2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

4. Éra - 175 - 203

4E 175 Ez év kora tavaszán megkezdődik a Vörös Gyűrű Csatája. Az ütközet nevét a Vörös Gyűrű Útról kapta, amely a Birodalmi Főváros körül húzódik, és ahol a csata legvéresebb harcai zajlottak.

A Vörös Gyűrű csatája

A főváros 174-ben történt eleste után az Aldmeri Dominium úgy véli, hogy a győzelem már a kezükben van, és a Birodalom kapitulációja nem lehet kérdéses. II. Titus császár meghagyja őket ebben a hitben egészen 175-ig, amikor is előkészíti a főváros visszafoglalásának tervét. A terv a következő volt: Decianus tábornok légiói visszatértükben a távoli Hammerfellből, a Chorrol feletti hegyekben rejtőznek el. Mivel érkezésük leplezett marad az Aldmeri erők előtt (hála a hátrahagyott veteránok harcainak Lady Arannelya csapatai ellen), így készülhetnek a meglepetésszerű támadásra a főváros ellen. Ezalatt a Jonna tábornok vezette, túlnyomórészt nord katonákból álló helyőrség Cheydinhaltól nem messze gyülekezett. Jonna tábornok erői végig nyomulnak a Vörös Gyűrű Úton egy két napig tartó csata árán. A terv szerint csatlakoznak Decianus seregéhez, amíg a császár egy harmadik sereget vezet támadásba északról.

A Bravilból és Skingradból érkező Aldmeri erősítés és a fővárost védők heves ellenállása ellenére Jonna nordjai sikeresen tartják az utat, és kelnek át nyugat felé a Nibenen, mialatt Decianus is előrenyomult, s körbekerítették a Dominium seregét. Ezalatt II. Titus erői akadálytalanul jutnak el a városba északról, visszafoglalva így a fővárost, s vetve véget az öt napja tartó csatározásoknak.

A csata körül azóta is kering néhány mítosz. Az egyik, hogy az uralkodó a csata alatt a Goldbrand néven ismert, mágikus katanát forgatta.

A Goldbrand

Bár létezésére nincs bizonyíték, különféle tolvajok által ismert legenda szól a kardról, amelyet aranyból kovácsoltak a messzi észak ősi sárkányai. A mítosz szerint a kardot egy dicsőséges lovagnak adták, aki felesküdött a sárkányok védelmére. A Goldbrand különlegessége, hogy tűzzel perzseli az ellenfelet minden találatánál. A másik ilyen mítosz Lord Naarifin halála körülményeit övezi. Az altmerek megpróbáltak dél felé kitörni a városból, de Jonna tábornok nordjai útjukat állták, s végül II. Titus személyesen fogta el Lord Naarfint. Élve hagyták, s 33 napig hagyták lógni a White Gold Tower tetejéről, mire kiszenvedett. A legendák szerint testét egy szárnyas Daedra ragadta el a 34. napon.

Ez a csata volt a Nagy Háború utolsó jelentős ütközete. A Birodalom visszaverte a Dominium támadását, de kegyetlen árat fizetett érte, katonailag rendkívül meggyengült. A légiók létszáma az eredetinek kevesebb, mint felére csökkent, de két légió gyakorlatilag teljesen megszűnt létezni. A csapatok számát és állapotát tekintve nem jöhetett szóba a háború folytatása. Ezért a csata után a császár aláírta a White-Gold Egyezményt, amivel a háború az Aldmeri Dominium eredeti szándékainak nagyjából megfelelően zárult. Az Egyezmény alapján a Dominium által elfoglalt területeket feladják, és így azok az Aldmeri Dominium által felügyeltek lesznek, emellett pedig betiltják Talos istenhitét.

Talos emlékműve Skyrim északi részén

Néhányan úgy értékelték a csatát, mint annak bizonyítékát, hogy a Birodalom ellen tud állni a Dominiumnak, és harcolnia kellene ellene, míg mások szerint a Birodalom forrásai minden szinten annyira kimerültek, hogy ez a csata és az általa nyert egyezmény volt a legtöbb, amit el lehet érni. Ők azzal érvelnek, hogy a Nagy Háborúban már nem az eredeti ultimátum feltételeinek lazítása, hanem a Birodalom puszta léte volt a tét, és ebből a szempontból az egyezménnyel időt lehet nyerni a talpra állásra.

