2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Előszó

Először is, ezt a munkát két ember készítette, noha a LOGOUT szabvány csak egy szerzőt tüntet fel. GypsFulvus2 és Jorus alkotta meg ezt az anyagot, s egyikünk sem boldogult volna a másik nélkül. Köszönettel tartozunk még Varlaisaran és Bendőke kollégáknak a lektorálásért, a LOGOUT szerkesztőinek és korrektorának, valamint - magától értetődően - a Bethesdának. Varlaisaran kollégát külön köszönet illeti a képek összeszedésében nyújtott áldozatos segítségéért.

Fontos megemlíteni, hogy e cikk néhány helyen óhatatlanul spoilereket tartalmaz a TES játékok tartalmára vonatkozóan. Az egyes játékok tartalmát igyekeztünk általánosságokban, az adott történelmi kontextusban leírni, és a történtek részletes kifejtésétől tartózkodtunk. Ennek ellenére elkerülhetetlen, hogy a leírt történelemformáló események spoilereket is tartalmazzanak. A játékok tartalmát ezért mindig kiemeljük: pl. 3E 427 Az Elder Scrolls III: Morrowind eseményei. Javasoljuk, hogy aki még nem játszott ezekkel a részekkel, de szándékában áll, az ugorja át ezeket a szövegrészeket.

Munkánk célja, hogy a The Elder Scrolls univerzum után érdeklődők számára egy történelmi összefoglalást nyújtsunk e hihetetlenül részletesen kidolgozott világ történelméről. Számos idővonal (timeline) található meg a TES játékokkal foglalkozó oldalakon, ám egyikkel sem voltunk igazán megelégedve. Ezek általában nagyon szűkszavúak, s ezért az olvasó nem tudja követni, milyen történelmi események, háborúk zajlottak, kik voltak az uralkodók, és milyen volt a politikai helyzet. Számos weboldal ráadásul hibás adatokat is tartalmaz, ha összevetjük őket a TES játékokban olvasható könyvekkel (különösen igaz ez a készülő TES Online weboldalán található idővonalra). Ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítjük ezt a kibővített történelmi összefoglaló anyagot. Ennek segítségével bármely érdeklődő, aki a TES játékok valamelyik részével játszik, el tudja helyezni magát az adott történelmi környezetben, illetve bármely olvasott, őt érdeklő könyv eseményeit könnyebben be tudja majd tájolni. Célunk az, hogy ha elolvasol egy könyvet a játékban, vagy a Császári Könyvtárból (lásd link gyűjtemény), akkor annak történéseit el tudd helyezni akár az évszámok, akár az események alapján a történelemben, tudd, hogy abban az időben milyen erők álltak egymással szemben, milyen célokkal, milyen politikai szelek uralkodtak az adott időszakban, ki volt az uralkodó, stb. A leírás így is szűkös; nincs elegendő hely minden történelmi esemény részletes kifejtésére, a szereplők és az események tökéletes bemutatására. Reményeink szerint, - ha mutatkozik rá igény – később ilyen munkák is születhetnek akár a mi, akár más szerzők tollából. A cikkhez kapcsolódó fórum teret ad bármely lore-őrült számára, aki ki akarja fejteni gondolatait, elméleteit. Legendák, apró történetek, életképek, csodák, sorsok, részletek – akinek kedve van hozzá, bővítse a mi anyagunkat ilyen cikkekkel!

Érdemesnek tartom még Jorus Skyrim topicba írt hozzászólását idézni, mert ennél jobban nem tudnánk megfogalmazni, hogy mi vezetett e Tudástár megírásához:
„Nyilván nem szükséges a lore ismerete a játékhoz, de számomra nagyon üres és lélektelen lenne a TES sorozat, ha nem lenne mögötte egy példátlanul részletesen kidolgozott történelmi háttér. Én szeretem a polcokon talált könyveket átolvasni, megismerni az adott tájegység, város, nép történelmét, mert számomra sokkal élvezetesebbé, színesebbé, átélhetővé teszi a játékot. Jobban elhiszem, hogy azok ott nem NPC-k, meg boss-level opponentek, hanem az adott tájegység elégedetlen parasztjai, vagy épp egy rég letűnt királyság ősi királyának élőholt lidércei. Vagy épp a mágikus tőr, amit találtam abban a szurdokban az nem csak egy soul trap-es, alacsony sebzésű kis békanyúzó bicska, hanem valójában ősi elf munka, aminek a 2. Éra végén veszett nyoma az északi csatákban. Ettől válik RPG-vé (még ha csak a maga korlátozott módján is). Ha csak a zúzásra mész, akkor tényleg nem érdekes, hogy az a kis magaslat, ahol az a buta paraszt kapirgált, akit az imént somtál fejbe, valaha egy vár volt, és a közeli barlang eme vár katakombáiba vezet, a mélyén pedig az egyik istenség meggyalázott oltárán a mai napig áldozatokat mutatnak be a fanatikus kultuszhívők. Ebben az esetben tényleg felesleges időhúzásnak tűnik minden párbeszéd, ami csak arra jó, hogy kitöltse az időt két hentelés között. A timeline fordítása mindössze egy kis segítség azoknak, aki nem tudják, vagy nem akarják angolul átolvasni Tamriel történelmét. És nyilván nem szól azoknak, akiket mindez nem érdekel.”

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.