2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Notebook ráncfelvarrás

Gyorsítsuk fel notebookunkat új hardverrel!

[ ÚJ TESZT ]

Lehetőségeink

Aki notebook vásárlásra adja a fejét beletörődik, hogy gépét nem fogja tudni fejleszteni, vagy ha mégis, akkor horribilis összeget kell a pénztárnál hagynia, amennyiért már jobban megéri egy új notebookot venni. Pedig nem túl nagy anyagi ráfordítással is komoly sebességnövekedést érhetünk el. Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak!

Processzor

Nagyon ritkán, és nehezen cserélhető. Tudnunk kell először is, hogy a gépünkben lévő chipkészlet milyen processzorokat támogat. Ha egymagos Celeron/Sempron processzorunk van, valószínűleg az alaplapunk sem támogat ennél jobbat, maximum magasabb órajelű, de ugyanolyan architektúrájú példányt. Egy low-end kétmagos processzorral (alacsony órajelű Intel Dual-Core/Athlon X2) rendelkezünk, és nem kívánunk videót konvertálni, játékokat futtatni, vagy más számításigényes programot használni, akkor meg is elégedhetünk, mert mindennapi feladatainkra bőven elegek a procik is. Ha mégsem elégíti ki teljesen igényeinket, és a chipkészletünk is lehetővé teszi, hogy jobb mobil Core2 Duo/Turion X2 processzort tegyünk a gépbe, akkor jöhet a keresgélés, mert mobil CPU-t sajnos nem minden sarki PC boltban árulnak. Ha mégis találunk kedvenc boltunkban, egyből le fogunk döbbeni az árcédulát meglátva. Alternatíva lehet a hardverapró, ahol néha egész jó áron lehet találni megfelelő teljesítményű procit, de általában használt termékekről lévén szó, nincs rájuk bolti garancia.

Összefoglalva: ha tudjuk, hogy processzorigényes programokat fogunk használni, keressünk eleve erős CPU-val szerelt notit. Játékra elég egy 2,2-2,4GHZ-es Core 2 Duo vagy Turion X2 is, ha ennél többre vágyunk, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, vagy tuningra kell vetemednünk (ami notebookoknál fokozottan kockázatos).

Memória

Szerencsére itt sokkal jobb a helyzet, mint a CPU esetén. Egy mai átlag notebookot 2-4GB RAM-al szerelnek, netbookok esetén 1-2GB az átlagos. Ha semmi extrém memóriazabáló programunk sincs, akkor már 2GB is elégséges lehet Vista/Win7 esetén is (XP vagy Linux még kevesebbel beéri). Ha azonban videót konvertálni, nagy felbontású képeket szerkeszteni vagy játszani is szeretnénk masinánkon, gyakran kevés lehet a 2GB. Megoldás: bővítsünk memóriát! A legtöbb régebbi alaplapi chipkészlet is általában max. 4GB-nyi mennyiséget támogat, de a biztonság kedvéért azért nézzünk utána. Vásárlás előtt nézzük meg notebookunk alján, nincs-e leragasztva a burkolat garancia matricával. Sok notebooknál külön fedél van a memóriának, amit nem szoktak leragasztani, néha azonban az egész fedelet le kell szednünk. Ha a matrica gátolja a bővítés lehetőségét, kérdezzünk utána a hazai főszerviznél, el lehet-e azt távolítani, sok szerviz meg szokta adni az engedélyt erre.
Ha mindezekről meggyőződtünk, jöhet a beszerzés, aminél érdemes még 3 dologra figyelnünk:
1. régebbi lapok hivatalosan csak DDR2 667mhz-es modulokat, vagy 533mhz-eset támogatnak. Ettől még működhet benne gyorsabb is akár, de nincs rá garancia, és ha mégis, akkor is csak a hivatalosan támogatott órajelen.
2. A notebookokban általában (1-2 extrém kivételtől eltekintve) 2 memóriafoglalat van. A gyártók többnyire úgy építik a memóriát a gépbe, hogy mindkét foglalatba tegyenek, kihasználva a Dual-Channel sebességbeli előnyeit. Azonban néha a netbookoknál és egy-két laptopnál is csak az egyik foglalat van használva, ez előnyösebb, ha bővítésre szánjuk magunkat.
3. Laptopoknál más foglalatú memóriát használnak, melynek neve SO-DIMM. Ezek kisebbek, mint a hagyományos DDR2/DDR3 RAM-ok, és foglalatuk nem is kompatibilis egymással.

