Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14151) Janos250 válasza repvez (#14150) üzenetére


Janos250
őstag

Az eszközkezelőben nincs azonosítatlan készülék?
Többnyire az USB/serial konverter drivere szokott hiányozni.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14152) repvez válasza Janos250 (#14151) üzenetére


repvez
addikt

nincs felkijáűltojel sehol. és amikor a dépre dugtam elöször akkor felirmerte és kiirta, hogy uj eszköz van a gépen és kiirta ,a win10 hogy használatra kész.

De nincs se serial port se com port se serial monitor

(#14153) Janos250 válasza repvez (#14152) üzenetére


Janos250
őstag

Ha az eszközkezelőt megnyitod, és az Arduinot lehúzod, feldugod, milyen eszközként jelenik meg az eszközkezelőben?

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14154) Aryes válasza repvez (#14150) üzenetére


Aryes
nagyúr

Most tulajdonképpen mi a kérdés? Betetted a nano-t egy shield-be, rádugtál egy szervót, és utána gépre durva nem ad életjelet, vagy akkor se, ha kihúzol belőle mindent és csak a lapot magában dugod a gépre? Előbbi esetben valószínű a shield hibás, vagy rövidre zársz valamit, esetleg a szervó áramfelvétele miatt a nano-n az usb-t védő polyfuse leválasztja a lapot. Ez utóbbit tapintással lehet ellenőrizni, az usb csatlakozó környékén egy nagyobb zöld smd alkatrész nagyon felforrósodik.

(#14155) repvez válasza Aryes (#14154) üzenetére


repvez
addikt

[link]

Nem minden müködött meg villogtak a ledek csak épp nem tudtam feltölteni rá a programot.
DE rákerestem a hibakodra és ugy látszik, hogy nekem még a régebbi chipbol valo van igy a régi bootlooadert kell használnom, mert a link alapján átálitottam és utána fel tudtam tö9lteni és meg is mozdult a servo

(#14156) Aryes válasza repvez (#14155) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ja, hát úgy könnyű, hogy te látod a hibaüzenetet (nekünk meg nem mondod el). :N

(#14157) MrChris


MrChris
nagyúr

Mivel lehetne távolságot, megmozdulást mérni kb. 25-30mm távolságból, ~0.05mm tűréssel? Kis tárgyakat (10-12db) kéne érzékelni, amikor elvileg egyszerre megmozdulnak, érintés nélkül. Lényeges lenne kiszűrni az először és az utoljára mozdulót, persze ez inkább már program kérdése.

A valós feladat: zongorában minden hang húrjaihoz tartozik egy-egy fekete tompító fej, ezeknek tökéletesen egyszerre kell elindulni felfelé mikor lenyomja a zongorista a pedált. Ezek egyszerre emelését (68db) szemre lehet beállítani kissé körülményes és fáradságos módon.

(#14158) Janos250


Janos250
őstag

Valahol a neten belebotlottam, hogy a jelenlegi Arduino az AVR boardokra is a gnu++11 szerint fordít.
Nosza, utánanéztem.
Valóban, a fordításnál a fordító paraméterei között van
avr-g++ .... -std=gnu++11
Kipróbáltam pár tipikusan C++11 dolgot.
Hát, bizony rengeteg dolgot nem tud. :((
Persze, nem én lennék, ha nem próbáltam volna ki ESP32-re.
A
https://github.com/makelinux/examples/blob/develop/cpp/11.cpp
program gyakorlatilag minden új dolgot tartalmaz.
ESP32-re a && (double ampersand) kivételével mindent lefordított. :)

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14159) Alu válasza Janos250 (#14148) üzenetére


Alu
senior tag

Ha esetleg még nem találtál progit, akkor ajánlom a VMWare Workstation -t. Egy időszakban sokat használtam és nekem nagyon bevált.

λŁƯ™

(#14160) Aryes válasza MrChris (#14157) üzenetére


Aryes
nagyúr

Csak nem zongorahangoló vagy? :)
Milyen módon gondoltad használni a műszert, amikor elkészült? Minden tompító elé külön érzékelő kellene, vagy egyszerre mérnél többet? Ha jól sejtem, egyszerre szeretnéd mérni a bemozdulás tényét és megállapítani, hogy a műszertől számolva hányadik tompító mozdult előbb.
Lehet olcsó, gyors és pontos szenzort kapni, a probléma csak az, hogy ezekből egyszerre kettőt választhatsz. :DDD
Tudok olcsó és pontos távolságmérőt javasolni, de nem lenne alkalmas gyors mozgások mérésére.
Szerintem érdemesebb lenne több olcsó szenzort használni. Ami az eszembe jutott, a lézerdióda + fototranzisztor lenne. Távolságot ugyan nem tudsz vele mérni, de mivel a tompítók nagyjából ismert távolságra vannak egymástól, egymás mellé kellene szerelni néhány fototranzisztort, és kijelezni, melyik érzékelt először bemozdulást.
Szerintem jobban járnál egy nagysebességű kamerával.

