Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:53:32

LOGOUT.hu

OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15101) Petykemano válasza Oliverda (#15087) üzenetére


Petykemano
veterán

Amúgy akkor most az FM2+-os Bristol Ridge kódnéven hamarosan érkező "Carrizo" bedobásával Fiery álmodozott, vagy tévedett? Úgy értem, része-e most végül a kanonikus AMD proci találgatásoknak?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15102) Oliverda válasza Petykemano (#15101) üzenetére


Oliverda
félisten

Ezt inkább tőle kellett volna megkérdezned. Neki a munkájából kifolyóan megvannak a maga forrásai, ráadásul nem is az a típus akinek egyfolytában a bilibe lógna a keze.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15103) Mahrenburg válasza Fiery (#15091) üzenetére


Mahrenburg
senior tag

Köszönöm!

Arról lehet tudni valamit, hogy Zen-magos CPU-k és APU-k kezelni fogják a DDR3-as memóriákat, vagy csak a DDR4-et támogatják?

"Egy fel nem használt Phenom II matrica olyan mint egy nap ami sosem kelt fel, egy múló szerelemről szóló dal amit sosem énekeltek, egy harcos szív amely sosem dobbanhatott..!" by Habugi

(#15104) derive válasza Mahrenburg (#15103) üzenetére


derive
senior tag

Csak DDR4 megy AM4be.

(#15105) Valdez válasza Oliverda (#15080) üzenetére


Valdez
őstag

Vannak? Vagy lesznek? Szerintem egyik sem. Vagy te úgy látod, hogy a HBM megoldás lesz ebben a helyzetében az AMD-nek?

(#15106) Oliverda válasza Valdez (#15105) üzenetére


Oliverda
félisten

goto #15087

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15107) Mahrenburg válasza derive (#15104) üzenetére


Mahrenburg
senior tag

Köszönöm!

Jut eszembe, az AM4-platform FCH-ja milyen csíkszélességen fog készülni?
(Vagy esetleg elképzelhető a mainstream-vonal "SoC"-ializálódása? :B )

"Egy fel nem használt Phenom II matrica olyan mint egy nap ami sosem kelt fel, egy múló szerelemről szóló dal amit sosem énekeltek, egy harcos szív amely sosem dobbanhatott..!" by Habugi

(#15108) Valdez válasza Oliverda (#15106) üzenetére


Valdez
őstag

Az oké, hogy leírtad mi lesz x év múlva, csak szerintem ezt nem fogja megérni az AMD a jelen felállás szerint.

Tehát hogy a témánál maradjunk nem fogja tudni a 14nm-t kihasználni a cég úgy, ahogy az jó lenne IGP szempontjából.
Amíg az Intelnél simán beférnek ilyen L4 szintű edramok még akár 22nm-en is, az AMD-nek esélye se lesz HBM buffered alaplapot kihoznia 14nm-en, mert nem lesz rá kereslet, se nem gyártó aki bevállalja a buktát.
Feltéve ha megéri a cég.

Tehát kb nem sokat fog érni egy, a jelenlegieknél jóval erősebb APU, mert a memória alrendszer olyan lesz, amilyen (ddr4-2666-3000). És ezen a ddr4 későbbi órajelemelése se sokat fog változtatni, feltételezve hogy fel akarnak menni 16-20 CU-ig.

(#15109) Oliverda válasza Valdez (#15108) üzenetére


Oliverda
félisten

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15110) VirsLee


VirsLee
őstag

Carrizo procis notebook tesztek vannak már valamerre? Kerestem, de nem igazán találtam még.

(#15111) Valdez válasza Oliverda (#15109) üzenetére


Valdez
őstag

Hát ez valóban építő jellegű volt.

(#15112) Oliverda válasza Valdez (#15111) üzenetére


Oliverda
félisten

Amit írtál az nettó hülyeség. Nem ér meg több billentyűcsapást. Bocs

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15113) leviske válasza Valdez (#15108) üzenetére


leviske
veterán

Az IGP kihasználás már NAGYON nem a topik témája, mert itt elsősorban a processzorok X86-64 részéről esik szó, ezért is az a cím, ami.

