2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Retróteló: Ericsson R380 - okosteló

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Legújabb tesztalanyom egy Ericsson R380-as okostelefon. Régi, de úttörő telefon volt a maga idejében...

[ ÚJ TESZT ]

Íme legújabb tesztalanyom, egy Ericsson R380-as okostelefon. Régi, de úttörő telefon volt a maga idejében, ezt elhihetitek nekem..

Kis bevezető:

A telefon a mai nappal (2008. 02. 27) került hozzám. Egyik helyi (gyk: PH!-s) kollegával csereberéltünk, postán keresztül. Tegnap mondta, hogy már a postán van a cucc, gondoltam akkor kb. 2 nap, és ideér. Ma végzem dolgaim, mikor valaki "ráfekszik" a csengőre. "Úristen, ez csak a postás lehet" - villan át az agyamon. Rohanok ajtót nyitni, és lám ki áll ott? Kedvenc postásom, kezében egy csomaggal. Á mondom megjött a telefonom. Gyorsan aláírom a papírokat, elköszönés, rohanás a telefont kibontani. Szinte karácsonyi feeling vesz körül a bontogatásban, majd mikor a töltő társaságában a kezeim közé kerül a telefon, egy fura érzés járja át a testem: "Úristen, ilyet akartam gyerekkoromban. És igen, most itt van a kezeimben" - gondoltam. Rohanok SIM kártyáért, belerakom, bekapcsolom...

A külső

Na de ne rohanjunk annyira előre a bekapcsoláshoz. Nézzük meg kívülről. Maga a telefon kísértetiesen hasonlít (mily meglepő, hisz a kistesója) az R320-hoz, méretben vékonyabb. De nem mondanám nagynak. Jó persze, mai telefonokhoz képest persze nagy, de nem vészes. 164 gramm, 130x50x26mm, Li-ion akkumulátorral rendelkezik. (!!!)


(elölről)


(hátulról)


(oldalról)


(akksival hátulról)


(egy SonyEricsson V630i és a kistesó, Ericsson R320s társaságában)

Hát akkor kapcsoljuk be:

Kezdésképp láthatunk egy animációt, szembesülünk azzal, hogy a kijelző grafikus (hülyén is nézne ki, ha egy okosteló pontmátrixos kijelzővel bírna :) )

majd kéri az elmaradhatatlan PIN kódot. Igen, ekkor szembesülünk vele, hogy angol nyelvű. Ne is próbáljuk átállítani magyarra, nem fog menni. Sajna vagy nem sajna? Úgyse vesz ilyen telefont olyan, aki nem tud legalább minimális alapszinten angolul, ő meg úgyis kezelni tudja majd.

A kód beírása és nyugtázása után bejön a kezdőképernyő, szolgáltató megjelöléssel (Pannon), kijelzi az időt és a dátumot, illetve kaphatunk információt az akksi állapotáról illetve a térerő erősségéről. (illetve van ott még valami ikon jobb felül, aki megmondja hogy micsoda, kap egy virtuális vállonveregetést)

Nézzük a menüt. Menübe úgy tudunk belépni, hogy megnyomjuk a jobb vagy bal nyilat. Elsőként a telefonkönyvbe botlunk. Álljunk is meg. Ha megnézzük, furának tűnik, hogy az alja halványabb, mint a teteje. Először azt hittem, rossz a szemem vagy a kijelző, de nem, egyik se.

Ha megnyomjuk a lefele nyilat, akkor belép a nevek közé, és rögtön az lesz aktív, illetve normálisan olvasható. Végülis logikus, csak szokatlan.

Ugyanez figyelhető meg a következő menünél, ami a beérkezett üzeneteket rejti.

Itt is a lefele nyíllal lehet belépni az üzenetekhez, és olvasni. És csak olvasni, írni nem is lehet itt..

Következő menüpontunk egy végtelenül egyszerű napi bejegyzések menüpont. Itt lehetne látni, mik a teendőink mára

Következő (és egyben utolsó) menüpontunk a telefon "menüje" (nem tudom jobban megfogalmazni, hiszen az egész a menüje, ez amolyan "almenü" :) )

Itt lehet többek között bekapcsolni a billentyűzárat, bekapcsolni a csendes módot, megnézni az elmulasztott hívásokat, satöbbi..

