery (#15957) üzenetére


Fücsök007
őstag

Arról nincs semmi hír, hogy AM4-es foglalatú notit fognak-e csinálni? :R Most nem a leendő mobil foglalat érdekel, hanem az asztali, ami Intel vonalon már elérhető pár éve néhány Clevo notiban. :K

(#15960) Fiery válasza Fücsök007 (#15959) üzenetére


Fiery
veterán

Nem valoszinu. Ez nagyon reteg igeny.

(#15961) Fücsök007 válasza Fiery (#15960) üzenetére


Fücsök007
őstag

Mióta nincs Intel oldalon csak BGA foglalatos mobil proci, azóta megnőtt az igény az asztali foglalatos gépekre. Persze ezt a felső és csúcskategóriás notik régebbi eladásaihoz mérve értem, nem a milliószámra eladott dzsunka notikhoz képest. :DDD Egyébként ha kellően erős lesz a Zen vonal, akkor lehet rá esély szerintem. De a mobil foglalatos változat is jó lehet, de erről még nem lehet semmit sem tudni. :( Egy bivaly APU-val szerelt notival jól járna az AMD is. :K Már Inteléknél is számolnak a közeljövőben egy-két 100W-os APU piacra dobásával, erre egy mobil foglalat nem lesz elég, BGA only megoldást pedig AMD-nél nem engedhetnek meg maguknak.

[ Szerkesztve ]

(#15962) SSJPiotr


SSJPiotr
csendes tag

Jövőre tervezek ZENes APUra váltani a mostani 6700asról. Egy 4-8 ZEN maggal, polaris 'GPUval' meg 1-2 GB HBM memóriával megáldott változat reményeim szerint ugyanekkora TDP mellet produkál majd 2x annyi vagy több fps-t valamint sokkal rövidebb töltési időket. Szerintetek ez csak hiú ábránd vagy lehetséges?

[ Szerkesztve ]

(#15963) solfilo válasza SSJPiotr (#15962) üzenetére


solfilo
veterán

Szerintem elég nehéz jósolni egy évvel előre. :DDD
A proci résznek érezhetően kellene javulnia. Ha lesz HBM az APU mellé, akkor az sokat lendíthet a játékteljesítményen, szóval benne van a pakliban valami hasonló. Arra viszont számíts, hogy ha ekkorát ugranak, annak meg fogják kérni az árát is. (függően persze a konkurencia árához és teljesítményéhez képest)

solfilo

(#15964) leviske válasza SSJPiotr (#15962) üzenetére


leviske
veterán

Korábban volt róla szó, hogy a Hynix 4GB-os csomagokban dolgozik jelenleg és ezért fognak a HBM2-s videokártyák eleinte 16GB VRAM társaságában érkezni. A HBM1 is minimum 4GB-ot jelentene elvileg, ha a sávszélességet meg akarják tartani. Ezért nem értettem egyet Oliverdával a korábbi hozzászólásokban. A professzionális piacra valószínűleg sok memóriával fog jönni a HBM-es Raven, de kétlem, hogy desktopra jönne Broadwell-H EDRAM-jának mintájára kis méretű, L4-ként használható HBM-el ellátott processzor. Látni kell, hogy a cég az alap termékek kiadásával is szenved. Nem hiszem, hogy van keret ennyiféle variáns fejlesztésére. Ha a Bristol bírni fogja a 4GHz környéki DDR4-eket is, akkor eleve szerintem azonos fogyasztás mellett már ez is duplázhatja az fps számod. A töltési idők meg inkább a tároló sebességén múlnak, nem?

Ha "jóslásba" kéne bocsátkozni, akkor szerintem a Raven-ből valamikor 2017 tavaszán/nyarán lesz valami, 2017 telén pedig jön egy 8 magos csúcsprocesszor HBM-el desktopra, illetve a Raven HBM-es verziója a notebook csúcskategóriába és a professzionális piacra FirePro címkével. Ha ezt a cég képes meglépni, már az is hatalmas teljesítmény és lehet bizakodva nézni 2018/19 felé, amikorra már reális esélye lesz a mainstream-ben is a HBM-nek.

(#15961) Fücsök007: Az AMD is csak BGA-t kínál a Trinity óta a mobil piacra. Ráadásul feltételezhető, hogy ez az FP5-ös Raven-től még értelmet is fog nyerni. Kétlem, hogy jönne AM4-es variáns.

