2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Két tanulságos nyári százasom

    Régen írtam már ide túrabeszámolót. Elég változatos volt az elmúlt másfél évem, ezért rögtön kettővel jövök visszamenőleg még júniusból és júliusból. Mindkét teljesítménytúrám megérne egy-egy önálló bejegyzést, mégis annyi hasonlóságot és olyan ellentmondásokat is tapasztaltam mindkettő során, hogy egy cikkben kell feldolgoznom az eseményeket. A télen szinte hetente tudtam menni túrázni, bár inkább kisebb, 10-20 km-es távokon. Márciusban még voltam hosszabb távon, de az április teljesen kimaradt és májusban is mindössze kétszer voltam. Ezzel a kevés felkészüléssel ugrottam neki két százasnak...


    2021.06.19. 08:25 - Indulás Füzérről

    Beleszerettem a Zemplénbe!
    Évek óta terveztem már, hogy elindulok a Zemplénben a Kazinczy emléktúrák egyik hosszabb útvonalán, de mindig közbejött valami. Az idén is terveztem, de le is mondtam róla, mert nagyon keveset túráztam április-májusban. A kondícióm és az általános felkészültségem messze volt az ideálistól.

    Folytatás...

    wetomi 3 éve 2

  • Menekülés a négy fal közül - visszatekintés

    Biztosan mindenkinek tele a hócipője az elmúlt hónapok első hullámával és a nem várt másodikkal is. Nekem is. Keveset írtam mostanság a Logout-on a túrázásaimról, nem mintha sokan olvasnák, de jól esik megosztani az élményeimet. Szerencsére nem volt eseménytelen az elmúlt 5 hónap. Pár gondolat erejéig visszatekintek erre az időszakra és kihasználom a személyes bejegyzés adta kötetlenség és szófosás lehetőségét.


    03.20. Börzsöny, ereszkedés a K+ jelzésen a Fekete-patak mellett

    Március közepén-végén sok más céghez hasonlóan egyik napról a másikra álltunk át home officera, aminek nagyon nem örültem. Nem örültem, mert nem szeretem a home office-t. Korábban sem szerettem és a mostani hosszabb távú tapasztalatok alapján sem szerettem meg. Igen, vannak előnyei, tapasztaltam is egyik-másikat, de bennem nem ezek kerültek előtérbe.

    Folytatás...

    wetomi 4 éve 8

  • USS Asia átépítés 4. rész

    "Van még munka, de a télen elkészülök." Ez volt az előző rész egyik utolsó mondata 2019.11.12-én. Úgy alakult, hogy már tavasz van, de mégsem készültem el. Takarózhatnék vele, hogy nem írtam melyik télen, de ez nem kifogás. A tervekkel ellentétben nem igazán volt kedvem haladni a télen a hajóval. Decemberben inkább a 3D nyomtatott fézerrel foglalkoztam, január pedig a túrázás terén alakult jobban, mint reméltem. Eltelt az idő.

    A terv amúgy az volt, hogy április végére elkészüljek és sikerüljön végre egyszer látogatóként és a Longbow-val és az Asiaval "kiállítóként" is eljutni a Moson Show-ra. Aztán jött a március és a mindenki tudja mi. Minden tervezett esemény elmarad, amik közül kifejezetten a teljesítménytúrákat nagyon bánom. Voltak terveim az idei évre és felkészülés terén nagyon szépen fel volt építve a március áprilisom... De ez legyen a legnagyobb bajom, komolyabb problémák is lesznek még néhány hónapig.

    Ha már nem lesz jobb dolgom a home office mellett és talán még otthon is kell maradni, akkor haladhatok a makettel. Még mindig van hátra némi munka a szerkezetépítésből, de a nagyja már elkészült:

    Folytatás...

    wetomi 4 éve 1

  • Bükki Kihívás 2020

    Február első hétvégéjén már második alkalommal jutottam el a felsőtárkányi Bükki Kihívás teljesítménytúrára. A koncepció változatlan: téli éjszakai teljesítménytúra a Bükk délnyugati felében, érintve a legmagasabb csúcsokat is. Bár a tavalyi beszámolóból talán nem ez jön le elsőre, de minden nehézsége ellenére hatalmas kaland volt akkor is és most is az 50 km-es táv, még ha különböző útviszonyok és eltérő útvonal is volt.

    A tavalyi élményekből kiindulva egyértelmű volt, hogy az idén vissza kell mennem. A limitált létszám miatt pár perc alatt be is telt az 50 km-es táv a decemberi jelentkezéskor. Januárban már mocorogtam többet és nem is betegedtem le, így jó formában szálltam buszra szombat délelőtt.


    forrás: az esemény FB oldala

    Folytatás...

    wetomi 4 éve 7

  • Néhány kép az év elejéről

    Az idei évben elég korán kezdtem a kirándulást, konkrétan január elsején még éjszaka/hajnalban. A Pilis-tetőről, a Boldog Özséb kilátóból néztem meg a napfelkeltét és már oda is egy kb 10 km-es éjszakai túrával jutottam fel reggel 6:20-ra.

