2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téli Mátra

Írta: | Kulcsszavak: túra . kirándulás . 2019 . 2018 . Téli Mátra . Mátra . teljesítménytúra

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Alapvetően pozitív, de felemás érzéseim vannak a túrával kapcsolatban. Gyorsan le is lövöm a lényeget, az idén nem sikerült teljesítettem, idő előtt ki kellett szállnom. Mindjárt ki is fejtem a miérteket és össze is hasonlítom a tavalyi és az idei élményeket. Teszem ezt elsősorban azért, mert az idei évre több tt van betervezve, amihez tudatosan és szorgalmasan edzenem kellene.


2019.01.26. Az idén több havunk volt, amit később is láthattok majd

A tavalyi évemről sem összefoglalót nem írtam és kis kivételével a túrákról sem nagyon írtam. A Téli Mátrára tavaly, 2018-ban jutottam el először. Abban a szezonban jóval többet voltam kint az erdőben, gyakorlatilag októbertől kezdve átlagosan kéthetente még decemberben is, így január végére ha nem is voltam jó formában, de azért volt egy jó alapom.

Figyeljétek a képek feliratait, mert vegyesen lesznek a tavalyi és idei képek. A fájlnevekben pedig ééhhnn_óóppmm formában dátum+idő is látható.


2019.01.26. Még Mátrafüred szélén

Szóval a 2018-as XL túrát nagyon vártam, jól éreztem magam már reggeltől kezdve, fel voltam pörögve Az elején meg is hajtottam magam, majd Lajosházától felfelé el is fonnyadtam az emelkedőn. Mátraszentimrére kissé bizonytalan állapotban értem fel, de Galya-tetőig egyértelműen elmentem. Ott kissé meg is pihentem, mert addigra már nem volt jó emésztésem, elgyengültem és az értékes percek teltek. A Mátra-nyeregbe a Vörösmarty turistaházhoz még időben értem oda, 14:30 körül. 14:50-kor már nem engedik tovább az embert az XL-es (és M-es) távokon fel a Kékesre.


2019.01.26 07:49. Az idén kb fél órával korábban indultam, mint tavaly

Még éppen időben voltam és a maximális 10,5 órás szintidővel számolt útvonaltervhez viszonyítva is még 10-15 perccel időn belül voltam. Elvileg sikerülhetett volna teljesíteni, de éreztem, hogy a rossz emésztésem miatt gyenge vagyok. Nem folytatom. Nem lett volna értelme nekiindulni a Kékesnek, mert elég sok szint lett volna hátra (majd 400 m). Gondolkoztam mi legyen? Lesétálok Mátrafüredre. Az már közel van, csomó útvonal vissz arra és addig is mozgok.


2018.01.27. A tavalyi indulás után kb fél órával, láthatóan kevesebb hóval

Nem volt már tömeg, de meglepően sok túrázó ment arra, mint én. Mátraházánál a parkolóban mentem át egyik oldalról a másikra, követve a piros jelzést, amikor egyszer megkérdezi valaki, hogy arra megy az L-es táv? Őőőő... Most, hogy kérdezed, megnézem az itinert. És tényleg! Hoppá, meg kell nézni az időt, talán még összejöhet az L-es táv.


2019.01.26. Gyönyörű reggelünk volt

A Mátra kemény hely, főleg télen. A Téli Mátra túráknál annyi könnyebbség hogy az XL-es és az M-es távról lehet rövidíteni a Mátra-nyeregben, így a Kékest kihagyva egy kicsivel kisebb L és S távok keletkeznek. Bevallom, jól esett ez a lehetőség, amivel addig nem is számoltam, holott ott van az itinerben is leírva. Csak addig eszembe sem jutott rövidíteni, mert bíztam magamban. Akkor helyben pedig már kicsit szét voltam már csúszva.