[ Szerkesztve ]

(#14161) Janos250 válasza Alu (#14159) üzenetére


Janos250
őstag

Köszi, majd kipróbálom. Már próbálkoztam, de odáig jutottam, hogy a windowsban amit javasolnak a felrakás előtt beállítani, azt beállítottam, de utána bármi mást csináltam is, néha 5-10 másodpercig is megállt a win. Még szerencse, hogy csináltam visszaállítási pontot.
Közben rájöttem, hogy legegyszerűbb, ha egy Arduinoval kiolvasom, hex szerkesztővel szerkesztem, és ugyanígy Arduinoval visszaírom. :)

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14162) Aryes válasza Janos250 (#14161) üzenetére


Aryes
nagyúr

Hja kérem, aki ceruza helyett is arduino-t használ, annak ez nem feladat. ;)

(#14163) MrChris válasza Aryes (#14160) üzenetére


MrChris
nagyúr

Az volnék, zongihangszerész. Tovább kibontva a feladatot, beállításkor nincs nagy sebesség, sőt kifejezetten nagyon lassan kell működtetni, hogy kiderüljön melyik tompító siet/késik. Az a pillanat számít amikor kb megmozdul. Nem szükséges az összeset, elég lenne ahogy írtam egy tucatot figyelni, ha jól müxik a dolog, lehet, hogy kevesebb is elég.
Hasonlattal leírva, kiraksz az asztalra 6 dobókockát libasorba, egymástól egy ujjnyira, majd oldalról velük párhuzamosan egy vonalzóval egyszerre szeretnéd az összeset megmozdítani. Ha nem használtál segédeszközt a sorba rendezéshez akkor az egyik biztosan hamarabb ér a vonalzóhoz és lesz amelyik utoljára, de valszeg még a vonalzóval is az egyik szélsőhöz hamarább érsz hozzá. Szeretném pontosan kiszűrni melyik volt az első/utolsó, mértéke végül is mindegy.
Csak kettő? :Y :o

(#14164) Alu válasza Janos250 (#14161) üzenetére


Alu
senior tag

Én annó biosban is állítottam valamit. Úgy emlékszem az Intel prociknál lévő virtualizációt kellett kikapcsolni, bár ebben most nem vagyok teljesen biztos.

λŁƯ™

(#14165) Aryes válasza MrChris (#14163) üzenetére


Aryes
nagyúr

Az a probléma, hogy olyan pici elmozdulást kellene mérni, ami akár ultrahangos, akár lézeres távolságméréshez kevés felületet biztosít. Amit mérni lehetne, az az egyes tompítók által eltakart fénysugár erősségében bekövetkezett változás. Tegyük fel, hogy a tompító egyik oldalára fényforrást teszel, pl. lézer dióda (filléres tétel), másik oldalára fototranzisztort (szintén). A tranzisztor feszültségét az arduino analóg bemenetein méred. A fénysugár erősségét úgy állítod be, hogy egy kisebb árnyék már változást okozzon a mérésben. Innentől a változást kell detektálni.
Ettől szerintem üzembiztosabb megoldás lenne, ha némi mechanikát is vinnél a rendszerbe: minden tompító fölé egy vékony, könnyű tűt helyezni (pl. zongorahúrból, biztos tudsz szerezni :DDD), és a tű elmozdulását mérni. Ennek az lenne az előnye, hogy lehetne encoder tárcsát használni a mozgás detektálására (pl mint a régi, golyós egerekben). Mivel a tompítók alapból nem biztos, hogy hajszál pontosan egy magasságban vannak, a rendszer kalibrálná magát ráhelyezéskor. Az encodert a tű forgástengelyére kell tenni.

