Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#42251) Szalmakutya válasza Kiscsőke (#42250) üzenetére


Szalmakutya
tag

Persze, de a gyalu árát most nem akarom beleszámolni. Az érdekel, hogy ha mondjuk 10 köbméter collos tölgyfát gyalul az ember a saját gépén, akkor ez maga mennyibe kerül. Tegyük fel hogy egy rendesebb gyalut vesz az ember.

Egész más, ha 3e Ft / köbméter, vagy ha 15e. Nyilván a második esetben is megérheti saját gyalut venni (nemcsak az ár miatt, hanem mert nem kell minden szál deszkával szaladgálni), de mások a belépési szintek.

(#42252) Kiscsőke válasza Szalmakutya (#42251) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

Kell a gyalu fogyasztása, az áram költség, mennyi idő alatt lesz kész a gyalulás, és ha nem a gyalulással töltenéd az időt akkor mennyit keresnél az alatt az idő alatt amíg meggyalulod.

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#42253) epmd válasza Szalmakutya (#42249) üzenetére


epmd
tag

Inkább egy saját gép mint hogy odadajam másnak egy fél gyalugép árát.

(#42254) yooccoo válasza Szalmakutya (#42251) üzenetére


yooccoo
aktív tag

a legtöbb helyen fél m3 alatt nem is kezdenek el foglalkozni veled, hacsak nincs ismerős
innentől kezdve pedig nyilvánvaló, hogy ha egy szál anyagról is szó lehet esetenként, akkor mindenképpen megéri a saját gép
csak ugye annak ki kell termelni az árát is

(#42255) Szalmakutya válasza yooccoo (#42254) üzenetére


Szalmakutya
tag

Biztos, hogy előbb-utobb megéri - ha nem így lenne, akkor az járna rosszul, akinél gyalulok, aztán akkor nem csinálná, ugye. A kérdés az, hogy mennyire éri meg.

Amit tényleg nem látok, hogy például egy késben hány köbméter anyag van, élezéssel, mindennel. Ez elhanyagolható költség? Nyilván nem jóldefiniált a kérdés, mert egy keményfa jobban eszi a kést mint a fenyő, ami meg gyantás tud lenni, stb.

De mégis: a kés+élezés ára lényeges vagy lényegtelen köbméterre vetítve? 3e Ft vagy 500 Ft vagy 8e inkább?

(#42256) pali923 válasza Szalmakutya (#42255) üzenetére


pali923
aktív tag

Erre így biztosan nem fogsz egzakt választ kapni. Az én gyalumba pl. elég drága a kés, de van olyan is, amelyikben jóval olcsóbb. A másik fórumban többen összefogtak, és közösen rendeltek késeket Angliából, ami a közös szállítási költség miatt jóval olcsóbb lett, mint itthon.
Azt talán meg tudják mondani néhányan, hogy x fajta kés y vagy z fa gyalulásakor hány m2-re elég - általában, de a saját igényeidet nem ismeri senki. Szóval elég sok ismeretlen van az egyenletben. Szerintem.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#42257) Szalmakutya válasza pali923 (#42256) üzenetére


Szalmakutya
tag

Hát jó, belenyugszom :) eleve ugye nem köbméterre használodik egy kés, hanem négyzetméterre.

Most találtam a fórumon régebbi becsülgetéseket, a Metabo DH 330-ra, Thyeby azt írta, hogy 2-3e Ft körül van köbméterre a kés neki, ami nem utánélezhető, és drága. Lehet kapni olcsón ebay-en, nyilván nem eredetit, aztán az vagy jó, vagy nem..

Amerikában a Dewalt DW735 a menő, de azt nem forgalmazzák Európában, itt maradt a DW733. Meg ott van nem rossz olcsó is, 100e alatt. De mivel más az áram, és 40 kilós egy ilyen, nem játszik.

A Metabo most 155e körül van itthon, 140e Angliából szállítással, de akkor nincs gari.

(#42258) Kiscsőke válasza Szalmakutya (#42257) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

De ez csak a vastagoló gyalu, előtte egyengetni is kell ha nem tökéletes a fűrészelés.

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#42259) Szalmakutya válasza Kiscsőke (#42258) üzenetére


Szalmakutya
tag

Na igen. Egyengetőt nem is néztem.. gondoltam, megcsinálom majd az alsómaróval, végigtolom rajta (a Tritont vettem, nemsokára jön). Vagy ez nem jó ötlet?

És előtte kell egyengetni? Utána nem lehet?

Én úgy raktam össze hogy vastagolom, utána a szélet felsőmaróval egyenesbe hozom. Valamit nagyon eltévesztek itt a képben?

