2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefon-evolúció

Azt hitted, hogy az iPhone volt az első okostelefon? Ha így van, sok újdonságot tartogathat ez a cikk.

[ ÚJ TESZT ]

1994-2002

Ezt a korszakot leginkább pre-pre-smartphone korszaknak lehetne nevezni tekintve, hogy 1994-ben jelent meg az első okostelefonra emlékeztető kütyü, de az utána következő 8 évben nem történt olyan nagy durranás, ami miatt sokkal jobbak és/vagy sokkal elterjedtebbek lettek volna az okostelefonok.

1994

IBM Simon - Az IBM Simon egy 16 MHz-s 16 bites, x86 kompatibilis processzorral, 1 MB RAM-mal és ugyanennyi belső memóriával rendelkezett. Egy módosított DOS operációs rendszert futtatott, amit az IBM egy érintőképernyőre szabott kezelőfelülettel látott el és a felhasználó egy monokróm touchsreenen keresztül irányíthatott. A készülék már képes volt harmadik féltől származó alkalmazásokat futtatni, akár egy PCMCIA kártyáról, akár a saját belső memóriájáról. A Simont kb. fél évig forgalmazták és 50 000 darabot adtak el belőle.

IBM Simon - Az első

1996

Nokia 9000 Communicator - Az IBM Simon után két évig csönd honolt a pre-smartphone piacon, amikor is a Nokia kiadta a 9000 Communicator nevű készülékét. Ennek a készüléknek az az érdekessége, hogy kétféleképpen is használható. Mobiltelefon-formában: Így egy numerikus billentyűzetet és egy monokróm, 50×38 pixeles kijelzőt kapunk. Ebben az alakban, a kornak megfelelően szinte csak telefonálásra alkalmas. Illetve „kinyitott” alakban: Ebben a formában egy teljes QWERTY billentyűzetet és egy szintén monokróm, ám jóval nagyobb, egészen pontosan 4,5 hüvelykes, és 640×200 pixeles kijelző tárul elénk. Ebben az állapotban tapasztalhatjuk, hogy valóban egy okostelefont tartunk a kezünkben: Szemünk elé tárul a GEOS operációs rendszer, amit egy 24 MHz-s Intel 80386EX hajt meg. A telefon egyébként különösen nehéz, 3 gramm híján 40 dekát nyom. Ez a mai 120-150 grammos okostelefonokhoz képest rengeteg, nem véletlenül nevezik sokan "téglafonnak" az ez idő tájt megjelenő készülékeket.

]

Nokia 9000 Communicator és Nokia E7 - Régen és most

1998

Nokia 9110 - A Nokia 9110 legnagyobb újdonsága az MMC-kártyával való bővíthetőség jelentette. Nem sok mindenben különbözött elődjétől, a Nokia 9000-től, ugyanis ahhoz hasonlóan egy 4,5"-os, 640×200 pixeles monokróm kijelzőt kapott és szintén a GEOS operációs rendszert futtatta. A nagyobb különbségek mind a házon belül találhatóak. A 9110-et egy 33 MHz-s AMD Elan SC450 hajtja, az előddel ellentétben ami Inteles volt.

Nokia 9110

2000

Ericsson R380 - 2000-ben az Ericsson is piacra dobott egy okostelefont, méghozzá az R380-at. Nem is írnék róla sokkal többet, mivel a Logouton már található a készülékkel foglalkozó rendkívül részletes teszt, méghozzá KrenAtesz tollából. A telefonról röviden annyit érdemes tudni, hogy EPOC 5.1 operációs rendszerrel jelent meg. A rendszert hajtó processzor típusáról nem találtam sehol sem infót, de annyit tudni lehet, hogy a készülékbe 2 MB RAM-ot pakoltak és mivel a Nokia Communicator 9110-nek volt konkurense, valószínűleg a 9110 hardverével egy szinten lévő vas kerülhetett ebbe is. Ami fontos, hogy a készülék tulajdonképpen a Symbianos mobilok őse volt, hisz az EPOC 6. verziója, ami közvetlen utódja az EPOC 5.1-nek, már Symbian Operating System néven jelent meg.

