Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14551) kesztió válasza its_grandpa (#14550) üzenetére


kesztió
aktív tag

Az ESP32-nek van belső hőmérője, tehát elvileg valóban lenne lehetőség a kompenzálásra, és még csak nem is kellene akkor NTC, csak azzal van a gond, hogy termosztátonként felszerelés után külön kellene bíbelődni a kalibrációval. Tehát az ötletet figyelembe veszem, de kurvára remélem, hogy nem lesz szükség rá. :D

Bug és debug fia vagyok én

(#14552) kesztió válasza its_grandpa (#14550) üzenetére


kesztió
aktív tag

Az ESP32-nek lehet maximalizálni a CPU freq-jét (80 Mhz-ig).

Gondolhatod, hogy ezzel kezdtem. De ha nem tudom az idő nagy részét altatásban töltetni vele, megette a fene az egészet. Egyelőre úgy néz ki, hogy szerencsére lehet.

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#14553) its_grandpa válasza kesztió (#14551) üzenetére


its_grandpa
tag

Az én infóm szerint az ESP belső hőmérő funkciója 2019 óta deprecated mert annyi chip verzió született, ezzel ma szerintem már nem tudsz mérni. Amennyiben 1%-os eszközökkel dolgozol nem kell termosztátonként mérni csak a delta táblázatot másolni.
Változatlanul nem értem (#14552), hogy ha fix tápegységed van miért altatod az ESP-t.

(#14554) kesztió válasza its_grandpa (#14553) üzenetére


kesztió
aktív tag

Mit jelent, hogy fix tápegység?

Bug és debug fia vagyok én

(#14555) JulianSinulf válasza Aryes (#14518) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi!
Akkor az EEPROM-ba nagyon sok chip elfér, emiatt nem kell aggódnom.

Akkor már csak az a kérdés, hogy lehetne ezt megfelelően leprogramozni.
Az elképzelés:
Fut egy alapprogram, mely a beléptetést vezérli. Ami kódokat most néztem, az alapján ez elég egyszerű, mert, ha nincs mit leolvasni, akkor a program mindig visszatér a leolvasáshoz. (Ez volt az egyszerű.)
Ide be lehetne tenni egy olyat, ha lenyomok egy gombot és "nyomva tartom", akkor a program továbbfut a kódbeírás részére.
Illetve, ha valaki megnyomná a csengőt, akkor a kód a dallamos részre ugorna.
Ezek az ugrálások már nem annyira egyszerűek, de a 2WD autó kódjából talán ki tudom hámozni a nekem kellő sorokat.
Chip felvitel:
Szóval megnyomtam a gombot, a kijelzőn megjelenik a "Bevitel" felirat és várja a chip odatartását. Esetleg egy 10s visszaszámlálással, mert hiába nyomom folyamatosan a gombot, az úgyis csak akkor számít, mikor a kódban a lekérdezése sor hajtódik végre.
Ha nem olvas be semmit, akkor 10s után visszatér az alap programhoz. Először azért gondoltam a gomb nyomva tartása opciót, mert akkor nincs szükség erre az időzítésre.
Ha sikerül a beolvasás, akkor kiírja az UID-t, majd egy újabb leolvasást kér és a két eredményt összehasonlítja. Ha megegyezik, akkor beleírja az EEPROM-ba az értéket.
Ami kérdéses számomra, hogy tudom megoldani a visszaszámlálást, miközben a chip-et is be kellene olvasni. És amikor olvasás történik, akkor a visszaszámlálás értelemszerűen leállna. Vagyis a processzornak egyszerre két feladatot kellene ellátnia.
Majd a másik kérdés, hogyan tudom beleírni a kapott eredményt az EEPROM-ba úgy, hogy egy következő chip bevitele ne írja felül akkor sem, ha újraindulna a program (áramszünet, reset).
Beléptetés:
Az EEPROM tartalmát megfelelően ki kell olvasni és eltárolni. Ez lesz összehasonlítva a belépéshez használt chip adataival. Viszont, ha nő a chip-ek száma, akkor a tárolók számát is növelni kell.
Úgy emlékszem erre is van valamilyen megoldás.
A másik megoldás, hogy egy tárolót használok és minden beléptetésnél ebbe a tárolóba olvassa ki a tárolt értékeket addig, míg az egyikkel egyezés van és beléptet vagy a végére érve nem enged be. Értelemszerűen nem akarok 128 UID értéket kiolvasni, ha csak 1, 2, 3, stb. van eltárolva.
Nem tudom, hogy időben ez mit számítana, gyanítom, hogy nem sokat pár chip esetén.

