2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

PAYDAY 2 Solo & Stealth végigjátszás és tippek

Bankrabló szimulátor gyorstalpaló azoknak, akik inkább egyedül szeretnek játszani...

[ ÚJ TESZT ]

Alapok

Nos, hol is kezdjem... A játékot, gondolom nem kell bemutatnom senkinek sem, elég népszerű coop móka, amióta megvan, nálam is ez a favorit. Még websorozat is készült belőle, amiben megismerhetjük a főbb szereplőket és karaktereket, akik a játékban is benne vannak.

Előre szólok, hogy a leírásomban lesznek in-game szakszavak, amiket valószínűleg a játék előzetes ismerete nélkül nem fognak sokan érteni, de a stealth amúgy sem a totális kezdőknek való, szóval tőlük elnézést kérnék. :)

Én eddig körülbelül 180 órát játszottam vele, ami amúgy ennél a játéknál egyáltalán nem sok, legalábbis tekintve azt, hogy cikkem írásának pillanatában még csak level 88-as vagyok és lehet fejlődni Infamy V-100 -ig, ami ötször 100 szintet jelent. Tehát elég messze vagyok még a végétől, mondhatni.

A Solo Stealth ötlete akkor született, amikor olyan 45 szintnyi "Enforcerezés" után meguntam az agresszív, mindenhová ajtótokostól berontós (vagy befűrészelős) és darálós játékot és úgy nem döntöttem, hogy megpróbálkozom pár stealth módban végigvihető misszióval egyedül.

Az egyedüli játéknak nálam több oka is van: Egyrészt random játékosokkal többnyire eleve kivitelezhetetlen ez az amúgy izgalmas, adrenalindús és nagyfokú koncentrálást igénylő játékstílus, mert vagy nem bírnak megülni és bemennek olyan helyre, ahol instant lebukás van vagy véletlen ellövik magukat, vagy nem értik meg, mit akarsz és elszúrnak valamit.

Plusz fennáll a veszélye random játékosoknál, hogy az egyik egyszer csak úgy dönt, hogy kilép, a helyére persze szinte azonnal jön egy másik ismeretlen, akinek fogalma sincs róla, hogy te épp patakokban folyó izzadtsággal a homlokodon próbálod becserkészni és kivonni a virtuális forgalomból a harmadik biztonsági őrt a bankos pályán, persze, mielőtt leírhatnád neki, hogy mi a szitu, már rád is spawnolt, és azonnal ész nélkül elkezd rohanni előre a szobába, ahol az őrök vagy a civilek azonnal észreveszik, megriadnak, őket veszi a kamera és már meg is szólalt a riasztó.

A másik ok, hogy stealth-elni csak hostként lehet biztonságosan, mert egyedül a hostnál nincsen késleltetés. Ugyanis, ha más által létrehozott szerveren próbálunk meg stealth-elni, sokkal később jön elő nálunk a lebukásjelző, mint hostként, így sok veszélyes szituban, mire észbekapunk, már késő és oda a sunyizás lehetősége.

Tehát stealth-elni erősen javasolt csakis privátban hostolt szerveren, vagy offline-ban, ha biztosra akarunk menni. Én offline-ban sosem szoktam menni egyetlen ok miatt: Ha sikerül 1-1 missziót megoldani, akkor a végén, mielőtt kimennék a pályáról, szoktam invelni ismerőst vagy beengedni randomot az ingyen XP és pénzre, ők is ugyanúgy megkapják, hiába nem voltak ott addig.

A pénz amúgy sajnos akkor is osztódik ha egyedül mész, nincs extra jutalom az egyedüli játékra még a nehézségük ellenére sem, egyedül az amúgy is járó stealth XP a következő misszióra, ha sikerül megcsinálnunk az aktuális missziót.

Még egy pár alapszabály és alapelv a lopakodós játékmódhoz amit leírnék az általam sikeresen teljesített missziók leírása előtt:

Először is türelem. Az itt leírtak nálam beváltak, de nem garantálja a sikert elsőre, mert sok dolog közbejöhet, minden pályán vannak random elemek, ha újrakezdjük, nem biztos, hogy a kamerák ugyanott lesznek, vagy a széfek, ajtók stb.

Így ne adjuk fel, ha eleinte sikertelen próbálkozásaink lesznek, előbb utóbb sikerülni fog. Várjunk a megfelelő alkalmakra, ismerjük ki a mapokat, a biztonságos helyeket, ahol meg tudunk bújni, ne legyünk túlbuzgóak és mohók, a legapróbb hiba is a vesztünket okozhatja.

Az őröket ne öljük meg feltétlenül ott ahol meglátjuk őket. A legtöbb mozog, járkál körbe a mapokon, időnként megállva itt-ott időzni, így ki lehet ismerni a patrol útvonalakat és tudni fogjuk, hol szedhetjük ki őket anélkül, hogy a lebukással játszanánk. Persze lesznek olyan pillanatok, amikor már nem lesz más megoldás, de lehetőleg kerüljük az ilyen szituációkat és legyünk körültekintőek, előrelátóak és persze óvatosak.