[ Szerkesztve ]

(#15965) Fücsök007 válasza leviske (#15964) üzenetére


Fücsök007
őstag

Remélem nem lesz igazad az AM4 variánsokat illetően. Hidd el, hogy lenne rá igény, ha hozza azt a szintet amit ígérnek. :K

(#15966) Yutani válasza Fücsök007 (#15965) üzenetére


Yutani
nagyúr

Semmi értem mobil eszközbe asztali foglalatot rakni. Anno volt P4 és S754 A64 ilyen, de be is fejezték ezt.

#tarcsad

(#15967) Fücsök007 válasza Yutani (#15966) üzenetére


Fücsök007
őstag

De van, aki fejleszthető, és jól tuningolható notit akar magának MXM3 foglalattal, és hozzá való bika Intel/AMD procival vagy APU-val. ;)

(#15968) UnSkilleD válasza Fücsök007 (#15967) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

túl kevés ilyen ember van, hogy megérje nekik, szvsz kizárt

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#15969) Oliverda válasza leviske (#15964) üzenetére


Oliverda
félisten

"A HBM1 is minimum 4GB-ot jelentene elvileg, ha a sávszélességet meg akarják tartani."

Nem tudom hogy jött ki a 4 GB. Egy chipnél többet nem raknak ~1024 végrehajtó mellé, nem csak felesleges, de költséges is lenne. Egy lapka pedig 1 GB-ot jelentene.

"Ha a Bristol bírni fogja a 4GHz környéki DDR4-eket is, akkor eleve szerintem azonos fogyasztás mellett már ez is duplázhatja az fps számod."

Kár hogy sehol sincs 4 GHz-es DDR4, szabványban meg pláne.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15970) Thrawn válasza Oliverda (#15969) üzenetére


Thrawn
félisten

Már hogy ne lenne? 4133 és 4266 MHz-es is van gyárilag. Nem szabvány de minden másra ott az XMP profil ugye ;)

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#15971) Oliverda válasza Thrawn (#15970) üzenetére


Oliverda
félisten

Ezzel az árral olyan mintha nem is létezne.:)

Az XMP egy Intel szabvány, ebben az esetben legfeljebb az AMP segíthetne, de jelen esetben még az is meglepő lenne, ha max támogatott szabványnak majd a DDR4-3200-at adnák meg.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15972) Thrawn válasza Oliverda (#15971) üzenetére


Thrawn
félisten

Pedig az ára is valós mind a kettőnek. Elborult, dehát ez van.
A témához visszatérve, az AMD nem hiszem, hogy problémázna azon mi van a JEDEC szabványban és mi nincs, támogattak ők élből olyan DDR3 frekit ami a JEDEC szerint nincs is.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#15973) F34R válasza Thrawn (#15970) üzenetére


F34R
nagyúr

Az szep CL19-es mikor lesz meg ezekbol olyan jo mint a CL9-sek ?

Amugy nagy dilemma, le kellene cserelni a mostani hardvereket de 2017-t szerintem nem eri mar tul, (akkor lesz 8 eves) mindenkeppen APU-t szeretnek.

[ Szerkesztve ]

(#15974) Thrawn válasza F34R (#15973) üzenetére


Thrawn
félisten

Why CAS latency isn't an accurate measure of memory performance

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#15975) alabaro


alabaro
csendes tag

ez mennyire jó előre jelzés?

[How fast is AMD Zen? (vs Intel)]

(no grammar english...)

[ Szerkesztve ]

(#15976) Petykemano válasza alabaro (#15975) üzenetére


Petykemano
veterán

Találgatás.

Senki nem tud semmit, mindenki a GCC patchből sejt valamit és az AMD által hirdedett "az excavatortól gyártástechnológától függetlenül 40%-kal magasabb IPC" kijelentésből indul ki, számolgat.