    A szilveszteri hidegfront szerencsére elég jól kitakarította a levegőt, így fantasztikus látvány tárult elém a környék egyik legmagasabb pontjáról. Eszméletlen fények és színek/színátmenetek voltak. Ilyenhez még nem volt szerencsém. Leszámítva a 40-50 km/órás szelet, leírhatatlan volt a nyugalom és az élmény.

    Próbálkoztam a telefonnal (S10e) fényképezni és messze nem mindent, de mégis meglepően sokat visszaadnak a képek így utólag is. Nem volt pedig egyszerű a helyzet. Állvány nélkül, a kb 40-50 km-es szélben a korláton megtámasztva a gépet az áthűlt kezemmel igyekeztem megörökíteni a pillanatokat.

    Elég sok kép készült, de csak ízelítőül teszek be ide párat. Az igazi körülményeket egy telefonos kamera megközelíteni sem tudja még.

    Folytatás...

    wetomi 4 éve 6

  • USS Asia átépítés 3. rész

    Az elmúlt hetekben összekaptam magam és jól haladtam a részletekkel. Igaz, még mindig a szerkezetépítés folyik, de megjött a kedvem, így sokszor esténként is foglalkoztam fél-egy órákat a hajóval. Több résszel is látványos haladást értem el az alibi 2. részben látottakhoz képest.

    Persze még mindig elég csúnya a modell, hiszen látszanak a belsőségek, a cafatos régi papírok és az újonnan beépített darabok. Az új elemeknél is szinte csak a korábbról megmaradt hulladék papírokat és balsa fát használok. Furcsa, de jó érzés, ahogy épül be az egyre több papír és ragasztó, úgy lesz egyre nehezebb az egész modell. 1-2 héttel később terveztem jelentkezni, amikor még jobb állapotban tartok, de mégis mutatok egy köztes állapotot.


    Keresd a hibát ;)

    Folytatás...

    wetomi 4 éve 0

  • USS Asia átépítés 2. rész

    Az átépítésről írt beszámoló második része inkább egy időhúzó alibi rész lesz, amiért ezúton is elnézést kérek. Az első részhez képest ugyan vannak változások, de azok nagyrészt még január végéig készültek. A mostani állapotot márciusban terveztem elérni, de a január óta elmúlt majd 9 hónapban szinte hozzá sem nyúltam a hajóhoz. Látszik is, hogy még mindig elég csúnya a régi cafatos papírok miatt. Ezek után nem is csodálom, hogy kb 13 év alatt fejeztem be a Longbow-t...

    A most kezdődő őszi és majd a téli időszakban már jobban fogok haladni. Amikor papírral dolgozok, akkor fél-egy órára is érdemes már esténként leülni és bütykölni, mert egyszerű a takarítás és egyszerűen tudom a munkafolyamatokat is elosztani.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 0

  • Bakancsos Balaton

    Kétszázhúszat kérek! Száz lett, maradhat? Igen, maradhat. Aszfalton gyalogolni az is bőven elég.

    Szóval félig körbegyalogoltam a Balatont. Valami magasztosabb kezdést terveztem, de a már szokásosnak nevezhető áttervezések kapcsán ennyi maradt. Ismét messziről indítom a sztorit, de igyekszek gyorsan haladni.

    Szeptember közepére terveztem megint pár nap szabadságot, mert tavaly is nagyon jól fogtuk ki az időjárást a bringatúrán. Az éves szabadságterv összeállításánál a tturak.hu túranaptárja adta az egyik támpontot. A szabadságok kiírásánál először márciusban fedeztem fel a Bakancsos Balaton nevű teljesítménytúrát. Nézem a távolságokat és a teljes kör miatt azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Áprilisban döntöttem, kell valami őrültséget csinálnom az évben, amihez tökéletes lenne, ha körbegyalogolnám a Balatont. Neveztem hát a 220-as távra, majd a visszajelzés szerint utaltam is a díjat. Most jön a neheze.


    Forrás: a túra hivatalos oldala

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 10

  • Rockenbauer Pál teljesítménytúra

    Az év elején eldöntöttem, hogy az idén minden teljesítménytúrámról írok egy-egy bejegyzést. Most sajnos ismét egy sikertelen, akarom mondani félig sikertelen, vagy félig sikeres (?) túráról kell beszámolnom. Nézőpont kérdése. Maga a túra légköre, a kis létszám, a szervezők, segítők, a táj nagyon szimpatikus volt, csak pozitívan nyilatkozhatok róla. De az apróságok sora most mégis ellenem voltak. Legalább jövőre lesz miért visszatérnem a zalai-dombságba.