[ Szerkesztve ]

(#42260) Grizzlu válasza Szalmakutya (#42259) üzenetére


Grizzlu
tag

Ahhoz, hogy vastagolni tudj, kell hogy legyen egy megközelítőleg tökéletesen síkra egyengetett lapja vagy éle a fának, amivel kellőképpen rá tudja szorítani a vastagoló a saját, teljesen sík asztalára. Ez az alapja a vastagolásnak, én úgy tudom. Meg így is csinálom itthon.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#42261) Szalmakutya válasza Grizzlu (#42260) üzenetére


Szalmakutya
tag

Na, akkor most lelkesen hülyét csinálok magamból. Mondjuk van egy 5x20cm-es pallóm, körfűrésszel vágva. Hogy a répába keletkezik az első szép sík felület neki (a 20cm-re gondolok, nem az 5-re), ha nem a vastagolóval? Vagy ha 30 centis..

(#42262) unreg1 válasza attiati (#42248) üzenetére


unreg1
tag

A tetőlap szélső lekerekítésétől eltekintve pont ugyanilyenre meg lehet csinálni bútorlapból, ez egy szögegyszerű dizájn.
Vannak magasfényű bútorlapok, korábban már kiszámoltam, hogy kb mennyi lenne az anyagár abból is.
Festett MDF-ből még a lekerekítést is meg lehet csinálni, mondjuk akkor már árban ugyanott vagy.

Amúgy nem ajánlanám fényesből az asztallapot, újkorában nagyon mutatós, de egy év múlva ronda karcos lesz.

(#42263) MrChris válasza MrChris (#42165) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mivel nem találtam, kénytelen voltam csinálni egyet. Vagy legalábbis hasonlót. :D Nagyon jó! Végre precízen le tudtam gyalulni az alatta lévő húrlábat.

(#42264) Grizzlu válasza Szalmakutya (#42261) üzenetére


Grizzlu
tag

Hát az egyengetővel leegyengeted. Addig tologatod rajta a pallód 20 centi széles lapját, míg az sima és egyenes nem lesz. Nekem úgy tanította apám, hogy ilyenkor mindig a homorú oldalát kell egyengetni, úgy a legkevesebb a veszteség. És szükség szerint forgatni kell az anyagot, tehát egyszer egyik, másszor a másik végét tolod rá a gyalura. Ha ezt nem tennéd, az egyik vége nagyon elvékonyodna.

Mikor ez megvan, akkor a pallód egyengetett lapját az egyengető stelleréhez nyomva legyalulod az élét is. Így lesz egy szép sík és egyenes lapod és éled, és a kettő találkozásánál egy szabályos derékszöged.

Aztán megy a pallód az egyengetett részével lefelé nézve a vastagolóba, ami meg a felfelé álló, gyalulatlan rész egyenetlenségeit szedi le szépen lépésenként a kellő vastagságra. Ettől vastagoló.

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#42265) molnartibor


molnartibor
tag

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy beépített szekrényt szeretnék csinálni és két tolóajtós verzió lenne a hely méretei miatt. Az asszony mind a két felébe szeretne fiókot és ahogy nézegetem a Kamex-es tolóajtó vasalatokat profilokat feltűnt hogy a fogóprofilnál (fajtától függően) 25mm átfedést ír a két tolóajtóhoz. Ezt ti hogy szoktátok megoldani? A probélma ugye 18mm butórlap a közepe amire megy a fiók tehát 3,5mm belógna nyitott állapotban az ajtó a fiókhoz. A többi fogó profil még durvább, van ahol 40mm kell.

Első gondolatom az lenne hogy nem követem a 25mm ajánlást és csak 10-14 mm-t tartok a fiókok biztonságos nyitása miatt mert így maradna 7mm a nyitott ajtó széle és a fióksín között (lehet kevesebb is elég lenne). Kíváncsi lennék ti hogy sozktátok megoldani!

Kamex Delta: Segédlet

Köszönöm előre is!

(#42266) Szalmakutya válasza Grizzlu (#42264) üzenetére


Szalmakutya
tag

OK. Mi van, ha szélesebb a palló, mint az egyengető? Mondjuk 30 centis. Ugye a négy sarokból összesen kettőt tudok nekiállítani (a szálirányról nem is beszélve).

Nem kekeckedésből kérdezem, tényleg nem értem. Youtubeon láttam videot ahol vastagolóval csinálják ilyenkor, de elég macerás.