És így visszaolvasva az írtakat eszembe jutott, hogy kellene egy törlési rész is. Mert, ha elhagynám a chip-et, akkor nem lenne jó, ha benne maradna a programban.
Akkor viszont sorszámozni kell az UID-ket az EEPROM-ban, hogy törlésnél egyszerű legyen kiválasztani a megfelelőt és olvasásnál értelemszerűen az üreseket kihagyni, de ott nem megállni. Vagyis mégis csak végig kell olvasni az EEPROM-ot.
Hacsak nem lehetne eltárolni az EEPROM egy részén, hogy mennyi chip van felvíve. Ez egy szám lenne. Bevitelnél nőne, törlésnél csökkenne az értéke egyel. És a program csak addig olvasná az EEPROM-ot, míg el nem éri ezt a bizonyos értéket.

Így végigolvasva, hogy mit is szeretnék, nagyon szép, de sokkal egyszerűbbnek tűnik, hogy a kódban adom meg az engedélyezett chip-eket és, ha bővíteni kell, akkor bővítem a kódot és újraprogramozom az Arduino-t. Ha meg törölni kell, szintén ugyanez.
Az UID leolvasásához meg:
a) fenntartok egy külön erre a célra készült olvasót (nem valószínű),
b) kiolvasom a meglévő chip-eim adatait és ezt eltárolom megfelelően, így később nem kell már a kiolvasással bajlódnom (új chip vásárlása esetén bukta a dolog, de jelenleg van vagy 10 darab),
c) ha a chip nincs a programban, akkor kiírja az UID-t a kijelzőre. Azt fel tudom írni vagy lefényképezni és be tudom vinni gépen a kódba, majd a gépet az ajtóhoz vinni és felprogramozni helyben (ez a legesélyesebb tekintve, hogy nem számítok túl gyakori módosításra).

Várom a javaslatokat, észrevételeket, ötleteket, hibákat a gondolatomban!

(#14556) its_grandpa válasza kesztió (#14554) üzenetére


its_grandpa
tag

Amit írtál a ..
#14493 kesztió
Direkt 3,3V-ot kap, nem használom a Wemos D1 mini ESP32 beépített tápját (még csak az hiányozna :DD ). A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.

Ha tényleg ez a megoldásod, minek a bármilyen sleep ? Mert akku esetén még megértenem de így ?

(#14557) kesztió válasza its_grandpa (#14553) üzenetére


kesztió
aktív tag

Gondolom, fix tápegység az fix feszültségű tápegységet jelent. De nem teljesen világos, hogy fix tápegységnél miért ne lehetne altatni az ESP32-t. Főleg, ha kapcsolóüzemű tápegységről van szó, amelyek általában kifejezetten jó hatásfokúak, tehát ha még szivárogtatnak is áramot, az még mindig jóval kevesebb, mint amennyi altatás nélkül lecsorog az ESP32-n.. Mire gondoltál konkrétan?

Bug és debug fia vagyok én

(#14558) kesztió válasza its_grandpa (#14556) üzenetére


kesztió
aktív tag

Azért mert sleep alatt gyakorlatilag nem melegszik az ESP32? És ha még kompenzálom is a hőmérséklet-mérést, nem mindegy, hogy pár tized vagy pár fok a különbség.

