Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frozen

addikt

válasz RM007 #76744 üzenetére

4w bol nem fog neked 4ghz menni a proci,sztem huzd ra. Agrarikonra az egeret hogy lassd mekkor a a cpu orajele valojaban.

Ha már tisztogatod a topikot akkor másokat is kellene fegyelmezni,főleg a rendszeres offolokat......Nem csak bizonyos embereket.

• Frozen

addikt

válasz RM007 #76746 üzenetére

így már más de az előző képen 4w a cpu fogyasztás :)) itt meg már 49

nem mind1 ám én azt hittem 4w csiholod a 3,9 ghz et :DDD arra irtam h az nem fog menni

Ha már tisztogatod a topikot akkor másokat is kellene fegyelmezni,főleg a rendszeres offolokat......Nem csak bizonyos embereket.

• Frozen

addikt

válasz Mikulásbá #76787 üzenetére

én nem díjazom a plusz egy alkalmazást a gépre ,ez kb olyan mint az optimalizációk és a sebesség gyorsítok, plusz rendszererőforrást igényelnek így nem gyorsabb hanem lassabb lesz minden általában.

• Frozen

addikt

válasz motifator #76806 üzenetére

Ezt korábban már én is írtam,hogy a hűtés terén fejlődni kell minden gyártónak. A 150-170w kevés lesz én egy 180-200w körüli értékre gondolok mobil fronton ez mellé egy 45w tdp proci és akkor 280-320w tápegység elég. Ennyit szerintem még meg tudnak hűteni levegővel, de ez felett már mindenképpen kellene egy zárt vízzes rendszer.
    Minden esetre az is érdekes,sok gyártonál nem cserélhető takarítható meg pofon egyszerűena ventilátor, az esetek nagy részében le kell kapni magát a heatsint is.

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz Smithy87 #76811 üzenetére

azért mert minden fejlődik és mindenki a 2k és 4k kijelzőt kezdi preferelni ezen a felbontáson pedig az összes jelenlegi 30xx rtx mobil gyenge ,de még asztali 3090 is sok esetben csak szenved.

#76810echterion
    Azért a vastag durung ,csunya gépeket nem csodálom ,hogy már nem gyártják,ízléstelen volt iszonyatosan nehéz a hordozhatóság pedig körülményes a súly miatt pedig még rosszabb.

A cpu is többet fog bekérni , a gpu is , minden azon múlik hány venti dolgozik és a hőt hogy tudják elvinni a bordákhoz. A rézcső is jó lehet ha kitudják úgy hozni hogy annyi szállítson amennyi kell, a folyadékkal az a baj hogy nehéz ezért a zárt körös vagy vízhútés a gép súlyát nővelné. Viszont ha a húforrás és a venti közt nincs akkora terület akkor már sokat jelent, de az is ha nagyobb a hőleadó képesség.

Gondoljunk arra régen volt 1 vagy 2 nyilás , most a legtöbb laptopon már nem csak hátúl hanem oldalt is van 2 ... lehet egyszer a gép hátúlja végig lamelákból lesz és 4 venti dolgozza ki a hőt. Vannak lehetőségek kérdés ki hogy használja. Nekem pl az akku sem a gép hátuljában van már hanem a touchpad alatt.... így van hely a gépben fejlődni.

• Frozen

addikt

válasz Mikulásbá #76820 üzenetére

azért a nagy járdalapok is mint az msi gt meg a clevo stb széria is hasonló árakban ment ,nagyon drágán , ez mellett felesleges pl a cserélhető cpu foglalat simán lehet integrálni is egy csomo helyet lehet nyerni, cserélni tuningolni nem éri meg ez igaz a gpu esetén is, rengeteg helyet lehet nyerni ami több hútésnek ad lehetőséget a gépek belsejében plusz még a méretel is tudnak játszani a gyártok.
    most meg azért a bányászat miatt vannak elszállva a mobil laptop árak mivel ezekben nincs bánya korlát... és akinek volt pénze felvásárolta őket vastagon.

• Frozen

addikt

válasz mihione #76833 üzenetére

A jatekok fejlődnek némelyiknek eleg nagy az étvagya grafika terén oda még rgy 3090 is keves nem hogy egy 3080 as mobil gpu kb 30-40% fogyasztásból....