(#42267) Soká válasza Szalmakutya (#42261) üzenetére


Soká
senior tag

Már kicsit ott sántít a mondandód, hogy a 20cm széles palló nem körfűrésszel van vágva, hanem valamiféle gatterrel, szalagfűrésszel. A körfűrésszel legfeljebb a szélezetlen pallóból készíthetsz szélezettet. De nem ez a lényeg.
Arra is gondoltam, hogy esetleg nem kevered az egyengető és vastagoló fogalmakat?
A lényeg: ahhoz, hogy egy pontatlan kínossal pontosan tudj dolgozni, ahhoz létre kell hozni egy bázis felületet, ahonnan aztán a többi felület mérhető lesz. Ez lenne az egyik oldal egyengetése. Vagyis egy sík felület létrehozása. Ebben az értelemben jobb lenne a gépet síkolónak hívni mint egyengetőnek :)
Ha az egyik oldalad már sík, akkor a vastagolón (ami tk. "vékonyító"...) a bázisoldal segítségével létrehozható az ellenpéldáin is a sík, ami ráadásul párhuzamos a bázisoldallal.
Az egyengetést általában azon az oldalon érdemes elvégezni amely két ponton fekszik fel, vagyis a palló két végén, azaz a palló homorú oldalán.

(#42268) Soká válasza Szalmakutya (#42266) üzenetére


Soká
senior tag

Én annyira nem értem a kérdésedet, hogy biztos, hogy jól használod a fogalmakat?
Tényleg csak a rend kedvéért, a kombi gyalugépen felül folyik az egyengetés és alatta a vastagolás.
Ha szélesebb a palló mint a vastagoló, akkor nem fogsz tudni vastagolni.

[ Szerkesztve ]

(#42269) Grizzlu válasza Szalmakutya (#42266) üzenetére


Grizzlu
tag

Akkor kézi gyalu, vagy szélesebb egyengető. Vagy egy egyengetősablon készítése a vastagolóba, ami azért macerás.

Nekem egy 25-ös szélességű, három késés, kazánlemezből és zártszelvényből helyileg készült egyengetőm van itthon. A stellere szögvas, amire gyalult tölgy van felfogatva. 3kW, három fázis. Kicsit tán tákolmánynak tűnik a gép, de mindent meg tudok rajta oldani, kiválóan végzi a dolgát - immáron 35 éves, idősebb, mint én. Általában max 20-as szélességű fűrészárut dolgozok fel, gond nélkül tudja. Nem is tudnám nélküle elképzelni a műhelymunkát. Eleve egyengető és vastagoló nélkül nem tudom elképzelni a fafeldolgozást mint olyat.

Én a saját példámból kiindulva megkockáztatom azt kijelenteni, és hordjatok le, ha hülyeséget beszélek, de ki lehet fogni olcsón olyan, az enyémhez hasonló kisipari egyengetőt, amivel barkácsszinten komolyan, pontosan lehet dolgozni. Nem kell hozzá sok százezerbe kerülő gép.

Igaz, én csak egy hobbista vagyok.

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#42270) BullZeye


BullZeye
veterán

Szeretnénk 210cm-es ágyat rendelni Kika-ból, de gyárilag nem adnak hozzá megfelelő méretű ágyrácsot. Azt tanácsolták, hogy nézzünk neten hozzá, ami meg is történt.

http://agyracs.com/fa_strong.html
180x210-es ágyrács, elméletileg tökéletesen jó lenne, gázrugó mint nice to have dolog érdekelne.

Beszéltem a céggel, és azt mondták, hogy a gázrugó felrakása nehézkes egy halandónak, amitől be is fostam picit. Évente 4-5 alkalommal lenne felnyitva az ágy, de ha csak 30k felára lenne a gázrugónak, akkor szívesen játszadoznék vele pár órát, HA tutira meg tudom csinálni, hogy feleségem is fel tudja nyitni, ne csak én.

Csináltatok már hasonlót? Mennyire macerás, mire számítsak? Bele merjek ugorni a gázrugós megoldásba?

(#42271) Szalmakutya válasza Soká (#42268) üzenetére


Szalmakutya
tag

Vannak a kombinált gyaluk, ezeken pont olyan széles az egyengető mint a vastagoló, ugye. Tehát ezekre tényleg nem értelmes a kérdés. De ha mondjuk megveszem a Metabo vastagolot, ami 30cm-es, akkor ahhoz kell külön még egy egyengető is, ugye. Az már lehet hogy keskenyebb, sőt, a különállóak nagy része jóval keskenyebb. Így már érthető a kérdés, remélem.

Nagyon fura nekem (és ráfordítás tekintetében kissé ijesztő), hogy ekkora megszorítások vannak a dimenzókkal és mégse talált ki senki egy jobb rendszert. Ennek biztos hogy oka van. Az egyik, gondolom, a vetemedés.