Bug és debug fia vagyok én

(#14559) Aryes válasza JulianSinulf (#14555) üzenetére


Aryes
nagyúr

Juj de sok kérdés. :DDD
Nézzük.
1. Ezt olvasd el: [link] Szépen le van írva példával, hogyan kell két dolgot egyszerre csinálni (multitasking). A lényeg: a millis() függvény időmérésre alkalmas, az értéke milliszekundumonként változik, másodpercenként 1000x.
2. Gombnyomás helyett legyen egy master kártya. Ha lehúzod, a 10mp-en belül lehúzott új kártya száma bekerül az adatbázisba. A gombnyomás nem túl biztonságos.
3. 8byte helyett 9byte-on fogod tárolni az UID-ket az EEPROM-ban. A 9. byte a számláló. Így nem fog 128 kártya elférni, csak 113, cserébe tudsz sorszám alapján törölni.
4. Az EEPROM műveletek nagyon lassúak, tehát a program indulásakor az összes adatot be kell rántani a RAM-ba, ott utána könnyű lesz végigolvasni, amikor ellenőrizni kell, hogy egy UID bent van-e a listában.

Szólj, ha kihagytam valamit.

(#14560) JulianSinulf válasza Aryes (#14559) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi!
Asszem nem hagytál ki semmit.
1. Ezen át kell rágnom magam. De jó tudni, hogy van lehetőség.
2. Gombnyomás vs. master kártya? A kártyát könnyen elkeverhetem. Bár az tény, hogy praktikusabb és kevesebb vesződséggel jár, mint a gomb. A gomb, ahogy az elektronika egy részével, a lakásban lesz. Csak a kártyaolvasó és a kijelző kerül lakáson kívülre. Esetleg 1-2 LED, más célt szolgáló gombok. Nem ettől a biztonsági réstől félek.
3. 113 UID. Még mindig elég egy kisebb vállalkozásnak is, de nekem csak otthonra kell.
3.4. A beírásra, kiolvasásra is tudsz valamilyen anyagot ajánlani?

(#14561) Janos250 válasza JulianSinulf (#14555) üzenetére


Janos250
őstag

"Ha sikerül a beolvasás, akkor kiírja az UID-t, majd egy újabb leolvasást kér és a két eredményt összehasonlítja. Ha megegyezik, akkor beleírja az EEPROM-ba az értéket."

Nem kell! Van benne kontroll szumma.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14562) Aryes válasza Janos250 (#14561) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ezt még én sem értem. :DDD

A kétszeri beadás egyébként nem hülyeség, ellenőrzésre is jó, meg a szándék megerősítésére.

(#14563) Aryes válasza JulianSinulf (#14560) üzenetére


Aryes
nagyúr

A beírásra, kiolvasásra is tudsz valamilyen anyagot ajánlani?

Sajnos magyar nyelvű leírást nem tudok, de minden hasonló kérdésre választ kapsz az arduino.cc és a google.com oldalon. :)

(#14564) Janos250 válasza Aryes (#14562) üzenetére


Janos250
őstag

Én csak az ellenőrzésre gondoltam, mert arra ott a kód végén a CRC.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14565) ekkold válasza JulianSinulf (#14560) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Van olyan SRAM ami gyors, és van benne EEPROM háttértár, azaz nem felejt, mert ha csökken a tápja akkor ment az EEPROM-ba. Lehet, hogy ilyet használnék....

Eladó: https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_159350.html

(#14566) its_grandpa válasza kesztió (#14558) üzenetére


its_grandpa
tag

Ebben a témában utoljára:
Folyamatosan változó üzemi körülményeket generálsz a sleep-el.
Elaltatod - lehül, felébreszted - felmelegszik és ezzel nem tudsz mit kezdeni.
Ha nem altatnád és mindig 42.89764 és 48.7831 fok között lenne a hőmérséklet akkor 1% pontosságú NTC/PTC-vel kompenzálva talán egy tizedes pontosságon belül tarthatnád az "alien keltetődet" :) . Ez egy szoba termosztát, az emberi test hőérzete jelentősen függ a pára tartalomtól is. [Érdekesség]

(#14567) kesztió válasza dew28 (#14547) üzenetére


kesztió
aktív tag

NA, élctársak, úgy néz ki, hogy megszületett a végleges megoldás (ami egyben a legészszerűbb is).