Ericsson R380 és EPOC 5.1

Nokia 9210 - A Nokia 9210 a Nokia 9110 utódjaként jelent meg 2000 novemberében. Az elődhöz képest nagyon jelentős fejlődést jelent, hogy ennek már színes a 640×200 pixeles, 4,5"-os belső kijelzője. Hardvere egy 52 MHz-s 32 bites ARM9 processzor, amit 8 MB RAM támogat meg. A Symbian 6.0-t futtatja, a Series 80 UI-val.

Nokia 9210

2001

Kyocera 6035 - 2001 februárjában végre a Palm is kiadott egy telefonálásra alkalmas szoftvert a PalmOS-t futtató PDA-k számára*. A Palm már 2001-ben is (talán az egyetlen, a HP mellett) nagy név volt a PDA-piacon, így kézenfekvő lehetett, hogy egy telefonálásra is alkalmas szoftvert adjanak ki. A szoftver adott volt, ám a Palm Inc. egyelőre nem adott ki hardvert is a szoftverhez, így az első PalmOS-szel hajtott okostelefon a Kyocera nevű cég 6035 nevű/kódszámú készüléke volt. El volt látva webböngészővel, így korlátozott módon ugyan, de képes volt fellépni a világhálóra. Tartalmazta a PalmOS-szel megtámogatott PDA-k (vagy éppen palmtopok) érdekességét, a Palm OS Graffiti technológiáját. A Kyocera 6035 volt az első, széles körben elterjedt okostelefon.

Kyocera 6035

* A félreértés elkerülése végett megjegyzendő, hogy a Kyocera 6035 nem a Handsprings - későbbi nevén Palm Inc. - terméke volt, hanem a Kyoceráé, tehát tulajdonképpen nem a Palm jelentette meg ezt a készüléket, ám mégis fontos lépés, hisz a Palm végre beleteszi a szoftverébe a PalmOS-be a GSM-támogatást. A Palm csak 2002-ben jelent meg a piacon okostelefonnal. Ez volt a Palm Treo 180. Nem volt nagy durranás, mivel se nem hordozott valamiféle technikai újdonságot, se nem lett nagymértékben elterjedt.

Nokia 7650 - Az első Series 60-nal megjelent mobiltelefon/okostelefon a 2001 novemberében megjelent Nokia 7650 volt, ami egy laikus számára egy régi Nokia "butafonra" hasonlít, ám belül egy okostelefon hardvere lapul. Ez a telefon az előzőekhez képest több szempontból is jelentős változáson ment keresztül.
Egyrészt nem érintőképernyős, hanem numerikus billentyűzetet kapott, szétcsúsztatható kivétellel. A ház alatt egy 104 MHz-s ARM9 processzor dübörög, 4 MB RAM asszisztálásával. Ez a hardver jóval erősebb, mint ami az eddig felsorolt készülékekben van.
A kijelző csak 176×208 pixeles, ami a fentebb említett készülékekhez képest kevésnek tűnhet, ám azt is figyelembe kell vennünk, hogy a telefon kijelzője jóval kisebb az eddigieknél, így nem is csoda, hogy a felbontás sincs azon a szinten. Ami még fontos, hogy ez a kijelző már színes, egészen pontosan 4096-féle színt tud megjeleníteni. A harmadik nagy változás, illetve fejlődés az adatkommunikáció terén is látványos, hisz a készülék rendelkezett GPRS, Bluetooth 1.0 és iRDA-val (azaz infravörös porttal).

Ami a 7650-et kiemeli az akkori butafonok sorából az a szoftveres bővíthetőség volt. A konkurens okostelefonok rendelkeztek ezzel a funkcióval, ám a butafonokat csak Java-alapú programokat lehetett telepíteni, amik az akkori időben elég gyenge minőségűek voltak, a hagyományos mobiltelefonok korlátozott képességei miatt. Nem mellesleg ez volt az első mobiltelefon, ami rendelkezett beépített kamerával*. A fényképezésre már addig is voltak megoldások, ám a beépített kamera egy olyan mérföldkő, amely mellett nem haladhatunk el szó nélkül.

Nokia 7650

* Az első kamerás mobil valójában a Kyocera VP-210 ([link] - Kalandor) volt, ám ez nem terjedt el széles körben, mivel csak Japánban forgalmazták. Az tehát, hogy a Nokia 7650 lenne az első beépített kamerával rendelkező mobil, csak részben tévedés, hisz ez volt az első világszerte forgalmazott kamerás mobil.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.