2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

RTX 2060 vs. RX 5700 – Minőségi váltás?

Hirtelen felindulásból és egy váratlanul adodó lehetőséggel élve 24 óra leforgása alatt váltottam videókártyát.

[ ÚJ TESZT ]

Egy új jövevény

A kis írás összehozása és megjelenése között megvásároltam az ASUS RTX 2070 kártyámat és kiegészítettem pár méréssel és egy bónuszoldallal a szösszenetet, összevetve az RX 5700 és RTX 2060 kártyával.

Az új versenyző ő lenne:

ASUSROG-STRIX-RTX2070-A8G-GAMING

Egy igazi monstrum kártya az ASUS műhelyéből, tényleg minőségi kialakítással és hűtéssel, RGB hegyekkel és hatalmas mérettel, valamint súllyal. Ezen kártyán a 3 közül egyedüliként van Type-C csatlakozó is. 8+6 pines tápcsatlakozó segíti a tuningpotenciál kihasználását.

Az ASUS ezen versenyzőjét is szabadjára engedett TDP kerettel és hőmérséklettartomány korlátozása nélkül küldtem a ringbe. Nem tuningoltam a tesztek alatt, de lejjebb azért leírom az eredményeket: Mivel a kártya két BIOS-szal rendelkezik (kapcsolós megoldással): egy Performance (Teljesítmény) és egy Silent (Halk) móddal, ezért értelemszerűen a teljesítménycentrikus verziót használtam a tesztek alatt.

Az amúgy is emelt órajelek mellé a TDP és hőfokkeret kitolása egyértelműen, bármiféle mókolás nélkül a gyári OC-n felül már kb. 6 % teljesítményt garantált, amit manuálisan stresszteszt alatt kitapasztalva sikerült plusz 4 %-kal még növelni. AB-vel kitolt TDP limittel és plusz 10 % magfeszültséggel 2055 MHz volt a kártya boost órajele, és plusz 1150 MHz-t bírt a memória, így a Superposition 5645 pontot hozott, ami kb. 10 %-kal marad el az alapórajeles 2070 Superektől.
A hűtés így is nagyon halk és hatékony maradt. Tényleg jól sikerült az ASUS oldalán a Strix hűtés.
A kártya emelt órajelekkel is 72 Celsius körül mozgott max. terhelésen és halk maradt. 70 fok körüli értéket igyekezett tartani a kártya végig, de ezt az ASUS saját programjában át lehet kalibrálni akár lefele, akár felfele.
Azonban a tesztek ezen emelés nélkül, kizárólag a Performance gyári mód igénybevételével készültek.

Nézzük az eredményeket:

Superposition benchmark

RTX 2070

RX 5700

Call of Duty:Modern Warfare 2019

Metro:Exodus

DOOM(Vulkan)
Sajnos a minimum FPS számok a játékmotorra készült átvezető videók miatt nem adnak valós képet. 80 FPS fölött hozott mindhárom kártya bőven. Sajnos ez abszolút az én hibám, hogy a mérést így valósítottam meg, kezdő vagyok ezen a téren sajnos. Az átlag FPS azért támpontot ad a kártyák erőviszonyáról.

Far Cry : New Dawn

A végére pedig egy kis rayTracing mérés 1440P ben, maximális részletességgel és Ultra RT beállítással:

Metro

Call of Duty : Modern Warfare 2019

Konklúzió:

A 2070 kb. 10% előnyben van az 5700-hoz képest és 20% (valamivel több) a 2060-hoz nézve. Persze, ez csak ezen játékok alapján fedi a valóságot. Aki akar, össze tud állítani olyan tesztcsomagot magának (vagy másoknak), hogy akár ennek az ellenkezője jöjjön ki. Nálam most ez a szitu.

Az RTX 2070 most megnyugtatott, egyszerűen ez a szó, amit muszáj használnom.
Nem ez a pár százaléknyi FPS előny vagy ilyesmi, erről szó sincs.
Drága volt, drágább volt használtan, mint egy új RX5700 XT, de ez a 1,5 hónap kísérleti alany játszás vagy tesztelő szerep elég volt nekem egyelőre.
DDU val letöröltem az AMD drivert, feltettem az Nvidiát és minden megy simán, COD nem fagy, Órajelek alapon 144 Hz-en stb...
2020-ban ezek a minimum elvárásaim egy videokártyától driveres téren. Enélkül az árazás semmit nem ér.
Mindenki döntsön a saját belátása, tapasztalata, beállítottsága szerint, én is így tettem.

Azóta történt

Előzmények

  • MSI RTX 2060 Super Ventus OC

    Vajon tényleg szuper? Rövid teszt a 150.000 forint körüli videókártyák csoportjának új jövevényéről.

  • Teljes platformcsere kis lépésekben

    Bár az Intel + NVIDIA párosítás az elmúlt sok évben jó kombinációnak bizonyult, a 2018. végén aktuális platformcserémben a szokásosnál komolyabb szerepet játszottak az anyagi szempontok. Magam is kíváncsi voltam az elején, mi sül ki ebből, ezért dokumentáltam a lépéseket, és a végén kanyarítottam belőle egy cikket.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.