2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

UPC digitális műsorrögzítés buktatói

2015 számomra a váltás éve lett: elhagytam a T-Home az ADSL internetemet és IPTV-t a UPC miatt.

[ ÚJ TESZT ]

2015 a váltás éve.

2015-re az ADSL internetemet és a hozzá kapcsolodó IPTV szolgáltatást leváltottam koax alapú szolgáltatásra. A műsorrögzítés eléggé részévé vált a hétköznapoknak, most kiderül, hogy az új szolgáltatóhoz váltani megérte-e.

Egy kicsit az előzményekről: Budapesten egy olyan helyen lakom ahol az utcában csak a UPC és a Telekom vannak jelen, de míg az egyik csak ADSL-en a másik csak koaxon szolgáltat.
A társasházban mind az ADSL (UTP kábel), mind a KábelTV (koax) ki van építve.

Az ADSL korlátja olyan ~16 Mbps ami sajnos így 2015-re elég kevés lett, bár az elosztó doboztól a lakásig UTP kábel van kihúzva a Telekom köti az ebet a karóhoz, ők csak 2 eret használnak az ADSL-re, ha gyorsabb internetet akarok akkor új kábel kell, a koaxhoz ők ugyan nem nyúlnak.
Ennek az is a következménye, hogy Full HD adások nincsenek, mert arra minimum 20Mbps kell a T-szerint, tehát marad a HD Ready.

Nem akarok a pro és kontrákba belemenni természetesen az IPTV szolgáltatásnak is megvannak a maga betegségei, de nálam ha javítani akartam a sávszélességemen és élvezni a Full HD adásokat, akkor sajnos egy 10 évnél fiatalabb társasháznál külső csatornázás esélytelen.

Az egyedüli megoldás egy másik szolgáltató aki tud 240 Mbps-os Internetet, valamint full HD adásokat szolgáltatni és ez a UPC.

Lehet azon agyalni, hogy melyik olcsóbb melyik drágább, annyit elárulok, hogy ha azonos sávszélességű internetet és TV csomagot hasonlítok össze, akkor 10% alatti az eltérés.

Beszéljük egy kicsit az eddigi TV műsorszolgáltatásról és a hozzá kapcsolódó extrákról:

IPTV-vel is tudtam rögzíteni adásokat, vagy egy műsort rögzítettem, és egyet éppen néztem, vagy kettőt rögzítettem és tudtam a felvett műsorok közül megtekinteni egyet.

Sorozatok felvételére is volt lehetőség, ilyenkor a Set Top Box minden héten ugyanazon időbe állított az adott csatornára be egy-egy felvételt. Amennyiben két felvétel már volt előjegyezve az adott időpontra akkor jelezte a rendszerem, hogy ez nem fog menni. Ilyenkor a felhasználónak magának kellett új felvételt beállítania, arra a műsora (és megkeresnie ugyanazon epizódot a műsorújságban).
Ehhez hozzá lehetett szokni, bár mint említettem ennek is megvannak a betegségei (modem, sávszélesség csökkenése, stb.).

Maga az IPTV-s vas Cisco volt (összesen háromféle fordult meg az évek alatt nálam, mind box, mind router), de nyugodtan elmondhatom, hogy a legutolsó box+router együttes amit nagyjából másfél évig használtam, sosem akadt, sosem fagyott, atom stabilra sikeredett. A Set Top Box-okat is a Cisco gyártja az utolsó 2013-as kiadás, azóta már új modellt dobott piacra a Cisco haladva a korral, de ezt a Telekom még hivatalosan nem használja. Lehet, majd a jövőben fogja.
Ennek még később jelentősége lesz, de akkor nézzük meg hogyan is működik ez a UPC-nél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.