2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Fel a csillagokba!

Avagy saját terveim megvalósítása papírmakett formájában a kedvenc TV sorozataim világa alapján.

[ ÚJ TESZT ]

USS Asia NX-83292

Nem sokkal az Andromeda építésének kezdete után félig elkészült egy kisebb, kb. 30 centis hajóm is, egy baleset azonban megpecsételte a sorsát. Ennek hatására a gyarapodó vázlatokból választottam egyet, gondoltam építek egy újabb csillaghajót. Így jött a USS Asia ötlete és a megvalósítása az előzőhöz hasonló kb. 60 cm-es méretben.

Sajnos a befejezése azóta is várat magára. Évek óta a képen látható - nem túl látványos - állapotában fekszik otthon a szekrény tetején. A hétköznapibb felépítés, az egyszerűbb vonalak és az 1:1000-es méretarány még mindig majd 600 m körüli "valós" méretet takarnak. A főbb jegyekből a hajó elején is megtalálható hangárt áthoztam, mert akkoriban tetszett. A többi elemében azonban már próbáltam újítani egy keveset.

A technológia maradt az eddigi, tehát papír. A megszerzett gyakorlatom alapján azonban sok apróságot már egyszerűsítettem. Mind a hajó vonalvezetése, mind a makett szerkezete is egyszerűbb lett. Már a terv felülnézeti képén látható kerek fedélzetből sem lett semmi, nem nézett volna ki jól. Eleinte sokkal gyorsabban épült, de az évek során apránként a háttérbe szorult, a többiekkel együtt.

Az ő pillanatnyi állapotában látszik a leginkább a néhány szedett-vetett alapanyag és a javítások. A félkész hajón a későbbi látványelemek helyét fel szoktam rajzolni, egy idő után pedig már úgy néz ki, mint egy összefirkált iskolapad. Van is köze az iskolához, régi spirálfüzeteim borítóját is felhasználtam alapanyagként.

Már csak a deflektor megfelelő formáját kell megtalálni, a környéke viszont így marad. Ahol a formák engedik, ott próbálom minél nagyobb darabokból kialakítani a végleges burkolatot. Kisebb mérete miatt vele folytatom, amint lesz alkalmam hazautazni érte. A vonaton még feltűnésmentesen lehet szállítani, nem úgy, mint egy másikat.

A következő oldalon látható űrhajóm már egy súlycsoporttal nagyobb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Tamiya Unimog U300 - Reborn

    Adott egy gépezet, ami már nagykorú és most szeretné újra hasítani a terepet. Ebben alkottam most maradandót, mivel megmarad a "kicsike"!

  • Papírból bármit

    Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni. Még űrhajókat is.

  • USS Longbow: csillaghajó papírból

    Nagyjából 13 évvel az első vázlat és 11 évvel az építkezés kezdete után befejezettnek tekintem a makettemet.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.