2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

4. Éra - 1 - 100

4E 1 A szétesőben lévő birodalmat Ocato of Firsthold csatamágus, Birodalmi Főkancellár irányítja. Black Marsh egyoldalúan kimondja az elszakadást a Birodalomtól, majd kisvártatva Elsweyr is megteszi ezt a lépést. Brara Morvayn, egy Redoran Tanácsnok egyezséget köt az East Empire Company-val, amelynek alapján az Oblivion Krízis és Ald’ruhn városának daedrák általi elpusztítása után dunmer menekültek költözhetnek be a Solstheim sziget déli partján található Raven Rock városába.

Ocato Birodalmi Főkancellár

Ald'ruhn városa

4E 2 Sinderion, az altmer alkimista mester nyilvánosságra hozza értekezését, az Alchemical Symposiumhoz, amely beszéd fő témája a Nirnroot elnevezésű növényféle és annak hatásai.

Sinderion

4E 5 A „Vörös Év”: Vivec eltűnése miatt a dunmer mágusok elkészítik az Ingenium nevű eszközt, ami az isten hiányában is biztosítja, hogy az Igazság Minisztériumának helyet adó, Baar Dau nevű apró hold továbbra se csapódjon be Vvardenfell szigetébe. Ezt a jókora sziklát Sheogorath hajította a városra (lásd: Pilgrim's Path), de Vivec megállította, lebegésben tartotta, majd a Ministry of Truth (az Ordinator rend igazságszolgátatást végző hivatala) költözött kivájt üregeibe. Vivec eltűnésével megoldást kellett találni a holdacska lebegésben tartására.

A Baar Dau holdacska Vivec város felett

Az Ingenium táplálásához folyamatosan erős, vagy különleges lelkekre van szükség. Egy Sul nevezetű dunmer fejvadász szerelme, Ilzheven védelmében elpusztítja az eszközt, amely fogva tartotta a nő lelkét, így a város fölött lebegő holdacska becsapódik Vvardenfell szigetébe, mérhetetlen pusztítást okozva. Az Ingenium pusztulásával ugyanis a Baar Dau ugyanazzal a lendületel csapódott a városba, amellyel eredetileg Sheogorath elhajította.

Morrowind a kitörés előtt és után

A becsapódás miatt kitör a Vörös-hegy is, lávával és hamuval árasztva el a szigetet, így téve teljessé a pusztulást. Morrowind kritikus meggyengülését kihasználva Argóniai seregek lépik át a határt Black Marsh irányából, hogy régóta érlelt bosszújukat kitöltsék a rabszolgatartó dunmereken. A dunmer népesség jelentős része menekült Cyrodiilba és Skyrimba, valamint Solstheim szigetére.

4E 10 Ocato Főkancellárt meggyilkolják. A merényletért feltehetően a Thalmor ügynökei felelősek. (A Thalmor elnevezés a Második Aldmeri Dominium kormányzatát alkotó altmer frakciót takarja, a később egyesült Valenwood és Summerset Isle-t uraló szervezet vezetését.) A Birodalomnak nincs hivatalos vezetője. Ezzel megkezdődik az ún. Stormcrown Interregnum (A Stormcrown kifejezés Tiber Septim nord nevére – Talos, azaz Viharkoronás – ural.)

Thalmor ügynök

4E 16 Skyrim Nagykirálya a Vörös Év eseményeinek eredményeként Solstheim szigetét, ezt a Vvardenfelltől észak-nyugatra, Skyrim partjaitól keletre fekvő, Ebony bányákban gazdag területet átadja a dunmereknek.

4E 17 Titus Mede, egy erőskezű coloviai hadúr elfoglalja Imperial City-t és császárrá kiáltja ki magát. A Birodalom szétesésén úrrá lenni nem tudó Elder Council elismeri uralmát, és Titus Mede-t hivatalosan is megkoronázzák (bár természetesen nem a régi Septim hagyományok szerint; az Amulet of Kings megsemmisült, és a Dragonfire-t sem lehet többé meggyújtani).

4E 18 Attrebus Mede herceg, I. Titus Mede fiának születése.

