2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

UPC digitális műsorrögzítés buktatói

2015 számomra a váltás éve lett: elhagytam a T-Home az ADSL internetemet és IPTV-t a UPC miatt.

[ ÚJ TESZT ]

A mediabox logikája

A megoldást a sorozatrögzítő logikájának működésében kell keresni.
Míg más szolgáltatónál vagy az adott idősávra tesz be egy felvételt és a műsor nevét átveszi a programújságból és ezt addig csinálja, míg az adott idősávban adott nevű műsort ad a választott csatorna.

Itt a UPC mediaboxban komplexebb logika dolgozik.
Valószínűleg ezért van fent a UPC oldalán, hogy 8-9 sorozatnál többen ne állítsunk be felvételre.

A rendszer azt figyeli, hogy az adott sorozatnak éppen hány része van benne a műsorújságban és azok pontosan mely epizódok (ugyanis figyeli a rendszer, hogy egy epizódot csak egyszer rögzítsen), ha van két sorozat, ami azonos napon átfedéssel kerül műsorra és be van mind a kettő állítva rögzítésre akkor a rendszer azt nézi, hogy melyiket vetítik más időben is és akkor van-e ütközés másik előre ütemezett felvétellel.

Tematikus csatornáknál nem ritka, hogy egy adott epizódot négy-hat, vagy akár több alkalommal is leadnak egy héten.
Ez a valós életben azt jelenti, hogy ha van hat sorozatunk, aminek nyolc nap alatt van átlagosan öt része, akkor, ha van egy ütközés akkor huszonnyolc lehetőséget kell leellenőrizni a szoftvernek, ha csak olyan lehetőség van, hogy feltudná venni, de akkor szintén lenne egy másik ütközés akkor megnézi azt a műsort is amivel újra ütközne és ez újra huszonnyolc ellenőrzés. És a rendszer nem csak akkor tervezi újra a műsorokat, ha ütközés van, hanem a háttérben ez a szolgáltatás folyamatosan fut.
Véleményem szerint ezt elég lenne naponta egyszer ellenőrizni.

Tovább megyek, amennyiben két különböző sorozatnak nincs több része (és nem is lesz egy évig például) és tegyük fel, figyelünk, hogy nyolcnál ne legyen több beállított sorozatunk és ezért nyugodtan beállítunk két újabb sorozatot (hiszen kettő most futott ki pár napja), akkor a rendszer egy ideig még figyeli, hogy a kifutott sorozatoknak van-e további epizódja így lényegében már tíz sorozatot figyel.

Valószínű, hogy egy idő után ezeket a kifutott sorozatokat sem figyeli tovább a rendszer, de az biztos, hogy nem egy-két napig, azt mondanám inkább hetek kellenek hozzá, hiszen olyan esetben, ha például X sorozat 3. epizódját felveszi a box és a 4. epizód csak két hét múlva lesz (pl. nemzeti ünnep, karácsony miatt), akkor is fogja a box rögzíteni a 4. epizódot, külső beavatkozás nélkül.

Ezek azért elég komplex számítások és 256MB RAM-mal.
Feltételezhetően a box szoftverének és/vagy hardverének tervezésénél úgy számoltak, hogy egy sorozat ugyanazon epizódját maximum egy-két alkalommal adták le egy héten.

Vegyünk egy példát:
Amennyiben megnézünk egy nyolc napos periódust és vegyünk egy Discovery vagy NatGeo sorozatot aminek ma lesz az első része (1. epizód) akkor az 1. epizódot leadják négy-hat alkalommal a héten, de mivel 8 napot nézünk a következő epizódot is látni fogjuk (2. epizód), és lehet azt a 8. napon többször is leadják. Ekkor már hat-nyolc részt figyel a rendszer és ez még csak egy sorozat.

Azt ne felejtsük, hogy 128MB a program (firmware) mérete, tehát ebbe a menü, a beállítások, hangolások, szolgáltatások, mind bele kell, hogy férjenek.
Összehasonlítva egy jó 2-3 éves okostévé szoftvere 500MB, de nem ritka a 700-900MB sem és ezek a készülékek többnyire ugyanazt tudják, mint a mediabox, bár a RAM 512-1024MB vagy több, így talán jobban megérthetjük a fejlesztők helyzetét, kis helyre kell megadott szolgáltatásokat belezsúfolni.

Lehet pont ezen a sorozatrögzítő logikán lehetne a legtöbbet faragni, ha mondjuk megnéznénk más eszközök szoftvere hogyan oldja meg azt a nehezen leküzdhető problémát.
Egy hasonló specifikációjú X300-as vagy ISB6000 családba tartozó IPTV Set Top Box-nál ilyen probléma nincs.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.