2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Rosetta Stone-Nyelvtanulás felsőfokon

Ahány nyelvet beszélsz annyi embert érsz - tartja a mondás és tökéletesen egyet értek vele.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Nyelvoktató program ismertetése

Az alábbiakban a nem ok nélkül legjobbnak titulált nyelvoktató programot fogom röviden bemutatni. Az igen hangzatos Rosetta Stone-nal (RS.) a magolás és szabálytanulás helyett úgy sajátíthatjuk el a beszélni kívánt nyelvet, ahogy azt az anyanyelv(einkkel)ünkkel is tettük.

Az audió és vizuális élmény kombinációjából építi fel agyunk a szókincset és a nyelvspecifikus szabályrendszert.
Lényegében az óvodából ismert kártyamutogatós módszer egy fejlett, teljesen interaktív verziója a Rosetta Stone. Interaktív hisz ha hibázunk nem csak, hogy ezt azonnal tudatja velünk a program, de segít kijavítani a hibánkat; ezzel gátolva más nyelvoktató termékeknél gyakran előforduló, nagy fejtörést okozó hibás bevésődést.

A nyelvtani szabályokat pedig a képeken szereplő helyzeteken át az agyunk „magától” építi fel. Sosem értettem teljesen a magyar, angol, német nyelv szabályait, de beszélem őket. Kell tudnom, hogy mi miért helyes? Nem! Hacsak nem arra gerjedünk, hogy a Ph! topikjaiban félpercenként trollkodunk mások hibái végett.

Nincs rosszabb újratanulni valamit, ha azt már megtanultuk rosszul. A legtöbb nyelvoktató csomagnál adott egy könyv és a hozzá tartozó audió anyag. Ha a kiejtést vagy szókincset nem jól sajátítjuk el jó esetben csak akkor tudjuk meg amikor már bevéstük azt, rossz esetben meg amikor már használjuk a nyelvet és nem értik amit mondunk.

A hagyományos tanulási módszernél a nyelvtani szabályokat keserves munkafüzetezés és példa megoldás során tanuljuk meg. Személy szerint ettől a résztől ráz ki a hideg. Se nem hatékony, se nem szerethető. Volt szerencsém nyelvet tanítani és tudom milyen nehéz a hagyományos módszerrel nyelvtant tanulni, tanítani meg végképp :D

A RS-nál azonnali a visszajelzés, tehát minimumra csökken a hibás bevésés!
A hagyományos módszereknél fényévekkel hatékonyabb a RS. A nyelvtanulás természetes folyamatánál nehéz jobbat találni. Ezt alátámasztandó amennyiben egyenesen a honlapról vásároljuk a csomagot 6 hónapos visszavásárlási garanciát adnak hozzá. Hogy ez idehaza érvényes-é azt nem tudom sajnos. Én külföldön vettem a sajátomat. Ennek utána kell még járnom.

A programot használja például a US ARMY amikor katonákat küld küldetésekre Irakba, Afganisztánba vagy akárhová. Hisz a katonák egy speciálisan rájuk szabott RS-on keresztül nagyon gyorsan képesek a szükséges alapok elsajátítására, hogy alap mondatokban tudjanak kommunikálni pl.: ha még egy lépést tesz lelövöm, a kezet a levegőbe és feküdjön hassal a földre, elromlott a vízszivattyújuk? most sírjak?, stb.

A nagy névadó kődarab

V. Ptolemaiosz király parancsára időszámításunk előtt 196-ban készítették el az eredeti rosetta-i követ. Egyiptomi hieroglifa, egyiptomi démotikus és görög nyelven ugyan az a rendelet található a gránit tömbön. Ennek a tömbnek jelentős szerepe volt az egyiptomi hieroglifák megfejtésében, hisz a másik két nyelv ismert volt. Szóval le a kalappal a marketingesek előtt nagyon passzol a név!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.