De ha már felmerült, az AMD egy ideje sávszélesség- és memóriakímélő megoldásokon is dolgozik hardveres és szoftveres oldalról. Utóbbit tippre Windows 10 alatt lehet majd csak érzékelni a megfelelő Catalyst megérkezte után.
Emellett fontos, hogy észrevedd, hogy az eDRAM nyújtotta sávszélesség sem végtelen. Gyakorlatilag, ha jól értem, akkor egy elméletben most összerakott dc DDR4 2666-3000MHz rendszer megfelelő időzítések mellett nagyjából pariban lenne vele. Persze az Intel se fog DDR3-on ragadni, de ha az AMD sikerre viszi a sávszélspórolgatást, akkor a Raven Ridge-re már nem feltétlen lesz elképzelhetetlen tényleg egy Pitcairn szintű teljesítményt nyújtó IGP (16-20CU) az akkorra már valószínűleg kapható 4266MHz-es DDR4 memóriákkal. A Bristol sávszélességlimitjének kiütésére meg valószínűleg elég lesz a DDR4 2666-3000MHz is megfelelő időzítések mellett jövőre.

(#15109) Oliverda: :DDD

(#15114) dezz válasza Oliverda (#15071) üzenetére


dezz
nagyúr

Ez ugye nem insider2015-től származik? ;)

Milyen formában várható a már korábban demózott HBM megjelenése az AMD-nél?

(#15099) Fiery: Én egy spanyol nyelvű amcsi lapon olvastam erről, ahol a megadott forrásoldalon nem volt erről szó. Neked ugye hitelesebb forrásaid vannak? :)

"Bristol Ridge (= Carrizo)" - Itt talán korrektebb lenne a ~ jel, hiszem új memóriavezérlőt kap (hacsak nem DDR4 kompatibilis titokban már a Carrizoé is) és valószínűleg a lapka többi része sem teljesen ugyanaz, szóval többről lehet szó, mint hogy egy kvázi Carrizot jól megküldenek fesszel néhányszáz MHz-cel többért. Minimum egy új revízió (nagyobb steppingváltás).

(#15108) Valdez: "HBM buffered alaplapot kihoznia 14nm-en"

:F

(#15110) VirsLee: #14962

(#15115) Fiery válasza dezz (#15114) üzenetére


Fiery
veterán

Az en forrasaim eleg szilardak, a problema sokszor inkabb az, hogy az AMD szereti az utiterveit ujratervezni, mondjuk fel evente egyszer minimum :) En mindig az epp aktualis tervekrol tudok, de sokszor me'g en is le vagyok maradva par honappal :U A Carrizo pedig tamogat DDR4-et es DDR3-at is. Az AMD-nel pedig nem igazan jellemzo a komolyabb stepping valtas. Ha ok komolyabbat valtanak/fejlesztenek, akkor uj modellszamot szokott kapni a cucc a legtobb esetben. Igy lett uj modellszama a Kaverinak a Trinity/Richland utan, es a Carrizonak is a Kaveri utan. De a Bristol Ridge ugy tunik, a Carrizo modellszamat viszi tovabb, tehat en szemely szerint nem szamitanek tobb valtozasra/fejlesztesre, mint a Trinity -> Richland valtasnal. Persze ebbol az elmeletbol kilog kicsit a Stoney, ami uj modellszamot kapott, nem a Carrizoet viszi tovabb, de az meg egy low-end cucc, tehat kevesbe izgalmas itt a legtobbunk szamara :)

(#15116) dezz válasza Fiery (#15115) üzenetére


dezz
nagyúr

Ahamm, érdekes, köszi!

Lehet, vita folyik a cég vezetésében, hogy kihozzák-e FM2+ra vagy sem.

(#15117) Tyrel


Tyrel
őstag

Sziasztok!

Hátha van itt valaki jól informált, egy próbát megér:
A Carizzo-L európai, desktop megjelenéséről mit lehet tudni? Lesz, nem lesz, ha lesz mikor lesz? Próbáltam keresgélni infókat erről, de csak nagyon ködösítős cikkeket találtam, mint ha senki nem tudná hogy igazából mi lesz.
Gyakorlatilag egyetlen használhatónak nevezhető info-morzsám lett róla, mi szerint a "socketed" megjelenése a Carizzo-L-nek desktopra nem szerepel az AMD tervei között... deeee ez nem zárja ki az embedded megjelenést?! Olyan CPU-integrált alaplapokra gondolok mint pl. az Asrock D1800B-ITX.

Lesz ilyen, mondjuk egy A6-7310-el a fedélzetén?

