2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Bburago 1:18 - Made in Italy

A legendás modellgyártó olasz korszakában készült királykategóriás típusainak bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

Ford F-150 SVT Lightning (1999)

A gyári tuningos sport-pickup tipikusan olyan kategória, ami csak Amerikában születhetett meg. A Ford az F-150 jelű, kis kategóriás pick-upjából készített egy SVT Lightning fantázianevű változatot, melynek második generációját formázta meg a Bburago. Az 1999 és 2004 között gyártott kisteherautót 5.4 literes, kompresszoros V8-as motor hajtotta, mely 360 (később 380) lóerőt produkált. Természetesen a sportosabb úttartás érdekében a futóművet is átdolgozták, ám még így sem lett igazi versenyautó az áruszállításra tervezett típusból.

Infó az autóról:

Wikipedia

Videó az autóról:

Jay Leno's Garage (Harley-Davidson Edition)
MotorWeek
ThatDudeinBlue

Színváltozatok:


Viszonylag késői Bburago modellről lévén szó, Az F-150 nem lett túl elterjedt típus. Elsősorban pirosban és feketében találkozni vele, de léteznek különböző matricázott, szörfdeszkát vagy jet-skit szállító változatok is, ám ezekből sajnos nem sikerült szereznem.

Az előző oldalon bemutatott aprócska Fiat 500 után egy hatalmas járműről beszélünk az F-150 esetében, így nem meglepő, hogy ez a másik oldalon lóg ki a méretskáláról: 1:18 helyett 1:21-es méretarányban kellett lemodellezni ahhoz, hogy beleférjen a szabványos dobozba.

A modell kinézetével nincs baj, kellően részletes, amit egy ilyen jellegű járműből ki lehetett hozni ebben a méretarányban, azt meg is tették. Látványos az oldalt kivezetett kipufogó, és a fölötte lévő fellépő. A piros változaton jól mutatnak a fekete műanyag elemek, értelemszerűen a fekete példány esetében ezek kissé egybeolvadnak a karosszériával.

Amit fontos kiemelni egy ilyen, az átlagosnál nagyobb valószínűséggel gyerekkézbe kerülő modell esetében, hogy nagyon sérülékeny konstrukció sajnos. Elsősorban a hátsó kerekek tengelye hajlamos letörni (még a gyári dobozában postázva is előfordult), de ezen kívül a fém elemek zsanérjai is elég gyengék, és a műanyag visszapillantótükrök is könnyen letörhetnek.

Nem túl minőségi a hátsó ajtó kivitelezése sem, ráadásul nem is nagyon szeret csukott állapotban maradni, hanem állandóan kinyílik. A Bburago fénykorában ilyen gyenge konstrukció gyártásba engedése nem lett volna elképzelhető.

A beltér nem túl látványos, és gyenge minőségű műanyagokból épül fel. Elsősorban haszonjárműnek tervezett típusról lévén szó, persze a valóságban sem találkozhatunk itt fejedelmi kidolgozással.

A motortér kidolgozása sem sikerült túl látványosra, kicsit jobban is megerőltethették volna magukat a Bburago mérnökei, ha már egyszer ez a típus legfőbb különlegessége.

A platón nincs sok látnivaló, hacsak nem vesszük figyelembe a különféle eszközöket szállító limitált kiadásokat. Összességében a Ford F-150 egy kifejezetten Amerika kedvéért elkészített modell lehetett, hiszen egy európai vásárló számára nem sokat jelent a típus. Ezzel nem is lenne gond, ám sajnos a kivitelezés minősége is igencsak gyenge lett, talán az összes 1:18-as modell közül a legtörékenyebb az F-150, ami ironikus, ha arra gondolunk, hogy egy masszív pick-upot formáz meg. Kicsit túlzásba vitték a spórolást, főleg a műanyag elemek anyagminősége terén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.