Én meg zenész vagyok. :)

[ Szerkesztve ]

(#14166) gyapo11 válasza Aryes (#14165) üzenetére


gyapo11
őstag

Én teljesen máshogy közelíteném a problémát. Nem az a fontos, hogy mechanikailag egyformán mozogjanak a valamik, hanem hogy egyszerre álljon meg a húrok rezgése. Vagyis tennék egy potmétert a pedálra, és egy mikrofont a zongorába. Ezután leütnék egy hangot, esetleg a mikrofont érdemes a húr közelébe tenni, és megnyomnám a pedált, megjegyezném, hogy melyik pedálállásnál hallgatott el a húr, és ezt az összes hangnál meg lehet csinálni, miközben az arduino kiírja, hogy melyik hang mennyivel előbb vagy később hallgatott el, mint az etalonnak kijelölt hang. A menyivel itt nem idő, hanem távolság. Tkp. nincs mértékegység, csak hasonlítás az etalonhoz.
Addig kell állítgatni az éppen mért hangnál a valamit, amíg a különbség 0 lesz, ekkor pontosan egyszerre fognak elhallgatni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#14167) Aryes válasza gyapo11 (#14166) üzenetére


Aryes
nagyúr

Kizárt dolog, hogy ez működne. :N A pedál nem egy precíziós szerkezet, nem hinném, hogy alkalmas lehet ilyen mérésre. De az nekem is eszembe jutott, hogy a húrok rezgését is lehetne használni, de nincs értelme, túl sok pluszmunkával járna a hangokat egyesével végigzongorázni, hiszen pont azt szeretné megúszni. :)

(#14168) MrChris válasza Aryes (#14165) üzenetére


MrChris
nagyúr

Igen az a probléma. Nagyon kicsi a mozgás és a különbség is. Tű... esetleg valamilyen szenzorból kilóghatna egy fémszál, ami feltámaszkodik a tompító tetején és azon keresztül érzékelné annak megmozdulását? Hevenyészett skicc. A két analóg bemenet viszont kevés lenne.

gyapo11: Sajnos hanggal nem lehet vizsgálni, mikor megmozdul még tompít, a tompító filc kb 12mm vastag és nagyon lágy. Elengedni se annyira diszkréten, kapcsolószerűen teszi.

(#14169) Aryes válasza MrChris (#14168) üzenetére


Aryes
nagyúr

Milyen két analóg bemenet?
Kiegészítettem a rajzodat az én elképzelésemmel:
alt="" title=""
Ez egy másik terv:

A ? helyére vmi kézzel készített lyuggatott lemez kerülhet, ha az encoder esetleg túl drága vagy más miatt nem kivitelezhető.

[ Szerkesztve ]

(#14170) Aryes válasza Aryes (#14169) üzenetére


Aryes
nagyúr

Kifutottam a szerkesztési időből.
Mindkét terv előnye, hogy nem kell hozzájuk analóg bemenet, az encoder/optokapu miatt csak egy-egy digitális bemenet kell hozzá, az optokapu ugyanis digitális jelet ad.
A második terv előnye, hogy felnagyítja a mozgást, tehát kisebb mozgásra is reagál, de talán ez hátrány is lehet, ha túl érzékeny lesz a szerkezet.

(#14171) Janos46


Janos46
tag

Sziasztok.
Ha valakit érdekel az ESP8266 + Arduino + OpenWRT: DHT11 és DS18B20 hőmérséklet-naplózó projekt lépésről lépésre, akkor megtalálhatja az alábbi oldalon (jól fordít a Google):
http://www.count-zero.ru/2018/esp8266_arduino/

Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!

(#14172) MrChris válasza Aryes (#14170) üzenetére


MrChris
nagyúr

Bocsi, igen az optikai kapunál a szenzor fix és a drót mozgat egy lyukkártyát? Az érzékenység szerintem nem baj, tized mm-en belüli a dolog, készítek majd videót róla.
Analóg érzékelésben gondolkodtam...
A nemtommi felülnézet akart lenni.

(#14173) Aryes válasza MrChris (#14172) üzenetére


Aryes
nagyúr

szenzor fix és a drót mozgat egy lyukkártyát?

Igen, egy lyukkártyát vagy egy tárcsát. A tárcsa könnyebben beszerezhető, de talán a pontossága a kisebb elmozdulás miatt kevesebb lesz. Régi golyós egerekből kellene kinyerni a tárcsákat meg az érzékelőket, azok nagyon finom elmozdulásokat képesek detektálni. Nekem van egy pár ilyen egér eltéve, minden eshetőségre. :DDD

A felülnézetre később rájöttem :B

(#14174) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Urak !

Van egy kallódó ESP8266-om, egy RPi-re való Arduino shield-em, és egy USB-s (!) kijelzôm.

Mit lehet ezekkel kezdeni ? Projekt ötlet ?