Az igazat megvallva sosem volt még AMD processzorom, ez a termékvonaluk mégis nagyon felkeltette az érdeklődésem, és óriási baklövésnek tartom részükről, hogy nem forgalmazzák (ha már van). Tudom hogy ezeknek a Carizzo-L-eknek a nagyapja a Kabini formájában még mindig jelen van a piacon, de az már kicsit régi ill. valószínűleg még túl kevés is számomra.

Arról lenne szó, hogy egy olyan alacsony fogyasztású, mini-ITX-en elférő processzort vagy még inkább SoC-ot keresek, ami viszonylag keveset fogyaszt, de mellette azért van benne kraft, pl. elbír egy média-stream-transcode-olást vagy akár valamilyen dedikált játék szervert. Intel oldalon állok jelenleg egy J1800-al, de ez a drágaság azért sok esetben nem elég gyors, nincs egészen felnőve a feladathoz. Hajlandó lennék a 10W-os fogyasztását mondjuk 20W-ra cserélni, az még elfogadhatóan kevés, ha cserébe elég gyors... csakhogy Intel oldalon nincs ilyen.
Vannak ugye a Core-akármi-M-ek, de azok sosem léteztek desktop-on, csak notebookokba nyomkodják őket, így hiába lenne megfelelő a teljesítményük és a fogyasztásuk is, alapvetően elérhetetlenek. A következő lépcső a J1800-as után meg már az LGA-1150-es, T jelölésű, alacsony fogyasztású Celeronok és Pentiumok, deeee az már 35W és csak 2 mag... nem tűnik egy acélos konstrukciónak.

Így jutottam el az AMD-ig majd hosszas keresgélés után a Carizzo-L-ig, erre kiderül hogy gyakorlatilag csak papíron létezik a cucc. Most komolyan, ennyire nem akarnak ezek pénzt keresni? :F

Turenkarn

(#15118) Fiery válasza Tyrel (#15117) üzenetére


Fiery
veterán

Hagyomanyos, dobozos, desktop alaplap formajaban kotve hiszem, hogy egyhamar megjelenik a Carrizo-L. Ha nem tevedek, az elozo generacios Beemabol sem jelent me'g meg ilyesmi. Valami miatt az AMD-nek jobban megeri a Kabinit termelni tovabb a mini-ITX alaplapokhoz, mint valtani az ujabb generacios magokra. Pontosabban gyartjak ok persze a Beemat, csak epp OEM gepekbe kerulnek, fokent all-in-one es hasonlo masinakba.

(#15119) leviske


leviske
veterán

Milyen programok adnak leginkább tiszta képet az egyszálú teljesítményről? A Cinebench-ek aránylag reális képet adnak?

(#15120) dezz válasza leviske (#15119) üzenetére


dezz
nagyúr

MaxonCinema/CineBench kiemelt partner: Intel.

(#15121) leviske válasza dezz (#15120) üzenetére


leviske
veterán

Értem, köszi. Csak mert próbáltam valamennyire megtippelni, hogy az Excavator-hoz viszonyított +40% IPC-vel c2c hol lehet elhelyezni a mostani Intelekkel szemben és az R15 st tesztjében 50-80%-okkal húz el az Intel (a Steamrollertől).

(#15122) dezz válasza leviske (#15121) üzenetére


dezz
nagyúr

"Házon belül" talán használható, viszont az Intel által adományozott fordítót használnak, szigorúan az Intel által javasolt beállításokkal.

(#15123) leviske


leviske
veterán

A Carrizo-ra már elméletben érkezhetnének termékek Augusztusban? Vagy az iskolakezdés helyett végül csak a karácsonyi időszakot akarják/tudják meglovagolni?

(#15124) Petykemano válasza leviske (#15123) üzenetére


Petykemano
veterán

A Carrizora kivételesen nem csak elméletben érkeznek termékek?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15125) stratova válasza Petykemano (#15124) üzenetére


stratova
veterán

(#15126) zoli7903 válasza leviske (#15123) üzenetére


zoli7903
csendes tag

HP ENVY - 15z már van 500 dollár

HP Pavilion 17.3" Laptop - Silver elvileg ebben a hónapban

Toshiba Satellite P50D-C valamikor a 3. negyedév

(#15127) -=MrLF=- válasza Tyrel (#15117) üzenetére


-=MrLF=-
senior tag

Szia!
Tudom írtad, hogy
"a nagyapja a Kabini formájában még mindig jelen van a piacon, de az már kicsit régi ill. valószínűleg még túl kevés is számomra."
Ez van most integrált formában: [Asrock QC5000-ITX/PH, Kabini A4-5000, 4mag, 15W], van ventilátoros kivitel is ugyanebből.
vagy az AM1 platform, az erősebb kicsit, [AMD Athlon 5350, 4mag, 25W] lehet ez lesz a jó megoldás neked.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