Én mindig azt mondom és mai napig is amit fent írtak már. Fizikailag ha valaminek nincs hangja nincs teljesitmeny ,ha pedig van hangja van teljesítmény. A hűtés nagy kulcs minden gépnél viszont ahogy kisebbek a chippek annál jobban lesz hely a hűtésre,de utobbit is a borda és a venti a fő,na meg hogy mennyi réz megy és milyen messzíről. Nem feltétlen kell vastagnak lenni egy gépnek hogy jo legyen a hűtés. Ez a régi ezer éves gepekre igaz lehet. De azota sokat fejlodtunk mar.
    1080 ti 4kra nagyon erős kompromiszummal és nagyobb címeknél a 60fps alap is felejtős. Az meg h zobbel menjen az meg megijt....

• Frozen

addikt

válasz Mikulásbá #76860 üzenetére

Ez pontosan így van, azért fejlődünk és látjuk azt ,hogy az integrált gpu-k is egyre erőteljesebbek.

ÉS azért nem pakolnak bele vaskos hűtéseket sem ,hogy a hordozhatóság miatt a súly aránya ne legyen kiugróan magas, hiszen ekkor is a hordozhatóság veszne kárba. Szépen ki lehet alakítani a hűtést a rézcsővekkel elvonni a hőt a folyékony fém is egy nagyon szuper dolog ,így a hőátadás sem gond. A probléma a hőleadó felület amit elkezdtek nővelni ezért van már az új gépeken nem csak hátúl ,de oldal irányba is szellőzés. Simán benne van a pakliban,hogy megfogják nyitni az egész gép hátúlját vagy a billentyűzet és a kijelző közti részt. És láttuk ,hogy van olyan gyártó már most is 4 ventit pakolt a gépbe. Szóval maga a húleadás a ventilátorok és szelőzzők nővelésével nővelhető. Szerintem ezért is kezdték el át tervezni a gépeket, hogy már nem hátul van az aksi sok esetben hanem a touchpad alatt.
    A jelenlegi gépemnél fogadni mernék, hogy +200g változtatással alsó hangon+100w hűtést lehetne nyerni , térben pedig nem is lenne sok változás hiszen a külső dízájnhoz csak minimálisan kellene hozzányúlni a gyártónak amivel a 17" gép kicsit mélyebb lenne ,bár nem is értem egy 17" gépen minek zsúfoltak ennyire össze :(.
    A 16" Lenovokról meg ezekről inkább nem is beszélek ,számomra ezek inkább egy 15" kategóriába raknám,hisze 15,4" a hivatalos méret túlajdonképpen kaptak + 0,6"-t :)) nesze neked fogd meg jól.... a másikhoz képest pedig 1,3" al kisebb hiszen a hivatalos méret 17,3" ;] ,de már ezeket is annyira elkicsinítik hogy csak na.

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz Mikulásbá #76863 üzenetére

folyékony fémtől mit szeretnél többet? ez bőven elég a hő átadásra, a többi a hő elvezetésen múlik a szellőzőig.

Itt azt kell megérteni első körben, hogy amíg nem fújja le a ventilátor a bordáról a hőt ergo nincs fordulat stb addig hiába raksz oda bármilyen hővezetőt. A réz egy nagyon jó hővezető, de amíg a végén nincs ami megcsinálja a hőelvonást borda /ventilátor addig nem fog vándorolni a hő abba az irányba... Ezt csak úgy lehet gyorsaítani ha vagy nagyobb bordát vagy komolyabb ventit raknak be.
    Magára a chip fölé lehet egy réz lapot rakni sok esetben ez alu jelenleg a folyékony fémmel ezen a ponton nagyon gyorsan megtörténik a hőkivonás, a többi a réz heatsinktől a venti és a bordág jutása az ami lassú mivel kicsi a borda és kevés a venti ergo kevés hő átadás kerül a végponton ki.

80-90 fok egy cpu terhelésnél némelyik a 100 at is bekéri. egy szoba 23 fok kb nyáron 30 is lehet..A hűtő levegő az minimum 23-30 celsius így hiába pörögg a kettő kicsi venti 6500 fordulaton és hiába van sok esetben az a 4x 5-6 cm kicsi borda ez kevés. Ezt fogják nővelni,hiába raknak be grafént ha nincs a borda vagy venti paraméterezve semmi nem változna.