    Május végén a Kinizsi Százassal teljesítettem az első 100 km-es teljesítménytúrámat. Meglepően jól ment minden, tulajdonképpen eseménytelen volt az a nap. Egyszerűen minden tökéletesen összeállt arra a 24 órára, szerencsém volt.

    Szeptember közepére beterveztem még egy jó hosszú túrát, amire jó lenne edzeni. A júniust azonban pihenésre szántam, a júliusom pedig egyszerűen katasztrofális volt. A borzasztó munkarendem miatt teljesen elaprózódott a szabadidőm és egy ~70 km-es bringázáson kívül gyakorlatilag nem volt alkalmam többet mozogni. Oké, a napi szintű bringázás munkába megvolt (kb 10 km oda-vissza és ha valamiért be kell ugrani a városba, akkor max 30 km), de ez az ülőmunka mellett semmi.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 0

  • Kinizsi Százas

    Valószínűleg minden teljesítménytúrázó az életében legalább egyszer elgondolkozik rajta, hogy milyen lehet sikeresen teljesíteni (ha még nem tette meg) az ország egyik legrégebbi és egyik legnehezebb teljesítménytúráját a Kinizsi Százast. Sok év ábrándozás és tervezgetés után nálam ezen a hétvégén jött el a tettek ideje. Nagyon hosszú, nagyon fárasztó, de minden pillanatát megérte!

    100 km és 3200 méter szintemelkedés Békásmegyertől Tatáig 24 órán belül futva és/vagy gyalog.

    Talán nagy fába vágtam a fejszém, amikor az 50 km-es túráim után minden köztes lépcső nélkül dupláztam. Azonban ha már 50-re voltam kalibrálva, akkor fejben két ötvenesre osztottam a napot. Így lett nyomtatva az itiner is és a közlekedést tekintve az utolsó praktikus kiszállási pont, Mogyorósbánya is 50 km-nél volt. Úgy voltam vele, hogy ha jó állapotban és jó időben fejezem be az első ötvenet, akkor tovább megyek lesz, ami lesz.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 13

  • Gerecse 50

    Immáron harmadjára volt szerencsém eljutni és teljesíteni a Gerecse 50-et. Ez volt az első teljesítménytúrám még anno 2017-ben, de furcsa módon mégis az ideit nehezebbnek éreztem, mint az előzőket.

    2019.04.27. szombat hajnal, 4:00 zuhog az eső. Nehezen, de felkeltünk Pisti barátommal. Pár perc múlva eláll az eső. 4:50 körül irány a busz, ismét zuhog, elá, elá, nincsen ámbörelá... Ó, de jó napunk lesz... Kelenföldre érve elállt az eső, kicsit kómásan felszálltunk az 5:28-as vonatra, irány Tatabánya!

    Vonatról leszállva még összefutottam Ili kolléganőmmel. Ő éppen munkába indult. Jókívánsága szerintem segített is a nap folyamán. Pisti feszülten várta az első ötvenesét, elég bátran/vakmerően belenyúlt a tutiba. Nem is tudom, hogy bátorítani, vagy nyugtatni próbáltam-e? Így utólag már nem tudom eldönteni, mert addigra fel voltam pörögve.

    6:33-kor rajtoltunk kissé kényelmes tempóban. Még reggel megbeszéltük Pistivel, hogy mindketten megyünk a magunk ritmusában és tempójában, ha pedig gond van, akkor nem kockáztatunk. Átértünk az autópálya alatt, majd elköszöntünk egymástól.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 3

  • Mátrabérc

    A 2019-es szezonomban a Mátra vs wetomi mérkőzés állása 2:0 a Mátra javára. Pontosíthatnám úgy is a helyzetet, hogy cipőválasztás vs wetomi szempontból 1,5 : 0,5 arányban ugyancsak vesztésre állok a tavasszal.

    Ha már eldöntöttem, hogy ebben az évben írok minden teljesítménytúrámról, akkor sajnos ott tartok, hogy ismét egy sikertelen Mátra-túráról kell beszámolnom. Míg tavaly a Téli Mátra L-et teljesítettem, addig az idén nem. Tavaly a Mátrabérc kistestvérét, a Hanák Kolos túrát teljesítettem, addig az idén a Mátrabérc túrát a Kékesen 19 km után feladtam.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 2

  • Márciusi Emléktúra XL

    Itt a tavasz, folytatódhat a túraszezon. Márciusra is terveztem egy ötveneset a szabadidő függvényében. Munkahelyen is megkaptam az "ünnepi" hosszú hétvégét, így a TTT naptárat is ennek függvényében böngésztem. Végül a pomázi cserkészek szervezésében a Márciusi Emléktúra 50 km-es XL útvonala mellett döntöttem:
    Közel van, a nehézsége a terveimnek megfelel és néhány km kivételével a teljes szakaszt megismertem már az előző évek túrázásai során.

    Nagyon vártam már a hétvégét, de az időjárás előrejelzés nem volt túl szívderítő. Persze pár éve még a fél országot megbénító havazás és másik autóba átülés volt a program, de nem volt kedvem a sárhoz és az esőhöz.