Egy Pi mennyit fut offline, headless módban egy Raspbiannal ? Azaz kibírja évekig akár, mint egy mikrokontroller, anélkül, hogy teleszemetelgetné magát az OS ?

Az USB kijelzôhöz a display drivert sikerült lefordítgatnom és Raspbian alatt beéledt, de nagyon körülményes. Arduino/ESP meg tudna hajtani egy ilyen kijelzôt ? (Touch-os amúgy). Nem tudom, szoftver oldalon van-e erre lehetôség.

Arra gondoltam, erôsítôt építek és bizonyos hasznos infókat kitennék erre a kijelzôre + touch második fázisban, pár gombot kirajzolnék rá vezérléshez.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#14175) Aryes válasza Dißnäëß (#14174) üzenetére


Aryes
nagyúr

Hát ezeket elég nehéz lesz egy projektbe foglalni. :U

Nekem van itthon két érintőkijelzőm, mindkettő várja jobb sorsát, az egyik egy PiTFT, ami spi-n keresztül kapcsolódik a raspberry-re, azt például el tudom képzelni, hogy esp-ről meg lehetne hajtani, csak ember legyen, aki drivert ír hozzá. :DDD
A másik egy UNO shield, SD kártyaolvasó+touchscreen, az például pont jó lenne az erősítődre vezérlőpanelnek.
A pi jól elvan magában, amíg nem kap egy áramszünetet és az SD kártyán lévő fájlszerkezet nem piszkolja össze magát, vagy hal meg csak úgy magától benne a kártya. Maga a pi és a raspbian elég stabil. Kell bele egy ipari SD kártya.

(#14176) Dißnäëß válasza Aryes (#14175) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:R :R

Van az említett Pi táp elszáll gondra megoldás ? Pl. GPIO-n keresztül figyeli saját tápját, és ha az elszáll, van úgy 10-15 mp-e egy graceful shutdown-hoz. (Lineár táp, stabilizált, hatalmas pufferkondival akkor).

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#14177) Aryes válasza Dißnäëß (#14176) üzenetére


Aryes
nagyúr

Hát rengeteg féle próbálkozás van a probléma megoldására. A legkézenfekvőbb az ipari minőségű SD kártya használata. Van olyan disztró, ami keveset használja az SD kártyát, ha akkor rántják ki alóla a tápot, amikor éppen nem ír rá, akkor nem okoz problémát. Én évekig használtam tv-re kötve egy pi zero-t libreelec-kel (a libreelec jellemzően nem sokat ír a kártyára) úgy, hogy a tv usb-jéről kapott tápot, így a tv a kikapcsolásakor ugye minden esetben elvette a tápot, és ami baja van volt. Ugyanakkor többeknek meg egy áramszünetet sem élt túl, lásd Raspberry topik.

(#14178) Aryes válasza Dißnäëß (#14176) üzenetére


Aryes
nagyúr

Amit írtál megoldás, arra is van több próbálkozás, de a hatalmas pufferkondi csak arra elég, hogy az állandó tápról egy szünetmentes tápra átállás közti kb 1 tized másodperces szünetet áthidalja. :(
Szünetmentes tápot csinálhatsz powerbank-ből, vagy rákötöd egy hagyományos UPS-re. A betápot rákötve az egyik gpio-ra, egy scripttel lehet figyeltetni az állapotát a graceful shutdown érdekében.

(#14179) repvez


repvez
addikt

Nem teljesen értem, hogy mi a gond, ha összedugom a nano panelt és a modulokat ,
Felinstaláltam a modulokhoz tartozo header filokat és az azokban tartalmazó példa codokat lefuttatva vagy nem csinál semmit vagy hibakodot dob vagy csak megáll valahol a kod.

Az sg90es servo müködik egyedül, de ugye az csak simán van rádugva egy pinre.
De a többi modulom, az mind ugy van , hogy SDA, SCL 5v GND.

A multkor kapott scanregister sem fut le, hogy megtudjam , hogy melyiknek mi a reg száma.
Természetesen egyenként probálgatom öket igy nem tettem be ellenállást , csak direkten kötöttem mndent ahogy a neten is látni a legtöbb esetben .

A kodok leelönirve és fel is tölti a panelra és a serial monitorban is valamelyik koddal eljut odáig hogy kiirja, hogy started vagy scanning device.
Az MPU9250es nél az egyikkel kiirta a statikus pillanatnyi értékeket ,de nem változott semmi ha mozgattam .
AHT10, mpu9250, vl53l0x, neo 8m és sg90es servo. egyenlore ezek vannak amiket szeretnék müködésre birni.

illetve egy másik dolog, tud valaki olcso olyan eszközról amivel usb-n keresztül lehetne tölteni T-pines akksit vagy esetleg egybol USB-ról vagy hálozatrol lehetne egy 2200kv-s motort hajtatni?