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz Mikulásbá #76865 üzenetére

Hallottál már a folyékony fémről vagy ismered?
    az 5x5mm chip is leadja a hőt és ahogy fejlődik a technológia kevesebb hő termelődik kevesebb áram szükséges a nagyobb teljesítményhez vele együtt csökken a chip felülete, viszont ennek nincs akkora jelentősége,mert kis felületről is ki lehet vonni nagy hőt ha megvan a megfelelő hűtés. Lásd pl az asztali komolyabb gépeket simán levegő hűtéssel is kordába lehet tartani akár egy 400w fogyasztó 3090 kártyát ,de fogadok,hogy az év végén bemutatkozo 700-800w os rtx 40xx széria is ventiket fog kapni....

Szóval itt ahogy mondtam nem a chip méretével lesz vagy van gond,hanem azzal ,hogy nincs hőleadó felület. Fizika ,hogy értsd hiába viszi oda a réz a cpu/gpu tól a hőt a bordához ha az nem elég gyorsan távolítja /oszlatja el.Ezáltal hiába a jó hővezető képesség nem fog keletkezni normális hűtés. Ezt te is kiprobálhatod ha nem hiszed el, egyszerűen a ventiket lehúzod vagy csak a 2 tömitő nyilás elé helyezel valamilyen tárgyat , mivel a hőelvonás akadályba ütközik és lecsökken a hőelvonás sebessége a bordánál hiába viszi oda a réz a hőt ha egyszer nincs ami azt onnan eltávolítsa. Ergo túlmelegedés fog keletkezni.
    nem a rézzel van a baj,hanem a borda felületével és a ventilátorral. Utobbi kettőn ha csiszolnak kicsit meg kap még 1-2 rézcsővet simán ki lehet tolni 200-300w ra a gpu fogyasztását és rendesen meg is lehet hűteni egy 17" os vasban.

• Frozen

addikt

válasz Mikulásbá #76871 üzenetére

Ismerjük a gyári dolgok mennyire beváltak, nekem a haverom asusa is azzal van kenve aztán még újkorában melegebb volt mint az én kökemény gyári pasztázot msi gépem :DDD

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz FőDudu #76875 üzenetére

Abban az időben tuti,hogy nem folyékony fémezted a procit sőt még a pasztából sem volt nagy választék vagy előrelépés. Rengeteget fejlődött a világ,az intel sokáig asztali fronton még a kupakok alá is gatyi húvezetőt pakolt aztán ezért kezdték delidelni a procikat.
    Nem a méret már a probléma ,mert hála a folyékony fémnek soha nem láttot hőt lehet leadni egyik pillanatról a másikra. A hő szállítás a legfőbb gond ahogy fent is írtam ,legalább is én így gondolom ,de meglátjuk mit hoz a jövő és milyen dolgok jönnek az új szériákkal.

Minden esetre én úgy gondolom a mobilitáshoz minden egybe kell hogy legyen ,semmi értelme több részletre szedni,és rengeteg hely van egy laptopban és nagyon szépen ki lehet tolni a jelenlegi korlátokat is hőleadás terén ,csak több réz borda és ventilátor kell, amire egy két gyártó tudja is a választ. Láttuk az alienware gépét is,hogy 4 venti és nagyobb hűtőborda van ,ezen a téren lehet még tovább menni.

persze most mondhatnám az egészre azt is,hogy laptop nem játékra van ez a mai napig is megállja a helyét, mert aki nem ért hozzá vagy nem nyúl hozzá és rengeteget játszik nyáron a 30-40 fokban ha nincs klima akkor a gép egyfolytába trottingolni fog és nem fog tudni egy értelmes játékkal sem játszani, a másik pedig pár havonta illik kitakaritani az egészet ,mert a kis helyekre szépen betudja enni magát a retek és ezt ha valaki nem orvosolja tisztogatja akkor még jobban a túlhevűlés fogja kerülgetni a masinát.

• Frozen

addikt

válasz k-adi #76878 üzenetére

Azért a ventilátor hiba nem nagyon jellemző szerintem ,elég kiforrt dolog ez már.
    Miért jobb 2db 6500 Rpm ventilátor mint 4 db mondjuk 4000 Rpm el? AZ első 2 sokkal hangosabb lesz 4 db esetén pedig nem szükséges akkora fordulat ,ha pedig igen akkor hűteni tud rendesen. Ha valaki szerint visít akkor vegyen egy vizes asztali gépet ,mert laptopból nem fog olyat találni amin kényelmesen játszik és a gép meg zajtalan és csöndben van ugyan akkor meg leadjon egy nagy teljesítményt. Ez csak álom....

