2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Xears Turbo Devices II Titan

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Górcső alatt a Xears Turbo Devices II Titan, rövidebb nevén a TD100 II-es IEM fülhallgató.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető
Fülhallgatóim vásárlását általában gondos körültekintés, fórumozás és magyar, valamint külföldi oldalak, tapasztalatok olvasgatása és tanulmányozása előzte meg. Így történt ez most is, és így esett választásom a Xears Turbo Devices II Titan (rövidebb nevén TD100 II) IEM fülhallgatóra. Mivel a piacot elárasztották az eddig szinte mindenki számára ismeretlen gyártók termékei, egyre nehezebb a választás, köszönhetően annak, hogy nagy-mennyiségű vélemény olvasható a legtöbb fülesről, főleg a 15-20.000 Ft alatti árkategóriában (mivel itthon is, külföldön is ez a legkeresettebb). Kapnak hideget-meleget minden gyártó termékei, így ember legyen a talpán, aki meg mer venni egy fülhallgatót, ha jobban belemélyed az olvasgatásba.
Próbáltam felülkerekedni a sok ellentmondásos véleményen és gondoltam beruházok egy Xears fülesre. Annyit előrebocsátanék: nem bántam meg, de ettől függetlenül kérem, hogy a cikket mindenki kezelje kellő fenntartásokkal. Ez is csak egy vélemény – s bár részletesebb, mint általában -, a hangminőség rendkívül szubjektív dolog.

A ház teljes egészében alumínium, igazán minőségi munka

Ár
A TD100 II-esnek nehéz lenne meghatározni a pontos piaci árát, köszönhetően annak, hogy a Xears egy – még – kicsiny cég, nincs szó tömeggyártásról, az árak szinte naponta változnak. Karácsony előtt 40-50 euró között volt az ára, utána akcióztak vele és 20 euró környékén meg lehetett vásárolni, januárban pedig 90 euró lett, körülbelül egy nappal rá pedig el is fogyott. Megijedni nem kell, hiszen jönnek az új trónkövetelők.

Csomagolás
Ennél a sarkalatos pontnál jól látható, hogy manufakturális gyártásról van szó: a fülhallgatót, valamint annak tartozékait is egyszerű átlátszó műanyag, puha tasakban kapjuk, dobozról, bliszteres csomagolásról szó sincs. Aki tehát szereti a szép, igényes csomagolást az némileg csalódni fog, de aki úgy van vele, mint én (inkább a hangminőségért fizessek, ne a fényes dobozért), annak nem lesz ez probléma.

Ne keressünk túl sok tartozékot a csomagban

Tartozékok
A következő kiegészítők járnak a fülhallgató mellé:

- 1 pár kis szilikon harang
- 1 pár közepes szilikon harang
- 1 pár nagy szilikon harang
- 1 pár dupla koronás szilikon harang
- 1 pár szivacsos, a fül és fülhallgató formáját felvevő harang
- 1 darab szivacsos anyagú, négyszögletű tok

És ennyi. Ne keressünk csíptetőt, ne keressünk csévélő alkalmatosságot és mást se.

A sorrend hátulról: L-es; duplafejes; M-es; szivacsos; S-es gumiharang

A puha tok igen praktikus, még kisebb méretű lejátszónk is belefér

Anyagminőség
A kábel elég tartós és merev, kellemes tapintású, nehezen gubancolódik össze, igazán minőségi. Az elágazást egy műanyag burok veszi körül, melyen „X” felirat olvasható. A kábel szimmetrikus kialakítású, hossza a jack aljzattól az elágazásig 80 cm, további 35 cm pedig a hangszórókig, tehát összesen 115 cm.
A fülhallgatót kézbe véve minőséget sugall a szerkezet, különösen a fülhallgató háza, amely teljes mértékben fémből készült. Súlya is van, mérete átlagos, igazán profi.
A jack csatlakozó természetesen szabvány 3,5mm-es, aranyozott, rajta Xears felirat olvasható. Egyenes kialakítású, elég merev szerkezet, tehát strapabírónak mondható.

