2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Fülhallgató bejáratás (Burn In)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A fülhallgató bejáratásáról lesz szó az alábbi cikkben. Kérdések és válaszok a témában, érthetően.

[ ÚJ TESZT ]

Köszönhetően annak, hogy több audiotechnikával, fülhallgatóval kapcsolatos fórumtémában is szinte napi szinten felmerül a kérdés – miszerint hogyan is működik ez a bejáratás dolog -, gondoltam írok egy bejegyzést arról, újonnan vásárolt IEM (In Ear Monitor), vagyis füljáratba illeszthető fülhallgatótokat milyen módon vegyétek kezelésbe.

Mi is ez a bejáratás, miért van erre szükség?
Az újonnan vásárolt, még nem használatos fülhallgatók parányi alkatrészei nem voltak még egymáshoz képest mozgásban. Mikor elkezded használni a fülhallgatót, ezek – a rezgéseknek köszönhetően – mozgásba lendülnek. Ha már kellően „bejáratódtak” egymáshoz képest ezek az alkatrészek (membrán, hangszóró), némiképpen tisztul a hangkép, természetesen a fülhallgató típusától függően kisebb-nagyobb mértékben.

Tehet kárt a fülhallgatómban?
Amennyiben az ezen cikkben leírtaknak megfelelően jársz el, szinte nulla százalék a valószínűsége. Természetesen én személy szerint nem vállalhatok garanciát minden olvasó számára, aki az itt leírtak alapján jár el, így a szokásos „mindenki csak saját felelősségére végezze el” szöveg érvényes. De hogy miért is nem kell tartani a tönkremeneteltől? A fülhallgatókat arra tervezték, hogy az ember zenét hallgasson rajta maximálisan olyan hangerőn, melyet még el tud viselni. A bejáratás során is ez történik, annyi különbséggel, hogy a hangot zajnak nevezhetjük, mivel az emberi fül számára nem kellemes. Pontosan e miatt a bejáratást tulajdonképpen mindenki elvégzi, aki használja a fülhallgatóját, hiszen a zeneszámok is hasonló hatást érnek el. A különbség csak annyi, hogy a zajokkal történő bejáratás során sokkal intenzívebb, gyorsabb ez a folyamat, míg ha ezt nem tesszük meg, hetekig, hónapokig is eltarthat függően attól, milyen stílusú zenét hallgatunk.

Mivel kell bejáratni a fülhallgatót, honnan tudom letölteni ezeket a zajokat?
A bejáratás alapvetően három zajjal történik, melyek az alacsony, a közép valamint a magas frekvenciatartományt ölelik fel. Ennek köszönhetően a fülhallgató a procedúra során már üzemel azon tartományokban, melyek a zenehallgatás során meg fognak szólalni. A brown noise, vagyis a barnahang a legmélyebb, a rózsaszín már magasabb, a fehér pedig már a rövidtávon is kellemetlen, magas frekvenciatartományú zaj. Természetesen nem csak ezen típusú hangok léteznek, van még többféle, de a bejáratáshoz ezek a legoptimálisabbak. Feltöltöttem saját vágású, rövid részletekből meghosszabbított hanganyagaimat, MP3 formátumban, a következő helyről tudjátok őket letölteni:

Brown noise (barna hang, alacsony tartomány) – Letöltés
Pink noise (rózsaszín hang, közép tartomány) – Letöltés
White noise (fehér hang, magas tartomány) – Letöltés

Milyen hangerőn, mennyi ideig szóljon?
A bejáratás lényege, hogy 30-50 órán át a fenti linkeken keresztül letölthető zajok szóljanak a fülhallgatón, tetszőleges hangforrásról (MP3 lejátszó, PC, stb.). Az ütemezést én három-négy alkalomra javaslom felosztani, pár órás szünetekkel. Tehát hasonlóan ehhez: egymás után követő 3-4 éjszakán keresztül (8-12 óráig) váltakozó sorrendben meneted a hangokat a fülhallgatón. Ez természetesen nem szentírás, sokszor járattam már be fülest a zajokat folyamatosan menetve.
A hangerő kérdése pedig az, amire a legnehezebb válaszolni, mivel kinek mi a hangos, kinek mit jelent a halk. Én azt javaslom, hogy normál hangerőn szóljanak a zajok, tehát olyan szinten, ahogy a zenéket is hallgatjuk.

Az eredmény
Én az előbb leírtak szerint jártam el egy Sennheiser CX400 II esetén. Az első 10 órás éjszaka után még nem hallottam különbséget, azonban a második 10 órás járatás után jól kivehetően tisztult a közép és magas tartomány, a mély pedig talán kissé finomabb lett, nem olyan nyers, mint volt. Utána még két alkalommal futottak (2x10 órát) a zajok, olyan észrevehető eredményt, mint második alkalommal már nem produkált, de elmondhatom, hogy összességében határozottan tisztább és szebb hangzása lett a fülhallgatónak.
Ezen kívül a Xears fülhallgató tesztjeim során is minden esetben 40-50 óra bejáratás után végzem a hangminőség tesztet, a fülhallgatók ezen idő alatt elég jelentős hangminőségbeli javuláson esnek át.

Végszó
Mindenkinek azt javaslom, hogy végezze el a procedúrát, ártani nem árthat vele, csak javulhat a hangzás. Felhívnám mindenki szíves figyelmét arra, hogy a cikk nem szentírás, nem egy egzakt receptúra arra vonatkozólag, hogy mit kell tenni. A bejáratásra sokféle zaj létezik, melyek az interneten fellelhetőek, de az írásban szereplő hanganyagok is tökéletesen megfelelnek hozzá. Az eljárás fejhallgatók esetén is alkalmazható, teljesen hasonló módon, mint fülhallgatóknál!

A cikkel kapcsolatos kérdéseiteket, észrevételeiteket természetesen szívesen várom hozzászólások formájában!

Pár hasznos link eddigi IEM fülhallgató tesztjeimhez, valamint fülhallgató bejáratáshoz:

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.