Az xmg oasis hát szerintem ronda ,meg ennyi erővel semmi értelme a laptopnak ennyi erővel lehet egy minipc is....Főleg úgyhogy simán meg lehet levegővel oldani az egészet és nem kell a vízzel bohóckodni meg különféle kábeleket ide meg oda dugdosni :)) kész vicc.

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz k-adi #76888 üzenetére

Szerintem direkt vannak így tervezve a gépek, hogy tudjanak később újat mutatni.Egy egy új szériánál.
    igen helyet foglal ,de volt rá példa az alienél is,hogy 2 kisebb féle venti volt még pluszba,szóval volt neki hely.

Nálam a laptopnál egy oldalon kb 140w leadásra képes a hűtő, a másik oldalt ugyan ennyit tudna, csak nincs ugyan annyi rézcső odapakolva.
    Szóval, hogy értsd az én konfiguráciomban simán van plusz minden extra nélkül csak annyi,hogy egy kulturáltabb elrendezés kellene bele és + egy kevés réz és máris képes lenne a 280w körüli hűtésre a 2 db ventilátorral is egy pici plusz légáramlat és borda simán 300w fölé nézhetne.
    Nyilván sokat lehetne csiszolni ha rendesen elrendeznék a dolgokat és kicsit alakítanának. De erre pl az én gépemnél is van lehetőség vagy lenne minimális desing árán.
    Sőt egyébként lehet nem is kellene olyan sok változtatás lehet plusz egy pár miliméterrel hosszabb vagy szélesebb borda is dobna a teljesítményhez. Lehet itt azért haladni rendesen ,de majd hamarosan jönnek az új szériák és meglátjuk melyik gyártó mit villant.

• Frozen

addikt

válasz k-adi #76890 üzenetére

Igazad ,van majd kiderül,de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy minden fejlődik és ajelenlegiből is még ki lehet hozzni elég sokat minden nagy változtatás nélkül. Szóval erre még pár évig nem lesz gond.

#76893Jakuu
    Rengeteg tesztett láttam olvastam ,nekem is van egyik sem ér semmit.
    Maga ami ér valamit az,hogy megemeli a gépet és így több levegőhőz jutt ,de maga a ventilátorok nem tesznek hozzá semmit max több port koszt nyomnak a résekhez..

Ami ér valamit az erősebb ventire modósítás aminek van légszállítása és légnyomása.
    Ezzel nyerni lehet valóban pár fokot de drága és cserébe kb 10% megemeli a venti fordulatott mivel azok ki könnyebbülnek és ez miatt hangos is lesz.

• Frozen

addikt

válasz LeventeV #76932 üzenetére

Ennyibol kapsz lenovo legion 5 ot nemet mediamarkba vagy saturnba...

Csak 3060 as kartyaval es nem a buta 3050 tivel.

Aprilisban utazok haza ,ha esetleg kell segitseg valamiben pm ben megtalalsz

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz k-adi #76938 üzenetére

egyenlőre értelmes proci és videokártya sincs amiért megérné venni ezeket a laptopokat

Első körben szerintem a következő generációs procit és gpu kell megvárni ,addigra lesz jobb ddr5 memoria modul is.

Volt szó róla hogy játékokban nem ez a legjobb választás viszont még nagyon az elején vagyunk. egy cl16 os 3600 vagy 3800 körüli ram nyilván jobban muzsikál és laptopba ha vlaki vesz egy ilyet az tuti nagyon kemény ,de drága.Ddr5 ből is lesz jobb idő kérdése

• Frozen

addikt

válasz kdavid23 #76950 üzenetére

azért az intel proci kicsit más mint az amd
    nekem is a 11 genes ugy elővi magát 90-100 fokig mint a húzat hiába vasalom én akár hova. Annyit dob a vasalás,hogy játékok alatt húvősebb és minden magon hoz kb +300Mhz et és ezt tartani is tudja. Viszont amint ráengedek egy 100% kihasználó progit mint írtam 95-100 fokig elővi a 11800h nem tudom másnál ,hogy van és mit tud belőle kihozni illetve milyen gépen. De nekem ezt sikerült és max -67mv enged levenni eddig stabil.