    Péntek éjszaka és szombat hajnalban is esett az eső. Szombaton szokás szerint elaludtam bő fél órával, de ismerve magam, volt bőven tartalék a rendszerben. Alig akartam leszállni a HÉV-ről, annyira jól esett a reggeli kómában az ülés alól felszálló forró levegő. A csillaghegyi teszkóban a nyitás utáni friss, forró sajtosrúd adott új lendületet a naphoz. Ekkor már megint csepergett az eső és volt némi légmozgás is.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 0

  • USS Longbow: csillaghajó papírból

    Nagyjából 13 évvel az első vázlat és 11 évvel az építkezés kezdete után befejezettnek tekintem a makettemet.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 5 éve 47

  • Dell Optiplex 3020

    Ritkán írok kocka témában, most azonban mégis összedobtam egy gyors összehasonlítást egy otthoni gépcsere kapcsán:
    Alkatrészekből összelegózott öreg consumer gép, vagy fiatalabb brand PC? Közel 10 éves AMD, vagy néhány évvel fiatalabb Intel platform? A válasz egyértelmű, de azért menjünk végig a részleteken is.

    Az elmúlt hetekben cserélték az irodánkban az utolsó néhány "lassú" Dell Optiplexünket. Lassú, mert a webalkalmazások pillanatok alatt megeszik a 4 GB ramot és főleg azért lassú, mert a relatív kevés ram miatt megnövekedett jelentőségű lapozófájlt megölte a lassú HDD.

    Önmagában már egy SSD is elég lett volna a gépekbe pont a lapozófájl gyorsítása miatt, de azért a plusz ram még jobb lett volna. Sokgépes multi környezetben azonban nem fognak egyesével gépet bővíteni, amúgy is lejárt a 3-4 éves könyvelési "élettartam", így cserélték a gépeket kisebbre, gyorsabbra, alacsonyabb fogyasztásúra.


    Már az otthoni környezetben a régi és az új gép

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 10

  • Bükki Kihívás 2019

    52 km gyalog, télen, éjszaka, számomra ismeretlen terepen: Bükki Kihívás. A nehézsége ellenére minden percét megérte a túra, miközben találkozhattam az olvadó hó minden fajtájával.

    Teljesen véletlenül futottam bele a túraleírásba még 2018 novemberében, de azonnal tudtam, hogy mennem kell. Szerencsém volt, mert a tudatosan alacsonyan tartott létszám (összesen 500 fő a három távon) ellenére a december eleji regisztrációba befértem. Kb fél óra alatt telt be a két kisebb és talán háromnegyed óra alatt a nagyobb táv. Eddig a pontig igazán nem is gondoltam bele, hogy mire vállalkoztam.


    Forrás: az esemény facebook oldala

    Szinte alig jártam a Bükkben, azt is évekkel korábban és más részén, de nem féltem a tájékozódástól. A térképről könnyen tanulható volt az útvonal, a telefonra pedig letöltöttem a tracket, így azt is követhettem. Utólag azt mondom, hogy a jelzések jól festettek, jól láthatóak voltak és ha egyedül voltam, a hóban kitaposott ösvény is segített. Az éjszakára tekintettel fényképek most alig készültek, így nagyrészt az első néhány kilométerről tudtam csak válogatni párat.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 9

  • Téli Mátra

    Alapvetően pozitív, de felemás érzéseim vannak a túrával kapcsolatban. Gyorsan le is lövöm a lényeget, az idén nem sikerült teljesítettem, idő előtt ki kellett szállnom. Mindjárt ki is fejtem a miérteket és össze is hasonlítom a tavalyi és az idei élményeket. Teszem ezt elsősorban azért, mert az idei évre több tt van betervezve, amihez tudatosan és szorgalmasan edzenem kellene.


    2019.01.26. Az idén több havunk volt, amit később is láthattok majd

    A tavalyi évemről sem összefoglalót nem írtam és kis kivételével a túrákról sem nagyon írtam. A Téli Mátrára tavaly, 2018-ban jutottam el először. Abban a szezonban jóval többet voltam kint az erdőben, gyakorlatilag októbertől kezdve átlagosan kéthetente még decemberben is, így január végére ha nem is voltam jó formában, de azért volt egy jó alapom.

    Figyeljétek a képek feliratait, mert vegyesen lesznek a tavalyi és idei képek. A fájlnevekben pedig ééhhnn_óóppmm formában dátum+idő is látható.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 2

  • USS Asia átépítés 1. rész

    Lassan már inkább 5 éves, mint a 4 és fél az a cikkem, ahol 3 saját tervezésű, Star Trekes papírmakettemet mutattam be. Az akkori állapot szerint volt egy már elkészült hajó, az Andromeda és volt a két félkész, a USS Longbow és az Andromédával közel egy idős USS Asia.