4E 20 A Vörös Év eseményeit követően dunmer menekültek egy több ezer fős csoportja a Dunmeth Pathon keresztül Skyrim területére érkezik. A Dunmeth Path egyike azon kisszámú utaknak, amelyek biztos átjárást biztosítanak Skyrim és Morrowind között a Velothi hegység csúcsai között. Az átjáró nyugati oldala Windhelmtől dél-keletre, nem messze a Fehér folyótól, míg a keleti oldala a morrowindi Blacklight városától nyugatra található. A menekültek Skyrim területén a Menekültek Pihenőjét használják találkozópontnak, ahol az újonnan érkezőket üzenetek várják, az élhető és termékeny területek elhelyezkedésének leírásával.

Menekültek Pihenője Skyrim észak-keleti részén

4E 22 A Thalmor átveszi a hatalmat Summerset Isle felett, amit a saját, belső szóhasználatukban azonmód át is neveznek Alinornak – az Aldmeri Dominium területein kívül ettől függetlenül továbbra is a régi elnevezés marad érvényben. Az Alinor név ősi eredetű, s ez egyben a Szigetek fővárosának neve is. A Szigetek egészének megnevezésére azonban azelőtt sem használták ezt a megnevezést, mielőtt a Summerset Isles a Birodalom részévé vált, hiszen számos kisebb királyságból állt össze. A Thalmor felemelkedését és népszerűségét annak köszönhette, hogy a tehetetlen birodalmi csapatok helyett ez a szervezet hárította el a Szigeteken az Oblivion Krízist, és zárta be az Oblivion kapukat, megmentve a Szigeteket a pusztulástól.

4E 29 Thalmor szimpatizánsok egy régóta szervezett, titkosszolgálati eszközökkel előkészített puccs során megdöntik Valenwood kormányzóságát. Valószínűleg a Thalmornak már az Oblivion Krízis előtt is voltak beépített ügynökei Valenwoodban. A puccs és az altmer csapatok partraszállása a bosmerek és a Birodalom által alkotott szövetséget teljesen váratlanul éri, s Valenwood a Thalmor uralma alá kerül. Ezzel hivatalosan is létrejön az Aldmeri Dominium (Tamriel történelmében a második), amelyet elméletben Alinor és Valenwood egyenrangú szövetsége alkot. Valójában Valenwood alávetett szerepre kényszerül az altmerekkel szemben.

Az Aldmeri Dominium minden kapcsolatot megszakít a Birodalommal, nemcsak a kereskedelem, hanem bármely utazás is tiltott volt a Dominium területére. Később a birodalmi tudósok feltételezték, hogy a teljes elszigeteltség 70 éve alatt a Dominium erői felszámoltak minden belső ellenállást, amely a Thalmor uralma ellen tört. A Thalmor kiépíti nagyon szigorú, rasszista és teokratikus elveken alapuló diktatórikus uralmát.

4E 38 Vundheim, egy dicső windhelmi harcos halála. Fia, Deroct tisztelete jeléül meggyújt egy gyertyát házukban, apja kihűlt szíve felett. Az épület később Candlehearth Hall néven válik ismertté.

Candlehearth Hall Windhelm főterén

4E 42 Sentinel városában (Hammerfell egyik vezető királysága) lezajlik az ún. Zöld Tűz Éjszakája. Ennek során a városba korábban beköltözött, a Thalmor diktatúrája elől elszökött altmer menekültek negyedét Thalmor ügynökök és csatamágusok támadják meg. A harcban Sentinel jelentős része leég, köszönhetően a mindkét oldalon bevetett varázstüzeknek.

4E 49 Umbriel, a lebegő város felbukkanása Tamrielen. A város, amely egyenesen a Hist (Argónia Szent Fája) származási helyéről lett kihasítva a földből, Lilmoth támadásával kezdi Tamriel terrorizálását, majd Leyawiin felé sodródik tovább. A lebegő város szörnyű hatása, hogy minden élő, akire az árnyéka vetül, szörnyet hal, majd halála után megelevenedik, és élőholt, nyugtalan lélekként bolyong tovább Nirn földjén, és ezen szerencsétlenek lelke folyamatosan táplálja az Ingeniumot. Umbriel ugyanis az Ingenium nevű eszköz egy új változatának erejét használja, amely régebben Vivec városa felett lebegő holdat tartotta a levegőben. Az eszközt Vuhon, Umbriel ura, egy dunmer mágus készítette.

