2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Pityu naplója 4. rész

Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

[ ÚJ TESZT ]

40. fejezet

A borítókép forrása: [link]

No, hát eleinte a régi telepnek nem volt neve, csak simán vendégházak néven emlegettük (vagy ugye régi telepként), de gondolkodtunk, hogy kellene valami jó név, csak nem tudtunk megegyezni. Végül Polgi oldotta meg a dolgot. Volt egy bizonytalan emléke, még a TSZ időkből és aztán kerített egy régi földhivatali térképet, még a 30-as évekből valót. Azon ez a rész még nem falu volt, hanem mindenféle majorok voltak itt (igazából csak ez a telep maradt meg a falu szélén) és úgy hívták, hogy Ómajor. Az Újmajor meg az a rész, amiből a TSZ központ lett. Ez tetszett mindenkinek, úgyhogy egyhangúlag megszavaztuk, hogy Ómajor Vendégházak lesz a neve! Mivel közben Bandi csináltatott egy szép kaput, már rakatott is fölé egy nagy, faragott névtáblát! Jól néz ki!

Túl nagy dolgok amúgy nem történtek a nyitás utáni első hónapban (dolgoztunk, tanultuk az új dolgokat és kezdünk belerázódni), talán csak annyi, hogy Marcsának június végén, nekem meg július közepén van a születésnapom és megbeszéltük, hogy egyszerre tartjuk, hogy ne kelljen külön szervezkedni. Az mondjuk kicsit probléma volt, hogy nem mi szerveztük, úgyhogy kicsit aggódtunk, de végül nem volt gond. Kisjuli vette kezébe a dolgokat Gabival, meg Imivel és Lacával. Meg is hívtak mindenkit, úgyhogy több, mint harmincan voltunk. Jött András bácsi, Erzsi néni és Lakatosék is (persze tőlük csak a szűkebb család), meg persze a szokott társaság.
Most nem a halasházban csináltuk, hanem Kisjuliéknál a tanyájukon és ennek is meg volt az oka!

Teljesen húsmentes kaját talált ki, de úgy, hogy azt mondta, senkinek nem fog hiányozni a hús és a zöldségek a lehető legfrissebbek lesznek. Kicsit azért kételkedtem, de végül igaza lett. Még Erzsi néni és Rózsi is elégedett volt (Utólag mondták is, hogy pár receptet át lehetne vinni a vendégházhoz is.)!
Előételnek három salátát csináltak. Görög saláta, tzatziki (meg kellett néznem, hogy ezt hogyan kell írni), és egy vegyes saláta, amikhez vaslapon pirítottunk Józsi-féle rozskenyeret. Utána egy zöldségleves volt rengeteg frissen szedett zöldségből és friss erdei gombából. Ezután szerencsére volt egy kis szünet, mert a főételekhez le kellett szedni a zöldségeket (Kisjuli nem viccelt a friss zöldséggel.) Főételnek volt zöldségfasírt (kemencében sütve), amihez sütött a vaslapon lepénykenyeret. A lepénykenyérre kellett tenni valami salátát, arra a fasírtot, összecsavarni és tolni befelé. Volt mindenféle vaslapon sült zöldség, meg gomba és Imi-féle sajtok (szintén vaslapon) és végül csinált a kemencében egy rakott zöldséget is (Volt benne egy kevés barnarizs, paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini és gomba, jó sok tejföl és sajt).
Itókának persze volt Kisjulitól mindenféle gyógynövényes, meg fűszeres pálinka, de csinált jegesteát is (szintén ilyen növényekből). Imi meg csinált íróból, friss gyümölcsből, mentából és egy kevés mézből ilyen turmix-féleséget (csak nem volt olyan sűrű, lehetett inni rendesen)
A desszerthez Imi csinált olyan túrót, ami nem olyan száraz, hanem kicsit nedvesebb, ezt megszórták tört dióval és Gabi hozott gyümölcsvirág-mézet, azzal lett lelocsolva. Kisjuli és Gabi pedig csináltak egy mézes répatortát, amibe paradicsomos túrókrémet töltöttek (a krém a saját agyszüleményük, hetekig kísérleteztek vele).

Este még sokáig ücsörögtünk a tűz mellett beszélgetve, de akkor sem maradtunk kaja nélkül. Kisjuli csinált három mártogatós szószt. Az egyik friss fejtett babból, sült fokhagymából, szőlőmag olajból és citromléből készült (erre azt mondta, hogy olyasmi, mint a humusz, mire én néztem furcsán, de elmagyarázta, hogy az nem csak a föld, hanem egy kaja is), a másik sült paprikából (volt közte csípős is), sült paradicsomból és sült fokhagymából, a harmadik borsóból, sült fokhagymából, mentából, snidlingből és frissen őrölt borsból. Lehetett mártogatni lepénykenyérrel, rozskenyérrel, vagy csíkokra vágott zöldséggel is.

Kaptunk ajándékot is, de arról majd legközelebb írok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Pityu naplója 3. rész

    Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!

  • Pityu naplója 2. rész

    Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!

  • Pityu naplója

    Játéknak indult, ez lett belőle! Fiktív napló! Gondoltam egy merészet és elkezdtem naplót írni, hogy szórakozzatok egy jót!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.