    Azóta annyi változás történt, hogy néhány hete, decemberben végre befejeztem a Longbow-t, amiről hamarosan lesz is majd címlapos írás (majdnem kész vagyok, csak néhány fényképpel vagyok megcsúszva, januárra marad az egész), így erre most nem pazarlom a szavakat, lesz még elég. Kérés esetén a fórumba dobok róla képet és majd utólag pótlom a cikkhez a linket is.

    Az Asia-ról viszont már nem lesz címlapos írás, inkább egy bizonytalan időközönként jelentkező "naplót" tervezek, mert személyes bejegyzésként több rizsa elfér (amit láthattok is lentebb), másrészt így talán könnyebben ráveszem magam, hogy haladjak a befejezéssel.

    Folytatás...

    wetomi 5 éve 0

  • Csak egy kör

    Május elején volt szerencsém bringás kísérőként eljutni az Ultrabalatonra, ami hatalmas élmény volt és nagy hatással volt rám. Nagyon megfogott a rendezvény két mottója is: "Csak egy kör" és (nem pontosan idézve) "Azért futom körbe, mert ott van". Most viszont nem futni fogok, mert ahhoz lusta vagyok, hanem tekerni.

    Régóta dédelgetett álmom volt, hogy egyszer egy nap alatt körbetekerjem a Balatont. Sokan megcsinálták, én miért ne tehetném meg? Az Ultrabalaton során ezért ahol tudtam, figyeltem a kerékpáros útvonalat, hogy előzetesen minél jobban fel tudjam mérni a viszonyokat. Gyalogtúrázni továbbra is jártam rendszeresen, de a tekerés az csak nem jött össze, amennyit szerettem volna. Az idei év áprilisában szezonnyitónak volt egy 92 km-es utam az Alföldön úgy, hogy előtte vagy 9-10 hónapja nem ültem bringán. Utána 2-3 darab 60-80 km-es karika még volt, de rendszeres városi tekerésre már nem vettem rá magam. Az idén nyárra már terveztem a kört, de ilyen alapozással nem szívesen vágtam bele.


    4:01 - még én sem ébredtem fel, nem hogy a város

    Folytatás...

    wetomi 6 éve 3

  • Erdei vérszívás a négyzeten

    Mostanság már csak egy-egy féléves, éves összefoglalót írok a túrázásaimról, de egy-két ismerősnek e-mailben mindig beszámolok az aprajáról is. Ezek többé-kevésbé jobban sikerülnek, személyesebbek, nyersebbek, nyíltabbak, mint egy modoros blogposzt. Az elmúlt két alkalomról is beszámoltam nekik írásban és most megjött a kedvem, hogy itt a Logout-on is posztoljam. Éppen csak finomítva egy-két apróságon és képekkel kiegészítve. Ha van kedvetek és időtök, olvassátok el.

    (Ha új címet kellene adnom az írásnak, akkor talán a "(vér)Szívás a sokadik hatványon" lenne az.)

    Vágjunk bele a közepébe. Elmúlt szombaton, 06.16-án szombaton Sopronba mentem pocaksimogatóba egy régi ismerősömhez és a férjéhez. Mint minden jó szombat, ez is a péntek esti sörözéssel kezdődött. Hajnali 3-kor hazaestem, aztán 6-kor felriadtam. Ismét csodát tettem, hogy időben elkészültem és elértem a vonatot, ahol nem tudtam aludni.

    Sopronban alaposan bejártuk a belvárost, ami gyönyörű és talán fontosabb a lelkemnek, hogy akkor számomra meglepően csendes volt és kevesen voltak. Végigtalpaltuk a belvárost, délutánra pedig napok óta túrázni terveztem. Péntek délutánig csak a Sopron melletti hegyekbe akartam felmenni, aztán bekattant az OKT. Néztem is menetrendet Kőszeg felé és már vigyorogtam, hogy jó hétvégém lesz.

    Folytatás...

    wetomi 6 éve 2

  • Csak néhány kilométer

    Gyorsan eltelt ismét egy év és megint azon kapom magam, hogy a gondolataimat kergetem.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 6 éve 19

  • Tudatosan az interneten gyerekként és felnőttként is

    A következő cikk megírásával már több, mint egy éve tartozom, ideje volt hát összeszedni magam. Annyi előnye volt az eltel időszaknak, hogy további élményeket is szerezhettem és volt lehetősége nagyrészt leülepedni a gondolataimnak.

    Alapvetően egy élménybeszámolót olvashattok. Nem én fogom feltalálni a spanyolviaszt és nem is itt születnek a nagy igazságok. Témaindítónak vetek fel néhány gondolatot, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Remélem van az olvasók között gyakorló szülő, hozzám hasonlóan a határról szemlélődő, vagy akár még az érintett fiatalabb korosztályból is, hogy minél több szempontot hallhassunk.