(#15128) Petykemano


Petykemano
veterán

Most olvastam, hogy állítólag azt nyilatkozta az AMD, hogyelkezdtek tervezni egy semi custom csipet. Ugyanitt azt is említik, hogy tavaly októberben 2 megkeresést is elnyertek. És hogy az egyik nem géming célú. Gondolom az előbb említett lehetett az egyik a kettőből. Rebesgetik a nintendot, talán az lehet a géming ,ha igaz.

Volt szó korábban 200w-os apuról. Nameg korábban arról is szó volt, talán épp a felvásárlások terén, hogy a facebook használ gpukat és nekik jól jönnének az erős apuk. De az imént olvastam a vr cikket is, amiben az volt, Hogy a PC töredezettsége miatt lehetnek problémák, jobb a célhardver. Az oculus a facebooké. Elképzelhető-e, hogy a facebook megrendeljen egy oculus vrboxba. Szánt csipet? Vagy esetleg lehet mindkét megrendelés a facebook?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15129) t72killer válasza zoli7903 (#15126) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nézegettem én is, mi jön fel carrizo témában - asszonynak kell egy KÖNNYŰ notebook szeptemberre, de feladtam.

Nem egy acélos kínálat ez inkább a ránézek és széthullik kategória:(, Elitebook 725 utódon elgondolkoznék.

Ja, A8-7410 teszteredmények.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#15130) marcell991 válasza t72killer (#15129) üzenetére


marcell991
tag

A [hwsw-s cikk] szerint az AMD azt nyilatkozta, hogy a gyártók a Windows 10 megjelenésére várnak, augusztusban jönnek az új modellek (elvileg).

Developers, developers, developers, developers! http://youtu.be/KMU0tzLwhbE

(#15131) derive válasza marcell991 (#15130) üzenetére


derive
senior tag

Masneven addig raktarsopres van :)

(#15132) t72killer válasza marcell991 (#15130) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A win10 a nyakunkon van, érdekes módon, inteles win10 konfik egész sora publikus már (pl Asus Eeebookok, HP-gépecskék.) Ja tudom, a stratégia része, hogy nem adjuk ki a terméket :W .

#15131: Hja, AMD-nél kisnoti műfajban kb Brazos óta :U

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#15133) BangoSkank


BangoSkank
tag

Carrizo 8700P teszt, valószínűleg 15W-ra beállítva: [link]
Dicséretes a dual channel RAM, de röhej, hogy nem tudnak (vagy nem akarnak) a laptopok BIOS-ába is beépíteni néhány memóriabeállítási lehetőséget. A teszt alapján a beszerelt 1600-as ramok 1333 MHz-n mennek. :W

[ Szerkesztve ]

(#15134) t72killer válasza BangoSkank (#15133) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

15W -> 17.3" :F

Egy Starcraft 2 teszt is jó volna 2x2-es multiban, ott előjön a kérdés, hogy bírják az x86-os magok.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#15135) BangoSkank válasza t72killer (#15134) üzenetére


BangoSkank
tag

Hát igen..Ebben 13 colon tökéletes lenne, de ebben a kategóriában csak Carrizo L-t tudok elképzelni az eddigi üzletpolitika alapján.
Az azért érdekes, hogy milyen szépen beáll az fps az alacsony órajelek ellenére 300-400 MHz-en, azt gondoltam volna, hogy magasabb órajelen hozza ezeket az eredményeket.

[ Szerkesztve ]

(#15136) t72killer válasza BangoSkank (#15135) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Bizony, szép lenne. Én feladtam a kicsi-könnyű AMD-s noti levadászását, hétvégén veszi át a nejem a Broadwelles 720 G2-jét. FPS-ekre nincs szüksége, Displayportra és robusztus de könnyű kivitelre (naponta fog vonatozni a gépecske) annál inkább.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#15137) Petykemano


Petykemano
veterán

AMD hpe

sa

goverment to the rescue?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15138) Thrawn válasza Petykemano (#15137) üzenetére


Thrawn
félisten

Majd ha benne lesz az AIDA64 legfrissebb béta verziójának changelogjában :)

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#15139) leviske válasza BangoSkank (#15135) üzenetére


leviske
veterán

Az "eddigi üzletpolitikába" viszont bekavarhat az a tény, hogy azonos tokozáson futnak most a cuccok.

