2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Tamriel Történelmi Tudástár

Cikkünk a lore imádók lázálma - egy történelmi összefoglaló az Elder Scrolls univerzum hátteréről.

[ ÚJ TESZT ]

2. Éra - 1 - 369

2. ÉRA

2E 1 Potentate Versidue-Shaie kinyilvánítja, hogy egyenes ági örökös hiányában maga áll a birodalom élére. A császári trónt nem foglalja el, a birodalmat Potentate-i minőségben vezeti, „amíg méltó jelölt nem találtatik” a császári trónra. Bejelenti, hogy Reman dinasztiájának kihalása miatt vége az Első Érának és megkezdődik a Második Éra.

2E 12 Tyurhane Firre publikálja a „Nature of Ayleidic Poesy” című művét. Ő az egyetlen ismert ayleid származású személy, aki viszonylag szabadon beszélt népe szokásairól és vallásáról.

2E 227 Az utolsó bizonyítottan ayleid (wild elf) származású történelmi személyiség, Tyurhane Firre halála. Természetes halállal halt meg, 357 évet élt.

2E 230 Vanus Galerion megalapítja a Mages Guildet. Ezzel egy időben Artaeum szigete (a Psijic mágusrend központja) eltűnik Nirn földjéről, hogy csak 500 év múlva jelenjen meg ismét. Galerion jobbágy származású volt, s apját azért akasztotta fel földesura, mert megtanult olvasni, s fiát is megtanította rá. Ennek köszönhető, hogy Galerion elutasította a Psijic rend elitista felfogását, s a mágia tudományát minden arra fogékony számára elérhetővé kívánta tenni (lásd: Galerion the Mystic). Galerion másik oka az volt, hogy a Psijiic rend vonakodott intézkedéseket tenni a nekromanta Mannimarco, és az általa alapított Order of the Black Worm szervezet ellen.

Galerion idealizált ábrázolása

Mannimarco, a férgek királya

2E 245 Riften Jarl-ának fia Skyrim déli hegyei között kalandozik. A déli hegyek barlangjaiban, ősi romjaiban történő csetepaték során az ifjút vámpírok fertőzik meg a hírhedt Sanguinare Vampiris-szal. Távol a várostól, gyógyfüvek- és italok hiányában a fiú maga is vámpírrá válik, mire visszaér Riften városába. A Jarl elzárkózik attól, hogy fiát, mint vámpírt nyilvánosan kivégezzék, ezért hatalmát és vagyonát felhasználva elrendeli egy erőd megépítését Skyrim déli csücskében, hatalmas bércek között, egy jórészt megközelíthetetlen szurdokban, ahol fiát mindentől elzárva tarthatja. Az erőd elkészülte után felbérel egy nagyszámú, speciálisan képzett zsoldost, akiknek feladatául szabja, hogy fiát elzárva tartsák az erődben élete végéig. A titkos, hegyi erődöt védő magánsereget Dawnguardnak nevezi el.

Dawnguard erődítménye

Néhány pletyka szerint a zsoldos csapat, miután szembesül feladatának valódi céljával, megöli a Jarl vámpír fiát. A Dawnguard tagjain ettől kezdve vérdíj van Rift egész területén, ám ők ettől függetlenül elkezdik kiirtani a vámpírokat a tartományban. Ahogy fogynak a vámpírok, úgy kezdik az emberek egyre kevésbé komolyan venni az általuk jelentett fenyegetést, és úgy csökken mind jobban a szükség is a Dawnguard önkéntes szolgálatai iránt. A csapat végül feloszlik.

Egyes pletykák szerint a Dawnguard tagjai, megirigyelve az ellenségeik hatalmát, maguk is vámpírokká váltak, és ők maguk portyáztak tovább Rift területén, mígnem bosszúszomjas helyeik kis csapata sorban le nem vadászta őket.

Vámpír harcos

2E 283 Versidue Shaie nagyúr, Tamriel uralkodója egy széthulló birodalommal kénytelen szembesülni. A hűbéres királyságok lázadása Tamriel szerte új csúcspontra ér, nyíltan megkérdőjelezve a nagyúr jogát Tamriel kormányzására a Reman-ház kihalása után.

A királyságok megtagadják az adófizetést, és sok helyen rajtaütnek a Birodalom helyőrségein.
Dawnstar, a Birodalom erődje megsemmisül. Összehívják a Birodalmi Tanácsot, Bardmont Tanácsa néven, és kihirdetik a statáriumot.

2E 283 – 2E 320 Versidue Shaie nagyúr véres hadjáratba kezd, hogy kisöpörjön minden Birodalom ellen lázadót. A hadjárat során légióinak nagy része felmorzsolódik, és a birodalmi kincstár is kiürül.