Én egyébként looncraz, dresdenboy, valamint The Stilt és juanrga okfejtéseit szoktam érdeklődéssel nyomonkövetni.
Előbbi kettő képviseli a nem légbőlkapott találgatók optimista részét
- készpénznek veszik, hogy a 40% IPC növekményt és így úgy gondolják, hogy a zen a haswell-lel vetekedhet.
- A looncraz nevű ürge például azzal a magabiztossággal áll ki emellett, hogy ő amikor elkezdtek információk szivárogni a bulldozerről, akkor már sejtette, hogy nem lesz jó, ellenben a zenről a jelenlegi információk alapján inkább azt nem teljesen érti, hogy hogyhogy "csak" 40%.
- frekvencia tekintetében elérhetőnek gondolják a 4Ghz-et.
- Szerintük az architektúra jó, a nagy kérdés, hogy milyen $ késleltetéseket tud elérni az AMD.

- A pesszimista oldal szerint a 40% lehet, hogy csak marketing, akár az is lehet, hogy a 40%-ban benne van az SMT-t is. És legjobb esetben is Ivy Bridge ipc-t ér el a zen.
- Valamint az is nagyon kérdéses, hogy a kiválasztott elsősorban mobilra optimalizált gyártástechnológián milyen frekvenciákat fog tudni elérni. Szerintük jó esetben 3,5Ghz-en fog turbózni.

Ez persze egyelőre mind csak találgatás, ilyen-olyan részinformációkra alapozott intuíció.

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15977) UnSkilleD válasza Petykemano (#15976) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

haswell szerintem elérhető, és ha az megvan akkor már nem lesz semmi gond az amdvel, skylake 5-6%-al gyorsabb csak mint a haswell, kaby lake valszeg semmit nem hoz, majd talán a cannonlake de az még messze van nagyon

[ Szerkesztve ]

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#15978) F34R válasza UnSkilleD (#15977) üzenetére


F34R
nagyúr

Neked az a konfigod van ami az adatlapon szerepel? :DDD Egy hasonlom van itthon a sarokba lerakva backup gepnek.

Kivancsi leszek ezekre a pletykakra, es remenykedek hogy ujra felkap az AMD.
Nekem tavoli meg a 2017-es datum nagyon, elobb ugye jon az AM4-s foglalatba szant nagyagyujuk, ebbol sokmindent le lehet majd szurni.

(#15979) UnSkilleD válasza F34R (#15978) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

dehogy :D az volt az első általam összerakott gépem és gondoltam bennhagyom :D

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#15980) leviske válasza Oliverda (#15969) üzenetére


leviske
veterán

De 1 lapka által nyújtott sávszélesség nem elég nagy mértékben haladja meg az Intel-féle eDRAM sávszélességét, nem? (Vagyis nekem úgy rémlik, hogy az Intel megoldása valahol 70-100GB/s környékén van, míg egy HBM1 stack 100-150GB/s.) Ráadásul a Kaby csúcs megoldása elvileg 2 eDRAM lapkával jön. A HBM2-vel biztosítottabb lenne a sávszélességelőny és a Hynix-nek sem kellene csak az AMD miatt a HBM1 stack gyártást is fenntartani a HBM2 mellett.

Gondolom a Bristol hivatalos DDR4 támogatása megáll majd 2400MHz-en, ahogy a Carrizo is és az sem lepne meg, ha ezen a Summit sem lépne túl, de ettől még nem hivatalosan bírhatja a memóriavezérlő a magasabb órajeleket is. Elvégre a Kaveri is megbirkózik a 2666MHz-es DDR3 memóriákkal, pedig hivatalosan nem támogatott. Mindenesetre a lényeg nem feltétlen ez volt. Az A10-6700-ról akár a Kaveri is jelenthetne fps duplázást 2400MHz-es memóriák mellett is, ahogy valószínűleg a Bristol is.

MÁS: Azt esetleg lehet tudni, hogy a Godavari-nál bevezetett kupak-forrasztást tovább vitte-e az AMD a Carrizo-ban, illetve várható-e a Bristol és Summit esetén is, vagy sanszos, hogy annyival drágább megoldás, hogy maradnak a pasztázásnál?

(#15981) Petykemano


Petykemano
veterán

Egy kis fm2+ athlon desktop carrizo excavator benchmark

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15982) alabaro válasza Petykemano (#15976) üzenetére


alabaro
csendes tag

Köszönöm. :R

ezt nem értem:
'- Szerintük az architektúra jó, a nagy kérdés, hogy milyen $ késleltetéseket tud elérni az AMD.'

Izgulok hogy mi sül ki ebből, és én is a Haswell szintre tippelem a teljesítményét.