A csatlakozó kellően masszív, egyenes kialakítású

Hangminőség
A TD100 II-es frekvenciatartománya 6-28000 Hz-ig terjed, teljesítménye 120mW, hangnyomása 124dB-es, impedanciája 32Ω. A gyártó disco zenétől a klasszikusig mindenhez ajánlja a maga erőteljes basszusával, ahogy ő fogalmaz. Kérdés, mi igaz ebből és mi nem. A marketingszövegre túl sokat ne adjunk, minden fülhallgatójukról szuperlatívuszokban beszélnek.
Egy Sony NW-A805-ös MP3 lejátszóval tesztelem a fülhallgatót. Ez hangminőségben ott van a szeren, nem a lejátszó lesz a gyenge láncszem, ez biztos. Természetesen a másik két fülhallgatót is erre csatlakoztattam. Az EQ-t először nulláztam, a Xears így is szebben szól, mint társai, de ezen a Sony lejátszón úgy csillogtatja meg igazi tudását, ha kicsit állítgatunk a hangszinteken. Sokat nem kell, sőt szinte csak a tiszta basszushoz kellett nyúlnom, mivel mikor ez nullán van, konkrétan alig hallhatóak a mélyek, így a 4 fokozatú skálán most 3-ason van a csúszka. Korábban híresztelték a helyi fórumokban is, hogy elviselhetetlenül sok a mély és elnyom mindent. Ez hangforrás függő is, ha testre tudjuk szabni, miből mennyit kérünk, akkor nagyon jól skálázható a füles.

Összehasonlítás
Hasonlítási alapom két korábbi fülhallgatóm, egy Sony EX82LP, valamint egy Sennheiser CX400 II Precision. Nem kérdés, hogy mindkettőnél szebb és jobb hangminőséget produkál, minden tartományban, bármilyen hangerőn, bármilyen zeneszámmal. Az EX82LP nem szól rosszul, s bár a jelenlegi felhozatalban már nem állja meg a helyét, ettől függetlenül tisztának mondható minden tartománya, a basszust nem viszi túlzásba, nem nyomja el vele a közép és magas tartományokat. Amitől mégis hatványozottabban jobb a Xears, hogy van benne élet, sokkal jobb a dinamikája, élvezet vele zenét hallgatni. A CX400 II egy más kategória. Nem, nem közelíti meg hangzásban a TD100 II-est, de rossznak sem mondható. A mélyei nem tiszták, melyek néha a többi tartomány rovására mennek. Összességében jól szólnak a közép és magas hangok is, de a Xears-t kipróbálva az az érzésünk támad, hogy nincs erő a CX400-asban. Sennheiser CX300 és CX300 II-es füleshez is volt szerencsém. Mivel mindkét típus alul-teljesít a CX400 II-höz képest, evidens, hogy a két említett modell gyengébb - sőt mi több jóval gyengébb - teljesítményű, mint a Xears modellje.

Sorrendben: Sony EX82LP, Xears TD100 II, Sennheiser CX400 II

Korábbi, CX400-ról írt bejegyzésemben leírtam, milyen zeneszámokkal hogy szól a füles, ezúttal is így járok el, hogy konkrét példákkal szolgálhassak, valamint ezeken keresztül is próbáljak némi összképet kialakítani a fülhallgatóról. Természetesen a lejátszóra a zeneszámok 320 kbps-os MP3 formátumú megfelelői kerültek, a YouTube linkeket csak azért helyeztem el, hogy belehallgathassatok a zenékbe. Próbáltam többféle stílust lefedni, íme néhány kedvenc:

__________________________________________________________________________

Armin Van Buuren – Mirage: a mélyek nagyon szépen szólnak, a helyükön vannak. A számot ezáltal élvezet hallgatni, nem nyomja el a többi tartományt sem, annak ellenére, hogy mélyorientált zenéről van szó.
Guru Josh Project – Infinity: mintha erre a számra hangolták volna a fülhallgatót. A mélyek nagyon szépen szólnak, mégsem nyomják el az énekhangot, valamint a többi tartományt. Az egyik legélvezetesebb zeneszám, melyet a fülhallgatón hallottam eddig.
Blue Man Group – Baba O’Riley: a speciális BMG hangszer az elején igen tisztán, jól kivehetően szól, a zongora ütött húrjai pedig mintha mellettünk lüktetnének. Az énekhang tiszta, a hangszerektől remekül elkülönül.
Limp Bizkit – Behind Blue Eyes: az akusztikus gitár minden egyes akkordja csodálatosan szólal meg, egészen megdöbbentő élethűség jellemzi. Az énekhang kissé lehetne tisztább, fura, de nem teljesen jó a hangzása, nem különül el annyira.
Antiloop – Believe: szintén egy alapvetően mélyorientált zenéről van szó, így különösen jól érzi magát a TD100 II-es. Az aláfestés remekül elkülönül, nagyon tisztán dübörög, a magasabb hangok pedig tisztán szólalnak meg.
Bill Withers – Ain’t No Sunshine: egy szám, melyben az énekhang kap főszerepet. Remekül elkülönül a hangszeres kísérettől, a basszusok szépen, nagyon kellemesen kísérik azt.
Morcheeba – Blood Like Lemonade: Morcheeba finom énekhangja borzongással tölti el az embert, mikor a TD100 II-esen hallgatja. Nagyon szépen szól a zene, élvezet hallgatni a fülhallgatón.
Eagles – Hotel California: lélegzetelállítóan szólal meg a gitár a szám elején, a mélyek pedig igencsak ütősek. Úgy érzem az énekhang lehetne kissé tisztább, de a hangszerek csodálatosan elkülönülnek egymástól.
Blue Foundation – Eyes On Fire: lassú zene, vontatott énekhanggal, érdekes hangszereléssel. Többször is szinte kizárólag a női énekhangot halljuk, remekül produkál a füles. A kíséret kellően részletező, nagyon szépen szól.
Fatboy Slim – Right Here, Right Now: monotonnak mondható zenéről van szó, de élvezet hallgatni. A mélyek egészen az agyunkig hatolnak, a hangszerek remekül elkülönülnek, az énekhang pedig kivételesen tisztának mondható.
Gotan Project – Mi Confesión: a mélyek nagyon tiszták, erőteljesek, de egyáltalán nem zavarják a többi tartományt. A harmonika olyan, akárcsak mellettünk játszaná a mester, az énekhang is teljesen élethű élményt nyújt.
Grieg – Morning: a vonósok hihetetlen magasságokig jutnak, bár nem különülnek el – véleményem szerint – eléggé egymástól. A szám teljesen élvezhető marad, de érezni, hogy ennél lehetne jobb is.
Joe Satriani – Hands In The Air: kőkemény elektromos gitár és dob. Meglepően szépen teljesít a fülhallgató, igazán élvezetes rockot hallgatni a TD100 II-esen. Nagyon jó, részlettel teli minden tartomány, az egyik legélvezetesebb szám a fülesen.
Gorillaz – Plastic Beach: érdekes hangszerelés, érdekes énekhang, a fülhallgató azonban remekül helytáll. Teljesen beleélhetjük magunkat a zenébe.
Queen – A Kind Of Magic: egyszerűen lenyűgöző. Ahogy Freddie Mercury rákezd nem tudjuk kivenni a fülhallgatót a fülünkből. Annyira részletes, annyira élvezhető a zene, hogy teljesen élethű élményt szolgáltat számunkra.
AC-DC – Thunderstruck: ismét egy rockszám és a füles ismét remekül teljesít. A gitár tökéletesen elkülönül az énekhangtól, a dobok remekül szólnak, igazi AC-DC élmény, mikor hallgatjuk.
Scorpions – Too Far: remek akusztikus gitár hang, akárcsak a Limp Bizkit Behind Blue Eyes számánál. Az énekhang itt is szépen szól, remek hangzást és garantált zenei élményt nyújt a füles.
U2 – Beautiful Day: az énekhang kiemelkedően szépen szól, a hangszerek hozzá képest már-már gyengének mondhatóak. A zeneszám hangminősége összességében hozza az elvárt színvonalat, abszolút élvezhető, tiszta tartományok jellemzik.
Urban Love – No Woman No Cry: az énekes bársonyos és lágy hangjától a hideg kirázza az embert, annyira élethű és tiszta. A hangszerek csodálatosan szólalnak meg, ismét egy olyan zeneszám, mely úgy szól a fülesen, ahogy azt elképzelték.
Louis Armstrong – What A Wonderful World: nagyon szép, élettel teli zeneszám, mely remekül szól a fülhallgatón. Nem tudok belekötni, Armstrong hangja utánozhatatlan, a hangszerek remekül kísérik őt, páratlan élmény hallgatni.
Xzibit – X: a végére pedig egy régi nagy kedvenc, egy hip-hop szám, hogy ilyen is legyen a felhozatalban. A zene és az énekhang átütő, erőteljes, pont olyan, ahogy egy ilyen számot hallgatni kell. Minimum két szinttel keményebbek leszünk, ha végighallgattuk, köszönhetően a fülesnek.