Az Egyezmény aláírásának hatására megromlik a kapcsolat Cyrodiil és Hammerfell, valamint Cyrodil és Skyrim között. Az Egyezmény, ha nem is teljesen, de nagyjából megfelelt az eredeti ultimátumnak, amelyet a Dominium a Birodalom elé terjesztett. A nordok számára a Talos-kultusz betiltása volt a legnagyobb sértés, míg a redguardok számára Hamerfell egyes részeinek az Aldmeri Dominiumba annektálása volt elfogadhatatlan. Hamerfell ezért kimondja elszakadását a Birodalomtól, és egyedül folytatja harcát a szintén meggyengült Dominium ellen.

A harcok alatt a White Gold Toronyból az összes, ott tárolt Elder Scroll eltűnik, és szétszóródik a kontinensen.

Az egyik megkerült Elder Scroll

4E 176 Ulfric Stormcloack és milíciája visszafoglalja a Reach-t és Markarth-ot a Reachmentől. A Reachmen túlélői visszahúzódnak a Reach-t övező hegyekbe, és magukat Forswornnek nevezve vívják tovább magányos harcukat.

4E 180 A redguardok harca a Dominium ellen végül sikerrel végződik: aláírják a Második Stros M’kai Egyezményt, ami kimondja az Aldmeri megszálló sereg kivonását Hammerfell területéről.

4E 181 Jarl Igmund elfogja Madanach-ot és a Forsworn lázadók vezérét a mélyen Markarth alatt fekvő Cidhna bányába zárja.

Solstheim szigetén Raven Rock ében (Ebony) bányája végleg kiapad.

4E 188 A Thalmor zsoldjában álló szabadcsapatok megtámadják és kifosztják Wayrest városát (High Rock délkeleti részén). A támadás során a Dark Brotherhood szentélye is megsemmisül. A Night Mother maradványait Cicero veszi magához.

Cicero

4E 201 Az Elder Scrolls V: Skyrim eseményei.
Skyrimban polgárháború dúl az Ulfric Stormcloak vezette elszakadáspárti frakció, és a Birodalomhoz lojális frakció között.

Ulfric Stormcloak

Utóbbiakat támogatják a Skyrimban állomásozó Birodalmi Légiók is. Ulfric tervei szerint el akarja foglalni a Skyrim Nagykirálya (High King) címet, és ki akarja mondani az elszakadást a Birodalomtól, ami a Talos kultusz hivatalos újraelismerésével járna együtt. Ulfric a Thu’um használója, s ennek segítségével halálra sújtja Torygg Nagykirályt. Ezzel az incidenssel kezdődik el a nyílt polgárháború. Egy támadást követően Ulfricot elfogják, és Helgen várába szállítják kivégzésre. A szekéren vele utazik a játék főhőse, akit szintén kivégezni visznek. A kivégzés előtt azonban feltűnik egy sárkány és tűzbe borítja az erődöt. Ulfric és a főhős megszöknek.

Alduin pusztítása Helgen várában

A sárkányról kiderül, hogy ő Alduin (a Világevő, akivel már a legendás nord Nagykirály és Shezarrin, Wulfharth is harcolt a 1E-ban) és az Elder Scroll jövendölése szerint célja az emberiség elpusztítása, és a sárkányok uralmának visszaállítása Nirn földjén.

Alduin, a Világevő

Ezzel kezdetét veszi az ún. Sárkány Krízis. A játékosról később kiderül, hogy maga is Dragonborn, aki képes a Thu’um használatára. Megidézik a High Hrothgar csúcsára, ahol a Greybeardsek tanítják őt. A hős ezután felveszi a harcot Alduin szövetségeseivel, illetve beavatkozik a polgárháború menetébe (bármely oldalhoz csatlakozhat). Lehetősége lesz merénylet elkövetésére II. Titus Mede császár ellen is (de ezt nem feltétlenül kell megtennie). A Dragonborn végül leszámol Alduinnal, és elhárítja a világot fenyegető veszedelmet.