A szikra dew28 kollégától érkezett, aki kissé szarkasztikusan rávilágított arra, milyen idióta ötlet volt betenni a 3,3V-os tápot a termosztát mellé, a falidobozba. (És mennyire igaza volt, mert én abban a meggyőződésben éltem, hogy a kapcsolóüzemű tápok nagyon jó hatásfokúak. Napersze, csak nem a 3.3V-osak.) És arról ugye mélyen hallgattam, hogy a milliamperéhes solid state relé is ott ült volna a dobozban. :D

Szóval. ha a táp és a reléegység úgyis kikerül a falidobozból egy külön vezérlődobozba, a padlófűtés egyik szerelvényblokkja mellé, mibe kerül még megtoldani az egészet egy külső antennás ESP32-vel, aminek megfelelő nyereségű antennával meg lehet növelni a hatúsugarát úgy, hogy lefedje az összes hozzá tartozó termosztátot. És akkor jöhet az ESP-NOW a percenkénti gyors kommunikációval, egyébként a termosztátok mélyen alukálhatnak, ha nem jön közbe semmi. Az átlagfogyasztás így Deep Sleep-pel (vagy akár Light Sleep-pel is) nevetségesen alacsony lenne, legrosszabb esetben sem több, mint pár milliamper, a kijelzővel és jelző LED-del együtt. Nem fog melegedni ott semmi. (Ha mégsem lesz elég jó a jelerősség, még mindig lehet tenni pluszba valahová egy ESP32-es modult, átjátszóállomás szerepre. De arról az ötletről sem mondtam le, hogy megfelelően okos szinkronizációval a termosztátok egymás között is kommunikálhatnak.)

Így a szerverszámítógépet is megspóroltam, az összes adat ülhetne a vezérlő ESP32-ön, és a mobilalkalmazás is ezzel kommunikálna (mármint a ház WiFijén keresztül).

A termosztátok táplálása pedig azon a két szálon történne, ami eredetileg a relének volt fenntartva. 1,5 mm²-es szabvány világításdrót, teljesen kizárt, hogy akár több 10 m-en is annyi feszültség essen rajta, hogy ne tudja betáplálni a fali termosztátokat. A 230V-os fázis és null pedig marad dísznek.

Az az ötlet, hogy a szenzort a doboz fele teljesen leszigetelem, illetve teszek szellőzőlyukakat az előlapra, hogy keringjen a levegő az ESP32 körül, természetesen marad.

Még egyszer köszi az ötletekért, esetleg ha még van valamilyen megjegyzés?

Megj. Még egy fontos dolog: így az egész 3,3V-on működne, tehát fürdőszobába is lehetne szerelni, max. tönkremenne egy adag ráloccsantott víztől, de nem ütne agyon senkit.

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#14568) kesztió válasza its_grandpa (#14566) üzenetére


kesztió
aktív tag

Páratartalmat is mérek, elsősorban ezért esett a választás az SHT3x-re.

Bug és debug fia vagyok én

(#14569) gyapo11 válasza onagyi (#14543) üzenetére


gyapo11
őstag

Az ESP-NOW lenne a wifi direct? Nem tudom az esp32 támogatja-e.

Vagy ha minden termosztáthoz megy vezeték, akkor lehetne azon kommunikálni.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#14570) kesztió válasza gyapo11 (#14569) üzenetére


kesztió
aktív tag

Tudtommal saját szabvány, csak az ESP32 tudja, valami olyasmi, mint a WiFi Direct. Persze lehet, hogy tévedek, de az okosabbak mindjárt ki fognak javítani, ha így van. :)

Bug és debug fia vagyok én

(#14571) Aryes válasza kesztió (#14567) üzenetére


Aryes
nagyúr

A szikra dew28 kollégától érkezett

:U Kb. a legelejétől fogva ezt pampogtam, hogy az a legnagyobb hőtermelő...

