2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

1. Éra - 720 - 2920

1E 720 Frandar Hunding, Yokuda legnagyobb hőse, a „Kard Szentje” születése.

1E 737 Randic Torn Elder Yokeda (katonai diktátor) meghal. Yokuda kontinensén minden eddiginél hevesebb belharcok törnek ki.

1E 780 Yokuda császára megkísérli visszaszerezni a tényleges politikai és katonai hatalmat. Hira császár a közembereket használja célja eléréséhez, ami a Sword Singers rend és az Elder Yokeda cím felszámolása. A „Kardénekesek háborúja – War of the Singers – megkezdődik Yokuda földjén. A Sword Singers harci vezetője Frandar Hunding lesz. Hunding az általa kidolgozott „Üllő és Kalapács” taktikát követve kisebb csatározásokkal és ütközetekkel becsalja Hira császár sokszoros (a legendák szerint harmincszoros) túlerőben lévő főseregét a Hattu-hegység száraz és kopár, szurdokokkal átjárt terepére. Hunding az előre kiválasztott terepen stratégiai pontokra helyezi el magasan képzett Sword Singers csapatait. Az iszonyúan véres csatában megsemmisítik a császár hatalmas seregét, s maga Hira császár is elesik, ám a Sword Singers rend tagjainak jelentős része is elpusztul. Hira császárt a későbbiekben az „Utolsó Császár” néven is illetik. A legendák szerint ekkor Hunding Arch kikötőjébe vezette megmaradt embereit, hogy elhajózzon arról a földről, ahol rá, valamint rendjére és az általuk követett útra az emberek félelemmel vegyes ellenszenvvel néznek.

1E 792 Yokuda kontinenst egy közelebbről meg nem határozott katasztrófa éri, amelynek következtében túlnyomó része a tenger alá süllyed. A katasztrófát talán az Ansei rend („A Kard Szentjei”) egyik, Hiradirge nevű renegát ága okozta, de természeti katasztrófa (földrengés, cunami), vagy ezek egybeesése sincs kizárva. A Hiradirge tagjai talán a rendjük elűzése miatt állhattak ilyen bosszút szülőföldjükön, de a történet a legendák homályába vész.

A katasztrófa mindenesetre nem érte teljesen váratlanul a yokudan népet, mivel lakosságuk és harcosaik nagy részét be tudták hajózni (nyilván rengeteg hajót kellett ehhez viszonylag gyorsan megépíteniük). A yokudan flotta ekkor keletre indul, Tamriel partjai felé, de előzőleg számos szigetet ejt útjába.

1E 800 Az ork törzsfők által alapított Orsinium városállam gyors terjeszkedése High Rock területén. Wayrest breton városállam első említése, amely ellenséges viszonyban van Orsiniummal.

1E 808 A yokudanok harcosokból álló első hulláma (Ra-Gada) partraszáll a ma Hammerfellnek nevezett területen. A Ra-Gada leszármazottai a köznépet képviselő Forebears frakció, akik mindig ellentétben állnak a később partraszálló yokudan nemesség (Na-Totambu, későbbi elnevezéssel Crown frakció) leszármazottaival. Az itt élő állatnépeket, orkokat és embereket irgalom nélkül legyilkolva/kiszorítva megalapítják államukat, Hammerfellt (amely később sok kisebb királyságra, fejedelemségre tagolódik). Míg a Ra-Gada honfoglaló harcát folytatja, az asszonyok, gyermekek és öregek a közeli Herne szigetén várakoznak a flotta többi részével. A Ra-Gada név cyrodiili torzításával létrejön a Redguard népnév. A területen élő orkok Orsiniumba menekülnek, tovább erősítve azt. Az idős Frandar Hunding részt vesz a Ra-Gadában, ám életét veszti az orkokkal vívott harcokban. Szerepét fia, Divad Hunding veszi át.

1E 947 Gaiden Shinji redguard Sword Singer megalapítja az Order Of Diagna harcos rendet, és hozzákezd az Arena megépítéséhez Imperial City-ben.

Az Aréna épületének tömbje Imperial City-ben

1E 950 Háború Orsinium ellen a breton Daggerfall királyság és Wayrest városa, valamint az Order of Diagna és Sentinel redguard királyság részvételével. Ezzel a szövetséggel véget ér az ellenséges viszony a redguard és breton népek között.

1E 979 Orsinium elfoglalása és a város lerombolása. Az orkok szétszórása után a közeli Wayrest város rohamos fejlődésnek indul és Daggerfall fő vetélytársává válik High Rockban. A redguardok és a bretonok szövetsége felbomlik, de a kereskedelmi kapcsolatok megmaradnak.