• Frozen

addikt

válasz Silverboy #77010 üzenetére

jók ezek a crosplay partik jövőre én is beköltözök valaminek KH val mehetünk együtt :D

• Frozen

addikt

válasz Speedy007 #77015 üzenetére

Én egyenlőre nem vennék semmit,mivel a banyaszok felhuzak a mobil piac arait is mivel ezekben nincs korlat. Nyaron johet nagy valtozas az arakban. Mobil fronton es azert ezek az uj szerias gepek teljesitmenyben sem hoznak egyenlore annyi pluszt.

• Frozen

addikt

válasz Speedy007 #77017 üzenetére

En is igy vagyok vele a 3070 140w egesz jo amire kell. Majd talan a 40xx gpu vilagra cserelek de ez sem biztos meg. Olyan hamar jonnek az uj es uj szeriak procibol es gpubol hogy nem nagyon erdemes ugralni. Most pedig meg túl is van arazva a korlatozas menteseg miatt.

• Frozen

addikt

válasz nggabi #77019 üzenetére

szerintem lehet neki taposni elég sok réz van benne
    a gpu mivel 70w nem fog sok vízet zavarni valszeg ha árulnak nagyobb kártyával is ilyen gépet akkor a hűtés kialakitás is jó és nem kelll a hő miatt aggódni.
    #77026k-adi
    Hogy mi lesz? Úgy néz ki,hogy nem lehet többet bányászni és mivel nem lesz ami felszívja a mobil piacról a gépeket (mivel ezekben a chipekben nincsen semilyen korlátozás bányászás ellen) ezért be fog szakadni a piac és azzal a felezéssel lehet nem is mondtál olyan nagy hülyeséget. Mert kb annyi volna a normális ára. Tavaly még a 3060 as noti legion 5 volt 930 euro most 1200 alatt nem nagyon kapsz euroban mérve... kb így mentek fel az árak.. Ami jött most titánium sorozat szintén zenész és már az emelt árakhoz csapták a + tarifát.
    azért ne vicceljünk ,hogy 3070 ti laptop 2000-2500 euro... ennyiért nehezen fogják eladni őket.
    most gondolj bele akkor a 40xx széria meg a 13. genes intel vagy a kövi amd procival szerelt gép mibe fog kerülni 3-4 ezerbe? Ennyiből előbb fog már az ember tényleg egy asztali gépet építeni. Föleg ha bedöl a bánya piac és tele lesz az apró használt potom pénzes kártyákkal.
    Egyébként a német ebeyen is rengetegen válnak meg a 3070 es laptopoktól elég sok a hirdetés érdekes persze,hogy a legtöbb kb 1 év körüli vagy pár hónapos.

• Frozen

addikt

válasz k-adi #77035 üzenetére

Igazából ahogy beszétük már a ti kártyás gépek is túl vannak árazva nootbok téren. nem tudom a kvöetkező széria hova lenne árazva ,de így eelőbb vagy utobb elfogy a vásárlok aránya. Hiszen nem fogja megérni több ezer euroból venni egy laptopot ami folyamatosan melegszik és trottingol és még drága is.
    Az áraknak le kell mozdulniuk a közeljövőben erről a szintről.

hogy mi lesz a jövő és mi mennyire fog bedölni arról senki nem tud semmit ,viszont az tény,hogy a mobil fronton a mai napig semilyen korlátozás nincs ezzel kapcsolatban és egy ideje már ezeket az eszközöket szívja fel a piac és nem az átlag emberek akik játékra tanulni vagy csak erre arra veszik a gépet amit néha szeretnének is magukkal vinni.

• Frozen

addikt

válasz k-adi #77041 üzenetére

Nemetből rendelsz azt kesz :) kicsit olcsobb. Egyebkent aki sporolni akar az nem otthon rendel gepet mert az elmult idoszakban nagyon leepultek ezek a boltok es ami van par es forgalma az pedig akkora haszonkulcsal adja el ha meg csak ha ritkan is. Esznek toluk akkor is tobb szaz ezret kaszanlnak.