De mégis, azt gondolná az ember hogy lehet valami tényleg profi jig-et összerakni amivel hatékonyan rögzíteni tudom a túl széles lapot is és át tudom tolni a vastagolón. mondjuk egy hdf lap, két szélén ráhúzható sín.. lehet hogy túl nagy erők ébrednek a vastagolóban a vágás közben és elhúzná..

(#42272) pali923 válasza BullZeye (#42270) üzenetére


pali923
aktív tag

Én leírtam már a gázrugós kalandomat. Van hozzá beépítési rajz, mitől milyen messze legyen. Azt is leírják, mekkora súlyú matrac+ágyrácshoz mekkora erejű gázrugó kell. Én mindent így csináltam, ahogy leírták, de a rugó erős lett, állandóan fel akarta nyomni a rácsot. Nem tudta, csak mindig mozgott, ahogy forgolódtam. Aztán kicseréltem egy gyengébbre, de az is így működött. Most nincs rajta semmilyen rugó. Igaz, csak kb. kéthavonta nyitjuk fel, így kibírható, mert azért felemelni fel tudom. Ha sokáig kell matatni az ágynemű közt, kitámasztom egy seprűnyéllel. Szóval úgy vegyél, hogy ki tudd cserélni, ha mégsem jó a mérete.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#42273) Winner_hun válasza molnartibor (#42265) üzenetére


Winner_hun
félisten

Fiókoknál kisebb a korpusz belseje. Ne csak pár mm-t álljon ki a hátsó ajtó fogantyúprofilja mert nem lehet megfogni, elhúzni.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#42274) Soká válasza Szalmakutya (#42271) üzenetére


Soká
senior tag

Már egy fokkal jobban értelek, de azért még mindig furcsa nekem a gondolatmeneted. De én is csak hobbistának számítok...

"amivel hatékonyan rögzíteni tudom a túl széles lapot is és át tudom tolni a vastagolón."

Ezt továbbra sem értem. Ha egy vastagolóba mondjuk 30cm széles anyag fér be, akkor hogyan (és miért?) akarsz Te szélesebb anyagot berakni??? Az az érzésem, hogy te összekevered a vastagológyalut és mondjuk a kontaktcsiszolót.

"Nagyon fura nekem (és ráfordítás tekintetében kissé ijesztő), hogy ekkora megszorítások vannak a dimenzókkal és mégse talált ki senki egy jobb rendszert. "

Azért kicsit gondolj bele, hogy egy 30cm széles gyalu egyszerre mekkora anyagmennyiséget választ le, mekkora energiát igényel ez, mekkora vázat kell építeni ahhoz, mekkora hengerátmérővel, hogy a dolog stabil maradjon. Nem értem, hogy Te, úgymond kisfelhasználóként miért szeretnél egy tonnás gépet 5kWattos motorral?
30cm széles pallót egyben gyalulni és azt úgy hagyni, hát ahhoz egészen különlegesen válogatott faanyag kell, hogy ne vetemedjen el neked csúnyán. Ne feledd, hogy a fa mozog!

Én úgy gondolom, hogy ha szépen és pontosan egyengettél és vastagoltál deszkákat, azt úgymond "végtelen" szélességben egymáshoz ragaszthatod, a keletkezett táblát már nem gyalulni kell, hanem csak megcsiszolni. (már ha pontosan és szépen dolgoztál.)

" De ha mondjuk megveszem a Metabo vastagolot, ami 30cm-es, akkor ahhoz kell külön még egy egyengető is, ugye. Az már lehet hogy keskenyebb"

Nem egészen értem, hogy ha veszel egy merci kasznit, akkor miért akarsz rá trabant kerekeket venni?
Szélesebb egyengetőt nem érdemes venni, mint amekkora a vastagolód, de ha keskenyebbet veszel, azzal annyit érsz el, hogy nem fogod kihasználni a vastagoló maximális képességeit. Ami persze nem baj, mert a vastagoló sem szereti ha nagyon megterhelik.
Ha esetleg oda akarsz kilyukadni, hogy az egyengető drágább gép mint a vastagoló, akkor annyit tudok mondani, hogy igen, az egyengető sokkal nagyobb gépet kíván mint a vastagoló.

(#42275) Szalmakutya válasza Soká (#42274) üzenetére


Szalmakutya
tag

Na, akkor konkretizáljuk.

A) A Metabo 330 jó cucc az én szintemen. 155e kicsit nyelős ár nekem, de OK. De ehhez igazából kell még egy egyengető is, ezek szerint. Ha nem akarom bekorlátozni a Metabot, akkor abból is 30 centis kéne, nem is tudom, mennyiért (de szerintem több mint a Metabo). Ez így együtt sok nekem.