Nade ilyen szegényes lenne a telefon tudása? Akkor miért okostelefon? Dehogyis. Akkor mutatja meg az erejét, ha kinyitjuk, elforgatjuk 90 fokkal, és okostelefonként használjuk. Nosza, használjuk úgy!

Kinyitva, okostelefonként

És akkor jöjjön, miért is okostelefon? Mert ki lehet nyitni! És lehet stylus-al (magyarul: ceruza, tudjátok, ami a PDA-hoz is jár) bökdösni, azaz érintőképernyős:

Mint láthatjuk, vízszintesen helyezkedik el a kijelzője, a flip balra néz, így lehet jobb kézzel a stylus-t fogni, és bökdösni a kijelzőt. Fura, mert míg PDA-nál nem kell erősen megnyomni a kijelzőt, itt azért határozottabban kell bökdösni a kijelzőt, hogy csináljon valamit. Lássuk hát a menüt:

Itt a menüt láthatod egy animált gif-en. Ha nem jelenik meg, gázvan :)

Szóval a menü felépítése fentebb látható az animált gif-en, 6 részre bontva. Ezeket fogom most kivesézni egyesével.

Első mindjárt a hívás része. Itt lehet kinyitott telefonnal telefonálni, megnézni az elmulasztott hívásokat, és beállítani a hívás beállításokat.

Ha az első menüt választjuk, elénk tárul egy numerikus billentyűzet, illetve a becsukott állapotban látott főképernyő. Itt lehet tárcsázni számot (telefonkönyvből nem) illetve mutatja az említett akksi illetve térerő adatokat.

Itt említeném meg a bejövő hívásokat is. Kinyitva is kezeli a telefon, hangminőségre igazából nincs panasz. Jó, persze nem egy mai darab, de egészen jó.

Megjegyzi természetesen a nem fogadott hívásokat, ilyenkor ilyen szép nagy ablakkal adja tudtunkra, hogy valami történt, míg nem voltunk itt.

Ezután természetesen lehet böngészni az elmúlt nap, hét, hónap és az 1 hónapnál régebbi eseményeket is, lebontva kimenő, bejövő, nem fogadott hívásokra is. Piros pont a telefonnak ezen a téren!
Beállításoknál lehet beállítani a csengőhangot, hangvezérlést, hangpostát, továbbítani a hívásokat, és rengeteg ezer féle beállítást.

Következő rész a telefonkönyv. A telefonkönyv 510 bejegyzést tud tárolni. Itt lehet beállítani a személyes adatainkat,

böngészni a telefonkönyvet, amit egészen jól lehet megtenni: külön van rendezve 3 betűre lebontva, illetve lehet választani, hogy ömlesztve legyenek csak a nevek, vagy a név után kilistázza az adatokat is.
Lehet még természetesen hozzáadni új bejegyzést, a vezeték illetve keresztnéven kívül meg lehet adni neki otthoni, munka mobil illetve vezetékes telefonszámot is.

És elérkeztünk a telefon egyik fő erejéhez, az üzenetekhez. Tekintve a méretes kijelzőnket, gondolhatjuk, hogy nem lesz nehéz sms-t írni.

És igen, egy teljes QWERTY billentyűzet tárul elénk, amit lehet vadul bökdösni a ceruzával, de ha kedvünk tartja, használhatjuk a kézírás felismerőt, ezáltal percek alatt meg tudunk írni egy sms-t. Jó dolog ezzel sms-t írni, nagyon gyorsan lehet vele gépelni (azt rontottam el néha, hogy a Z és az Y betűk fel vannak cserélve, de hát istenem, meg kell szokni) és áttekinthető az egész szöveg, amit írtunk.

Olvasni még jobban lehet, egyszerre látjuk a küldőt, a szöveget, a dátumot, és mindent. Állíthatom hogy a telefonnak a legnagyobb ereje (szememben legalábbis tutira) az sms kezelése. Természetesen kezeli az e-mail-t is, mivel van WAP, de erről később..