1E 1029 Hertha császárnő beolvasztja a Cyrodiili Birodalomba a coloviai határvidéket, így a birodalom közvetlenül határos lesz High Rockkal. Cyrodiil Skyrimmal való viszonya valamelyest javul.

1E 1100 Wayrest városa High Rockban királysággá válik.

1E 1200 - kb. 2208 A Dragon Break. A Marukhati Kiválasztottak (az Alessian Order papi szárnya) megkísérli befolyásolni Akatosh (az Idő Sárkánya, a Birodalom fenntartó-védőistene) identitását és lényegét, ami az idő kizökkenését okozza Nirn egész területén. Az Adamantin Toronyban végrehajtott szertartás során az idő lineáris folyása megszakad, a több párhuzamos ággá bomlik, így különböző földrajzi helyeken teljesen eltérő események megtörténtét jegyzik fel. Ez a Hajnalkorhoz hasonló állapotot jelent. A Dragon Break alatt történő események alig ismertek, egymáshoz való viszonyuk nehezen – vagy egyáltalán nem – meghatározható. Az Elder Council döntése alapján úgy tekintik, hogy kb. 1008 év történései „estek ki” a történetírásból. Egy a 3E végén született tanulmányban (The Dragon Break Reexamined) tagadják a Dragon Break létét, s azt egyszerű időszámítási hibának állítják be (e szerint az Alessian Order uralma csak 150 évig tartott volna). Számos hiteles forrás azonban ellentmond ennek a teóriának, sőt egyes források szerint Tamriel történetében több Dragon Break is előfordult, bár messze a legnagyobb hatású ez volt.

1E 2208 A Thrassian járvány kitörése. A betegség minden valószínűség szerint a sloadok által lakott trópusi Thras szigetkirályság (Coral királyság, Tamrieltől délnyugatra) szándékos akciója volt az ember és elf fajok megritkítására, vagy kipusztítására. Az emberek okozta Dragon Break miatt szánták el erre magukat, mivel tartottak annak megismétlődésétől. A járvány Tamriel lakosságának több mint felét elpusztítja, a délnyugati partvidékeken még nagyobb az áldozatok aránya. Hammerfell, Cyrodiil, High Rock, Skyrim, és a Summerset Isles egyesített flottát (All Flags Navy) küld Thras elpusztítására, Bendu Olo vezetésével. A szigetkirályság lakóinak nagy részét elpusztítják, és a szigeteket mágiával elsüllyesztik. A flotta elvonulása után azonban néhány túlélő sload a szigetek egy kis részét rekonstruálja.

A Thrassian járvány nyomán alapvetően megváltoznak a társadalmi és politikai viszonyok az Elsweyr területén. Az eddigi széttagolt, egymást kiegészítő 16 khajiit állam helyébe Elsweyr északi részén Anequina (régi nevén Ne Quin-al), délen a Pellitine (Pa'alatiin) királyságok uralma lép.

1E 2321-2331 Az „Igazságosság Háborúja” (War of Righteousness - Becsület vagy Tisztesség Háborújának is fordítják) Cyrodiilban, ami átterjed High Rock és Hammerfell keleti területeire. A háború oka a hatalmi központ nyugatra tolódása miatti belviszály az Alessian Orderban. Egyes Coloviában hatalmas földbirtokkal rendelkező, világiasabb beállítottságú rendtagok megpróbálkoztak a teokratikus eszméknek erősen ellenálló Nyugat-Cyrodiil elszakításával (High Rock- és Hammerfell-beli szövetségesek segítségével). Az erősen teokratikus beállítottságú keleti Niben-völgy, és a világiasabb nyugati Colovia között már hosszú ideje gyűlt a feszültség. Az Iliac-öbölben a népesség közel fele a háború áldozatául esik. Az Alessian Order fő monostora a Canalus-tó partján teljesen leég, s a rend iratainak és tekercseinek túlnyomó többsége megsemmisül. A háború végére az Alessian Order elveszíti minden világi hatalmát, s a Birodalom felbomlik. Cyrodiil évszázadokra zavaros polgárháborúkba merül, az Amulet of Kings eltűnik.

1E 2703 Akaviri invázió Skyrim és Cyrodiil ellen. A mitikus születésű (Dragonborn) Reman fellázítja és egyesíti a polgárháborúba süllyedt Cyrodiilt a hódítók ellen (bővebben lásd: Remanada).

1E 2704 Az egyesített cyrodiili sereg legyőzi az akaviri hódítókat Pale Passnál.

