2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows 7 titok

Hogyan tervezzünk hosszú távra a Windows 7-el? Mik az általános tévedések, félreértelmezések, hibák?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Hogyan tervezzünk hosszú távra a Windows 7-el? Mik az általános tévedések, félreértelmezések, hibák, amik az összeroskadáshoz és elégedetlenséghez vezethetnek?

Régóta nem írtam, most megtöröm a hosszú csendet. Szeretném megköszöni azt a sok megkeresést, amiben arra biztattak és kértek, hogy folytassam az írást és járjak körül bizonyos témákat. Igazán jól eső volt.

A mostani témaválasztásban jelentős szerepet játszott az a megfigyelés, hogy az emberek zömében van egy bizonyos beidegződés a Windowst illetően, amit nagyon nehezen tudnak levetkőzni.
Ez többek közt köszönhető a túlzott információáramlásnak, reklámoknak és a kedvenc embereimnek, a kontár hozzáértőknek (Conan, a szakbarbár). Az olyan Gyurikáknak, akik megtanultak Windowst telepíteni, beletúrtak pár dologba, önjelölt informatikussá váltak és hirdetik az igét.

Természetesen, nem kívánok senkit megsérteni, de el kell ismerni, hogy ilyen emberből túl sok van és bizony a tömeges létszámokból adódóan valamilyen szinten hatással vannak ránk és félreértelmezéseket ültettek a köztudatba.

Cikkem elsősorban kezdőknek és kezdeti haladóknak írom!

Abban a legtöbben egyet értenek és kevesen vitatják, hogy stabilitásban, megbízhatóságban és sok egyéb szempontból a hetedik Windows kiadás a Microsoft eddig legjobban sikerült operációs rendszere. Már az első nyilvános béta tesztelések során rengeteg pozitív visszhangot kapott, magasabb volt az elégedettségi mutató a vártnál.
Azért hozzá kell tenni azt a hatás faktort, hogy akkor mögöttünk volt egy Vista, amiből azért némileg jól esett az üdítő fellélegzés.
Én magam a Vistával is meg voltam elégedve, az első Service Packtól szerettem használni –meg is vásároltam-, de tény, hogy még kiforratlan volt.

A telepítés végétől kezdve szeretném végig venni a saját módszerem ebben az írásban, hogy miként kell bánni a Windows 7 operációs rendszerrel ahhoz, hogy hosszú távon megelégedésünkre szolgáljon, gyors, használható eszköz legyen a kezünkben.

Előre kijelenteném, hogy nem lesz semmilyen tuning, sufni barbárkodás, aki ezt várja, jobb, ha nem reménykedik előre! Itt nem lesz turkálás:)

Igazából az egésznek a „titka” és módszere végtelenül egyszerű, csak a rossz beidegződések végett bonyolítják túl, vagy nem tudnak bizalmat fektetni bele. Szerencsére azért vannak sokan olyanok, akik hasonló nézetet osztanak velem.

Még mielőtt belecsapunk a közepébe, egy általános témát szeretnék kifejteni. Meglepően sok helyen lehet olvasni, hogy hasonlítgatják a Windowst más operációs rendszerekhez. Például, hogy „Bezzeg az Apple az tud operációs rendszert csinálni, gyors, stabil”.

Ilyenkor kifelejtődik a képletből az, hogy az Apple „könnyen” tud ilyen operációs rendszer csinálni, ugyanis előre meghatározott hardver modellekre fejleszt, tudja, hogy a szoftverének milyen korlátai, határai lesznek és milyen erőforrások fognak pontosan a rendelkezésre állni. Ez hatalmas előny.
Meg kell azt is említeni, hogy ők nem elsősorban szoftvergyártók, hanem komplett termékeket kínálnak, amihez hozzá tartozik az operációs rendszer is.

Ellenben mondjuk a Windowsnak és egy Linuxnak számolnia kell azzal, hogy szinte "végtelen" számú hardver variációt kell tudnia kiszolgálni. Előre nem definiálható, hogy milyen memórián vagy processzoron kell tudnia működni és még nem számoltuk a többi komponenst (VGA, hangkártya, alaplap, HDD stb) és a perifériákat.

Ha az ember ebbe mélyebben bele tud gondolni, akkor már egyből más megvilágításba helyezi a megítélést és bizony el kell ismerni, hogy nem kis teljesítmény ennek eleget tenni.
Nem szándékozom az Apple sikerét és minőségét megbélyegezni vagy elbagatellizálni, sose tennék ilyet, mert elismerem és pompásnak tartom a munkájukat.

Ami a Linuxhoz való hasonlítgatást illeti, arra egy remek példázatot olvastam valamelyik weboldalon, ami teljesen jól összefoglalja a lényeget. Már nem emlékszem kinek a tollából, de a következő a lényege: olyan, mint ha egy személygépkocsit és egy motorkerékpárt akarnánk egy kalap alá venni, vagy hasonlítgatni. Mindegyiknek az a lényege, hogy eljusson az ember A pontból B pontba, csak mindegyikkel más módon lehet.

A következő konfigurációt használom:

Alaplap: Gigabyte GA-880GM-UD2H (rev 1.3)
Processzor: AMD Athlon II X4 640 3.0 GHz
Memória: 4 GB DDR3 (2x2GB Kingston kit)
Vga: integrált ATI Radeon HD4250 512 MB
HDD: Samsung 160 GB SATA-II

Kiadások és 32bit (x86) vagy 64bit (x64)?

Nem szándékozom ebbe bőven belemenni: olyan gépekre, ahol a rendelkezésre álló fizikai memória maximum 3 GB, vagy kevesebb, illetve a processzor régebbi típus, a 32 bites Windows ajánlott. A 32 bit maximum kezelése 4 GB, de ez esetben bele kell számolni a videokártyát is, így az elérhető maximum három lesz.
Nagyobb RAM esetén már mindenképp a másik variáció szükséges, amennyiben a processzor is támogatja (ezzel manapság már nem igen van probléma, mert a többség 64 bites), ugyanis 4 GB feletti kezelés már 64 biten lehetséges.
Az esetemben már 4 GB memóriáról és négy magos processzorról beszélünk, így a 64 bitest használom.

A Windows 7-nek több kiadása létezik. Otthoni, asztali gépekre a Home Premium (HP) ajánlott mindenképp –nem véletlen ez a neve-, felesleges a teljes funkcionalitással rendelkező Ultimate-et használni, amikor a benne rejlő plusz funkcióknak sose vesszük hasznát. Körülbelül annyi értelme van, mint egyedül egy 500 m2-es kastélyban élni. Maximum felvágásnak jó és csak pazarolod rá az energiát, fenntartási költséget.
A HP az otthoni számítógépek és felhasználók igényeit 99%-ban kiszolgálja, a többi inkább vállalati környezetre alkalmas és hasznos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.