2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

Tamriel Történelmi Tudástár, bevezetés

Bevezetés: Mundus síkja, Nirn földje, Tamriel kontinense.

Tamriel… a legendák földje, ahol istenek lába tapodta a földet, sárkányok szállnak a levegőben, császárok tűnnek fel s buknak el véres sártól csúszós csatamezőkön. Ahol Marukh őrült papjai táncolnak az istenek által alkotott Adamantin toronyban, kizökkentve folyásából az időt magát is... De hol is van ez a föld, merre található ez világ, ahol a fantázia és a történelem rideg tényei alkotnak különös ötvözetet?

Nirn bolygója a Mundus létsíkon helyezkedik el, ami gyakorlatilag az anyagi valóság síkját jelenti. Nincs helyünk itt arra, hogy a teremtésmítoszokat és a vallási rendszereket részletesen taglaljuk, ezért csak egy gyors áttekintést adunk azok számára, akik a TES világában kevésbé járatosak. Akik jobban tájékozottak, nyugodtan folytathatják az olvasást a Merethic Éra történéseivel.

Mundus síkját a Lorkhan nevű isten (másképpen Et'Ada / Ősszellem / Aedra) „találta ki”, de létrehozásához más Et'Adák közreműködésére volt szüksége. A szellemi világból (Aetherius sík) való megtestesülés hajtómotorja tehát Lorkhan volt, de Mundus „megtervezését” Magnus (akit a Fénnyel, illetve a Mágiával azonosítanak) végezte el, s az összes teremtésre képes Et'Ada (őket nevezik Aedrának) segített benne. Mundus és benne Nirn megteremtése azt is jelentette, hogy egyes Et'Adák lényük egy részét vagy akár egészét átadták a Mundusnak, s ezzel nagyon meggyengültek. Egyesek ezt óriási veszteségként élték meg, míg mások gyönyörködtek művükben, s atyai/anyai szerepnek fogták fel létezésük megváltozását. Előbbiek közé tartozott Magnus is, aki úgy érezte, Lorkhan becsapta őt, s lelkének egy részét valamilyen alávaló (nem szellemi, hanem anyagi) dologhoz kötötte, mintegy bebörtönözte őt. Sok Et'Ada egyetértett ezzel, s Lorkhant később megbüntették, amiért „becsapta” őket: testét darabokra szaggatták, s szívét kitépték. Így Lorkhan lett a későbbi pantheonokban a „hiányzó isten”, akinek szelleme, lényege azonban a vállalkozást és a változást testesítette meg, s így az emberek fő iránymutatójává vált. Ezzel szemben a mer (elf) népek Magnust tekintették szellemi atyjuknak, és a Mundus teremtését úgy tekintették, mint amely miatt elvesztették öröklétüket a szellemi Aetherius síkon. Ők Lorkhanra mint gyűlölt ellenségre tekintettek. Ebben gyökerezik az ember (men) és az elf (mer) fajok ellentéte. Tudnunk kell még, hogy a fenti mitikus események még mintegy az „időn kívül” játszódtak le, mivel az idő folyása az Akatoshnak nevezett, sárkány alakját fölvevő Aedra megjelenésével kezdődött el. Az idő nélküli történések az ún. Hajnalkor (Dawn Era) eseményeihez tartoznak, melyekkel itt nem foglalkozunk. Akatosh megjelenésével kezdődött el Nirn földjén a Merethic Éra (s egyben a történelem), amely nevét arról kapta, hogy ebben az időben a mer fajok domináltak Tamriel kontinensén.

A Mundus teremtésében és fenntartásában részt vevő Et'Adákat nevezzük Aedráknak. Léteztek azonban más Et'Adák is, akik nem voltak képesek teremtésre, ám képesek voltak változtatni a már megteremtett dolgokon. Ők a Daedrák. A Daedrák kihasítottak egy síkot, Oblivion síkját (Voidnak is nevezik), s ezen belül mindegyikük létrehozott magának egy-egy „uradalmat”. Ezek a Daedra Urak mindig irigységgel tekintettek Nirnre, és mindig is törekedtek annak saját uradalmukhoz, az Oblivion síkjához csatolására. Az Aedrák azok, akik teremtményeik segítségével ellenállnak ennek, s ez a harc mindig is áthatotta Nirn történéseit.

Az Elder Scrolls kozmológiai rendszere (Viatcheslav Fetiskin nyomán)

Nirn földjén több kontinens található. A legnagyobb és legfontosabb kontinens Tamriel, ahol a TES eseményeinek túlnyomó többsége történik. Tamrieltől nyugatra találjuk Yokuda kontinensét (szigetvilágát), a redguard nép szülőhazáját. Tamrieltől délre a trópusi Pyandonea kontinense található, amely a maormer (tengeri elf) nép otthona. Tamrieltől északra található a hideg Atmora, amelynek fokozatosan eljegesedő földjéről vándoroltak a nordok ősei Tamriel északi részére. Tamrieltől keletre a misztikus Akavir kontinensét találjuk, ahol az emberi őslakókat fokozatosan kiirtották az ott élő erős állatnépek (Tsaescii kígyóemberek, Kamal „hódémonok”, Tang Mo majomemberek, és Ka Po' Tun „tigrissárkányok”). Pyandonea és Akavir népei többször megkísérelték Tamriel meghódítását. Említést kell még tenni Aldmeris kontinenséről is, a mer népek közös őshazájáról, amely azonban eltűnt Nirn földjéről. Egyesek szerint Aldmeris nem egy fizikailag létező hely volt, hanem az Aetherius sík azon része, ahol a mer népek szellemi elődei éltek. Más vélemények szerint egy létező kontinensről van szó, amely Nirn déli féltekéjén található. Aldmeris mindenesetre „széthasadt”, s e széthasadás eredményeként jöttek létre a mer népek, amelyek közül számos Tamrielt választotta lakóhelyéül. Tamrielhez tartozik a partjaitól délkeletre elterülő Summerset Isles szigetvilága is, ahová az egyik mer nép, az altmerek (high elf) telepedtek le. Tamriel földjét később provinciákra osztották, ám ezek a Merethic Éra elején még nem léteztek. A kontinensen az emberfajok elődei, az állatfajok elődei (khajiit, argóniai), valamint különféle mer népek éltek. Utóbbiak közül néhány eltűnt / kipusztult az évezredek viharaiban. Említést kell még tennünk a Thras szigetekről, Tamrieltől nyugatra, a Summerset Isles-től északnyugatra. Itt a sloadok, ezek a nagy varázshatalommal bíró, jókora méretű, két lábon járó, csigára hasonlító teremtmények élnek.

Nirn kontinensei

Tamriel geográfiája

Tamriel politikai térképe

Sload

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.