2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thinkpad T61: az öreg igáslóban rejlő lehetőségek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kb. 20.000 forinttal és némi munkával sikerült kitolni a szolgálati idejét az öreg harcosnak.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

A bemutató elérkezett a végére. Íme a kialakult gép:
CPU: Intel Core 2 Duo T9300 Ára: kb 5500 Ft
RAM: 2x2GB Ára: elfekvőben volt
SSD: 240GB Corsair Force 3 Ára: elfekvőben volt
VGA: Intel integrált vezérlő X3100
Kijelző: 14,1"
Felbontás: 1280x800
WLAN: Intel 7260AC (HMW) Ára: kb. 5500 Ft
Akku: 9 cellás Sanyo 94%-os kondícióval Ára: 7000 Ft
Ventilátor: eBay-ről egy új Ára: 1300 Ft

A kis T61 kapott még egy kis szoftveres adalékot ami a komfortosabb napi használatban jön jól. A TPFC-t szerintem nem kell bemutatni, amivel tényleg csak indokolt esetben és a megfelelő fokozaton kapcsol be a ventilátor. A másik az RMClock, amivel elég eredményesen sikerült alulfeszelni a CPU-t. Ennek eredménye, hogy maximális komplex terheléssel a hőmérséklet 60-63 fokon tetőzik a környezeti hőmérséklettől függően.

A gép több mint 2 hónapja üzemel Windows 10-zel a fedélzetén. Azonkívül, hogy a boot idő 15-20 másodperc és a rendszer anomáliáktól mentesen kellően gyorsan üzemel mást nem tudok elmondani róla. Stabil és problémamentes. Kb 1-2 újraindítást kap hetente amúgy sleepbe van téve éjszakára.

Most pedig egy kis értékelés. A gépre költött összeg ~20 ezer volt összesen. Biztos vagyok benne, hogy van olyan, aki szerint ez az összeg nem érte meg. Az elején azt jósoltam, hogy a végén így fogom gondolni én is. De nem így történt.

A sebességbeli ugrás elképesztő UX szempontból. Bár a rendszerindítás nem volt kiemelten lassú, de kellemes, hogy pikk-pakk ott van minden. Az SSD-nek köszönhetően általánosan a program indítások és a böngészés sebessége javult sokat. YouTube videóknál tetten érhető az erősebb CPU jelenléte. Ugyanakkor a hűtés cseréjével és a szoftveres optimalizálással egy hűvös mégis halk gépet kaptunk. A hálózati kapcsolat stabilitása és gyorsasága is javult az új kártyával. Mostanában Java tanulás is bekerült a felhasználási szokások közé. Erre a IntelliJ IDEA Community Edition választottuk. Szerintem csak kifejezetten nagy projektek build-je esetén lenne érezhető a lemaradása, de azt meg amúgy sem a laptopon kell futtatni, így ezen a területen is jól szerepel a gép.

Összességében sikerült kitolni a szolgálati idejét az öreg harcosnak.

Gépcsere esetén biztos, hogy a 20-as szériát preferáltam volna. De valószínűleg azt sem kaptam volna meg olyan kiszerelésben, hogy ne nyúltam volna hozzá. Az elfekvőben lévő SSD oda is bekerült volna a WLAN-al együtt. Ezen felül biztosan veszek egy 2x4GB-os kitet. Akárhogy számolom ez esetben legalább 80 ezerrel számolhatunk ami 4-szeres többlet de annyival nagyobb előrelépést nem jelent. Mondom ezt úgy, hogy egy T420-tól átülve az alap dolgokban nem tapasztalok számottevő különbséget.

Ettől függetlenül aki most lendületet kapott ezen írástól és lelkesen lapozná az aprót egy olcsó jól használható gép miatt, annak inkább nem ajánlom. Ha a gép árát is hozzá kéne számolni akkor már más típusok sokkal életképesebb alternatívát jelentenek. Ez annak éri meg akinek már ott van a gépe, és szeretné egy kis befektetéssel jobbá tenni. Nekik viszont mindenképp érdemes elgondolkodni rajta.

Azóta történt

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

  • Lenovo ThinkPad T430 2018-ban?

    Avagy mire jó egy változatos beltartalommal elérhető, masszív productivity laptop hat év után?

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.