Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#51952) Frawly válasza Frawly (#51950) üzenetére


Frawly
veterán

Plusz az NVMe-nek előnye, hogy ott a TRIM-et külön nem kell futtatni, mert a lemezműveletek integráns részeként automatikusan lefut. Így nem kell idegeskedni, hogy jajj istenem, nem egy a TRIM, nem kapcsolható be. Meg nincs az, hogy hoppsz, telepítés után veszi valaki észre, hogy IDE módban maradt a lemezvezérlő, meg ilyen hülyeségek.

A cache-eléshez: nem véletlen, hogy ha a gyári szoftverben bekapcsolják a Momentum Cache-t, Turbo Cache-t, vagy külön RAM drive szoftver cache-ét, akkor NVMe-szintű benchmarkeredményt lehet kapni SATA3 SSD-vel is. És az sem véletlen, hogy a legtöbb embernél ez sem hoz gyorsulást, mivel nem használják ki, ergó az NVMe-t sem használnák ki. Vagy mindjárt össze lehet hasonlítani a SATA3 SSD-ket, ha RAM drive-ra telepít valaki programokat, onnan használ fájlokat, átlag felhasználás során azt sem érezni gyorsabbnak, pedig a RAM drive még az NVMe SSD-knél is gyorsabb.

Illetve egyes NVMe SSD-knél előny, ha nem tettek DRAM cache-t a meghajtóra, ez belépő szinten jellemző, akkor a vezérlő attól még tudja a rendszer RAM-ot használni Host Memory Bufferként. Igaz ehhez NVMe 1.1-es támogatás is kell. Ezzel szemben SATA meghajtónál, ha nem tettek rá DRAM cache-t, akkor csak szoftveresen lehet ezt pótolni az OS RAM cache-elésével.

Persze hátránya is van az NVMe-nek: nem minden lapban megy, vagy ha megy is, akkor nem feltétlen teljes sebességgel, ha megy is, akkor sem biztos, hogy lehet róla bootolni. Illetve NVMe alapból nem lehet legacy OS-t telepíteni (ilyen XP, meg attól régebbi OS). Plusz drágább még mindig, meg tartós terhelésen jobban is melegszik. Néhány NVMe SSD nem támogat SMART-ot, meg az átlag SSD infós progik többsége nem kezel NVMe SSD-ket. Bár ilyenkor az SSD-hez kapott gyári szoftverrel lehet ránézni az SSD állapotára.

Szóval jó az NVMe, de nem mindenkinek. Van, akinek kifejezetten nem jó, vagy csak szimplán nem éri meg a felárat. Ennek ellenére én szoktam ajánlani NVMe-t, ha az illető gépe tudja kezelni full sebességen, és a megjelölt pénzbeli keretben az NVMe belefér, de kétszeres tárterületű SATA3 már nem fér bele. Ellenkező esetben, ha a nagyobb SATA3-as, M.2 SATA-s SSD belefér, és csak átlag felhasználásra lesz, akkor nem véletlenül szoktuk azt ajánlani az NVMe ellenében.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.