2018.01.27. Több fény

A végére azért sikerült még beérnem a 9 órás szintidőn belül a 2018-as Téli Mátra L-es útvonalán. 1238 méter szintemelkedés és 34 km 8:37 alatt. Az az igazság, hogy elég is volt akkor annyi.

A félsiker azonban megalapozta a gondolatot, hogy márpedig nekem az XL-es távot is teljesítenem kell és önerőből kell feljutnom a Kékesre. Pár hónappal később, áprilisban a Hanák Kolos túrára mentem, ami a Kékesről indul. Szégyelltem is magam, hogy busszal mentem fel a csúcsra, de sebaj, gyalogolhattam utána még eleget.


2019.01.26. Kevesebb fény

A 2017 év vége és 2018 év elejével ellentétben a 2018 év vége nem bővelkedett túrákban. Október 20-án elkeveredtem egy NaHáT 50-re a Börzsönybe. Az előtte lévő pár hónapban is inkább bringáztam. A NaHáT 50 sikerült, de azért elfáradtam. Rosszabb volt, hogy elrontottam a cipőválasztást és már az elején feltörte a sarkam. Váltócipőt meg minek? Nem baj, utána úgyis pihenősebb időszakot terveztem és december közepétől terveztem futni.


2018.01.27. Az idén ezen a szakaszon nem fotóztam. Nagyjából ugyan így nézett ki, csak vastagabb hótakaróval.

December közepére jött egy könnyű megfázás. Évente két alkalommal belefutok egy kis könnyű megfázásba és nagyjából 10 éve ennél komolyabb bajom nem is volt. A szokásos módszerekkel pár nap alatt túl is estem rajta. Futás semmi. Szezonkezdésnek meg is elégedtem volna vele, de az előző év hideg túrái is elmaradtak, így már eleve gyengébb volt az immunrendszerem.

Majd jött a karácsony és a családi találkozásokkal sikerült is összeszedni valami óvodában tenyészett erősebb megfázást. Tamás ugye okos, majd ő kikúrálja magát a szokásos módszerekkel. Igen, nagyjából sikerült is az átlagosnál kétszer hosszabb idő alatt és így sem 100 %-os eredménnyel. Semmi futás és a december 30-ra tervezett túrát is ki kellett időközben hagynom.

Január 13-án vasárnap este elmentem futni, mert ugye már jól vagyok és ideje végre átmozgatnom magam a 2019-es Téli Mátrára. Hétfő reggelre kiderült, hogy mégsem voltam olyan jól, sőt csak rosszabbul lettem. Munkába még elmentem, de estére egyértelmű volt, hogy ide már orvos kell, rosszabb esetben pap.


2018.01.27. Szép simára lejárt erdészeti út

Orvos, antibiotikum, egy hét táppénz. Amikor említettem neki, hogy be van tervezve két túra is egy és két héttel későbbre, nem volt őszinte a mosolya. Nem javasolta, de rám hagyta, mert nagyfiú vagyok, úgyis én döntök. Az antibiotikum használt és a túra előtti napokban már teljesen jól voltam, csak még az a kevés erőm sem igazán jött vissza, ami korábban volt. Fogalmam nem volt mit csináljak. Nevezzek át a kisebb S/M távra? Vagy ne is induljak el? Mert egy héttel későbbre február 2-3-ra egy keményebb túrát terveztem be és nem akartam kicsinálni magam.


2019.01.26. Mintha a tavalyi kép lenne, de nem az. Több a hó.

Csütörtök estére végül megegyeztem magammal, hogy jól vagyok, bevállalom az L/XL távot. Pénteken szabadságon vagyok, tudok pihenni, előkészülni. Megadom magamnak az esélyt, hogy sokat menjek, hátha jó formában leszek. Ha nem, akkor marad az L, vagy akár még rosszabb, a feladás.