(#14572) its_grandpa válasza kesztió (#14567) üzenetére


its_grandpa
tag

Ez új infó :
És arról ugye mélyen hallgattam, hogy a milliamperéhes solid state relé is ott ült volna a dobozban.
És mit kapcsolt volna/fog kapcsolni ez az SSR, bárhová is teszed ?

(#14573) kesztió válasza its_grandpa (#14572) üzenetére


kesztió
aktív tag

Aktuátort, a padlófűtéshez.
Mielőtt rámvetnéd azt a rosszalló pillantásodat :D , 10 klasszikus termosztából 9-ben ott van a relé, ami a hőmérséklet függvényében vagy a padlófűtés aktuátorait kapcsolja, vagy a fűtőellenállást, vagy a keringetőpumpákat, whatever. Most az lesz a különbség, hogy a relé fizikailag is ott lesz, ahol lennie kellene (a szerelvényblokkhoz közel), és nem a termosztát kapcsolja közvetlenül, hanem a master ESP32.
Ja, és azért SSR, mert eredetileg ugye a dobozban volt, és ott piszokul nem mindegy, hogy éjszaka kattog-e vagy sem.

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#14574) kesztió válasza Aryes (#14571) üzenetére


kesztió
aktív tag

Na jó, így is még mindig te segítettél a legtöbbet. :D
Akkor nagyjából OK az elképzelés szerinted?

Bug és debug fia vagyok én

(#14575) dew28 válasza kesztió (#14567) üzenetére


dew28
aktív tag

A termosztátok táplálása pedig azon a két szálon történne, ami eredetileg a relének volt fenntartva. 1,5 mm²-es szabvány világításdrót, teljesen kizárt, hogy akár több 10 m-en is annyi feszültség essen rajta, hogy ne tudja betáplálni a fali termosztátokat. A 230V-os fázis és null pedig marad dísznek.

3.3V 0.2A terhelessel 100m-en 532mV fog esni nagyjabol
0.3A-nel mar 798mV

(esp32: Wi-Fi Tx 13dBm~21dBm = 160~260mA)

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#14576) JulianSinulf válasza Aryes (#14563) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Azért köszi!
És a többieknek is!

(#14577) kesztió válasza dew28 (#14575) üzenetére


kesztió
aktív tag

Ez első látásra valóban ijesztőnek tűnik, de

1) max. 20–25 méterekről beszélhetünk, semmiképp nem 100-ról. Tipikusan 10 vagy kevesebb, mégsem Putyin palotájáról van szó. Mondjuk, ezt 2-vel kell szorozni, mert oda-vissza, de akkor is.
2) az ESP32 gyakorlatilag csak tizedmásodpercekre fog számottevő áramot fogyasztani (> 100 mA), az idő túlnyomó részében aludni fog. Ilyen körülmények között, ha az átlagfogyasztása bár megközelíti a 10mA-t, akkor akaszthatom az egészet a szegre. Így egy tökösebb kondenzátor bizonyára megoldja a problémát.
3) Az ESP32 működőképes 3,6V-tól egészen le 2,2 V-ig. Így, ha eleve 3,5 V-os tápban gondolkozom, nem 3,3V-osban, akkor azért van tartalékom bőven.
4) Ha nagy gáz van még így is, akkor még mindig lehet kompenzálni tápból, ha érzem, hogy túl nagy az áram. De ide remélem már nem fogok eljutni.

Mindenképpen kösz, hogy felhívtad a figyelmem.

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#14578) kesztió válasza dew28 (#14575) üzenetére


kesztió
aktív tag

Update: Most látom, hogy te már eleve oda-vissza hosszal számoltál, úgy pont kijön a 13,3Ω / 100m. Így azért messze nem olyan vészes. 3.5V-ról essen le akár 3.1V-ra, ez még bőven benne van a pakliban. Egy rendes kondi azért kinéz a 3.3V-os tápláb elé.

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#14579) Aryes válasza kesztió (#14577) üzenetére


Aryes
nagyúr

Csak arra vigyázz, hogy 3,6V fölött úgy tudom megfő a flash chip a tokban. Szóval a táp úgy legyen stabil 3,6V, hogy ott se lépje túl a feszültség a maximumot, ahol esetleg rövidebb lesz a táp vezetéke.