A Red Mountain kitörése után, amikor is Sul, a dunmer fejvadász és Vuhon, a mágus Oblivion egyik síkjára lökődik, ugyanarra a helyre, ahol abban az időben Umbra is raboskodik. Az Umbra nevű kardot Cyrodiil Hőse juttatja vissza valamikor 3E 433 környékén Clavicus Vile oblivioni síkjára. Umbra, a kard lelke kiszökik a kardból és egy sötét, férfi alakú entitás formájában létezik tovább, szemei helyén a Semmivel, és elrabolja Clavicus Vile hatalmának egy részét. A daedra herceg megerősíti síkja védelmét, hogy Umbra ne szökhessen meg a lopott erővel. Umbra azonban ezen erő segítségével felhasítja a síkot és rést nyit rajta Nirn világára, amelyen át lelkek juthatnak el Calvicus Vile létsíkjára. Az Ingenium ennek a lélekfolyónak az erejére épült, és mind tovább maradt fenn a kapcsolat a két dimenzió között, annál jobban tágult az eleinte parányi rés is a létsík falán. Ugyanígy növekedtek Umbra reményei is, hogy egyszer a hasadék elég nagy lesz ahhoz, hogy végre megszökhessen. A Vörös Évben azonban az Ingenium megsemmisült.

Amikor Sul és Vuhon Vile síkján találja magát, Umbra azonnal foglyul ejti őket. Életükért cserébe Vuhon megígéri Umbrának, hogy újabb Ingeniumot épít, amibe Umbra beleegyezik, majd eggyé válik Vuhonnal, és mindkettejük lelkét az Ingeniumba plántálja. Umbra Clavicus Vile hatalmának ellopott részét felhasználva kihasít egy darabot a Black Marshból és az Ingenium segítségével a levegőbe emeli. Vuhon (és vele együtt Umbra) lesz Umbriel ura, és a szörnyű város megkezdi útját Tamriel földje felett, halált és pusztulást hozva.

4E 65 A Redoran Ház tanácsosa, Solstheim vezetője, Brara Morvayn meghal. A dunmerek által alapított és irányított Redoran Ház a hat morrowindi Nagy Ház egyike. Brara azután lett a Ház tanácsosa, hogy férjét meggyilkolták. A Vörös Év eseményei után Brara Solstheimbe utazott és Raven Rock fontos irányítójává vált.

Brara fia, Lleril Morvayn lesz a Redoran Ház tanácsosa és Solstheim vezetője.

4E 95 A Hlaalu Ház egyik tagja, Vilur Ulen megkísérli meggyilkolni Llerik Morvaynt, hogy a Hlaalu Ház átvehesse az uralmat Solstheim fölött. A kísérlet kudarcba fullad.

4E 98 A Void Nights kezdete. Az Üres Éjek egy két éves periódus elnevezése, amikor 4E 98 és 100 között Nirn két holdja, a Masser és a Secunda eltűntek.

Nirn holdjai

Az Oblivion Krízis után számos csoport igyekezett kiirtani Tamriel földjéről a Mythic Dawn követőit. Eredetileg egy katonai csoportosulás alakult e célból, amelynek nevét, miután fellelték Mehrunes Dagon hírhedt pengéjét, a Mehrunes’ Razort, a Keepers of the Razorre változtatták.

Mehrunes Razor

Hogy hol és hogyan lelték meg az ereklyét, homály fedi, de onnantól kezdve ők őrizték, három darabban, a darabokat a rend belső körének három legmagasabb rangú tagja közt osztva szét. A tagok fogadalma legidősebb fiúról legidősebb fiúra szállt, miszerint addig őrzik a Penge darabjait, „amíg az ikerholdak el nem tűnnek az égről”. Ez az esemény ugyan váratlanul bekövetkezik az Üres Éjek időszaka alatt, ám az egyes darabok őrizete fennmarad a generációk során ezen időszakban és később is.

A holdak eltűnése hatalmas félelmet és zűrzavart vált ki Tamrielben, de különösen a khajiit nép körében, akik vallásában és társadalmában a holdaknak nagyon fontos szerepe volt. Elsweyrben a Void Nights két éve teljes káoszt és rettegést hoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.