2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI Z87 XPOWER & GTX 770 Gaming

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Lehetőségem volt kipróbálni az MSI csúcskategóriás alaplapját, a Z87 XPOWER-t és az Nvidia GTX 770-t.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Lehetőségem volt kipróbálni az MSI csúcskategóriás Z87-es alaplapját, a Z87 XPOWER-t. Aminél el sem tudok képzeli komolyabb szintű lapot, ugyanis elképesztő lehetőségeket rejt magában.

Három jól szétválasztható szegmense van az MSI alaplapoknak. Az első az „OC” széria, kifejezetten tuningra (folyékony nitrogénes) szánt lapok, ezek sárga/fekete színben pompáznak.
A középső kategória a „Gaming”, leginkább az átlagnál jobb hálózati vezérlővel és jobb hangkártyával találjuk. Őt piros/fekete festéssel különbözteti meg a boltok polcain.
A sztenderd szegmenset a kék/fekete színvilág uralja, itt nincs szinte semmi plusz.

A dobozról elég jól észrevehető hogy benne lesz az „X”, ami jelentsen bármit, zenés táncos show műsort, vagy az Xtreme dolgokat, mindenki döntse el maga.

Hátulján a lényegesebb feature-ök kiemelve láthatóak.

Kiegészítőkben bizony nem szenvedünk hiányt. Tuning útmutatón keresztül, WiFi-kártyán át, a multiméteres feszültség méréshez használandó toldó kábelekig, a „ne zavarj világrekordokat döntök” kilincsre akasztható figyelmeztetőig minden van. Egyedül a „Gaming” egérpadod nem látom át, hiszen ez az „OC” széria, ide „OC”-s egérpadot vártam volna. Amivel mondjuk gyorsabban tudom a CPU-Z-re rántani az egeret.

Maga az alaplap nem épp apró jószág, kell is a hely ha úgy döntenénk beletuszkolunk négy videokártyát. Első benyomásra is a „súlyos” és az „össze van rakva” szavak jutottak eszünkbe. A benga nagy VRM-hűtés kétségtelenül büntet.

A 32(!) fázisos tápellátással már azért el lehet karistolni. Ez a processzor minél biztosabb feszültség ellátásáért és annak megtartásáért szerepel. Ez persze magasabb feszültségnél lesz fontos szempont.

A processzor körüli területet amennyire lehetett „letisztították” annak érdekében, hogy jobban lehessen szigetelni a lapot az esetleges páralecsapódás miatt. Az hogy ezt tényleg így akarták vagy így jött össze nem számít.

A hűtés talán túlzásnak tűnik. Ami nem volt szimpatikus, hogy az „X” egy műanyag lap, igaz szépen villog de lefojtja a keletkezett hőt ami, miatt valamelyest jobban melegszik mint vártam.

Mint ahogy már említettem, VGA-ból fér bele. Négy darab kényelmesen elvan.

A hangminőségre itt is figyeltek. Valószínűleg a YouTube 240p-s VHS-kaziről átkódolt felvételekéről nem fog átjönni mennyire. Egy Sennheiser HD 435-tel próbáltam, jól szól, de ha vaktesztelnem kéne, maximum a magasabb hangerő ami ilyen körülmények között lebuktatná az XPOWER-t.

Hátlapi csatlakozók tájképe.

Tuning bizgentyűk szép számmal vannak. Kapunk ugye egy POST kijelzőt ami jól jön ha valami beállítást elszúrnánk, hogy pontosan mit is kell csinálnunk ha nem indul a lap.

Vannak OC gombok. A felső sorban lévő "+/-" a CPU szorzót emeli, a villám egy CMOS gomb, az OC Genie pedig a gyári tuning.
Alul lévő "+/-" a BCLK szabályozására hivatott, egy reset és egy power gomb.
Ezek alatt foglal helyet a feszültségek műszeres kimérésének lehetősége, amennyiben nem hinnék a szoftvereknek.

A kis kapcsolókkal lehet még finomítani apróságokon. Például gyári tuning legyen az OC Genie megnyomásával, vagy egy saját profilt töltsön be? Játékhoz kell, vagy benchmarkhoz.
BCLK-t 0,1-s lépésekben vagy 1.0-s lépésekben emelje, hogy tényleg ne maradjon egy csepp sem a CPU-ban? Vagy melyik BIOS-t használja a lap?

Nvidia GTX 770 Gaming

A Gaming szériás alaplapokhoz hasonlóan a piros/fekete szín dominál. No meg a sárkány.

A kiegészítőkben azért nem bukunk hasra.

A kártya jól néz ki! A TwinFrozr IV hűtő eddig sosem okozott csalódást, itt is remekül teszi a dolgát. Normál használat mellett egészen csendes darab. Video

Display port, HDMI, 2db DVI kimenet található rajta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.