(#14180) gyapo11 válasza repvez (#14179) üzenetére


gyapo11
őstag

A modulokkal kapcsolatban nem tudok hasznosat mondani, csak a hibakereséssel. Az egyik a serial monitor, akár programsoronként ki lehet íratni, hogy mi történt, melyik kimeneten minek kellene megjelenni. A másik a 13-as porton levő beépített led, azzal is lehet villogtatni. A harmadik a szkóp és/vagy digitális állapot analizátor. Utóbbi software-ében van protokoll értelmező, lehet nézni, hogy helyes parancsot adott-e ki az eszközre, helyesen címezte-e stb.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#14181) Tankblock válasza repvez (#14179) üzenetére


Tankblock
aktív tag

Szia,

nézzük egyesével, ahol dob hibát másold be a fórumba akkor fogunk tudni segíteni.

A szervót remélem nem a lapról hajtottad ugye? Külön táp és a föld közösítése javasolt.... USB max 500 [mA] tud. A nano lábanként 20 [mA] tud biztonsággal hajtani....

Release the Beast....

(#14182) Aryes válasza repvez (#14179) üzenetére


Aryes
nagyúr

Az SDA és SCL pinekre tettél egy-egy 4,7kΩ felhúzó ellenállást?

(#14183) repvez válasza Aryes (#14182) üzenetére


repvez
addikt

[link] [link]
semelyiknél nem irják, hogy bármi más is kellene hogy mukodjon, csak a nano vagy arduino board és a 4 vezeték.

[link]
egy servonál se irják, hogy kellene külsö táp

(#14184) Aryes válasza repvez (#14179) üzenetére


Aryes
nagyúr

Az mpu9250 valószínűleg a lapon tartalmaz felhúzó ellenállásokat, azért működik.
A gyro-hoz ezt az oldalt ajánlom:
MPU 6050 Teapot project
Sokat kínlódtam különböző library-kkel, amikor megtaláltam az i2cdev lib-et, azon belül az mpu6050 lib-et, ez állati pontos érzékelést tesz lehetővé, mert meghekkeli a szenzort, feltölt rá egy firmware-t, ami az eszközön végzi a pozíció számítását. Úgy emlékszem, hogy az én 9250-emhez a MPU6050_9Axis_MotionApps41.h-t használtam, és működött.

(#14185) Aryes válasza repvez (#14183) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ebben a topikban hatszor lett neked leírva, hogy kell, három különböző embertől, de te arra hivatkozol, hogy máshol nem volt leírva.
Ne haragudj, de meg kell kérdeznem tőled: miért jössz még mindig ebbe a topikba kérdezni, amikor nem fogadod meg, amit írunk? :N

(#14186) repvez válasza Aryes (#14185) üzenetére


repvez
addikt

köszi, mondjuk azért jövök ide mert gondoltam vannak olyan emberek akik nálam jobban értenek a dolgokhoz esetleg már használták is a szobanforgó elemeket.
És talán nem kell minden buktatón ujra végigmennem . Az ellenállással kapcsolatban ,meg csak annyit, hogy jelenleg nincs egy darab semmilyen mérető és tipusu ellenállásom sem. a paneljaim vannak meg vezeték enyni, nincs fészer elfekvő alkatrészekkel, meg ellenállásokkal diodákkal.
És bárhol kerestem az alábbi modullokkal kapcsolatban tutorokat és kapcsolást sehol nem tettek az áramkörbe és nem említettek ilyet. Csak itt mondtátok hogy kell.
És ahogy te is irtad, lehet , hogy a panel már alapbol tartalmaz ilyet ezért nem kell.

Igen ha sok modult akarok felfüzni egymás után akkor kell, de ha csak egyet akarok probálgatni ahogy a linkeken is találtam akkor ugy gondoltam, hogy nem olyan fontos.

És ha arra vetted a fáradságot hogy annak utána keress, hogy hánysor szerepelt az ellenállás a topicban akkor gondolom arra is figyelmes voltál,
Hogy azt is leirtam, hogy semmilyen kapcsolatom nincs elektromos áramkörökkel. most probálgatom, hogy mit hogyan .A programozással meg még annyi sem.
És mint ilyen akkor hadd legyek már egy kicsit értetlen ha a neten mindenhol azt látom, hogy nem kell semmi más, csak itt mondják, hogy anélkül nem megy.