B) Vannak alternatívák, mondjuk egy Sheppach 850, ami 20 centis, és kombi egyengető - vastagoló. Nem is drága, 80e körül megkapom. Nyilván nem a Metabo szintje. Elmegy amíg elmegy.

C) Van az a megoldás, hogy építek egy nagy dobcsiszolót, és azzal tolok le mindent, egy felsőmaróval. Ez árban jó, akármekkora fa belefér, minőségben kérdéses. De ha ki akarom váltani vele az egyengető - vastagoló szettet (egy erős felsőmaróval), akkor ISZONYAT mennyiségű port fogok gyártani. Ez egészségtelen, és nem arányos azzal, amit spórolok rajta.

D) Egy Triton TPT125 vastagolót veszek (90e), és átalakítom egyengetővé, a la Wandel. Lasd https://www.youtube.com/watch?v=Mdgg_M07VhI. Ebben van kakaó, jó széles, és ami esetleg gyengébb a Tritonban (felfüggesztés), azt az egyengetővé alakítás javítja, mert annak a felfüggesztése fix. Persze ez jó sok pénz meg munka, és én nem vagyok Wandel.. és megjegyzem, hogy Wandel nem nagyon használja azokat a szuper gépeit, csak alkalmilag.

Így elsőre a B+C tűnik optimálisnak. Fel tud dolgozni pallót, deszkát (20cm-ig), és ha nem szuper a vágáskép, még mindig utána lehet csiszolni. Egybe lehet csiszolni nagy táblát is. Kérdés, mennyi idő alatt rohadna rám a Sheppach. Fogalmam nincs.

(#42276) pali923 válasza Szalmakutya (#42275) üzenetére


pali923
aktív tag

Azért gondold végig, mikor lesz szükséged egyben 30 centi széles deszkára. Különösen, ha megfontolod, amit Soká írt a vetemedésről. Én megjósolom: sosem. Ha mégis, akkor inkább táblásíts, ezer előnye van az egyben deszkákhoz képest. Néha látni a youtube-on is iszonyú széles gyalugépeket, de azokhoz csarnok kell. Nem is emlékszem, hogy láttam volna rajtuk mást gyalulni, mint nagy szegmentált vágódeszkákat, de azok már extrém darabok.
Nekem Metabo 330 van, toltam már át rajta vágódeszkát, de akkorát, ami bőven belefért. Azon kívül csak azért jó a 30 centis szélesség, mert lehet egyszerre több lécet is belerakni egymás mellé. Egy kombinált Metabo HC260-nal vígan ellennék, amíg élek.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#42277) Szalmakutya válasza pali923 (#42276) üzenetére


Szalmakutya
tag

Hát épp azt csinálom, gondolkodom rajta. Rengeteg infot kapok tőletek, ami mind hasznos. A konkrét alkalom az, hogy már rendelném meg a nagy adag szlovák vörösfenyőt és töprengek, hogy gyalulva kérjem e, vagy inkább bevásároljak most egy gyalut és ráfogjam a fenyőre, hogy igazából ez spórolás :)

A HC260 egyelőre nem az én pénztárcámnak van szabva. Ha pénzkereset lenne nekem, akkor biztos hogy legalább olyat vennék. De hobbi.

Mindenkinek kösz a válaszokat.

(#42278) epmd válasza Szalmakutya (#42277) üzenetére


epmd
tag

Nem leszólni akarlak,csak azt hittem hogy egy komoly kombinált gyalugépet akarsz venni.Ezek a kis 220V-os gépek nem arra vannak kitalálva hogy köbméterszámra etesd keményfával.Kis fogásmélységgel is állandóan le fog fulladni 25-30 cm szélességben.Akkor inkább kérd gyalulva,mert csak kínlódás lesz így ez az egész megmunkálás.Ha hobbiból vagy ha megélhetésből csinálod is,megfelelő eszközök nélkül nem lehet csinálni szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#42279) Grizzlu válasza epmd (#42278) üzenetére


Grizzlu
tag

Igazat beszélsz.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#42280) Szalmakutya válasza epmd (#42278) üzenetére


Szalmakutya
tag

Persze, de ez mindig mindennel így van. Én még nem itt tartok, és nem is biztos, hogy valaha fogok. Vettem egy Aldis asztali körfűrészt, ahhoz egy komoly ipari kombinált gyalu vicc lenne.