(#15140) derive válasza Petykemano (#15137) üzenetére


derive
senior tag

Most minden masodvonalbeli chipgyarto/tervezo (AMD, NV, IBM) ebben a nagy megrendelesben latja a megvaltast.

(#15141) Petykemano válasza derive (#15140) üzenetére


Petykemano
veterán

Ilyen célokra alkalmas aspiráns az AMD gcn apun kívül az ibm-nvidia openpower pascal nvlink konzorcium, de akár egy heterogén big.LITTLE xeon (phi) is. Azt' nem tudom, hogy FPGA mennyire alkalmas, ha Akkor szóba jöhet az alterrásodott xeon is.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15142) Petykemano válasza Petykemano (#15137) üzenetére


Petykemano
veterán

még több pletyka

Az elgondolás szerint az interposer lehetővé teszi a legózást, Hogy kisebb részegységeket összepakoljanak, részben lapkaméret miatt, részben a legózás miatt, amit ha jól emlékszem be is jelentettek, Hogy a modularitást fogják célozni. Külön érdekesség, hogy ez azt is lehetővé teszi, hogy az egyes részegységeket akár különböző gyártástechnológiával, különböző gyártóknál készítsék. Nem tudom, Hogy ez Csak bizonyos lapkaméret fölött éri-e meg, vagy ha már Van interposer a hbm miatt, akkor mindegy, de hát az AMD sokat szívott amiatt, Hogy egy lapkára, egy gyárástechnológiára kellett tenni a gput, aminek kellett a hdl és a cput, aminek meg rontotta az elérhető frekvenciát.
Ez az interposerre legózott kivitel megmagyarázná, illetve alátámasztaná, hogy miért érkezik először a csak cpus zen, és halványan utal - ez Persze csak feltételezés - arra, Hogy a raven ridge ilyen módon már talán hbm szerelt apu lesz. Ez persze attól függ, hogy tényleg problémát jelent-e a két részegységet egy gyártástechnológiára optimalizálni, vagy azért mindennek ellenére olcsóbb úgy. (És akkor itt megint feljön a kérdés, hogy at AMD megengedheti-e magának, hogy kétfélét tervezzen, meg hogy akkor most kiemelkedőt akar persze drágán, vagy középszerűt olcsón, stb)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15143) Valdez válasza Petykemano (#15142) üzenetére


Valdez
őstag

Szép tervek. Sajnos erősen kétséges, hogy képes lenne az AMD a jelenlegi helyzetében kihozni egy ilyen szörnyet.

(#15144) Oliverda válasza Valdez (#15143) üzenetére


Oliverda
félisten

Miért? Mennyibe kerül összerakni egy ilyet? Nem elég hozzá pár 100 millió dollár?

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15145) Valdez válasza Oliverda (#15144) üzenetére


Valdez
őstag

Nem tudom mennyibe kerül mindennel együtt. De ha az utóbbi éveket nézzük, még az ennél lényegesen apróbb fejlesztésekkel is kurva nagy gondban volt. Rendszeresek a késések, ütemterv változtatások, termékek törlése, stagnálás minden szinten, stb...

[ Szerkesztve ]

(#15146) Petykemano válasza Valdez (#15143) üzenetére


Petykemano
veterán

én se hiszem, hogy készítene ilyet. Ahol tart a GPGPU, meg a HSA valószínűleg tényleg felesleges. De talán pont azért készített egy ilyen tervet, hogy megmutassa, képes ilyen számítási kapacitást előállítani, ha kapnának rá megrendelést. És egy ilyen szuperszámítógép esetén talán még nem is akkora nagy probléma, hogy külön programot kell írni, vagy kicsit módosítani. Ne feledjük, hogy a kínaiak is úgy rendelték meg a Xeon Phi-ket, hogy azt hitték, hogy majd jó lesz, de közben írhatnak majd minden újra.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15147) Oliverda válasza Petykemano (#15146) üzenetére


Oliverda
félisten

Nem hiszed amikor feljebb épp te linkelted be ezt? :F

Valdez: Már megint csak az üres fecsegés és félrebeszélés megy, tények nélkül.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.