De ha esetleg nehezedre esik , akkor nem kell segiteni, majd talán valaki más fog.

(#14187) Aryes válasza repvez (#14186) üzenetére


Aryes
nagyúr

ha csak egyet akarok probálgatni ahogy a linkeken is találtam akkor ugy gondoltam, hogy nem olyan fontos.

Úgy gondoltad? Elmondtuk, hogy de, kell, ha többet fűzöl fel, lehet, hogy kisebb ellenállás kell, de az i²c szabvány megköveteli a felhúzó ellenállásokat, anélkül nem működik. Az MPU gyárilag tartalmazza, azért működik out-of-the-box, de nem ez az általános.

ha esetleg nehezedre esik , akkor nem kell segiteni,

Kikérted a véleményünket, aztán teljesen mást csináltál, majd visszajöttél panaszkodni, hogy nem működik. Itt nem az a helyzet, hogy nehezemre esne segíteni, ellenkezőleg (keress rá, hány választ írtam már neked :U ), egyszerűen bosszant, hogy ugyanazt többször kell leírnom, mert semmibe veszed, amit mondok. :N Próbálom ezután visszafogni magam, és nem adok több tanácsot. ;)

Ja de: nem tudom melyik városban laksz, de a sarki hobbielektronika boltban 10Ft/db a 4,7kΩ ellenállás. Ha már ott vagy, vegyél egy marék 10kΩ ellenállást is, mert úgy kb. mindenhová kelleni fog, ahol digitális áramkörök vannak. Meg 220Ω, ha ledeket szeretnél használni.

szerk 2.: ha 3,3V i²c modulokat használsz 5V mikrokontrollerrel, az i²c vezetékeket ne 5V-ra húzd fel, hanem 3,3V-ra, különben kijöhet a füst belőlük, ami működteti őket.

[ Szerkesztve ]

(#14188) Rivaul


Rivaul
addikt

Sziasztok!

A Hobby elektronika topicba indultam ahol nagyon segítőkészek voltak, de a kérdésembe komolyabban belemerülve, inkább ide irányítottak hozzátok.

Van nekem 2 kisfiam. Nagyon szeretnek focizni és az alábbiakban láthatóhoz hasonló lyukas focikapuval "versengeni" egymással. Viszont a kis simlisek folyton a könnyebbik végét fogják meg és ott szereznek pontot ahol a legkevésbé megerőltető hogy a másik orra alá dörgölhessék :D (5-6 évesek nem tudják számolni a pontokat) Arra gondoltam hogy igazán szeretek barkácsolni. Csinálnék nekik valami extrát. Egy OSB lapba vágnék hasonló lyukakat. Eddig oké, és innen jönnétek ti ha segítetek. A lyukakba vagy köré led szalagot húznék ami felgyulladna ha átrepül rajta a labda pl zölden. Viszont nem szeretném ha elaludna a led hanem a fal két oldaláról rugdosnák és a második lövést mondjuk már kéken jelezné. Ami viszont világít azt nem lehetne átváltani. Így addig rugdosnák ide-oda amíg valaki az összeset össze nem szedi. Aztán újra lehetne indítani. Remélem érthető valamennyire :)) Bár mit megépítek leírás vagy segítség alapján de az elektronika és a programozás nem a területem. Elsőre pont emiatt azt gondoltam kis keresés után hogy pár PIR érzékelő kell csak meg valami relé de gyorsan jelezték hogy a PIR nem működik mert tárgyat nem fog érzékelni. Olyan kellene ami reagál a tárgyra, nem zavarja a kültéri fény, megfelelő az érzékenysége és még egyebek amikre én nem gondoltam.

Nagyon szépen megköszönnék bár milyen útmutatást merre induljak, mit rendeljek a "projekthez".

[ Szerkesztve ]

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#14189) gyapo11 válasza Rivaul (#14188) üzenetére


gyapo11
őstag

Ilyen infrás érzékelőre gondolok. Rögzítés nem lesz egyszerű a focilabdával jól megrugdosva, főleg ha két oldalról jönnek a lövések. Szükség lehet a túloldalon egy fényelnyelő valamire vagy ferde tükörre, hogy ne verődjön vissza az infra fény a földről vagy a kapu mellett elsétáló emberről, csak a labdáról. És figyelni kell arra, hogy a visszapattanó labdát ne érzékelje áthaladónak.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#14190) Janos250 válasza gyapo11 (#14189) üzenetére