    Digitális bennszülött, cyberbullying, digitális zaklatás, digitális lábnyom. Csak néhány kifejezés az amúgy szerteágazó témából, amivel szerencsére egyre gyakrabban lehet találkozni a mindennapokban is. A továbbiakban általánosan csak biztonságos internet használatként hivatkozok rá.

    Bevallom, most is nehéz helyzetben érzem magam, mivel 29 évesen bizonyos értelemben együtt nőttem fel az internettel, együtt fejlődtünk, változtunk (jobb-rosszabb irányba) az elmúlt kb. 17 évben amióta találkoztunk. Nagyon sok területet készség szinten használok, míg más területektől - gondolok itt elsősorban a közösségi oldalakra - kissé konzervatívan, de tudatosan távol tartom magam.

    Folytatás...

    wetomi 7 éve 18

  • Papírból bármit

    Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni. Még űrhajókat is.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 53

  • 2016 Q1-Q3

    Tavaly november végén pár gondolatban átfutottam az akkori évemet és ugyan nem írtam le mindent, de röviden a következő, 2016-os évre is összefoglaltam, mihez kellene kezdeni magammal. Néha nem árt menet közben felülvizsgálni a történteket.

    Nem mondom, hogy minden sikerült, mert nem sikerült minden és ezért nem is mondhatom, hogy elégedett lennék a teljesítményemmel, de egyáltalán nem rossz a helyzet.

    A szombat reggeli vonatra várakozás során elkezdtem megírni az elmúlt hónapok vázlatát. A két fő vonalat, gyakorlatilag az itt a Logouton tőlem már megszokott szabadidős tevékenységet, a túrázást és a makettezést ragadtam ki, mert kockulós, informatikai témám most nincs. A Sonic Gear EVO 7-es hangszóróim mondjuk javításra szorulnak, 9-10 év után elkoptak a potik, de hacsak nem baltázok el valamit nagyon, nem valószínű, hogy írnék róla.

    Hamar arra jutottam, hogy követhetőbb, ha ezeket külön írom meg. A munkára és a magánéletre pedig nem térnék ki, mert egyrészt nem publikusak, másrészt szerencsére rendben vannak.

    Folytatás...

    wetomi 8 éve 1

  • Hóban egyensúlyozva a Spartacus-ösvényen

    Hólapátolás helyett kihasználtam a vasárnapot és végigjártam a Spartacus-ösvény és az Apátkúti-völgy legnagyobb részét Pilisszentlászló mellett. Az izgalmas és szép útvonalhoz a Szép kilátás! blog vonatkozó bejegyzése adta ismételten az ötletet, mint már korábban többször. Az őszi színekről ugyan már lemaradtam, de végre egy igazi téli túrára nyílt lehetőségem.

    térkép
    A régi Cartographia térkép helyett az OpenStreetMapra váltok

    Az útvonal a fenti térképen - jelen bejegyzés talán legszínesebb részén - jól látszik. Pilisszentlászlóról indultam a zöld jelzésen, végig a Spartacus-ösvényen lefelé az Apát-kúti-völgybe, majd onnan vissza a piros jelzésen a völgyön keresztül Pilisszentlászlóra. Egyszerű, jól követhető a vonalvezetés, minimális a szintemelkedés.

    Folytatás...

    wetomi 8 éve 4

  • Elmúlóban

    Ha már az év második felénél, annak is a végénél tartunk, jó érzés átgondolni az elmúlt hónapok meghatározó történéseit, áttekinteni ezt a lassacskán elmúló évemet. Nem, még nincs itt az ideje a szilveszteri összefoglalónak, nem az következik és nem, nem megyek bele túl személyes dolgokba sem.

    Keserű évkezdet után a tavasszal sikerült munkahelyet váltani, aminek nagyon örülök. Alapvetően pozitív változást hozott az életemben az új környezet, az új pozíció. Egyelőre szeretem. Az elvárásoknak igyekszek megfelelni, bár mindig lesz még hova fejlődni.


    2015.07.25 - Tarnai-pihenő

    Az év második felében nem igazán sikerült eljutnom túrázni. A néhány szerencsés alkalommal is csak a közelben, már ismert útvonalakat jártam be. Ebből adódóan nem is fényképeztem túl sokat és önálló bejegyzésnek sem volt elegendő esemény, így most egy rögtönzött válogatást készítettem. A tavaszi jó világ után a nyáron sem unatkoztam, program is volt elé és meleg is, csak a hétvége volt kevés.

    Folytatás...

    wetomi 8 éve 2

  • Öregecske AM2-es szívátültetés után

    Az elmúlt években a saját gépemet nem fejlesztettem plusz ramon kívül mással, mert a teljesítményét elégnek éreztem. Az otthoni, családi gép ugyanakkor méltatlanul a háttérbe szorult, közel 8 éves korára már igencsak eljárt felette az idő, hiszen az összerakása óta nem történt a teljesítményét érintő érdemi változtatás.