Összefoglalva: a fenti kisebb buktatókat leszámítva könnyen bővíthetjük laptopunkat memóriával.

Videokártya

Ezen hardver cseréjére nagyon ritkán nyílik lehetőség. A fő kizáró ok az szokott lenni, hogy integrált grafikus kártya (IGP) van a laptopunkban. Ennek cseréje nem lehetséges, mert ilyenkor nem található MXM foglalat az alaplapon. Ha dedikált videokártyánk van, még akkor is előfordulhat, hogy nem MXM foglalatban helyezkedik el, hanem az alaplap szerves része (ez áll fent az én esetemben is).
Ha biztosan tudjuk, hogy kártyánk MXM foglalatos, akkor sem garantált a siker, még mindig több buktató van:
1. MXM foglalatból is több féle létezik.
2. Az új kártyánkat nem biztos, hogy kezeli az alaplapunk. Főleg azért tesznek egy notebook alaplapra MXM foglalatot, hogy meghibásodás esetén ne az egész alaplapot kelljen cserélni, hanem csak a videokártyát, nem pedig azért, hogy újabb és jobb kártyát tegyen bele a felhasználó.
3. Anyagi vonzata nem csekély a mobil videokártyáknak, egy középkategóriás mobil VGA árából asztali gépbe egy felső kategóriásat lehet venni.
4. Szinte beszerezhetetlenek ezek a kártyák.

Összefoglalva: ha nem vagyunk elégedettek notebookunk grafikus teljesítményével, akkor célszerűbb más notebook vagy inkább asztali gép után néznünk.

Alaplap

Cseréje újabbra notebookoknál lehetetlen, és felesleges is. Ha chipkészletünk nem támogat egy számunkra fontos szabványt (pl. SATA2, DDR2 800mhz stb.), akkor jobb ha beletörődünk, hogy nem változtathatunk rajta. Ha jobb hangkártyát szeretnénk, akkor nézzünk körül a külső megoldások között.

Összefoglalva: ne akarjunk alaplapot cserélni :) .

Merevlemez

Végre egy olyan komponense gépünknek, ami jobb cserélhetőséget ígér. Rendszerünk általános teljesítményét nagymértékben képes visszafogni egy lassú winchester. Notebook körökben a legelterjedtebbek az 5400 RPM-es (fordulat/perc) 2,5"-os merevlemezek. Jó tulajdonságuk, hogy halkabbak, mint asztali társaik, és általában kevésbé is melegednek egy jól szellőző laptop házban. Hátrányuk, hogy sokkal lassabbak, mint a 7200 RPM-es 3,5"-os társaik. Másik fontos szempont a tárhely mérete: mára az asztali gépekbe szánt merevlemezek között 1 TB az átlagos, és léteznek 1,5-2TB-os HDD-k is. Notebook fronton 250-320GB az elterjedt méret, 500GB a most elérhető maximum, de lassan kaphatóak lesznek a 640-750-1000GB-osak is. Léteznek 7200 RPM-es notebook winchesterek is. Ezek valamivel drágábbak, mint az 5400 RPM-es társaik, értelemszerűen gyorsabbak, jobban melegednek, és kicsit hangosabbak is.
Mielőtt cserére szánjuk magunkat, itt is érdemes megnézni, takarja-e garanciamatrica a HDD fedelét, ha igen, akkor hasonlóan a memóriához, erre is kérhetünk bontási engedélyt (ha nem szemétkedik a szerviz, akkor jó eséllyel meg is adják).

Összefoglalva: a memória mellett ez a másik könnyen cserélhető alkatrész notebookok esetén. Egyetlen korlátozó tényező, hogy a legtöbb laptopba csak 1 merevlemez fér el, ha annak nem elég a tárkapacitása, akkor külső HDD-t kell keresnünk.

A sok elmélet után nézzük meg, mit számít gyakorlatban egy winchester csere. Mellette bemutatok egy külső 2,5"-os ESATA csatlakozóval is rendelkező HDD keretet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.