2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Packard Bell TK-81 processzor cseréje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Athlon II P360-ról Phenom II N970-re cseréltem a notebookomban a procit és megkínoztam videókártyát.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, szerelés

Bevezető

Történt 4 hónapja, hogy a laptopom beadta a törülközőt az egyik pillanatról a másikra. Mivel már majdnem 4 éves gép volt, nem foglalkoztam a javításával (consumer gépek amúgy sem bírják tovább), ezért sürgősen (annyira sürgősen, hogy másnapra beadandóm volt egyetemen) kellett egy új gép.

Mivel egy hónapban többször is utaztam (kollégium és otthon között) ezért asztali gép nem jöhetett szóba, de mivel nem vittem minden nap magammal ezért extra strapabíróság sem kellett és az üzemidő sem volt mérvadó.

Utam a legközelebbi Tesco áruházba vezetett (vasárnap este 7-kor), ahol rövid nézelődés után beszereztem egy éppen akciós (100 ezer helyett csupán 85 ezerért) Packard Bell TK-81-et az alábbi specifikációval: AMD Athlon II P360, ATi HD 6650M 1GB, 3 GB RAM, 320 GB HDD.

A matt borítás (egyedül a monitor körül fényes a káva) sokat nyomott a latba vásárláskor (meg persze az alacsony ár).

Azóta került bele 8 GB-nyi RAM, az elmúlt hónapban pedig úgy gondoltam, hogy a processzort is lecserélem egy kis plusz teljesítményért.
Nem tudtam, mennyit nyerhetek vele vagy veszthetek a +2 maggal és a 2-szer akkora L2 cache-sel, de fejest ugrottam a dologba.
30 ezer magyar forintnak megfelelő USD-ért megrendeltem Ebay-ről a Phenom N970-et, ami egy hónapos utazás (és vámon való fennakadás után) végül meg is érkezett.

A gép végső konfigurációja tehát ez lett:
- AMD Phenom N970 2.2 GHz
- 8 GB DDR3 RAM
- ATi HD 6650M 1GB
- 320 GB HDD

A szerelés maga egy órás művelet volt. Több gépet is szedtem már szét elmúlt években, de ez a kis Packard Bell erősen leizzasztott (főleg a 32 fokos szobában).

A billentyűzet alatt 7, a gép aljában pedig közel 20 csavar található. Ehhez még hozzájön a Wifi-t és HDD-t rögzítő csavarok (szám szerint 4) és a masszív műanyag karmok amik a kávát egybe tartják.

Ezek után a hűtőventilátort tartó 3 csavar, végül pedig a processzorra (4 csavar) és a GPU-ra hűtőt ráfogató (2) csavarok.
A csere utáni újrapasztázás (MX-4-es paszta, biztos ami biztos) majd az összeszerelés már gyorsabban ment.

(Az mellékes, hogy a végén megmaradt 6 db csavar, és a touchpad bekötése kimaradt, de eddig még nem esett szét a gép. A tapi padot az elmúlt 4 hónapban pedig egyszer nem használtam, így hiánya nem egy érvágás.)

Ezek után a gép gond nélkül boot-olt. Egyből kapott egy 24 órás stressz tesztet, amit hiba nélkül vett a gép, tehát az Ebayes processzor hibátlan (*kopp kopp*).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.