A legfontosabb stat a Concealment...

Stealthnél a legfontosabb a minél alacsonyabb Detection Risk, ugyanis ez határozza meg, milyen messziről és milyen gyorsan fognak észrevenni az őrök, civilek és kamerák. Ezért érdemes olyan felszerelést választani, amiknek minél magasabb a Concealment értéke, ugyanis ez az a stat, ami befolyásolja a Detection Risk-ünket. Minél magasabb a Concealment értéke egy-egy cuccnak, annál nehezebben veszik észre az őrök és annál nehezebben bukunk le miattuk.

Ebből kifolyólag alapkövetelmény, hogy semmilyen páncélt ne viseljünk. Ennek is több oka van. Az első hogy a legkisebb, legészrevehetetlenebb is növeli a Detection Risk-et. Stealth módban nincs szükség tűzharcra, maximum csak mi fogunk lőni, azt is szigorúan hangtompítós fegyverekkel.

Ha valamelyik ellenfélnek valami ok folytán sikerül ránk lőnie, akkor amúgy is mindegy már, mert a lövés hangjától azonnal riadó lesz, amivel gyakorlatilag buktuk a mapot, egyedül nem élnénk sokáig még az enforceres nehéz páncélban sem.

Ez egy PRO JOB második harmadik napján elég kellemetlen mert ugye a nap újrakezdése sem lehetséges. Tehát páncél nem kell amúgy sem, szükségtelen. A második ok, hogy a páncél az észrevehetőség növelése mellett lassít is minket, ami ugye nem épp jó dolog mikor át kell hussannunk egy-egy őr vagy kamera előtt.

Assetseknél mindig vegyük meg a plusz Body Bags és Spotter assetet, ahol csak lehetséges. Ez a kettő a legtöbb missziónál kötelező (ahol mégsem, ott jelzem). Az első azért, hogy a holttesteket el tudjuk rejteni szem elől, a másik pedig láthatóvá teszi nekünk az őröket a pályák bizonyos részein megkönnyítve a dolgunkat.

Egyik fegyverünkön mindenképpen legyen hangtompító és azzal öljünk, ha muszáj. Melee-t kerülném, mert közel kell menni az ellenfélhez és azzal azt kockáztatjuk, hogy közben sarkon fordul és meglát minket esetleg.

Fegyver kiegészítőket aszerint válogassuk, hogy a lehető legkisebb concealment veszteséget kapjuk miattuk. Az általam legjobban preferált fegyverek: Primary: CAR-4, Secondary: Bernetti 9 vagy Locomotive Shotgun. Mindegyik hangtompítóval természetesen. A Locomotive lesz a legjobb fegyverünk stealth-re, ugyanis ezzel közelről telibelőve az ellenfelet, elrepül pár métert, amivel esetleg egyből olyan helyre repíthetjük, ami nincs az őrök közvetlen útvonalán.


Figyeljünk oda arra, hogy az olyan pályákon, ahol rádiózni kell a lelőtt őrök után, 3 őrt nyugodtan likvidálhatunk, a 4. lelövése után már a diszpécser küldeni fog egy patrolt, aki speciális útvonalakat is bejárhat (erre külön felhívom a figyelmet), majd némi körbejárkálás után távozik. Ha ezután újabb őrt lelövünk, akkor hiába is próbáljuk a szokásos kamu szöveget elhitetni, azonnal riadót fújnak.

Tanuljuk meg használni a "békaugrást" (guggolásból indított sprint majd egyből ugrás majd egyből guggolás...) ugyanis ezzel a módszerrel futhatunk úgy, mintha guggolnánk, tehát az őrök nem fognak észrevenni olyan könnyen, mintha simán csak sprintelnénk, hanem a guggolás stealth bónusza érvényes a gyors mozgás közben is.

Stealthezés közben ügyeljünk arra, nehogy véletlenül is kilőjünk vagy berepesszünk egy ablakot, üveget, vitrint vagy bármi mást, mert a vesztünket fogja okozni ha egy őr meglátja a művünket esetleg valaki a közelben meghallja az éppen összetörő üveg hangját. Nem egyszer előfordult velem hogy amiatt buktam be egy mapot mert egy elhibázott lövés következtében nem az őrt találtam el, vagy nem csak az őrt hanem a mögötte lévő üveget is, a következő arra járó őr meg kérdés nélkül riasztott amint a látószögébe került a törött vagy hiányzó üveg. Ajtók zárjának szétlövése nem számít, de üveget ne törjünk ki soha sehol semmilyen körülmények között.

Számítsunk arra is, hogy ha valamit cipelünk sokkal gyorsabban és sokkal messzebbről észrevesznek mint simán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.