    Annak idején sem volt csúcsgép, a mai világban azonban már sok esetben kevésnek érződött az 1 magos 2,2 GHz-es AMD Athlon 64 3500+ processzor, de a 2 GB ram is szűkössé vált. Az 5 éve telepített Windows 7 ugyanakkor meglepően jó állapotban van a gondoskodó karbantartásnak köszönhetően. A konfiguráció teljes értékűen használható még így is, egyszerűen csak kényelmetlenné vált már a lassúsága. Kezdeni kellett vele valamit...

    Konfiguráció:
    Processzor: AMD Athlon 64 3500+ (1 mag, 2,2 GHz)
    Memória: 2*1 GB DDR2 800 MHz Kingmax (~735 MHz)
    Alaplap: Gigabyte GA-MA690VM S2
    Merevlemez: Samsung HD160HJ 160GB SATA2
    Tápegység: FSP 350 PNF
    VGA: integrált ATI X1200

    Folytatás...

    wetomi 9 éve 6

  • Válogatás tavaszról

    Néhány korábbi túrámról írt bejegyzésemben elég sokat szövegeltem. Ha az útvonal és az élmények eléggé kikerekítették a napomat, jól esett utólag összeszedni a gondolataimat és megosztani őket. Talán azért is volt erre szükségem, mert legtöbbször egyedül túrázok és ha nem is vágyok közben társaságra, jól esik megosztani az élményeket. Ebből a szempontból most rendhagyó és sokkal emészthetőbb leszek: egy egyszerű válogatást állítottam össze idei képeimből.

    A használt technika egy Sony Xperia Z1 Compact. Utómunka a gyíkos képek megvágásán kívül nincs, mindössze csak átméreteztem a 8 MP-es fotókat az itteni felhasználáshoz. Beszéljenek hát a képek:


    2015.04.06. - Budaörs, a Huszonnégyökrös-hegy magányos fája


    2015.04.18. - Urak Asztala, magányos őrtorony a lérak bázis peremén

    Folytatás...

    wetomi 9 éve 3

  • Látogatás a Magas-Börzsönyben

    Hosszú évekkel ezelőtt jártam utoljára a Börzsönyben, de már régóta vissza akartam jutni. Tavaly végül már több okból nem volt rá alkalmam, de az idén nem halogattam tovább.

    Elsődleges úti célként egyértelműen adott a Csóványos és Nagy Hideg-hegy, már csak a részleteket kellett kitalálni. Továbbra is egy napos utat terveztem, amelyen sokat egyszerűsít, hogy vonattal elég jól elérhető Börzsöny keleti és déli része. Nem utolsó sorban a térségben fennmaradt kisvasutak egyikén is szerettem volna utazni.

    Az útvonal végül már egy évvel ezelőtt elkészült, de csak most jutottam oda, hogy vonatra üljek és végig járjam. A program nagy vonalakban a következő lett: Diósjenő – Csóványos – Nagy Hideg-Hegy – Kisinóc – Királyrét.

    5:48-kor indultam a Nyugatiból, majd a váci átszállást követően a Verőcétől felfelé, a völgyben kaptató, majd Berkenye lankáin szusszanó 2 darab galaktikus kispiros Bz motorkocsiból álló szerelvény megalapozta a kirándulás jó hangulatát és az én kedvemet is.

    Folytatás...

    wetomi 9 éve 0

  • Ebben a véletlenben nem hiszek

    Pár hónapja már nem írtam ki magamból a kikívánkozó gondolatokat, most egy élmény kapcsán mégis billentyűzetet ragadtam.

    Új történettel frissítve alul (2015.06.03.)

    Költözésre került a sor, az új albérletben pedig egészen hamar megtörtént a lakók lecserélése rám. A takarítás nagyrészt megtörtént, bár túl sok idő nem volt rá. Végül is vállalható volt már a lakás, de néhány apróság maradt még a konyhaszekrényben, amire azóta nekem sem jutott időm - nem fogtam még hozzá, hogy kitakarítsam.

    Történt, hogy a minap rántottát akartam csinálni reggelire. Keresem a fűszereket és a borson kívül mást nem találtam. Tisztán emlékeztem hova raktam a többit is, még a blokk is megvan a vásárlásról, de sehol nem találom a fűszereket. A fűszeres/vegyes szekrényben a legfelső polcon volt az a néhány csomag, bontatlan, egyértelműen új fűszer és egy csomag már megkezdett paprika kb. egy ezres értékben. Nem nagy összeg, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nincs meg. De miért?

    Egyedül lakok még, rajtam kívül nem sokan vihették el. A tulajdonos és egy-két személy, akik a napokban a mosógépet szerelték. Bármelyik is legyen, akár hogyan is nézem, elég gáz a helyzet. Eldurrant az agyam, de leültem inkább negyed órára lenyugodni, csak azután telefonáltam a tulajdonosnak, hogy mit tapasztaltam.