__________________________________________________________________________

Összegzés, ajánlás
A Xears TD100 II-es egy remek vétel, ehhez kétség nem fér. Nem oly’ rég voltak azok az idők, mikor nem volt választék ebben az árkategóriában, ha pedig volt is, gyengébb teljesítményekben kimerült. Változnak a dolgok, ahogy ez is változott: 10.000 Ft környékén már olyan fülhallgatókhoz juthatunk, melyek messze túllépnek az MP3 lejátszókhoz és telefonokhoz adott eszközök minőségén, de ez eddig is így volt. Azonban az nem, hogy a választék sokkal nagyobb és akár kevesebb pénzért is kaphatunk jobb hangzású fülest. Ha a Sennheiser CX kategóriáját nézem – mely sokáig csücsült a trónon, mint a 5-15.000 forintos fülesek best buy kategóriája – bizony van félnivalójuk és egyeduralmuk jócskán megdőlni látszik. Itt vannak ugyanis a kisebb gyártók, melyek olcsóbban jobbat produkálnak és bár nem feltétlen kecsegtetnek olyan sok kiegészítővel, illetve profi csomagolással – a hangminőség mindenkit kárpótolni fog.
De, hogy a TD100 II-esről is essen szó: a fülhallgató remek élményt nyújt, igazán élvezetes vele a zenehallgatás. A Sony és Sennheiser fülesei is egyaránt abban maradnak alul, hogy nincs ekkora hangterük, nem ilyen részletezőek, ennél fogva nem tudnak ilyen tisztán, erőteljesen és dinamikusan szólni. A maga nemében mindkettő élvezhető, jó fülhallgató, de aki mostanság vesz új fülhallgatót ilyen árban, javaslom nézzen jobban körül és ne feltétlen a márkát figyelje, mert mint említettem, bőven van létjogosultsága a kisebb gyártóknak. Akinek jelenleg Sennheiser CX kategóriás fülese van és szeretne 1-2 szinttel feljebb lépni hangminőség terén, szintén bátran ajánlom a TD100 II-est, vagy annak későbbi utódját, nem fogja megbánni. Persze azt ne feledjük, minden pénzt ez sem ér meg. Jómagam a hangminősége alapján maximum 15.000 Ft-ot adnék ki érte így, hogy hallottam. A mélyek nagyon szépen szólnak (nem erőltetett), ha levesszük őket EQ-val, akkor egyáltalán nem nyomják el a közép és magas tartományt sem. Apropó, középtartomány: ez az, amiért nem adnék ki érte több pénzt. Nem kell arra gondolni, hogy feltűnően rossz, tompán szól, de mikor az ember jól komponált zenét hallgat bizony azon kaphatja magát: ennél kicsit többet szeretnék. A magasak viszont kifejezetten tetszenek: élénkek, ha kell szúrósak, de mindenképpen tiszták és élvezhetőek.
Az e feletti árkategóriában már - természetesen - találni jobb hangminőséget garantáló fülhallgatót, ehhez kétség nem fér. Negatívum, hogy hivatalos hazai forgalmazásban nem állnak a Xears termékek, tehát ha bármi probléma lenne a fülhallgatóval, Németországba kell visszaküldenünk (természetesen a postaköltséget magunkra vállalva). Hogy tarkítsam az összképet és a választásotokat is megnehezítsem (vagy éppen megkönnyítsem), összeszedtem néhány pro és kontrát:

Pozitívumok:
+ Ár/érték arány (kategóriájának egyik legpotenciálisabb versenyzője)
+ Minőségi kialakítás (membránház, kábel, jack aljzat egyaránt)
+ Hangminőség
+ 5 féle gumiharang

Negatívumok:
- Csomagolás (sokaknak számít a tálalás)
- Jelenleg nem áll hivatalos hazai forgalmazásban (körülményes garancia)

IEM fülhallgatók, melyeknél garantáltan jobb hangminőséget nyújt minden tartományban a TD100 II-es (azonos hangforrás, valamint hanganyag esetén):

- AKG K330
- AKG K340
- Sennheiser CX300
- Sennheiser CX300 II Precision
- Sennheiser CX400
- Sennheiser CX400 II Precision
- Sony EX51LP
- Sony EX82LP
- Sony EX85LP

Az iménti fülhallgatókat természetesen saját magam hallottam már (nem a haverom mondta, hogy valamelyik haverja egy fórumon olvasta), ugyanezen lejátszón. Ezen kívül evidens, hogy a fent említett típusoknál köztudottan gyengébb hangminőségű füleseknél szintén jobb a TD100 II.

Sony NW-A805 + Xears Turbo Devices II Titan

Megjegyzések
Két apró észrevételt szeretnék még így a végén megemlíteni. Az egyik, hogy a fülhallgató új, tehát eddig kizárólag „természetes” úton járatódott. Éjjelente folyamatosan fognak rajta menni a zajok, az eredményekről természetesen beszámolok a cikkben folyamatos frissítés formájában. * **

*1. Frissítés (2010.01.08.): már több, mint 16 órát mentek rajta a zajok. Ami egyértelműen kivehető, hogy a magas hangok sokkal tisztábbak kezdenek lenni, ezzel párhuzamban a mély tartományt EQ-val egy kicsit vissza is vettem, hogy ne nyomja el annyira a többit. A középtartományon nem vettem észre különösebb változást. Mindenesetre igen pozitív, hogy már ennyi idő elteltével is észrevehető javulást produkált a füles.
**2. Frissítés (2010.01.09.): újabb 12 óra telt el bejáratással. Az előzőekhez képest szinte nem is tapasztalni különösebb változást a fülhallgató hangterén, közel változatlan a helyzet.

A másik észrevétel, mely egyáltalán nem elhanyagolható, hogy hangminőség szempontjából igen sokat számít a használt gumi szigetelés. Nekem a legkisebb szilikon volt a legkényelmesebb, otthoni zenehallgatáshoz kiváló, de sajnos menet közben könnyen kijött a fülemből, így jelenleg a közepes harangot használom. Érdekes még a dupla harangos szilikon is, valamint a szivacsos anyagú, hosszúkás darab, azonban utóbbi kettőtől egyfelől jobban kiáll az ember füléből a fülhallgató, másfelől számomra hangminőségre sem voltak olyan jók, mint az előbb említett két típus. Azt azonban meg kell jegyezzem, hangszigetelésben egyértelműen a szivacs a legjobb, teljesen felveszi a hallójárat alakját, így kényelemre is ez volt a legmeggyőzőbb. Bár hangminőségében nem találtam olyan jónak, mint szilikon társait, aki hangos zajforrás mellett kénytelen használni a TD100 II-est, annak remek társa lesz, ugyanis annyit nem ront a minőségen, hogy ne érje meg sokkal jobban kiszűrni a külső zajokat (és nem a hangerő feljebb állításával orvosolni azt).

A cikkel és fülhallgatóval kapcsolatos kommenteket örömmel várom lentebb!

Pár hasznos link eddigi IEM fülhallgató tesztjeimhez, valamint fülhallgató bejáratáshoz:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.