Janos250
őstag

Hát, ha nem vagy jártas az elektronikában, akkor nem lesz egyszerű, és nem lesz olcsó. Ha magad nem tudod megépíteni az infrakaput, akkor a kész gyáriért a zsebbe kell nyúlni, különösen, mert sok kell belőle.
https://www.ebay.com/itm/Single-Infrared-Beam-Sensor-Photoelectric-Infrared-Detector-For-Gate-Door-Window/274464381295
Gondolom, az infra mozgásérzékelőt is lehetne használni, ha a lyukon túlról világítod meg pl egy infra leddel, mert tippem szerint a megszakadást is érzékelnie kell.
Én pl. a HC-SR501 ilyennel próbálkoznék:
https://www.ebay.com/itm/HC-SR501-Adjust-IR-Pyroelectric-Infrared-PIR-Motion-Sensor-Module-Detector-B2Z8/264840033579
Vagy:
https://www.ebay.com/itm/5PCS-Mini-IR-Infrared-Pyroelectric-PIR-Motion-Body-Human-Sensor-Detector/233620549433
Ezeknek az előnyük, hogy egyből adnak egy beállítható ideig tartó jelet, ami pl egy FET-en, tranzisztoron, relén keresztül egyből meg is hajthatná a led szalagot.
Ehhez se Arduino, se programozás nem kell, csak egy pici elektronika.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14191) Aryes válasza Rivaul (#14188) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ezek szerint a másik kettő kislány. :)
A terv nagyon jó, egy gyenge pontját látom, mégpedig a lyuk körüli ledszalag ügyét. Akár a lyukba, akár köré ragasztod, elég nagy esély van rá, hogy egy közepes rúgás a labdával széttöri a ledeket, vagy leszakítja őket a szalagról. Be kéne marni a szalagot az anyagba olyan mélyre, hogy ne érhesse ütés, ahogy a szenzort is a lyuk peremébe, de a vezetékelést és az elektronikát nehéz lesz gyerekállóra megcsinálni. Esetleg lehetne üregesre csinálni, két bútorhátlapból (nem tudom mi a hivatalos neve), közé merevítéssel, így javítható lenne, a visszajelző ledeknek pedig lyukakat kellene fúrni a lapba és belülre szerelni.

Az elektronika részéhez: a mikrokontroller lehetne ESP32, ahogy Janos250 kolléga fogja javasolni :) (tévedtem, nem javasolta). Ez egyrészt a LED szalag meghajtására is alkalmas lesz, a szenzorokat is le tudja kezelni, és olyan kunsztot is tud, hogy wifin keresztül, például egy mobillal, rá tudsz kapcsolódni, és mindenféle okos dolgot művelni, például nullázni a jelzőfényeket, gólstatisztikát nézni stb. ;)

[ Szerkesztve ]

(#14192) Aryes válasza Aryes (#14191) üzenetére


Aryes
nagyúr

Mozgásérzékelő szenzornak én infra ledet és tsop1838-at javasolnék, optokapuként, a lyukak átellenes oldalára szerelve. Az infra led jelét 38kHz-el modulálva a szenzor napfényben is használható lesz, igazából csak PWM meghajtás kell a ledeknek és egyszerű digitális bemenetként lehet a tsop jelét olvasni. Bár abban nem vagyok 100%-ig biztos, hogy elég gyors lenne-e a feladatra.

(#14193) Rivaul


Rivaul
addikt

Wow! Nagyon sok alternatívát ajánlottatok ilyen rövid idő alatt is, ezt köszönöm. Aryes-el már váltottunk pár sort, ő ajánlott titeket hogy több szem többet lát, ami be is igazolódik ahogy látom. (egyébként igen, a másik 2 gyerek leányzó, bár ők már nagy culák 15, 17).

Szóval átnéztem gyorsan az ajánlatokat. A legelső amit gyapo11 ajánlott egy szinpatikus árazású dolog, pont amiatt ahogy Janos250 mondta, nem egy darab kellene. Pedig a kész megoldás szimpatikus de biztos vagyok benne lesz majd rokon aki kitalálja hogy neki is kell :D Amit az olcsó PIR-be problémának látok hogy van ugyan egy fix állíthatósága és közvetlen kapcsolná a ledet, de az ahogy nézegettem őket ilyen cca 6 perc. És nem váltana színt.

Jó ötlet a dupla fal beépítés miatt. Úgy is marha nagy egy OSB, simán ketté tudom vágni így többe sem kerülne.

