2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Rack szekrény otthonra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan is lehet minimális befektetéssel rack szekrényt építeni sajátkezűleg otthonra?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Manapság szükségesen-szükségtelenül egyre több kütyü vesz minket körül. Régen volt egy antenna a ház tetején és tudtál TV-t nézni. Ma már IP TV van ami azt jelenti, hogy legalább két újabb kütyü kerül be az életterünkbe. És ez csak egy alap IP TV...
Átlag vezetékes nettel rendelkező családoknál is megjelenik már legalább egy router. Egy szinttel komolyabb igényeket kielégítve már megjelenik egy NAS is a rendszerben. Gyakorlatilag mára már nem sok olyan igényt tudnak megfogalmazni a felhasználók, amire ne lenne legalább egyféle eszköz.

Ezen kütyük nagy része összekapcsolódik. Ez történhet vezetékekkel és a legtöbb esetben most már vezeték nélkül is. Bár ez is kicsit hibás, mert ezek működéséhez elengedhetetlen az elektromos hálózat amihez vezetékekkel kapcsolódnak. Előbb-utóbb az egyre több vezeték egyre nagyobb káoszt fog eredményezni. Akár egy helyre vannak zsúfolva az eszközök, akár a házon belül szét vannak szórva.
Utóbbi esetben ha már a ház tervezésénél számolnak ezen eszközökkel, esztétikailag semmi kifogásolni való nem lesz bennük a ház összképét tekintve. Azonban nem csak az általában tágas házakban, hanem a jellemzően szűkösebb helykínálattal rendelkező lakásokban élőknek is van igénye kényelmi infrastruktúrára az otthonukban.

Jelen írásom apropóját ez adta: egy igen szűkös, tipikus budapesti lakásba megérkeztem az amúgy is rengeteg kütyümmel és azonnal előfizettem a magenta szolgáltatónál IP TV-re, netre és vezetékes telefonra. A kiküldött „szakember” üzembe helyezte az általa installált eszközöket majd elköszönt. Kábelek voltak mindenfelé a nappaliban. Miután kipróbálgattam az új szolgáltatáscsomagot, kezembe vettem a kitelepített eszközöket és szépen átnéztem őket.

Ami azonnal feltűnt, hogy az IP TV beltéri egysége rendkívül melegszik. A NYÁK-on fellelhető minták alapján ezt a gyártónál is tudják, de nem foglalkoztak vele. Másnapra összeállt a fejemben, hogyan is tudnám ezt a káoszt minimalizálni, kijavítani a hibákat és ébredés után el is indultam bevásárolni.

Beszerzett alkatrészek:

- éjjeli szekrény (2.500 Huf)
- ragasztópisztoly (1.000 Huf)
- 6os elosztó (3.800 Huf)
- 140mm es Scythe Slip Stream PWM es venti (3.900 Huf)
- 50mm es Scythe Mini-Kaze venti (2.600 Huf)
- ragasztószalagos tépőzár (250 Huf)
- csizmazsák az Ázsia Centerből :)
- Mobil rack külsőrész PC bontóból (100 Huf)

Összesen kb. 14.150 Huf

Ami volt otthon azok olyan apróságok, mint a Noctua U.L.N.A. adaptor, szúnyogháló maradék, némi barkácseszköz és az évek során felhalmozódott rengeteg PC tartozék.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.