Most rendelek 1-2 köbméter fát, Thyeby tanácsát követve felstócolom száradni, aztán dolgozni kezdek belőle, ahogy jön. Van már a fejemben 3-4 konkrét nagyobb dolog, azzal kábé elleszek nyáron. Eleve ha gyalulva venném az egészet, úgyis forogna annyit száradás közben, hogy megint gyalulni kéne. Ezek inkább építő jellegű dolgok, úgyhogy ha nem sikerül nagyon jól a gyalulás, hát akkor ez lesz.

Ha átküzdöttem magam 5-10 köbméter fán, és át akarom küzdeni magam még százon, mert annyira jól esik, szerintem akkor elgondolkodhatok egy komoly gépen, sőt, többön. Ez persze a saját belső szabályom, nem akarom senkire ráerőltetni.

(#42281) harry


harry
veterán

Szóval senki sem foglalkozik nyers fával...? :F Mit lehetne használni stabilizálásra, méretváltozás megállítására, hogy ne repedjenek szét a rönkből szeletelt korongok? Eredeti problémám: link
Nagyon úgy tűnik amúgy, hogy a woodfix-el teszek egy próbát, csak meglep, hogy itthon gyakorlatilag ezt az egyetlen terméket találtam erre a célra, holott úgy gondolnám ez egy teljesen általános igény...

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#42282) yooccoo válasza harry (#42281) üzenetére


yooccoo
aktív tag

szerintem hagyni kellene hogy kiszáradjon és utána szeletelni

(#42283) harry válasza yooccoo (#42282) üzenetére


harry
veterán

Hát... de mennyi idő míg egy 40 centis farönk csak úgy kiszárad? Bő egy méter hosszú lehet így szemre. És félek akkor is maradna benne nedvesség, ami szeletelés után úgyis távozna, és megint csak félek, hogy repedne. Legkésőbb 5 hónap múlva kell a cucc, szóval éppenséggel lehetne várni, de nincs nagy bizodalmam benne, meg aztán, nem is vagyok türelmes / nem hiszem, hogy erre nincs más megoldás...

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#42284) Szalmakutya válasza harry (#42283) üzenetére


Szalmakutya
tag

Ezt igazából egy faesztergályostól kérdezd meg szerintem, akik tálat stb készítenek, mert ők dolgoznak gyakran nyers fával. Az egyik trükk, amivel kihúzzák a vizet belőle, hogy alkoholba áztatják a majdnem kész darabot, de csurig, és benne hagyják hetekig. Van a stabilizátor is, amit írsz, de azt hiszem, az elég mérgező. Nem tudom, enni akarnál e róla.

Szoborügyben tudom, hogy ez a száradás-repedés dolog nagyon nem egyszerű, az egyik amit csinálnak, ha lehet, hogy kettévágják és kivágják belőle a hearthwood-ot (nem tudom ez mi magyarul, a közepe) mert teljesen másképp szárad mint a többi. A másik, hogy relief cut-ot csinálnak neki. És még biztosan van pár trükk. De azt mindenki írja, hogy van olyan fa fajta, ami reménytelen.

Ha csak úgy felvágod karikára és szárítgatod, akkor repedni fog, ez tuti. Próbáltam :)

(#42285) Pirosbicikli válasza Szalmakutya (#42280) üzenetére


Pirosbicikli
újonc

Attól, hogy hobbi körfűrészt vettél, az még nem zárja ki azt, hogy egy komolyabb gyalut vegyél! Ha tömör fával szeretnél dolgozni, akkor az elengedhetetlen kellék. Élő példa, sok asztalost láttam tömör fával dolgozni szalagfűrész nélkül, de egyet sem láttam gyalu nélkül.
Nem gyalultatnám meg az anyagot betárolás előtt, mivel a fa dolgozik a rakatban is. Felhasználás előtt, mikor megvannak a tervek, tudod, hogy mi a leghosszabb, és mi a legrövidebb anyag, amire szükséged van, akkor nyúlsz az érintetlen fűrész áruhoz (válogatsz, mi mire lenne a legjobb, minél kevesebb anyagveszteséggel, mivel a forgácsért és a fűrészporért is ugyanazt a köbméter árat fizetted, mint a kész beépített darabért).
Felhasználás előtt nagyoló darabolást végzel, majd szeletelést, ha megkívánja a fűrész árud mérete.
Ezután egyengetsz. Ha táblásítást végzel, akkor maximum 100 mm-es léceket táblásítasz összeforgatva, én ezt így tanultam, vélemények változhatnak, eltérhetnek. Ezért elégséges egy 200 mm-es egyengető az esetek nagy részében, viszont a vastagoló minél szélesebb, annál szélesebb anyagot tudsz bedugni táblásítás után. Meg lehet oldani 200 mm- es vastagolóval is, csak akkor többet kell a szalagcsiszolóval dolgozni, az illesztéseket eltüntetni.