A Dragonborn

4E 202 A 201-ben zajló polgárháború és a Sárkány Krízis sebeit begyógyítani igyekvő Skyrim területén rejtélyes támadásokról beszámoló pletykák kezdenek keringeni. A támadások eleinte magányos vadászcsoportok, elszigetelt falvak kapcsán látnak napvilágot, de idővel a nagyobb városokban is megjelennek a furcsán lángoló tekintetű, nagy erejű, idegenszerű mágiát használó harcosok. A rajtaütések túlélőinek beszámolója alapján megállapítást nyer, hogy a támadásokat kisebb-nagyobb, vámpírokból álló csapatok hajtják végre.

Vámpír lord

Noha vámpírok Tamriel minden területén előfordulnak elszórva, barlangok, ősi romok mélyére húzódva, ám a történelmi feljegyzésekben sehol sem találni utalást ilyen koncentrációjú, összehangolt portyák előfordulására. Skyrim hőse hamarosan azzal kénytelen szembesülni, hogy kedvelt városaiban is vámpírok terrorizálják a lakosságot. Ezzel egy időben a városi őrök között elterjed a szóbeszéd, miszerint a réges-rég elfeledett vámpírvadász csoport, a Dawnguard önkénteseket toboroz a vámpírok ellen szerveződő válaszcsapások megszervezéséhez. A Dwanguardról csak homályos utalások maradtak fent a jelenkorra, de annyi bizonyos, hogy a vámpírvadász, félkatonai csoportot valamikor a 2. Erában hozta létre Riften Jarl-ja.

Skyrim hőse az egyre veszedelmesebb vámpírtámadások hatására felkeresi Dawnguard ősi erődjét, ahol lehetősége nyílik csatlakozni a vadászokhoz, és fényt deríteni a támadások okára, az ősi próféciára. A kutatás során egy rég elfeledett ősi romban egy átok által szoborba zártan rátalál Seranára, aki nem más, mint a vámpírnagyúr Lord Harkon lánya, és akinél ott van az egyik elveszettnek hitt Elder Scroll.

Serana

A lány kérésére biztonságban elkíséri atyja kastélyába, ahol azonnal választás elé állítják, miszerint vagy a vámpírok vagy a Dawnguard oldalára áll az egyre éleződő küzdelemben. A hősön áll tehát, hogy a vámpírok különleges képességeivel felvértezve segíti őket a prófécia beteljesítésében, vagy a Dawnguard dwemer eszközökkel támogatott csoportját vezeti győzelemre a vámpírok ellenében.

Utószó

Aki eljutott idáig, reményeink szerint örömét lelte írásunkban. A cikkhez kapcsolódó topicban szabad tere van bármilyen javító szándékú megjegyzésnek, illetve bármiféle TES témájú agymenésnek, vitának, gondolatkísérletnek. Ne fogjátok vissza magatokat! Az alábbi forráslinkek közül pedig különösen ajánljuk a magyar nyellvű Császári Könyvtár, illetve az angol nyelvű Imperial Library látogatását. Munkánk során túlnyomórészt az angol eredetiből átvett tulajdonneveket használtuk, mivel véleményünk szerint a nevek magyarítása gyakran az érthetőség és visszakereshetőség rovására megy.

Külön köszönet Varlaisarannak a lektorálásért és az áldozatos képkészítési rohammunkáért, illetve Bendőkének a lektorálásért. A Logout korrektorától pedig elnézést kérünk a "kissé" hosszúra sikerült írásért. [Spongyát rá. :) - a korr.]

Felhasznált irodalmi források, illetve a képek (a szerzők és Varlaisaran játékmentésein kívül), forrásai:

The Imperial Library
Császári Könyvtár
Unofficial Elder Scrolls Pages
TES wikia
TES Online
Elderscrolls hu
Tamriel Foundry
ruslanlarin92 fan képei
leklek1980 fan képei
Nectim fan képei
Lutojar képei
plangkye képei

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.