(#15980) leviske:
A proci kupakolásnál szerintem nem lesz forrasztás, ez csak a Godavari sajátja hogy jobban felülmúlja a leggyorsabb Kaveri procit (túl kicsi volt fejlődés, még a forrasztással is) szerintem. Ja, és tényleg drágább.

(#15983) UnSkilleD válasza alabaro (#15982) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

$ = gyorsítótár aka L1 L2 stb

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#15984) Thrawn


Thrawn
félisten

Zen IPC = Broadwell IPC? :)

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#15985) stratova válasza Petykemano (#15981) üzenetére


stratova
veterán

Több szálon Haswell i3 környéke:

i3-4350 3.6GHz
CB R11.5: 3.94

Athlon X4 845 3.5-3.8 GHz single channel DDR3 1600
CB R11.5: 3.96

i3-4360 3.7GHz
CB R11.5: 4.04

[ Szerkesztve ]

(#15986) Yutani válasza stratova (#15985) üzenetére


Yutani
nagyúr

Valamikor számolgattam, hogy a HT 60% körüli hatékonyságú, a CMT 80%, a valósi több mag 95% körül teljesít Cinebenchben.

#tarcsad

(#15987) Oliverda válasza Yutani (#15986) üzenetére


Oliverda
félisten

Jó lesz az ~30%-nak:[link]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15988) Petykemano válasza stratova (#15985) üzenetére


Petykemano
veterán

Innen +40% (?)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15989) stratova válasza Petykemano (#15988) üzenetére


stratova
veterán

Kizárt dolog, mert nem tudom. Az a baj ezzel az eredménnyel, hogy nem vehető alapul, mert az AMD +40 IPC javulást emleget. De eközben a jobb skálázódású CMT-t HT váltja. Szóval fogalmam sincs. :DDD
Mindemellett i3-4350 valószínűleg még mindig komoly előnyre tesz szert X4 845-tel szemben egy szálon.

Mobil példa (max)

FX-8800P 2.1-3.4 GHz
Cinebench R11.5 S/M: 0.88/2.45
Cinebench R15 S/M: 72/202
[R15 single alatt 2.4-3.4 multi alatt 2.2-2.5 GHz között ingázott]

i5-4200U 1.6-2.6 GHz
Cinebench R11.5 S/M: 1.16/2.52
Cinebench R15 S/M: 102/232

i5-4300U 1.9-2.9 GHz
Cinebench R11.5 S/M: 1.29/2.79
Cinebench R15 S/M: 110/258

[ Szerkesztve ]

(#15990) Petykemano válasza stratova (#15989) üzenetére


Petykemano
veterán

itt jelent meg CB11.5 ST (1.11) és CB15 ST (95)pontszám

Itt pedig van egy táblázat , amiben szerepel a i3 4130 (3.4Ghz) és i3 6100 (3.7Ghz)
Ha ezekből a számokból indulunk ki, készpénznek véve a 40%-ot, akkor az a zent tényleg nagyjából a haswell környékére teszi.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15991) stratova válasza stratova (#15989) üzenetére


stratova
veterán


i3-4000M 2.4 GHz 37 W (20 EU IGP)
Cinebench R11.5 S/M: 1.08/2.62
Cinebench R15 S/M: 96/243

FX-8800P 2.1-3.4 GHz 35 W (8 CU IGP)
Cinebench R11.5 S/M: 0.98/3.39
Cinebench R15 S/M: 84/282

i5-4258U 2.4-2.9 GHz 28 W (40 EU IGP)
Cinebench R11.5 S/M: 1.27/3.15
Cinebench R15 S/M: 113/291

Petykemano

Köszi az 1.11/3.96-os CB R 11.5 S/M érték nem rossz, de az R15 tényleg sántít, single még ok 82-84 (35 W) vs. 95 de multi még gyengébb is 277-282 (35 W) vs 255 ott valami nem kerek.

[ Szerkesztve ]

(#15992) #85552128 válasza Petykemano (#15981) üzenetére


#85552128
törölt tag

Vajon mennyivel lehet gyorsabb/lassabb mint egy 5600k Trinity 4.5 GHz-en ?
Unlocked szorzóval biztos, hogy lecseréltem volna rá, az alaplap is FM2+ de így szerintem játékokban nem hozna előrelépést...