(#42286) Pirosbicikli válasza Szalmakutya (#42251) üzenetére


Pirosbicikli
újonc

Ha 10 köbméter fát kellene meggyalulnod bútornak, nem gondolom,hogy a gyalukés ára foglalkoztatna. :)

(#42287) Szalmakutya válasza Pirosbicikli (#42286) üzenetére


Szalmakutya
tag

Namost akkor tulajdonképpen milyen egyengetőt tudnék egyáltalán venni, ami minőségben passzol a Metabo 330-hoz? Nem nagyon találtam, amerikai piacon inkább, de ilyet nem érdemes behozatni. Muszáj hogy hordozható legyen, mert leginkább a kertben dolgozom.

A Metabohoz kérdés, használ valaki hozzá utángyártott pengét? Lehet jó minőségűt kapni? Nagyjából mindenki a penge árára panaszkodik a Metabonál, az is, aki szereti. Pl https://www.workshoptherapy.com/metabo-dh330-thicknesser-review/

Tegnap megjött a Triton TRA001-esem. Már alig várom, hogy kipróbáljam.

(#42288) molnartibor válasza Winner_hun (#42273) üzenetére


molnartibor
tag

Köszi, végleges döntés az lett hogy a fiókhely a középső oldalra kap még egy 18mm es lapot és így meglesz az előrírt átfedés + hely a nyitásra.

(#42289) yooccoo válasza Szalmakutya (#42287) üzenetére


yooccoo
aktív tag

ha már összeadod az egyengető és a vastagoló árát, akkor kicsit többre fog kijönni mint mondjuk a metabo kombija
ha meg rendes gépet akarsz, akkor öntöttet kell venni valahonnan felszámolásból

(#42290) Kiscsőke válasza yooccoo (#42289) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

Mindenképp mozgathatót akart, mert az udvaron gyalulna.

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#42291) yooccoo válasza Kiscsőke (#42290) üzenetére


yooccoo
aktív tag

és ez hol gond?
vannak ekkora gépekhez is megfelelő méretezésű görgők ;)

(#42292) Szalmakutya válasza yooccoo (#42291) üzenetére


Szalmakutya
tag

OK, az öntvényes iskolát vágom. El tudom képzelni magam, ahogy áttolom a kerten a 400 kilós jószágot a fűben, hozzá meg az ipari áramot, hogy abriktoljak vele egy adag fát, aztán vissza. Csak nem akarom.

Tehát azt mondjátok, hogy nincs a piacon elfogadható mobil egyengető, ami mondjuk a Metabo vastagoló szintjét hozza? Mert én elégge ezt láttam.

Azért sem értem, mert elvileg egy egyengető sokkal-sokkal egyszerűbb jószág, mint egy vastagoló. A forgórész fix, az előasztalt kell állítani.. a vastagolóban meg görgő van, stb. Olcsóbbnak is kéne lennie.

Van valakinek tapasztalata a Metabo utángyártott pengékkel? Láttam 5e-ért is ebay-en.

(#42293) BullZeye válasza pali923 (#42272) üzenetére


BullZeye
veterán

Köszi,

Visszaolvastam a 2013as kálváriádat, én ágyráccsal együtt venném a gázrugót, remélhetőleg rászerelve, gondolom adnak rá garanciát.

A gyengébb rugóval mit értesz azon, hogy nem tökéletes, azzal is "lebegsz" éjszakánként? :)

(#42294) pali923 válasza BullZeye (#42293) üzenetére


pali923
aktív tag

Tulajdonképpen úgy van, hogy a rugó nyomná felfelé a rácsot, és emel rajta (gondolom) pár mm-t. Többet nem tud, de ez épp elég arra, hogy a rács mozogjon kicsit, ahogy én is mozgok rajta. Lehet, hogy kicsit arrébb rakva megjavulna, de egy 27mm-es deszkát átfúrva rögzítettem, a rajzhoz képest hajszálpontosan. Nem szeretnék kísérletezni a kész ágyon újabb lyukakkal, inkább gázrugó nélkül használjuk.
Ha készen kapod, akkor tudsz reklamálni bármennyire nem tökéletes, nekem ez nem ment, mert én követtem el.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#42295) pali923 válasza Szalmakutya (#42292) üzenetére


pali923
aktív tag

Nekem nincs egyengetőm, de azt tudom, hogy az igazi akkor jó, ha minél hosszabb az asztala. Na innen már nem lesz könnyű kiciócó kínai módon megoldani a dolgot. Ráadásul az asztal 2 oldalának is tökéletesen beállítottnak kell lennie, ami szintén nem a kínai szocialista brigádok munkáinak jellemzője.
Én is keresgéltem olcsó egyengetőt (eleve kicsi a műhelyem), van is pár fajta, ami azokra az olcsó kombigyalukra hajaz. Aztán inkább úgy döntöttem, hogyha lesz egyengetőm, akkor az a kézi gyalugépem beépítése lesz, van néhány változata a youtube-on. Igaz, én nem akarok m3-számra anyagot venni.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#42296) Grizzlu válasza Szalmakutya (#42292) üzenetére


