2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Q6600: Tuning számokban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy korábbi tesztemben azt vizsgáltam, hogy mennyit gyorsul a rendszerem, játékok alatt a processzor...

[ ÚJ TESZT ]

Egy korábbi tesztemben azt vizsgáltam, hogy mennyit gyorsul a rendszerem, játékok alatt a processzor illetve a memória, illetve a vga tuningolásának hatására. Ebben a tesztben pusztán a „száraz”, szintetikus tesztekben megmutatkozó erő többletre vagyok kíváncsi. Az ötletet tulajdon képen az új Everest 4.50-es verziójának megjelenése adta. Viszont ha már itt tartok, akkor lesz egy-egy SuperPI és egy-egy Winrar sebesség teszt is, hogy árnyaltabb képet kaphassunk.

A teszt metódusa:

A tesztben lényegében egy alapórajeles és egy tuningolt sebességgel kapcsolatos riport készül Everest esetén, a többi programban pedig egyszerűen az elért eredmények kerülnek lejegyzésre és ezeknek az összehasonlításából fog állni a teszt.
Az köztudott, hogy C2D és C2Q processzort nem húzni szinte „bűn” de lássuk a bizonyítékot, mennyit gyorsul a rendszer a szintetikus tesztekben az órajel emelésének hatására. A teszt alatt az összes energiatakarékos funkció - ide értve a DES-t is - ki lesz kapcsolva. Egyrészt azért mert ez(ek) többnyire csak alap órajelen üzemképesek, másrészt viszont jelentősen visszafoghatja a processzorunk számolási képességét (DES esetén) erős processzor használat mellett. A tesztet nem a szokásos módon végeztem el, mi szerint háromszor lefuttatom és a legjobb érték kerül bejegyzésre, hanem egyből a mély vízbe dobtam a gépet. Viszont könnyítés képen az összes háttérben futó alkalmazást kikapcsoltam, ami nem feltétlenül szükséges (tűzfal, vírusirtó, stb).

A teszt konfiguráció fontosabb alkotó elemei:

Gigabyte EP35 DS4 (F3)
Intel Core2 Quad Q6600 (G0) - 2,4GHz és 3,51GHz / 1,44V (full load)
Thermalright Ultra 120A & YS Tech 120mm
SuperTalent T800 2x1GB - 800MHz (4-4-3-8 2T) és 1170MHz (5-5-5-15 2T) / 2,2V
BFG 8800GTS OC (G92)
Samsung 80GB SataII (HD080HJ) - 8MB cache
Pioneer DVD/RW 108
Chieftec GPS550 - 550W
Windows XP Prof. 32 bit + SP2

A teszt programok:

Everest 4.50
Super PI 1.5XS
Winrar 3.71

Az eredmények:

A fenti grafikonok úgy gondolom önmagukért beszélnek. Mindenhol elég jelentős gyorsulást produkált az órajel emelése. A Super PI és Winrar (ide bekerült egy korábbi mérés is) eredményeken is szépen látszik a tuning hatása:

(SS1 / SS2)

(SS1 / SS2 / SS3)

Befejező gondolatok:

Összességében elmondható, hogy a tuning igen jó hatással van a rendszerünk teljesítményére. A normális mértékű órajelemelés processzorunk élettartamát szinte észrevehetetlen mértékben csökkenti (úgy is előbb elavul teljesen, mintsem tönkre menne). Így sokkal olcsóbb processzorból is kihozhatjuk egy sokkal drágább teljesítményét.

Azóta történt

Előzmények

  • Hány MHz kell egy 8800 GTS-hez?

    A következő tesztemben arra a kérdésre keresem a választ, hogy milyen gyors processzor...

  • Winrar Cl5 vs Cl4

    A minap egy ideg két memóriapár volt nálam és gondoltam összemérem mennyit is számít az...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.