2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Mi Mix 2 - Evolúciós mimikri - Frissítve!

A káva nélküli telefonok világában nem az első a Philippe Starck által tervezett Mix 2, de nem lehet elmenni mellette.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

A Mix 2-ben is a jelenleg elérhető legerősebb Snapdragon SOC dolgozik, azaz egy Qualcomm MSM8998-at találunk a motorház alatt. A 8 processzormag (4x2.45 GHz Kryo & 4x1.9 GHz Kryo) és az Adreno 540-es grafikus gyorsító gondoskodik arról, hogy ne okozzon problémát semmilyen feladat sem, amire a mobilunkat bízzuk.

Nem is nagyon okoz, az impozáns hardveren röccenés nélkül fut az Android és a tetemes mennyiségű memória pedig gondoskodik arról, hogy a híresen memóriaigényes MIUI is probléma nélkül a háttérben hagyja az általunk megnyitott alkalmazásokat.
Simán a háttérben maradtak az olyan memória éhes alkalmazások is, mint a Facebook, vagy az Instagram, miközben a Real Racing 3 mellett a neten is böngésztem, vagy épp Youtube videót néztem.
Még a nap végén sem okozott gondot neki bármelyiket visszanyitni újratöltés nélkül. Végre, de azért valahol szomorú, hogy ehhez egy combosabb irodai PC-ben használt memória mennyiségnek kell jelen lenni a fedélzeten.

A Mix 2 jelenleg nemzetközi forgalomban még nem kapható, Indiában a napokban történő megjelenés viszont magával hozta a Global ROM-ot, azaz a többnyelvű (köztük van a magyar is), kínai alkalmazásoktól mentes, de a Google szoftvercsomagját tartalmazó ROM-ot is. Külföldről vásárláskor azonban egyelőre érdemes figyelni, nagyobb eséllyel kapunk China, mint Global ROM-mal szerelt változatot. Ami ugyan az egyetlen különbséget is jelenti egyben, de ha valaki nem szeretne utólag a szoftverrel bajlódni, érdemes még előre érdeklődni.

Vállalkozó szelleműek pedig egy bootlader nyitás után a xiaomi.eu jóvoltából a China Developer ROM-ra épülő, rengeteg (köztük a magyar) nyelvet is tartalmazó variánsát is feltehetik, vagy a MIUIHU csapat által készítettet is. Cikkünk alanyán az EU verzió fut jelenleg.

A China Developer 7.9.22-es ROM-ra épülő ROM már a MIUI 9-es felületet futtatja 7.1.1-es Android verzió mellett.

A MIUI rendszer már végletekig ismert lehet sokunknak, így nagyon nem is szeretnék belemenni a részletekbe. A 9-es verzió túl sok újdonságot nem hozott, inkább csak ráncfelvarrásokról beszélhetünk az előző 8-ashoz képest.
Továbbra sincs kimondott menü, az ikonok és a widgetek is a főképernyőn helyezhetőek el, de továbbra is lehetőségünk van mappákba csoportosítani az egyes alkalmazásokat. Ha két hasonló funkciójú appot dobunk egybe, még el is nevezi a mappát helyettünk.

Végre van osztott képernyős nézet, ami ezen a kijelzőn igazán ki is használható. Magam részéről nem sokat használtam, de biztosan van, aki hasznát veszi ennek. Azon alkalmazásoknál, amelyek nem támogatják eme megjelenítési módot, a rendszer fel is hívja a figyelmünket, hogy feleslegesen ne próbálkozzunk.
Ha már kijelző: elég nagy, és nyúlánk is ahhoz, hogy az egykezes kezelést ellehetetlenítse. Pár nagyobb kézzel megáldott egyén megoldhatja, de legtöbbünknek jó, ha van valami mankó. Szerencsére van.

Az értesítési sáv a főképernyőn járva bárhonnan lehúzható, nincs szükség a kijelző tetejéig való nyújtózkodásra, egy ellentétes irányú mozdulattal pedig a keresőt érhetjük el, ami az általunk kijelölt tartalmakban, vagy akár a weben is tud keresni.
Előlapi gombok híján a kezelésért felelős virtuális gombok a kijelző aljára költöztek, melyeket rejthetünk a kért alkalmazásokba, vagy akár az is beállítható, hogy folyton rejtve legyenek. Ez esetben a kijelző aljáról történő suhintással csalhatjuk elő őket.

Ha további segítségre lenne szükségünk, bekapcsolhatjuk az "érintés asszisztenst", mely a kijelző jobb vagy bal szélére, az általunk kívánt helyre helyezve ad gyors elérést több kapcsolható opciónak, köztük akár a virtuális gombok funkciójának is és kérhetünk alkalmazás parancsikonokat is. Összesen 5 funkciót helyezhetünk ide egy időben.