• Frozen

addikt

válasz Pierre75 #77043 üzenetére

Hát ugy most nezd meg a mostani ti arakat. Egy uj szeriat biztos nem ennyibe fognak szamolni.
    Es olxan dragulas jon hogy a 380ft/euro lehet dupla is lesz. Nem politizalok de dragaban vesznek gazt mashonan amit az emberrekkel fog kifizettetni az eu. Amugy meg nem is ertem mit problemaznak az ar valtozatlan maradt akkor meg mind1 miben kell fizetni max valtasi dij azt kesz... De amugy is az eu ugralt bele az egeszbe,pedig megmondtak h maradjanak ki belole...

• Frozen

addikt

válasz k-adi #77054 üzenetére

annyi kiderült már asztali fronton a 40xx ről,hogy ugyan az az elrendezés és 3 ventis levegű hűtés lesz. Simán elképzelhető,hogy notik esetében sem lesz a hűtés átdolgozva csak mint most a titánium részleghez ugyan ugy a régi desingbe belecsomagolják. Bár szerintem egy minimálisat akkor is kell majd külsöre változtatni hiszen nem árulhatnak jó drágán egy 2-3 éves dizájnt

• Frozen

addikt

válasz RM007 #77060 üzenetére

Nem értem,mit sarkalna le bárki amikor egy mxm foglalatos kártya?
    Kiveszed berakod a másikat vissza a hűtőt. utobbi nem változik meg szóval nem értem mit is sarkalna le egy integrált chipen.. :W

• Frozen

addikt

válasz RM007 #77062 üzenetére

En azert nem ertem mert amit mondasz ezt bele rakod a foglalatba biztos van egy rogzotese. A hutot mashogy nem tudod felrakni csak ugy ahol a csavarok helyei vannak,mivel mindegyiket meghuzod utkozesig ezert ferden sem allhat a hűtő. Az rendben van h teszel ra vedelmet szigetelest de ha valaki megis hazavagja akkor az vagy nem szerelt meg laptopot gepet vagy nagyon 2 balkezes. Mikor szetszedi valaki akkor latja hogy vannak a dolgok osszerakva ugyan ugy epiti ossze attol fuggetlenul h volt kartya csere vagy csak takarit es pasztaz.. ( asztali teljesen vedet,mitol kene h vedve legyen? A csavarokat nem tudod meghuzni csak a tavtartokig.... Laptopnal ugyan ez... Amit linkeltel korabban 2 db mxm kartya bool is az egyik hpu resz kopra ugyan ugy nez ki mint asztali kartyake, a masiknal annyi van egy femes felfogatas vag

y feszítő hatúl es nem a negyzet agú izé..)

Szerintem barki kepes ra csak nem kell barbarnak lenni. Egyébként en egyedül a folyekony femet nem hasznaltam soha es kh adott par tanacsot meg kicsit korbekerdeztem mi hogy aztan siman meglett az is mar vagy 2x sot meg a regi laposomra is azt raktam 😁

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz mihione #77066 üzenetére

én úgy csináltam hogy a cpu mellett lehúztam minden chipet egy 3 cm sávban ezzel a folyadék védelemmel.A chip külső pereme körül húztam vékonyan egy O alaku pasztát körbe.A cpu tetejét megkentem folyékony fémmel.
    semmi gond nem volt soha ,de a véletlen ellkerülése véget fő a biztonság mégis csak hordozom a gépet

• Frozen

addikt

válasz mihione #77069 üzenetére

nem az csak paszta,ahogy olvastam redditen nem sokat dob rajta, és ott még körültekintőbbnek kell lenni mivel magán a chip mellett már közvetlen vannak sérülékeny részek én ezzel a résszel nem kockáztatnék ,biztos meg tudnám csinálni de szerintem felesleges

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz mihione #77072 üzenetére

Attól ,hogy megkened a gput folyékkony fémmel mitől kellene kevesebb venti fordulat?
    A hőt így is ugy is le kell fújni a bordáról.
    A gpu nagyobb felületen érintkezik a hűtőbordával mivel a chip mérete nagyobb és nem is a gpu termeli csak a hőt hanem a vrm és a memoria chipek is. Általában az egészet fogja a gpu körüli hűtés ergo elég nagy felületen adja át a hőt a paszta. Szerintem nincs értelme a fémnek ,de ezt neked kell mérlegelni.