(#14580) kesztió válasza Aryes (#14579) üzenetére


kesztió
aktív tag

Mármint stabil 3,5V. Legalább 0,1-et mindenképp hagyok tartaléknak.
Gondolom, azért erről szól a jó kapcsolóüzemű táp, hogy ne legyenek ilyen problémák. És a kondenzátor is sokat fog segíteni.

Bug és debug fia vagyok én

(#14581) dew28 válasza kesztió (#14578) üzenetére


dew28
aktív tag

Pusztan azert 100m-rel szamoltam, mert ebbol konnyu vissza osztani a neked kello ertekre.
nyilvan ez folyamatos, kotesek nelkuli vezetekre szamitando, illetve gondolom csillagpontosan van lehuzva minden termosztathoz meno vezetek, es nincsenek felfuzve egymasra.
Meg kell nezned mi az a legrosszabb eset amikor minden led/kijelzo vilagit, eppen meres van, es a wifi is epp dolgozik, tehat mi a teljes terheles, mert egy nem stabil betap a homerseklet meresedre is kihatassal lehet.

[ Szerkesztve ]

(#14582) kesztió válasza dew28 (#14581) üzenetére


kesztió
aktív tag

gondolom csillagpontosan van lehuzva minden termosztathoz meno vezetek, es nincsenek felfuzve egymasra.

Igen, így van.

egy nem stabil betap a homerseklet meresedre is kihatassal lehet.

Ez nagy szerencsémre pont nincs így az SHT3x moduloknál. Nagy bemenetifeszültség-tartományban is pontosan mérnek, pl. elég annyi, hogy a referenciahőmérőm (ami segítségével láttam, hogy félremér a melegedés miatt) 5V-os Arduino Nano-ra van kötve, mert épp abból vot felesleg a fiókban. Ez pedig értelemszerűen 3,3V-on megy.

Ja, és az adat már digitálisan, IIC buszon érkezik, tehát itt sincs gond. Ismétlem: szerencsémre. Mert olyan verzió is van, hogy analóg jelet küld a hőmérő.

Bug és debug fia vagyok én

(#14583) Aryes válasza dew28 (#14581) üzenetére


Aryes
nagyúr

Juj, az az egggyenáram fájt kicsit a képen. :DDD

(#14584) dew28 válasza Aryes (#14583) üzenetére


dew28
aktív tag

a 3 vezetekbol ketton feszultseg megy, eggyen-aram ;]

Mindenesetre, hasznos app, csak ezert nem fogom kidobni :D

[ Szerkesztve ]

(#14585) Janos250 válasza kesztió (#14567) üzenetére


Janos250
őstag

"aminek megfelelő nyereségű antennával meg lehet növelni a hatósugarát úgy, hogy lefedje az összes hozzá tartozó termosztátot. "
Elvileg az ESP32 antennába préselt energiáját is meg lehet növelni.
Ha jól emlékszem, 78-at kell beírni valahova, de már nem emlékszem, hova.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14586) kesztió válasza Janos250 (#14585) üzenetére


kesztió
aktív tag

Ha utánanézel, van egy rekesz söröd, ha Magyarországon járok.

[ Szerkesztve ]

Bug és debug fia vagyok én

(#14587) dew28 válasza kesztió (#14586) üzenetére


dew28
aktív tag

[link]
asszem talan az elso talalat volt a google-ben az "esp32 antenna power 78" keresoszavakra :D

[ Szerkesztve ]

(#14588) Janos250 válasza kesztió (#14586) üzenetére


Janos250
őstag

Arra még emlékszem, hogy mit kell betenni. De hogy hova....? Arra már nem. :)

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14589) Aryes válasza dew28 (#14587) üzenetére


Aryes
nagyúr

Milyen sört szeretsz? :DDD

(#14590) dew28 válasza Aryes (#14589) üzenetére


dew28
aktív tag

Barmilyen is lenne, az titeket illet, en csak neha belepofazok itt a dolgaitokba :D :R

[ Szerkesztve ]

(#14591) Aryes válasza dew28 (#14590) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ne szerénykedj, inkább én vagyok az, akinek van mire szerénynek lennie :DDD

(#14592) Tankblock válasza kesztió (#14580) üzenetére


Tankblock
aktív tag

És a végén ha jól értem ott vagy amit mondtam az elején mindenhova kábel, PoE helyett fix fesz.....