2019.01.26-án szombat reggel a sok túrázó látványa és az indulás kezdett ugyan felpörgetni, mégsem voltam olyan "kirobbanó" formában, mint egy éve. Én abba a ritka állatfajba tartozok, akik alapvetően nem szeretik a nagy tömeget és a sok embert. Az erdőt pedig éppen a nyugalom miatt keresik. Ennek ellenére egy-egy teljesítménytúra erejéig hajlamos vagyok elviselni az embereket, sőt nagyon sok energiát is adnak.


2019.01.26. A száraz, nem tapadó, nem tömörödő laza hóban nem is volt könnyű haladni

Ma ez az energia kevés volt. Korán indultam, 7:15-kor, gyönyörű reggelünk volt, de 11:03-ra Mátraszentimrére érve (14,5 km, 710 m szint) elfáradtam és döntenem kellett. Amellett döntöttem, hogy megállok. Galya-tetőre még átérhettem volna. Kb 10 perccel szintidőn belül voltam, pár km, nagyjából 40-50 perc alatt meg lett volna és innen már jóval kevesebb lett volna a szintemelkedés is. Piszkés-tető és Galya-tető közötti útvonalat pedig imádom.

A kevesebb szint, egy kis evés talán rendbe is hozott volna és talán még az L is belefért volna, hiszen Galyáról lefelé "szinte csak" gurulni kellett volna lefelé a Mátra-nyeregbe. Néztem azért a busz menetrendet is és még elértem volna Galya-tetőn azt a járatot, amivel amúgy 'Szentimréről indultam, szóval ott lett volna a tartalék terv.


2018.01.27. Idén már nem jutottam el idáig: Piszkés-tető és Galya-tető között. Imádom ezt a szakaszt.

Mátraszentimréig azonban nagyon leizzadtam. Az utána következő kissé könnyebb szakasz során nem fűtött volna annyira a mozgás, így egyértelmű volt, hogy nem akarom megkockáztatni, hogy megint megfázzak és, hogy kicsináljam magam, hiszen a következő hétvégén irány a Bükk!


2018.01.27. Az idén nekem kimaradt a korcsolyázás, pedig felkészültem a Veriga Ice Trackkel

Lebuszoztam végül Mátrafüredre, az indulás és a cél helyszínére. Volt némi félreértés a célban, így kaptam egy teljes XL-es célcsomagot oklevéllel, kitűzővel. Nagyon szép, de ez így nem jó. A kitűzőt azonnal vissza is adtam, hiszen arra csak a szintidőn belüli teljesítők jogosultak. Kérdeztem mi legyen az oklevelemmel? Abban maradtunk, hogy a statisztikában majd utólag módosítják az időmet, hiszen nem teljesítettem a túrát. Meg is írtam azóta az e-mailt a szervezőknek.


2018.01.27. Kár, hogy most ez is kimaradt. Sebaj, a tavalyi emlékek még élénken élnek

Szóval kemény az a Mátra, főleg így télen és betegség után. Valahogy a Kékes nem akar összejönni. Azt egyáltalán nem bánom, hogy feladtam az ideit és nem fárasztottam le magam teljesen. Az pedig majd egy-két nap múlva derül ki, hogy mennyire döntöttem rosszul úgy egészében az indulással.

Ettől függetlenül nagyon szép időnk volt tavaly is és az idén is. A Hanák Kolos Turistaegyesület túrái esetén egyértelműen dicsérni tudom a kiemelkedő szervezést. "Felhasználói" szemszögből sokat hozzátesz az élményhez a jó szervezés, még ha nehezek is túrák.

Hozzászólások

(#1) Temerti


Temerti
tag

Nagyon jók a képek! :)
Főleg, hogy össze lehet hasonlítani ugyanazt a tájat a két évben. :)

(#2) wetomi válasza Temerti (#1) üzenetére


wetomi
aktív tag

Pár nap és elkészülnek az idei képek is. Kíváncsi vagyok, hogy mit mutat a túra elején a 3 éves összehasonlítás. Külön bejegyzést nem tervezek ebből.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.