Alap alkalmazásokból nincs hiány: Kapunk egy korrekt böngészőt, ami képes tördelni a szöveget, könnyedén kezel több lapot, van benne reklámszűrő és éjszakai mód is.

Van zene és videó lejátszó szoftver (ezekről később), ébresztőóra, mely természetesen több időpontot és ismétlődést is tud, iránytű, jegyzetek, naptár, amely több, köztük Google naptárakkal is képes szinkronizálni. Ezen felül számológép, amely tudományos funkciókkal, mértékegység és valuta váltóval is bír, hangrögzítő, vonalkód olvasó, e-mail kliens, és a képernyőt videó formában rögzítő képernyő felvevő is.

Külön szót érdemel az időjárás alkalmazás is, mely részletes, és 5 napra előre jelez, ugyanakkor kicsit suta is, mert az ismeretlen frissítési időköz nem állítható, van, hogy le is marad. Pedig amúgy megfelelő téma esetén az ikonon, az értesítési terület tetején, valamint az óra widget-en is tájékoztat minket. Apropó ikonok, a 9-es MIUI verzióban az alap téma ikonjai közül néhány kellemes kis animációval is megörvendeztet minket.

A fent felsorolt alkalmazások mellett továbbra is elérhető, a MIUI 9-ben kissé tovább dolgozott Biztonság alkalmazás, melyben megkerestethetjük és törölhetjük a felesleges fájlokat/mappákat.
Menedzselhetjük az adatforgalmat, külön-külön mindkét SIM-re, valamint alkalmazásokra lebontott adatforgalmat is megtekinthetjük, akár wifi és mobiladat bontásban is, illetve itt engedélyezhetjük vagy tilthatjuk az egyes alkalmazások számára, hogy hozzáférhetnek-e a mobil vagy a wifi interneteléréshez.

Az optimalizálás menüpont automatikusan próbálja beállítani a működéshez megfelelő beállításokat, az akkumulátor menüpont alatt pedig a fogyasztással kapcsolatos információkat találjuk, bekapcsolhatjuk az akkumulátor kímélőt, amit automatikusan is kérhetünk az általunk megadott időtartamra, vagy a telep bizonyos százalékára.
Itt adhatjuk meg az egyes alkalmazásokhoz tartozó energia kímélő módokat is, mely szerint hagyjuk szabadon garázdálkodni őket, a MIUI-ra hagyjuk a menedzselésüket, vagy épp teljesen letiltjuk az adott alkalmazások háttér-folyamatait.
Átvizsgálás néven kapunk egy vírusirtó alkalmazást is, amely a kártékony alkalmazásokat hivatott megkeresni. Nem tudom, szükség van-e erre.

Utolsó menüpontként az alkalmazáskezelőt találjuk. Itt a telepített alkalmazásainkat találjuk, melyekhez különféle lehetőségeket kapunk:
Alkalmazásonként megtekinthetjük azok erőforrás és adatfelhasználását valamint korlátozhatjuk is azokat. Engedélyezhetjük az automatikus indulást (ez nem azt jelenti, hogy elindul az app bekapcsoláskor, csupán a háttér folyamatait indítja el, ami például az azonnali üzenetek fogadásához kell), kezelhetjük az engedélyeiket és hozzáféréseiket. Klónozásra is lehetőségünk nyílik, amely segítségével egy adott alkalmazásból kettőt csinálhatunk, így két külön fiókkal is használhatjuk, ha szeretnénk.

Ha már a klónozás felmerült, lehetőség van egy második asztal létrehozására is, melyet jelszóval le is védhetünk, sőt rejthetünk is. Ide szintén áthozhatjuk az általunk kijelölt alkalmazásokat, melyeket akár külön fiókkal is használhatunk. Kvázi mintha két külön készülékünk lenne.

A fájlkezelő a legutóbbi fájlokat is képes megmutatni nekünk, alkalmazásokhoz címezve, vagy böngészhetünk kategóriák szerint, ahol hozzá férünk MiDrive-hoz is, ami Xiaomi saját, felhő alapú tárhelye, de akár FTP szervert is indíthatunk, így biztosítva vezeték nélküli hozzáférést a telefonon lévő dolgainkhoz. A Biztonsági központ tisztítója innen is elérhető. Természetesen hagyományos, mappás elrendezés is adott.
Sajnos az utóbbi időben elég lassan nyílik meg az alkalmazás, okát sajnos nem tudom.

A rendszer továbbra is témázható, az áruházból rengeteg különféle, jobb és rosszabb témát tölthetünk le, akár ingyenesen is, melyeket vegyíthetünk is, az így elkészült "művet" pedig akár le is menthetjük, hogy később egy kattintással vissza tudjunk lépni rá, és ne kelljen újra összelegóznunk kedvenc összeállításunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.