Hidd el egy Raspival jobban járnál, van rá tonna app készen Node Red, Graphana, HomeAutomation, Mosquitto, .....

Release the Beast....

(#14593) dew28 válasza Tankblock (#14592) üzenetére


dew28
aktív tag

65mm a kotodoboz. ebbe egyreszt egy rpi nem fer be, masreszt egy rj45 csati sem fer el benne a (dobozmelyseg minusz eszkozmelyseg) miatt. harmadreszt ami poe-bol csinal neked 3.3v-ot az ugynugy hot termel. nem is kicsit. (ok, lehet passziv tapfelados 3.3v betappal, de akkor meg mi ertelme? :U )

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#14594) kesztió válasza Tankblock (#14592) üzenetére


kesztió
aktív tag

Azért kérdezz meg egy villanyszerelőt, hogy mit szeret jobban behúzni a falba: tizenvalahány helyre UTP kábelt vagy helyettük tizenvalahány helyre 1,5 mm²-es érpárt.
És a Raspberry-t akkor hova tenném? A termosztátba vagy szervernek? Nem értem.
Valóban faszább lenne, ha a termosztátot lehetne 230V-ról üzemeltetni, de nem találtam olyan lehetőséget eddig, hogy 230V AC → 3.3V DC és elhanyagolható legyen a hőtermelése (90%+ harásfok).

Bug és debug fia vagyok én

(#14595) Janos250 válasza kesztió (#14594) üzenetére


Janos250
őstag

"nem találtam olyan lehetőséget eddig, hogy 230V AC → 3.3V DC és elhanyagolható legyen a hőtermelése (90%+ hatásfok)."
https://www.aliexpress.com/item/4000770391588.html

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14596) kesztió válasza dew28 (#14593) üzenetére


kesztió
aktív tag

Közben Körülnéztem: EGYETLEN okos termosztát sincs a piacon, amelyik legalább ±0,2°C-t tudjon és bele legyen építve a 230V-os adapter. Szerintem elég olcsón megúszom azzal, hogy csak két szabvány 1,5…2,5 m²-es szálat kell húznom a dobozba (a 3,3 V-nak). És akkor legalább nincs vita az érintésvédelemről, mert ez a probléma egyszerűen nem létezik.

Bug és debug fia vagyok én

(#14597) kesztió válasza Janos250 (#14595) üzenetére


kesztió
aktív tag

Nem tudok kínaiul, de pofára ennek 72% a hatásfoka 5 V alatt és 75% 9V-on és felette.
Az régen rossz. És még ki tudja, mennyi a szivárgási árama, de ha csak az üresjárati teljesítmény 0.1 mW-ig felmehet, akkor ott ette meg a fene.

Bug és debug fia vagyok én

(#14598) Janos250 válasza kesztió (#14594) üzenetére


Janos250
őstag

Még egy általános megjegyzés, nem csak erre az esetre:
Ahol 230 van, ne 2 szál drót legyen, hanem mindenképp legyen ott a zöldsárga is, mert ha valami érintkezési, stb. zűr miatt elkezdene melegedni a dolog, ha a szigetelt zöldsárga elég közel van elhelyezve , leolvad róla a szigetelés, áthúz, és lemegy a fi relé, még mielőtt kigyulladna az egész.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14599) Janos250 válasza kesztió (#14597) üzenetére


Janos250
őstag

Lehet :-( Nem mértem.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#14600) dew28 válasza kesztió (#14596) üzenetére


dew28
aktív tag

nemtudom, nekem tado-m van, de sosem volt meg ra igenyem, hogy 0.1 vagy akar 0.2 fokokat allitsak :) sot igazabol nem is szoktam piszkalni

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.