2E 288 Dagoth Ur ébredése. A Vörös-hegy elzárt mélyében a Lorkhan Szívének mágiája segítségével isteni hatalommal rendelkező Dagoth Ur elkezdi Vvardenfell szigetének zaklatását. Célja a Lord Nerevart eláruló Tribunal és a Tribunal Templom szervezetének megsemmisítése, valamint a 6. nagy ház (A Dagoth ház) visszaemelése a hatalomba. Egyik eszköze erre a Blight-viharok által terjesztett Corprus betegség, amely értelmüket vesztett engedelmes szolgákká alakítja az ebben megbetegedett lényeket.

2E 309 Anequina és Pellitine uralkodói, Keirgo és Eshita egyesítik hosszú ideje viszálykodó királyságaikat, mivel a viszály során kialakult osztályharc a gyors külső beavatkozás veszélyével fenyeget. Az egyesüléssel létrejön Elsweyr, a khajiit királyság, azonban ez számos lázadással és forrongással járt a nemesek és a közemberek körében egyaránt.

A sivatagos Anequina

2E 320 Versidue Shaie egyik rokona, Dinieras-Ves, „A Vas” megjelenik az Uralkodó előtt egy sereg harcossal, és javaslatot tesz egy kereskedelmi zsoldossereg létrehozására. Az újonnan felállítandó zsoldossereg szolgálatait a nemesség vehetné igénybe alkalomszerűen kereskedelmi tevékenységeik kapcsán, így a reguláris hadseregről lekerülne ennek terhe, emellett „a sereg alkalmazása ideiglenes lenne, és a nemesek által fizetett zsold 1 %-a az uralkodó kormányát illetné, így nyújtva gyógyírt Versidue Shaie két legégetőbb problémájára”. Ez a javaslat vezet el a Harcosok Céhének megalapításához.

2E 321 A Céh Törvény elfogadása: „A 2. Éra 321. évében az Uralkodó jóváhagyja a Céh Törvényt, amely hivatalosan elismeri a Mágusuk Céhét, egyetemben a Bádogosok, Suszterek, Örömlányok, Írnokok, Építészek, Sörfőzők, Bortermelők, Takácsok, Patkányfogók, Szűcsök, Szakácsok, Csillagjósok, Gyógyítók, Szabók, Bárdok, Ügyvédek Céhével, és a Syffimmel (Tsaescii nyelven Harcosok – a későbbi Fighters Guild). A Harcosok Céhének megalakulását a Céh Törvény 4. fejezete rögzíti, az alapító okiratot először Versidue Shaie nagyúr uralma alatt erősítik meg.

A Harcosok Céhének épülete Cheydinhal-ban

2E 324 A Morag Tong sikeres merényletet hajt végre Versidue-Shaie, Reman hatalmának örököse, a Birodalom vezetője ellen Senchal városának palotájában. A tsaescii (kígyóember, az Akavir kontinensen élő négy fő nemzet egyike) származású nagyúr a Cyrodiili Birodalmat nem császárként kormányozta, nem volt Reman közvetlen örököse. A merénylők olyannyira megittasodnak a gyilkosságtól, hogy a „Morag Tong” szavakat festik vérrel a falakra. A Morag Tongot törvényen kívülinek nyilvánítják és üldözni kezdik a Birodalomban. A Birodalom vezetését Versidue-Shaie fia, Potentate Savirien-Chorak veszi át.

2E 358 Egy északi település, Jallenheim egyik elhagyatott házának padlója alatt találnak egy jegyzetet a Morag Tongról. A jegyzet tanúsága szerint a ház egy visszahúzódó suszteré volt, aki „a szóbeszéd szerint a Morag Tong tagja lett”. Ez a jegyzet az első írásos bizonyítéka a Dark Brotherhood létezésének, illetve annak, hogy a Dark Brotherhood harcban állt a Morag Tonggal. A Dark Brotherhood keletkezése ellentmondásos, egyes források alapján olyan Morag Tong tagok alapították, akik Mephala (a Morag Tong által imádott Daedra) helyett Sithist imádták. Sithis az "üresség" illetve a "káosz" valamint a "változás" megtestesítője, és így a teremtésmítoszokban szereplő Padomay-jal azonosítható. Egy másik forrás (lásd: Sacred Witness) szerint a Dark Brotherhood első vezetője, a Night Mother egy olyan Tolvaj Céh tag volt, aki munkája megkönnyítése érdekében meggyilkolta a rablásra kiszemelt házakban tartózkodókat, így megtagadva a Tolvaj Céh legfontosabb alapelvét. E változat szerint e "vadhajtáshoz" később, Potentate Savirien Chorak meggyilkolása után csatlakoztak volna a Sithist imádó ex-Morag Tong tagok. Egyébként a Hammerfell-beli Hegathe királynője, Arlimahera 2E 412-ből származó jegyzeti említik, hogy a családja igénybe veszi a Dark Brotherhood szolgálatait "már a nagyapám ideje óta". Ennek alapján a Dark Brotherhood megalapításának dátuma 2E 350-360 közé datálható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.