A venti fordulat pedig fizika, mivel a laptopon nincs szabad áramlást bíztosító bordázás ezért a ventilátor szelőzteti keringeti a levegőt. Ha vissza veszel a fordulatból a hő a gép belsejében fog rekedni mivel nem lesz ami eltávolítsa a borda végéről kellő mértékben.
    Csak egy példa értsd mire gondolok.
    Gpu 70 fok --> heatsink 70 fok---> a hűtőborda 40 fok és folyamatosan tolja rá a levegőt 5000rpm a ventilátor ami kb 22 fok szoba hőmérséklet.

A fenti képlet ugyan ez csak annyi hogy a hűtőborda nem 40 fok lesz hanem 50-60 a venti meg kb 3000...
    Egy idő után túlmelegedés lesz és trottingolni fog mivel a hőáramlás lelassul és megreked a hő.

• Frozen

addikt

válasz Mikulásbá #77101 üzenetére

nem csodálkozok rajta :)) azért én is mennék :D

• Frozen

addikt

válasz csobanandras #77107 üzenetére

140w a gpu es 15" ezert olyan olcso kb a 3070 szintjet tudja.

• Frozen

addikt

válasz csobanandras #77117 üzenetére

szerintem 15" gép nem játékra van ezen kívül meg én nem kockáztatnám meg ,hogy egy másik tipusú kártya vbiosát tegyem rá, Nyilván ha tudná a kártya a gyártó is így árulna és nem folytaná meg a teljesítményt hanem márketingben is ütös szerepe van h milyen jó játékra stb..
    és ha véletlen eltolod akkor lehet lapot cserélni ami kb a gép árának az 1/3 ba fog kerülni mivel minden szar integrálva van rajta. Vagy lehet forrasztani rá őj chipet ha valahonan tudsz szerezni :DD ,de ez is sokba fog fájni

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz RM007 #77148 üzenetére

szerintem már ez sem az igazi mert a 3800 pl nincs rajta.

Amúgy a 3600 cl16 elég durva :D de még a sima 3200 cl16 is.
    lehet majd ha ugy van rendelek a laposomba 2db cl16 os 3200 ast nem olyan drágák.Csak igazából semmi értelmét nem látom mivel nem gamelek semmi olyan komolyabb játékkal a fortnite is le van huzva 30 fps-re meg low grafra hogy amikor gamelek a bánya szépen ketyegjen ;]

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz RM007 #77215 üzenetére

Azert mar egy egyedi hazat csinaltathatal volna neki aranyból vagy ezüstből és akkor egyedi is meg latdzik h van erteke meg hosszu tavon is ;]

• Frozen

addikt

válasz Gergello #77304 üzenetére

ezeknek az a gyenge pontja,hogy elég gatyi a lefogatás az alaplaphoz ,értsd nem tudod kellő erővel a chipre rászorítani a hűtőt. Ha jól megnézed elég hosszűkás kis ágak lognak ki és egy pici csavar a végén.
    A másik szerintem jobb ha külön van a cpu és a gpu ,mert közös rézcsővőn egyik melegíti a másikat,sok gépben ezért is gyenge a hűtés.

egyébként az asus strix gépek komolyabb kártyákat is kapnak hasonló hűtéssel. szóval elvileg simán vinnie kell egy 3050ti kártyát ez meg amugy sem melegszik annyira hiszen alig van teljesítménye

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz Gergello #77308 üzenetére

itt nem arról van szó,hogy hány csavar fogja hanem arról hogy milyen erővel lehet odaszorítani a hűtőt.mennyire simul oda egy hőpárna vagy egy keményebb állagu paszta a chipekre.
    mivel a csavar és a chip közt elég nagy a távolság ezért szerintem nem.

• Frozen

addikt

válasz Mr.Csizmás #77322 üzenetére

Nagyon sok tesztet olvastam es kb 2 laptopnal is probaltam hűzőpadot igazaból semmit nem érnek.
    Maga az a folyamat ér valamit h megemeli a gép hatuljat es ezzel picit jobban szellőzik kb par fokot lehet nyerni,de maga a venti sok vizet nem kavar :(

• Frozen

addikt

válasz Djatis #77359 üzenetére

Ez csak reklám , egyik gép sem tudja kidobni a koszt, a finom porszemcse pedig még egy polirozott vagy lelakkozott felületen is képes felhalmozódni (láthatod pl az autókat) a műanyag ventilátor lapátokra is szépen rá tud tapadni. Ezekből időnként egy szép nagy szöszi lesz ami majd leválik a centrifugális hatás miatt és szépen elkezdi eltömíteni a hűtőborda nyilásait.