Most következzen a naptár része a telefonnak. Ezen a téren se kezdő a telefon. Létezik havi, heti, napi és teendők nézet, illetve természetesen az új esemény felvitele.

A heti nézet szerintem a legátláthatóbb, rendesen úgy néz ki, mint egy naptár. Lehet állítani, hogy hétfővel vagy vasárnappal kezdődjön a hét, ez se zavarjon meg minket

És elérkeztünk a telefon másik erősségéhez, a WAP-hoz. Gondoljuk csak el: a kis telefonunkon nézegettük a wap oldalakat, folyamatosan görgetve, hogy lássuk, mit is írnak. Itt egyszerre látjuk az egész bekezdést, egyszerűen pazar lehet vele wapozni :)

Azonban ne álmodjunk gyors adatátvitelről, mert csak betárcsázós wap-ot tud kezelni a készülék, GPRS sehol. Itt említeném meg, hogy viszont van rajta infraport, amivel lehet az adatokat ide-oda mozgatni, bár ez egy okostelefonnál úgy vélem, alap. Természetesen vannak könyvjelzők, el lehet menteni oldalakat, és minden, amit egy jobbféle wap böngészőtől elvárunk.

Elérkeztünk a telefon legutolsó menüjéhez, az extrákhoz. Gyakorlatilag ittvan minden, ami az eddigiekből kimaradt, és nem tudták máshova tenni. Itt találhatunk egy jegyzettömböt, ide irkálhatunk-firkálhatunk.

Van természetesen óránk is, lehet időzónát is beállítani, és azt állítgatni, ha esetleg elrepülünk messzi tájakra, ahol már pár órával később van.

Megemlíteném még a számológépünket is, merthogy az is van. Nem tudományos, de a célnak tökéletesen megfelel, jól használható.

Van ám játékunk is, ezt a részt rövidre fogom, mivel eddigi pályafutásom alatt soha nem sikerült rájönnöm, hogy is kell ezzel játszani. Biztos jó, csak én vagyok béna hozzá.. :)

És elérkeztünk a legutolsó rész legutolsó menüjéhez: a beállításokhoz. Rengeteg mindent lehet itt beállítani, kalibrálni, minden.

Első mindjárt a fő beállítási rész: itt lehet mindent (de tényleg mindent) beállítani. Akarunk-e háttérvilágítást kinyitott illetve becsukott állapotban, milyen legyen a képernyő kontrasztja, milyen legyen az olvasási irány (flip jobbra vagy balra legyen kinyitott állapotban) WAP beállítások, üzenet beállítások, telefonkönyv beállítások, szóval tényleg minden.

Következő menü a memória állapota. Mint láthatjuk, a memória dinamikus, itt kaphatunk információt mindenről tételesen, százalékban, méretben..

Természetesen lehet kalibrálni is a kijelzőt, hogy mindenkinek jó legyen, ki honnan, szemüvegen keresztül vagy anélkül nézi.

És a végére maradt (mindig a végére marad) a névjegy funkció, amin láthatunk valamit: hoppá, Symbian alatt fut a telefon. Kár, hogy programot nem lehet rá feltenni.. :(

De talán nem is kell. Jó ez a telefon úgy, ahogy van. Pláne, hogy nem egy mai darab. Akkoriban úgy vélem, mindent tudott, ami kellhetett. Jó vásár volt.

KrenAtesz

Köszönetet szeretnék mondani DeltaPower kolegának, akitől kaptam a telefont, illetve Nimrodnak, aki segített megcsinálni az animált gif-et, Racecam-nek a segítségért, illetve nektek, hogy bíztattatok, hogy van nézettsége a régi telefonoknak. Következő alanyom egy régi Nokia lesz, ha lesz időm rá :)

Azóta történt

  • SonyEricsson Z1010 - jeti úr

    A legtöbb ember eme típusjelzés hallatán csak kérdően néz, az meg milyen jószág? Ki gyártotta és mikor?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.