2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat / Sport rovat

Tokió blog - Mt. Fuji

2011. novemberében, amikor láttam élőben a japánok szent hegyét, eldöntöttem, hogy meg fogom mászni.

[ ÚJ TESZT ]

Megérte?

Világörökség! Vagy mégsem?
A japánok zöme nagyon szeretné, hogy a hegy a világörökség része legyen, ami számomra teljesen érthető. Természeti értéke alapján persze semmi kétségem sincs arról, hogy megérdemelné ezt a kinevezést, azonban a turizmus, és az arra épülő szolgáltatások komoly hátráltató tényezőt jelentenek. Mint sok mindenben, a japánok itt is a tökéletességre törekedtek, amit sikerült egy kissé túlzásba vinniük.


Gyerünk, költsd a pénzed! A többi kit érdekel?

Gyakorlatilag az egész hegyen alig lehet érintetlen területeket találni, mindenhol gyalogutak, bulldózerek, épületek vannak, hogy kiszolgálják a mászókat, és profitot termeljenek. Mára divat lett Fujit mászni, és gyakorlatilag bárki megteheti. Kényelmesen felkocsikázik 2400 méterre, beül egy étterembe, majd sétál egy kicsit, közben megáll az egyes állomásokon, amik mondjuk a Yoshida-trail esetében 15 percenként várják a lehetséges kuncsaftokat. Felér a csúcsra, megnézi a napfelkeltét, vesz ipari mennyiségű szuvenírt, esetleg ismét eszik valami főtt ételt, majd leballag a hegyről. Mindenhol van áram, folyóvíz, kulturált WC, büfé, szállás, szóval, ez szerintem nem túrahely, hanem a világ egyik legmagasabban található piaca.


Ilyenből nem egy jár folyamatosan le, és fel.

Ha jól emlékszem legutóbb is ez volt a kifogás a hegy ellen, és azóta ha lehet, még jobban kiépült minden. Sokáig az volt a nagy szenzáció, hogy van kólaautomata a hegy tetején. Nos, ma már komplett vendéglő is van, kíváncsi vagyok, hogy a szórakoztató ipar mikor fog megjelenni. Esetleg egy hullámvasutazás, vagy körhintázás a hegytetőn napfelkelte közben?


A mászási szezon alatt egymást érik a buszok az állomáson.

Az egész hegyről kitiltanám a gépjárműveket, megszüntetném az éttermeket, és legalább felezném a szállások mennyiségét. Nem jó az, hogy bárki képes megmászni a Fujit, ennek szerintem nem erről kéne szólnia. Mássza meg az, aki tudja, szépen az aljától a tetejéig. És akkor minden bizonnyal a világörökség részévé lenne nyilvánítva, mert valóban csodálatos hely, és nagy élmény feljutni a csúcsra, még így is, azzal együtt, ami most zajlik.

Zárszó
Részemről vegyes érzelmekkel távoztam a Fujiról. Meg kellett másznom, és örülök, hogy végül vállalkoztam rá, és annak még jobban, hogy sikerült. Gyönyörű hely, pazar kilátás nyílik róla, szép a kráter a maga sokszínű kőzeteivel, és még van a meghódításában némi kihívás, igaz, nem annyi, mint vártam. Ami erősen rontja az összképet, az a kiépültség mértéke, a rengeteg ember, és az, hogy gyakorlatilag minden azt sugallja, hogy költsd a pénzed, vegyél szuvenírt, ha meg nem, akkor ne is gyere ide. Ez valahogy erősen gusztustalan része a dolognak, de jelenleg ez van, és ahogy láttam, a helyieket egyáltalán nem zavarja, sőt igénylik.

Megmásznám-e még egyszer? Igen. Minden kétséget kizárólag újra megtenném, de ezúttal másképp csinálnám. Több embert hívnék most is, de nem az ittenieket, hanem a családomból, meg a barátaim közül, otthonról. Nem az ötös állomástól indulnánk, hanem a hegy lábától, a lehető leghosszabb útvonalon, hiába tartana két napig a mászás, akkor is. Eszembe sem jutna a nyitott időszakban nekivágni az útnak, valamikor egy-két héttel nyitás előtt, vagy zárás után mennénk, számomra a bazár és a szállás hiánya annyira nem kétségbeejtő.

Azért, akinek lehetősége van rá, és szeret túrázni, ne hagyja ki a Fujit, megéri fölmenni a tetejére, igazán lenyűgöző hely, de számítania kell rá, hogy nem egy szokásos kirándulásban lesz része.


Így lenne az igazi...

További több száz kép található ITT, és ITT!!!

Hozzászólni ITT lehet!!!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.