    Folytatás...

    wetomi 9 éve 18

  • Félúton a KDE 4 és 5 között

    Hónapok óta kíváncsian vártam mi lesz a KDE 5-ből, most pedig volt egy kis időm, feltettem, apránként ismerkedek vele. Még csak pár órás az ismertség, ezért csak egy gyors helyzetjelentést írok.

    A KDE-től indulva a KDE SC-n keresztül eljutottunk a hangzatos nevű KDE Frameworks-höz és a Plasma Workspaces-hez és ennek a kettőnek az 5-ös verziójához. A 4-es verzió legutóbbi, 4.14-es kiadása is, de már az azt megelőző javítások is nagyon jók, nálam gond nélkül működtek, ezért kicsit félve vágtam bele a váltásba.
    Szerencsére egyszerűen, problémamentesen történt a telepítés. Az openSUSE két tárolóját kellett csak felvennem, egyikben a QT 5 a másikban a KDE 5 van.

    Ha a YaST-ból, grafikus felületen telepítjük a rendszert, akkor egy-két csomagot kell kiválasztani, pl. a plasma5-desktopot és a függőségeknek megfelelően a többit mellé is rakja a rendszer. Bizonyára van szép és egyszerű parancssoros módszer is, én most kattintgatni akartam.

    Néhány csomag törlésre kerül a telepítéskor, majd újraindítás után már az új felület vár minket. A látvány a mai trendeknek megfelelően változott kissé elhagyva a hagyományos KDE érzést, de még mindig nem olyan drasztikus a váltás, mint a Unity és a Gnome 3 esetén. Eddig tetszik, sok szép részlet van benne.

    Folytatás...

    wetomi 10 éve 9

  • IDE, oda, AHCI!

    Nagyon sok időt töltöttem el, tulajdonképpen fölöslegesen egy apróság miatt, amire a fene se gondolt volna. Legalábbis én nem. Előre szólok, hosszú és fárasztó írás következik.

    Történt, hogy a múlt héten szerdán nálam járt bő másfél órára egy videokártya kipróbálásra. Nem maradt nálam, nem is kellett, csak ki akartam próbálni. Normál leállítás után kiveszem, gépet összerakom, indítom, de miután látom, hogy nincs kép, akkor jutott eszembe, hogy a biosban nem állítottam vissza az IGP alaplapi kimenetét.

    Nem volt kéznél fémpöcök, így a powergombothosszannyomós leállítás után áramtalanítás és az alaplapi elem kivételével terveztem resetelni a beállításokat. Egy újabb képtelen indítás után rájöttem, hogy ez nem működik, véletlenül a resetet nyomtam meg, újraindul, majd leállítottam normálisan. Egy kés hegyével végül sikerült a biosreset és végre volt képem.

    Gyorsan beállítottam azt a pár apróságot, amit megszoktam, majd indítás után látom a Grub2 rendszertöltő üzenetét, miszerint ismeretlen fájlrendszert lát, ezzel ténnyel pedig nem volt hajlandó folytatni a rendszertöltés műveletét.

    Folytatás...

    wetomi 10 éve 17

  • Húsvéti téblábolás a Lom-hegytől a Kevélyekig

    Húsvét vasárnap egy számomra komoly útvonalat jártam végig a gyönyörűen kizöldült Pilisben.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 10 éve 26

  • Nem mindegy, hogy eltévedtem, vagy csak nem tudom hol vagyok

    A kettő szerintem nem ugyan az. Egy szerencsés véletlen folytán alakult szombatomról írok pár szót.
    A legutóbbi, félbeszakított kirándulás óta kezdett rendbejönni a térdem. Nem nyúztam túlságosan, csak bringáztam, de nem tapasztaltam problémát, mehetnékem volt ismét.

    Alg fórumtárs és a gugli Panoramio által kiadott képek meghozták a kedvem a Nagy-Kopasz tetején álló Csergezán-kilátóhoz. Nagykovácsi közel van, nem jártam még a környéken, az útvonal gyorsan összeállt: Máriaremetéről indulva megnéznézem a Remete-szurdokot, majd Nagykovácsi felett a Zsíros-hegy és Nagy-szénás. Majd délnek fordulva a Nagy-Kopasz, a Tarnai pihenő és a piros jelzésen vissza Hűvösvölgy és a Hárs-hegy lábához. Nem túl nehéz ~24 km-es túrának ígérkezett kb. 650 méter szinttel, ez nem sok.

    Budai-hegység térképem nem volt ezért egyszerűen egy A4-es papírra írtam magamnak egy itinert.
    Napok óta piszkált már, hogy nem találom a Pilis-Visegrádi-hegység térképemet. Ez most nem kellett ugyan, de szeretem a helyén tudni a dolgaimat. A hét közben túlságosan nem foglalkoztam vele, de péntek este odáig jutottam, hogy felforgattam a szobámat, hol lehet. Végül eszembe jutott, hogy legutoljára a szkennerben hagytam.

    Folytatás...

    wetomi 10 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.