2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thinkpad T61: az öreg igáslóban rejlő lehetőségek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kb. 20.000 forinttal és némi munkával sikerült kitolni a szolgálati idejét az öreg harcosnak.

[ ÚJ TESZT ]

Belső

Amikor 2011-ben vásároltuk eléggé kipakolt verziót kértünk. Amiből volt saját azt nem kértük hozzá, de ami benne volt az alap működéshez az is a minimum volt, így állt össze az alap 5 éve:

CPU: Intel Core 2 Duo T7300
RAM: 2x1GB
HDD: 500GB WD Blue (5400rpm)
VGA: Intel integrált vezélő X3100
Kijelző: 14,1"
Felbontás: 1280x800
WLAN: Intel 4965agn
Akku: -
Optikai meghajtó: -

Erről a gépről futott évekig a torrent kliens, ami 7/24-es üzemet jelentett. Ezen felül net, Office, YouTube, olvasás...stb.

Most nézzük, milyen upgrade lehetőségek vannak és végül mi lett belőle.

CPU: A legerősebb CPU, amit fogadni tud, a T9500. A vásárlás pillanatában azonban ezt kb. 8-9 ezer forintért lehetett beszerezni. Ezt ár/érték arányban túlzásnak éreztem az után, hogy a T9300-at már kicsivel 5 ezer forint felett be lehetett szerezni. Teljesítményben viszont alig marad el tőle. Így a választás a T9300-ra esett. Ez a korábbihoz hasonlóan egy kétmagos processzor, de a Merom helyett már a Penryn magra épült. Ezen kívül a magonkénti max. frekvencia 2.5 GHz az előző 2.0 GHz helyett.

RAM: Ez viszonylag egyszerű volt. 2x2GB került bele. Ez egy másik elfekvőben lévő T61-ből került bele. A maximális 2x4GB bár nagyon mozgatta a fantáziám végül mégsem került bele. Sajnos ennek a szettnek az ára 15-20 ezer körül mozog. Mivel a felhasználás nem indokolta ezt a bővítést és mivel a gép értékéhez viszonyítva is magas összeg lett volna ezért ez kimaradt...Egyelőre. Mert egy 4+2-es felállás szerintem még tudna lendíteni rajta.

HDD: Már régóta le akartam venni a torrent terhét erről a gépről. Egy NAS beszerzésével ez sikerült is, így nem volt indokolt a nagy tárterület megtartása és amúgy is SSD-re akartam tenni a gépet a beszerzési döntéstől függetlenül. Ez szintén volt itthon elfekvőben korábbi gépbontásból, egy 240GB-os Corsair Force 3 személyében.

WLAN: Az elején ezt nem terveztem cserélni. De a Thinkpad topikban Tim82 fórumtárs számolt be arról, hogy X220-as gépében cserélte a meglévő WLAN kártyát egy Intel 7260AC (HMW) típusra. Mint ahogy a nevéből is sejthető ez egy sokkal frissebb típus és nemcsak az N szabvány esetén gyorsabb de már ismeri az aktuális AC szabványt is. A kártyáról most bővebben nem írnék, de a beszerzésről és a beszerelésről érdemes informálódni. Amikor én vettem, akkor kb. 5500 forint volt a beszerzési ára.
Különösebb problémával én nem találkoztam, csak betettem a régi helyére, és az aktuális 18.40-es driver telepítésével már működött is. A sebességről annyit, hogy egy TP-Link WDR3600-as routerrel van használva és a 120/10-es UPC net csont nélkül átjön, azonos helységből. Az olvasás/írási sebesség a NAS-ról ami gigabites kábelen lóg, 20-22 MB/s.

Akku: Nos, ez már nagyon időszerű volt. Sajnos a hiánya miatt egy BIOS frissítés is váratott magára, de erről lentebb. Egy szerencsés pillanatban sikerült az aprón kilőni egy 9 cellás Sanyo akkut ami 94%-os állapotban van. Ami 7 ezer forintba került. Figyelembe véve az akkuhelyzetet általában, szerintem egy elég jó üzlet volt.

Optikai meghajtó: Ezt nem a mostani felújítás kapcsán szereztem be, hanem pár éve már bekerült a gépbe. Jelentősége nincs, mert nincs használva jelenleg. Korábban volt ugyan, de manapság inkább a gép merevségét hivatott tartani. A pontos árra nem emlékszem de 2 ezer volt talán... Csak a pontosság kedvéért említettem meg.

BIOS: Az akku bekerülésével teljesült a frissítés feltétele. Így a már régóta ismert 2.29 verzióra épülő Middleton modbios került a gépre. Ennek jelen esetben 3 hasznos hozadéka volt. A SATA II mód az SSD sebességére (szekvenciális) volt jó hatással, a thermal sensing a Penryn magos CPU hibaüzenet nélküli indulására megoldás. A whitelist kiütése pedig a WLAN cseréjét tette lehetővé.

Hűtés: Az idő a hűtésen is nyomott hagyott. Egyrészt a ventilátor a szokásos elöregedés jeleit mutatta. Zörgött-csörgött már alacsony fokozaton is nem ám ha felkapcsolt. Ez egészen a végstádiumig fajult ahol is a 'fan error' indítási hibaüzenet mellett lehelte ki a lelkét. Egyéb jó tulajdonságai mellett itt is megfigyelhető volt a tipikus Thinkpad tulajdonság. Rogyásig van hozzá alkatrész az eBay-en, és ha már megvan, akkor azt könnyen be is lehet szerelni. Szóval az új ventilátor kemény 1300Ft-ot kóstált ingyenes szállítással. Közvetlenül nem számolom ide egy korábbi vásárlásból adódóan volt itthon Arctic Cooling MX-4 hővezető paszta. Szóval ha már lebontottam akkor full takarítást és friss pasztát kapott a hűtés. ( Itt kiemelném a lamellák közötti alapos tisztítás fontosságát.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

  • Lenovo ThinkPad T430 2018-ban?

    Avagy mire jó egy változatos beltartalommal elérhető, masszív productivity laptop hat év után?

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.