[ Szerkesztve ]

(#15993) stratova válasza #85552128 (#15992) üzenetére


stratova
veterán

Szvsz R11.5 alatt igen, R15-ben talán nem. De R15-öt nem mért az asztaltárs, mert véleménye szerint lényegesen rosszabbul fekszik AMD-nek mint az R10 és R11.5.

Trinity 4.5 GHz-en (Multi)

Trinity 4.4 GHz-en (Single/Multi)

Egyébként érdekes kérdés, kollégám is Trinityt hajt FM2+ lapban.

[ Szerkesztve ]

(#15994) oliba válasza Petykemano (#15981) üzenetére


oliba
őstag

Lassan újra elérik a Phenom II teljesítményét. :DDD

(#15995) Yutani válasza Oliverda (#15987) üzenetére


Yutani
nagyúr

Én másképp számoltam: MT / ST / szálak száma

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#15996) Oliverda válasza Yutani (#15995) üzenetére


Oliverda
félisten

Azaz?

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15997) Yutani válasza Oliverda (#15996) üzenetére


Yutani
nagyúr

Azaz 1 szálhoz képest milyen hatékonysággal dolgozik több szálon. Ideális eseteben ez 100%, egy Phenom II-nél 95%, BDZ urachnál 80% körül jött ki, Intel HT-nál 60%. Persze figyelni kell arra, hogy az 1 szálas tesztbe ne kavarjon be a turbó órajel, mert az torzítja az eredményt.

#tarcsad

(#15998) sb válasza Oliverda (#15987) üzenetére


sb
veterán

Átlagban szerintem nagyobb ennél a HT előnye egyéb tesztek alapján.

A CB nagyon jó, valós magokkal gyakorlatilag lineáris skálázódása alapján logikus is szerintem, hogy egy nem teljes értékű HT-vel így gyengébb lesz az eredmény.

(#15999) stratova válasza Yutani (#15997) üzenetére


stratova
veterán

Ebbe az is bekavarhat (az FX topikban is számolgattunk hasonlót), hogy egy i7 esetében esetleg ha turbó nélkül is, de az egy szálas eredményt méri a 8 szálashoz, ahol ez az arány ki is jöhet. Viszont ha egy 4 magos azonos architektúrájú és órajelű i5-höz viszonyítod az i7-et már kisebb lehet a hatékonyág.
Szóval valószínű, hogy az általad kapott 60% a 4 mag 95%-a és a HT pl ~30%-os értékének átlagából adódik.

4*0,95+4*0,3 = 5 -> 5/8 = 0,625 [62,5%]

[ Szerkesztve ]

(#16000) Yutani válasza stratova (#15999) üzenetére


Yutani
nagyúr

A valódi magos procik (Phenom II, i5) ugyanúgy viselkednek, azaz 95% körüli a hatékonyságuk. Az i3-nak és i7-nek ugyanúgy 60% körüli az egy magra vetített hatékonysága. A modulos prociknak meg 80% körüli.

Innen példák:

FX-3850 @4820 MHz: 759 / 113 / 8 = 83,9 %
A10-6800K @4500 MHz: 351 / 105 / 4 = 83,6 %

Phenom II 965 @4020 MHz:394 / 102 / 4 =96,6 %

i5 2500K @3300 MHz: 604 / 159 / 4 = 95 %

i3 2120 @3300 MHz: 282 / 113 / 4 = 62,4 %
i7 4770K @4100 MHz: 827 / 161 / 8 = 64,2 %
i7 5820K @4600 MHz: 1300 / 175 / 12 = 61,9 %

Fontos, hogy OC eredmények legyenek, mert azoknál 99%-ban ki van kapcsolva a turbó. Mivel i5 OC eredmény nem volt, vettem egy alap 2500K-t, ami szerencsére szintén nem turbós mérés volt, mert akkor nem 95% hatékonyságot mutatna a képlet eredménye.

Tehát elmondható, hogy igaza volt az AMD-nek, amikor a CMT elvet követte, és jó is lett volna, ha az egyszálú teljesítmény nem lett volna a béka segge alatt. Csak egy kis összevetés IPC-re:

A10-6800K @4500 MHz: 105 ST pont

Phenom II 965 @4020 MHz:102 ST pont

i3 2120 @3300 MHz: 113 ST pont

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.