Grizzlu
tag

Hozmann\Bernanrdo 260\310 kombi gyalu. 100 kiló, yoocoo javaslatával még mozgatható is egész jól. Három fázissal is kérhető, ami azért már nem rossz. Nem túl komoly márka, de annyit biztos tud, mint az a kis metabo. És egyenget is, meg elszívó is van rajta, komplett gép. Használtan elég sokat lehet már kapni, 250 körül kifogható. Biztosan nem egy Felder, de azért én hobbistaként nagyon szívesen elfogadnám!

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#42297) Szalmakutya válasza Grizzlu (#42296) üzenetére


Szalmakutya
tag

Erre gondolsz?

https://www.kozmaszerszam.hu/termek/08-1023-pt-260-400-v-egyengeto-es-vastagsagi-gyalugep

(#42298) Szalmakutya válasza Grizzlu (#42296) üzenetére


Szalmakutya
tag

Ha jól látom, ezekben 2.2kW-os motor van kb. A 3fázis gondolom azért jobb, mert nagyobb a nyomaték, ergo átviszi a keményfát is. Nem tudok semmit erről a márkáról, de tényleg opció, az ára meg a súlya alapján. Ha kell, rá tudok applikálni pár talicska-kereket és végig tudom tolni a kerten. Ipari áramom van, mondjuk nem tudom, mennyire bírna ki egy 30m-es hosszabbítót, mert sose próbáltam.

Csak hát ez nem az én szintem, tényleg. Eltöprengek rajta.

Amúgy ha 220V (ami nyilván gyengébb), akkor van nekik kb harmadannyiért, eggyel kisebb, de ugyanolyan teljesítményű motorral.

https://www.kozmaszerszam.hu/termek/08-1006-pt-200-ed-egyengeto-es-vastagsagi-gyalugep

Namost, a nagy gépekre nem lehet igazi review-kat találni, ami logikus is. A kicsi Bernardo-ra viszont elég riasztóak vannak írva német Amazonon. Kérdés, hogy a 260-as igazából nem ugyanaz a szerkezet e, ugyanazzal az odafigyeléssel, kicsit megnagyobbítva. Mert akkor kerülős.

(#42299) Grizzlu válasza Szalmakutya (#42298) üzenetére


Grizzlu
tag

Jaja, erre gondoltam. Meg az ehhez hasonlókra.

Nem a Te szinted.. hát... nem is egy megélhetési asztalosé, az is biztos. De azért talán nem is fog széthullani a tizedik köbméter után. De ha köbméterre akarod gyalulni a fát, akkor a magam nagyon szerény tudása alapján szerintem azért egy ehhez hasonló gép megléte a minimum. Meg a három fázis is minimum, ami nyomatékosabb, ahogy mondod, kevésbé fog fulladni a gép. Ha belegondolsz, tíz legyalult köbméter után visszahozza az árát, ha azt levetíted bérgyalultatási költségekre. És nem kell rohangálni vele sehova, cipelni oda-vissza az anyagot. Maximum a forgáccsal kell majd szívnod :)

Nyilván ezeknél a márkáknál nagyobb a rizikó, hogy nem százast fogsz ki, de ebben az árszegmensben úgy gondolom ez nagyjából mindegyik gépre igaz. Plusz ha veszel egy ilyet, nem árt némi utánállítás, ahogy azt már korábban említette valaki nem is olyan régen itt. Kell egy géplakatost keríteni, az átnézi. Vagy vele kell elmenni vásárolni.

Itt van ez a Güde is. Nagyjából szerintem ugyanaz, mégis jobb teszteket találni róla a neten:

[link]

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#42300) Szalmakutya válasza Grizzlu (#42299) üzenetére


Szalmakutya
tag

Valahogy bennem van, hogy a Metabo alapból sokkal jobb kell legyen, mint egy Güde. Lehet hogy baromság, vagy hogy hat rám a márka-agymosás. A géplakatos amúgy jó ötlet.

A Güde amúgy kicsit gyengébb motorú mint a másik kettő (csak 1.6kW). De a nyomatéka nyilván kenterbe veri az egyfázisút.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.