Pale Pass romjai

A hódítók egy része (köztük Tsaescii kígyóemberek) Reman szolgálatába áll. Egyes források szerint az akaviriak tulajdonképpen az újjászületett Dragonborn megkeresésére érkeztek Tamriel földjére, de ennek ellentmond sok egykori forrás és irat, amelyek szerint kifejezetten hódításokra törtek. Mindenesetre a Reman szolgálatába szegődött akaviri emberekből (Akavirban ekkor még emberek is éltek, csak később irtották ki őket az ott őshonos, Tamrielben ismeretlen, erős állatnépek) megalakul a császár elit testőr- hírszerző-tanácsadó alakulata; a Dragonguards. Később ebből a szervezetből alakult ki a 3. Éra császárait szolgáló Blades alakulat. Az újra egyesített Cyrodiili Birodalom császárává I. Remant választják (bár egyes források szerint Reman sosem használta a császári címet). Ez a Második Birodalom létrejötte. I. Reman megerősíti a szövetséget Akatosh-sal, és bevezeti a Dragonfire-szertartást. A mindenkori császár lelke a Reman által előkerített Amulet of Kings-be kerül, s ezzel folytatódik Tamriel Dragonborn császárainak sora.

1E 2714 I. Reman birodalmához csatolja Valenwoodot.

1E 2762 I. Reman meghal. A trónt Brazollus Dor örökli.

1E 2790 Az utolsó ayleid származású Wild Elf bölcs, Tyurhane Firre születése. (A „Wild Elves” és a „Nature of Ayleidic Poesy” szerzője)

1E 2794 Brazollus Dor fiának (a későbbi II. Reman császár) születése. Az akaviri származású tsaescii (kígyóember) tanácsadók címe (Potentate) örökölhetővé válik. Közülük kerülnek ki a császárok főtanácsadói.

1E 2811 A Cyrodiili Birodalom seregei legyőzik az utolsó nagy argóniai sereget és elkezdik Black Marsh megszállását.

1E 2812 Brazollus Dor fia II. Reman néven elfoglalja a trónt (Ez az időpont II. Reman síremlékén olvasható. Az Annals of Dragonguard szerint (TES IV Skyrim) már 2806-ban trónra került.) A stabilizált és megerősödött birodalom erejét agresszív és gyors terjeszkedésre használja. Ez évben kezdik el a Sky Heaven templom (Skyrim) Alduin falának építési munkálatait.

Alduin fala

1E 2813 A cyrodiili válik a Birodalom hivatalos nyelvévé. A hivatalos iratok innentől kezdve ezen a nyelven íródnak, a korábbi altmer helyett.

1E 2837 A Birodalom meghódítja Argónia teljes területét. Black Marsh Birodalmi Tartomány megalapítása (a cím a Második Birodalom felbomlása után ideiglenesen megvonásra kerül).

1E 2840 II. Reman háborút indít Morrowind ellen. Tamriel összes többi területe már a Birodalom uralma alá került ekkorra. A 80 éven át húzódó ún. Four Score War során a dunmerek a Tribunal vezetésével sikeresen ellenállnak az offenzívának.

1E 2851 II. Reman meghal egy dunmerekkel vívott ütközetben. Utódai folytatják a háborút Morrowind ellen.

1E 2877 III. Reman elfoglalja a trónt. Első számú tanácsadójává a tsaescii származású Potentate Versidue-Shaie válik.

1E 2871 A Krahjotdaan nevű sárkányt elpusztítja egy dragonguard a Jerral-hegységben, Cyrodiil és a Skyrim határánál.

1E 2911-2917 A sloadok inváziót indítanak a Summerset Isles ellen. Az ún. War of Uvichil kiváltó oka nem ismert. Lefolyása az altmerek emlékezete szerint szörnyű volt, köszönhetően a sloadok igen fejlett nekromanta képességeinek és pokoli gépezeteiknek.

1E 2920 Az 1. Éra utolsó éve. III. Reman csatát veszít Bodrum mellett Vivec-kel szemben, később azonban fia, Juliek csellel beveszi a kulcsfontosságú Ald Marak erődjét. A tehetséges és jó szándékú trónörökös, Juliek herceg megegyezik a Tribunal vezetőjével, Vivec-kel a háború lezárásáról. Morrowind birodalmi tartománnyá válna, de teljes körű önrendelkezéssel. Juliek száműzött anyja azonban a Morag Tong segítségével összeesküvést szervez (a herceg tudta nélkül) a császár ellen, de tévedésből az apja pajzsát viselő trónörököst ölik meg. A császárné fia halálát megtudva öngyilkos lesz. Röviddel ezután egy női Morag Tong ügynök Potentate Versidue-Shaie megbízásából meggyilkolja az ekkor már teljesen paranoiás császárt is. Mehrunes Dagon eközben elpusztítja Morrowind fővárosát, Mournholdot. Almalexia és Sotha Sil későn érkezik, de sikerül visszaűzniük a Daedra herceget az Oblivionba. A várost elkezdik újjáépíteni. Ez az első kor vége.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.