2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Biostar Z77 körkép

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Lehetőségem nyílt három Biostar Z77-s lapot kipróbálni két felső kategóriásat és egy középszintűt).

[ ÚJ TESZT ]

Felvezetés

Lehetőségem nyílt három Biostar Z77-s lapot kipróbálni, két felső kategóriás és egy középszintű alaplapról szerzett tapasztalataimat osztanám meg veletek.
Kis hazánkban, kicsiny felhasználóréteg rendelkezik Biostar lappal, pedig remek alternatíva, ha a többi gyártó termékeivel nem vagyunk elégedettek. Híresek jó árképzésükről és kiváló tuning képességeikről.

A belépő-közép kategóriában a TZ77A szerepel hivatalos oldal a felsőbb szegmensben a TZ77XE4 hivatalos oldal és a Hi-Fi Z77X hivatalos oldal foglal helyet.

Szerintem a legvagányabb doboza a TZ77XE4-nek van, de a TZ77A sem rossz. A Hi-Fi Z77X-nél már külsőleg is próbálják a vásárló agyába égetni, hogy ez bizony különleges hangi adottságokkal lesz felvértezve.

Nem érdemel sok szót a látvány. Amit tudnak a lapok, az mind fel van sorolva.

Tartozékokat tekintve a Hi-Fi a nyerő. Hozzá jár a legtöbb kiegészítő, második helyen a TZ77XE4 szerepel, ehhez nem jár mikrofon. Harmadik a TZ77A, néhány Sata kábel, manual, Driver lemez. Nem meglepő igazából ez a sorrend.

Amikor kibontottam a csomagolásokat, a TZ77A-nál rögtön az nyilallt belém, hogy ez tuti jó lap lesz. Annyira egyszerű felépítése és kinézete van, hogy amilyen kis ártatlan, majd annyira is fog harapni. A TZ77XE4 a fekete/narancs színével sokkal durvábbnak hat. A Hi-Fi fekete/kék párosítása is jól eltalált, igazán vaddá az elkülönített hangkártya teszi.

A tápellátás sarkalatos pont, főleg ha tuningot is tervezünk. Biostarnál sosem hangoskodtak húszon-harminc fázisokkal. A kevesebb több elvet követték korábban is. A bemutatóban szereplő legolcsóbb lapnál összesen nyolc darabot találunk.
A két drágább modellnél tizenhárom darab került fel. Ez tulajdonképpen logikus is, alsóbb szegmensbe felesleges, felsőbe pedig szükséges, főleg úgy, hogy a TZ77XE4 az extrém tuningosokat célozza meg inkább. A Hi-Fi pedig ennek az extrább változata.

Hátsó panelen vannak eltérések és furcsaságok. A TZ77XE4-n eSata és Display port is került. Nem tudom, miért nem kerültek ezek fel a Hi-Fi-re. Valószínűleg a költségcsökkentés eredményének áldozata lett.

A PCI Slotok száma és elrendezése eltérő mindhárom esetben. NVIDIA többkártyás rendszert építeni csak a két csúcs lapban lesz lehetőségünk.
A Slotok következőképpen alakulnak:

Sata portok száma és elhelyezkedésében a TZ77XE4 a nyerő. Nyolc darab 90 fokban elfektetve helyezkedik el. A Hi-Fi 6 darabbal rendelkezik, csakúgy, mint a TZ77A, de utóbbinál merőlegesen állnak a csatlakozók.

Memóriák elhelyezését illetően, nincs sok érdekesség.

Be és kikapcsoló gomb egyaránt került mindegyik lapra. A TZ77A-nál nagyon egyszerű, de ellátja a feladatát; a Hi-Fi-nél már ki is néz valahogy.
TZ77XE4 kapott egy CMOS gombot, főleg extrém tuning során tesz jó szolgálatot. Post kijelző valamennyi deszkán visszaköszön, ami Windows alatt hőmérséklet visszajelzőként működik. Piros pont.

A hűtés elég egyszerűre sikeredett a TZ77A-nál, de végül is teszi a dolgát. A Hi-Fi jó dizájnt kapott de a nyerő a TZ77XE4, hőcsöves, komolyabb hűtőfelülettel ellátott darab.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • FM2-es Biostar alaplapok

    Ismételten három Biostar alaplap került a tesztpadra, ezúttal AMD frontról, méghozzá FM" foglalatosak.

  • MSI Z87 XPOWER & GTX 770 Gaming

    Lehetőségem volt kipróbálni az MSI csúcskategóriás alaplapját, a Z87 XPOWER-t és az Nvidia GTX 770-t.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.