A telefonos elérhetőség kényelmes lenne viszont. Az tetszik. Amit ajánlotok én beszerzem és utána fárasztanálak a how to know-al :D

[ Szerkesztve ]

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#14194) Aryes válasza Rivaul (#14193) üzenetére


Aryes
nagyúr

Mielőtt bevásárolsz, majd tedd be ide, hogy mit döntöttél, és találd ki azt is, hogy mivel fogod táplálni az egészet, akku vagy külső táp (utóbbi gyerekbiztos legyen). A LED szalagok a ledek számától függően elég sok áramot tudnak kérni! És nem árt, ha az egész csak annyira lesz komplikált, hogy még érettségi előtt el tudjon készülni.

(#14195) Rivaul válasza Aryes (#14194) üzenetére


Rivaul
addikt

:DDD Elsőre a lidl parkside akkuk jutottak eszembe ahogy említetted hogy akkus is lehetne. Mobilisabb is lenne nem kellene figyelnem rájuk az áram miatt. Azok viszonylag olcsóak de nagy teljesítményűek. Eddig amúgy a Te verziód felé húz a szívem a sokodalúsága miatt.

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#14196) And válasza Aryes (#14192) üzenetére


And
veterán

"[..] csak PWM meghajtás kell a ledeknek és egyszerű digitális bemenetként lehet a tsop jelét olvasni."
(Sajnos ez nem ennyire egyszerű: a TSOP-sorozat IR-távkapcsolókhoz való, nem szereti a folyamatos vivőt. Kifejezetten szükséges, hogy apró 'csomagokat' vegyen, közöttük meghatározott minimum hosszúságú szünetekkel, hogy az AGC megfelelően állítsa be az érzékenységet. Bármilyen frekvenciájú folyamatos vivőt - mint zavarjelet - a folyamatos fényhez hasonlóan igyekszik elnyomni.)
Mod: léteznek egyébként a TSOP-khoz hasonló megjelenésű közelítésérzékelők is TSSP-típusjellel, inkább azok valók ilyen célra: [link].

[ Szerkesztve ]

(#14197) _q


_q
addikt

Sziasztok!

Nem igazán működik megfelelően a bluetooth-os hangfalam. A gombokat rajta nem igazán tudom használni, mert folyamatosan eldobja a kapcsolatot (talán újraindul a rendszer) bármelyik gomb lenyomására. Párosítani tudok viszont eszközt. Ha nem nyúlok a gombokhoz akkor jól működik, csak halkan szól, ezért csak a csatlakoztatott eszközzel tudom vezérleni. Szerintetek ESP-vel vagy raspberry-vel lehetne belőle működő és talán még okosabb rendszert is csinálni ha a régit kukázom? Van benne 1 mély és 2 "sima" hangszóró, de nem tudom ér-e annyit az egész hogy nekikezdjek. Youtube szerint így néz ki belül: [link]

[ Szerkesztve ]

(#14198) Aryes válasza Rivaul (#14195) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nem hülyeség! De ahhoz kell egy nagy áramú stepdown konverter, ami a 11(?) voltból 5V-ot csinál a LED szalag számára, vagy dedikált LED tápegység (az ESP32 3,3V tápot igényel, de azt ő megoldja magának, ha olyan modult veszel, pl ez itt). A lap itthon elég drága, Kínából ha van időd, fele ennyiért megkapod.

(#14199) Aryes válasza And (#14196) üzenetére


Aryes
nagyúr

Igen, igazad van, ezt tudom, akartam is írni, hogy a folyamatos PWM jelet időnként szaggatni kell: most fejből nem emlékszem pontosan, talán 40-100ms-onként 20ms szünet, és nem nyomja el a jelet. Valahol egyszer olvastam egy ilyen projektről, instructables vagy hasonló oldalon, futópályán így oldották meg az áthaladás érzékelését, különben nem javasoltam volna. :N
A TSSP sorozatot nem ismerem egyáltalán, tudsz konkrét darabot javasolni?

[ Szerkesztve ]

(#14200) gyapo11 válasza Aryes (#14198) üzenetére


gyapo11
őstag

12 V-os ledszalag elmegy 3 celláról direktben. Felsőmaróval marnék egy árkot a lyukak köré és abba süllyeszteném a szalagot, hogy a ledekre közvetlenül rá lehessen látni, napsütésben máshogy nem lennének láthatók. Az árok meg megvédi a labdától.
Szenzornak eszembe jutott még az ultrahang. 2-400 centi között mér, fény nem zavarja, a labda csattanásai sem. A mérés gyakoriságát és sebességét kellene megtudni, hogy alkalmas-e egy csont nélkül átszáguldó labda érzékelésére.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.