Én amit tudok tanácsolni , aki sokat használja a gépet annak érdemes megtanulni szétszedni és saját magának megcsinálni a nagytakarítást és újra pasztázást. Ha valaki sokat keregteti a gépet akkor lehet látni,hogy tiszta állapotban mondjuk 100% on a ventilátor 5500 at pörög ,viszont ahogy koszolodik ugy fog egyre többet pörögni mivel könnyebbül hiszen kevesebb levegőt fog szállítani a kosz miatt. Hiába van sok gép megvasalva fémmel és a szöveg,hozzá vagy mellé ez nem szárad ki, a takarítás miatt így is úgy is szét kell szedni az egész hűtést. Elképzelhető,hogy van olyan gép ahol külön a venti és a borda is takarítható,heatsink bontás nélkül ,de szerintem ez ritka.

ha pedig nem akkor viszed a mesterhez legalább lesz munkája :DDD

[ Szerkesztve ]

• Frozen

addikt

válasz Speedy007 #77367 üzenetére

msi nél szét kell szedni
    a dellnél is tudtomal.
    de ha nem szeded darabokra nem is tudod rendesen kitakaritani

• Frozen

addikt

válasz echterion #77374 üzenetére

1479 euro nálam nem tudom miért,kár azért az 5800h prociért...

• Frozen

addikt

válasz RM007 #77392 üzenetére

szépen aláraktad a klímát, mert 12 fokos nem lehet egy lakatrész ha a szobában 22 fok van ,fizika ergo vagy hideg helyen volt kocsiba stb és első inditás vagy klima volt alatta, na meg ezek az ssd-k nem is a sebességről híresek :N

• Frozen

addikt

válasz Aljasvip #77404 üzenetére

ezt a vízes hűtést kár feszegetni, simán a húleadó felületett kell nővelni ennyi, már bőven elég lenne az is ha csak a gép alján vagy a környékén egy nagyobb réz lap felület oszlatná el a hőt.

• Frozen

addikt

válasz KillHates #77410 üzenetére

Ez mar igen ,viszont ezen is csiszolni lehetne hiszen csak egy koros a rendszer eleg gyors pumpa kell hozzá na meg azert az a venti is fura hiszen eleg rotitka fogú ,gondolom halkabb es kevesebbet porog

• Frozen

addikt

válasz Aljasvip #77415 üzenetére

A gep melle nem fognak adni dc5 pumpat ez az egyik. Mivel a cpu is 100-120w fel tud venni ha megvan hutve rendesen melle a gpu is 165w aszem most a max de ez 2-3 generacio mulva lehet akar a duplaja is,ahogy a cou fogyasztas is nőhet. Ehez mar keves lesz az az egy kor es radiator sincs normalisan mivel a kornek a viz csatlakozasa nem a borda masik szelen van hanem a belson.... Igy elvon valamennyi hot de nem eleget. Egyebkent sima leghutes boven eleg meg jo sokaig csak normalisan meg kell tervezni a hutest.
    Ha meg mar kulso csatlakozas lenne akkor az asztali front erősebb...

Kinek mi a hulyeseg es ki mit hisz el ez mindenkinek a sajat dolga ;]

• Frozen

addikt

válasz RM007 #77421 üzenetére

szerintem hibás a temp sensor ,vagy a programok

• Frozen

addikt

válasz FőDudu #77434 üzenetére

Szerintem.meg el kellene dönteni konek mi a fontos. Gamer laptopba felesleges nagy akku ezek teljesitmenyre vannak hegyezve,igy akku mellett ugyan ugy gyorsan lemerul katszani meg nem tudsz erdemben hordozhato es bir egy par oras uzemidot szerintem ez teljesen rendben van. Akinek ez nem eleg vegyen egy ultrabookot ahol az energiahatekonysag a szempont es egesz nap tud netezni vagy dolgozni rajta. Konnyebb is meg olcsobb is.

Azert ne varjuk mar el egy gamernek mondott geptol h egesz napot birja ki napkozbe meg ne is legyen vastag meg ne is legyen hagos meg igazaból talan a 90% ki dobhatnak belole kb ilyen szemszögből. Csak az akkunak legyen hely.... Rosz iranyból kozelited meg ezeket a gepeket.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés