2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Több mint vas: "Hozni kell a formát!"

Rendben, nevezzük minőségnek. Viszont ez már felelősséggel jár. És nemcsak a megrendelő irányába...

[ ÚJ TESZT ]

Munkafilozófia?

Nem készítettem még két egyforma dolgot... Nem, azért ez így nem igaz. Hiszen íveket egyengetek a vasból szinte hajszálpontosan. Ha egymásra raknám őket, mind egy vonalat alkotnának.

Persze türelem kell hozzá, és egy kis szakmai előélet. Lehet, hogy más ember gyorsabban dolgozik nálam, de ez nem a versenyről szól.
Ez azonban még nem minden. Nem ezen van a hangsúly. Hiszen gyakorlás útján előbb utóbb minden megtanulható. Ez csak egy részfolyamat. Messze van a kész terméktől.

Nem készítettem még két egyforma dolgot. Próbálok mindig valami mást alkotni. Ez nem egyszerű, ha megvan az alapforma. Mégis. Ha megvan már az alakzat, több idő jut a részletekre. Mindenen lehet finomítani, alakítani. A végeredmény egy harmonikusabb egységet alkotó tárgy. Persze ez fordulhatna a visszájára is. Viszont az alapforma megléte miatt, nehéz rosszat csinálni.

Mint említettem, nem készítettem még két egyforma dolgot. Ebben a „műfajban” nehéz milliméterre pontosan dolgozni. Az úgynevezett „lakatos” részeknél persze nem árt. A kovácsok nem milliméterben dolgoznak. Nehezebben építenek össze fém szerkezeteket, hiszen nem ez a szakterületük. A lakatos pedig nem tanul kovácsolást.

A utóbbi időkben azért ez sokat közeledett egymáshoz. Persze ez nagyban köszönhető az „ipari kovácsolásnak”, ami annyit jelent, hogy kovácsoltvas jellegű alkatrészekből kovácsoltvas jellegű dolgokat készítenek, leginkább lakatosok.

Bár már találkoztam olyan „csodával” is, hogy hegeszteni épphogy tudó, de megfelelő elszántsággal rendelkező emberek készítenek kerítést, korlátot, vagy ami éppen kell nekik. Ez aztán vagy összejön, vagy nem.
Véleményem szerint, nem követendő példa. Hiszen sokkal több idő megy rá általában az illető idejéből, mintsem igazán megtérüljön a ráfordított idő, energia és sokszor a rosszul megválasztott anyagok, alkatrészek. Mert ugye, ha valamit rosszul rakunk össze, és újra kell csinálni vagy csináltatni, az nem dupla, hanem tripla időbe telik. Nem akarom senki kedvét elvenni ettől, de érdemes átgondolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Antikolt biztonság

    Karácsony előtt két héttel feltörték a melléképületemet, de mostantól vaskapu vigyázza az értékeimet.

  • Több mint vas...

    A vas, mint anyag, nem volt idegen. Nem ez volt az álmom. Mégis ebben találtam meg magam.

  • Egy Honda Civic újjászületése

    A Hondákat lehet szeretni, szerelni, tuningolni: itt most az elmúlt 3 év tapasztalatai következnek.

  • Családfakutatás mindenkinek

    Meg szeretnéd tudni, hogy kik voltak az őseid? A cikk segítséget ad az első lépések megtételéhez!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.