2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Super Socket 7 csúcsán

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez volt az utolsó foglalat, aminek használatára engedélyt kapott az AMD is, a többi már történelem.

[ ÚJ TESZT ]

Ismerkedés a platformmal és a hardverekkel

Mostanában szívesen rakok össze különböző PC platformokat, amiket alaposan kigyúrok, és bemutatom, hogy mire is képes az adott masina. Igaziból ez a bemutató is egy ilyen konfigról fog szólni.
Most egy Super Socket 7-es platformot igyekeztem alaposan kigyúrni.

Számomra amúgy is igen kedves ez a platform, hiszen rengeteg különböző processzor készült bele, különböző gyártóktól. A 90-es évek legvégén, az akkor még x86-os alapú processzorokat gyártó három nagy cégen (Intel, AMD, Cyrix) kívül még gyártott processzorokat ebbe a foglalatba az IBM (Cyrix alapú CPU-kat), az IDT (WinChip) és a Rise Technology (MP6) is.
Egy kicsit beszélgessünk a Super Socket 7-ről!

Lényegében ez a CPU foglalat a Socket 7 némileg módosított változata, amelyet az AMD tervezett, és 1998-ban került piacra. Az AMD elsősorban a Slot 1-es alaplapok, és az abba illő Pentium II-k és Celeronok ellen küldte harcba, több-kevesebb sikerrel. A Super Socket 7 támogatja már a 100 MHz-es FSB-t, és az AGP portot is, amelyek a “sima” Socket 7-nél még nem voltak jelen. Szerencsére a kompatibilitás is megmaradt.

Ráadásul oda-vissza, azaz egy “sima” Socket 7-es CPU-t használhatunk Super Socket 7-es lapban, sőt akár bizonyos esetekben a Socket 5-ös CPU-kat is belerakhatjuk a Super Socket 7-es lapokba, de a Super Socket 7-es CPU-k is mennek némely Socket 7-es lapban, igaz, akkor a 100 MHz-es FSB-s CPU-k kisebb FSB-n ketyegnek. Továbbá fontos megjegyezni, hogy ez volt az utolsó foglalat, aminek használatára engedélyt kapott az AMD is. Ezután az AMD teljesen saját foglalatot tervezett, ez volt a Slot A, de az már egy másik történet lesz.

Lássuk az alaplapot:

A választottam egy Gigabyte GA-5AX alaplap lett, amin az ALI Aladdin V chipset kapott helyet 512 KB L2 gyorstárral megspékelve. Igen, ennél a platformnál az L2 Cache még az alaplapon kapott helyet, abban az esetben, ha volt a CPU-ban is L2 Cache (ilyen például az AMD K6-2+, AMD K6-III és AMD K6-III+ CPU), akkor az alaplapi L2 Cache L3 Cache-ként funkcionál.

Az alaplapon találunk egy AGP portot, 4 PCI-t és 2 ISA foglalatot is, az FSB-t állíthatjuk 150 MHz-ig is DIP kapcsolók segítségével 5 MHz-es lépésekben (igaz, csak 110 MHz-ig stabil az alaplap), továbbá, ami nagyon pozitív, hogy a CPU magfeszültségének akár 1,3 V-ot is beállíthatunk, ilyen alacsony beállítási lehetőséget más lapon még nem láttam. Általában a Super Socket 7-es lapok 1,8 – 2 V-ig vihetők le, így akár retro alacsony fogyasztású passzív gép is faragható belőle, ha valakinek ilyen perverziója van.
CPU-ból egy 550 MHz-es AMD K6-III+ került kiválasztásra.

Ez a CPU 100 MHz-es FSB-vel és 256 KB L2 Cache-el rendelkezik és 0,18 mikronos gyártástechnológiával készült, támogatja az MMX-et és a 3DNow!+-t is. A K6-2+ és K6-III+ CPU-król még annyit kell tudni, hogy hivatalosan ezek a processzorok laptopokba lettek szánva, de megjelenésükkor mégis kerültek tálcás verzióban is piacra, aminek örülhettek az asztali gépek tulajdonosai is, mert ha az alaplap tudott kellően alacsony feszültséget beállítani, akkor az asztali gépek alaplapjaiban is működtek ezek a CPU-k.

Mivel hivatalosan Európába nem szállítottak ilyen CPU-kat tálcás verzióként, ezért elég ritkák, főleg a magasabb órajelű példányok, és az áruk is igen húzós, még az eBay-en is, ha feltűnik egy 500 vagy 550 MHz-es példány, 30-40 ezer (!!!) Ft-ért is el lehet őket adni.

VGA kártyából egy PNY gyártmányú GeForce4 Ti4600 került a lapba. Igaziból egy FX5950 Ultrát akartam belerakni, azért azt, mert az volt a legerősebb (Nvidia) kártya univerzális AGP csatolóval. De sajnos valami oknál fogva állandóan memóriacímtartomány-ütközést jelzett az Eszközkezelő az FX-nél, amint belekerült a gépbe a 2. Voodoo kártya is, így hát maradt a TI4600, ahol ilyen probléma nem lépett fel.

…És igen, 2 db Voodoo2 kártya is landolt az alaplapban, SLI-be kötve.

Igaz, a Super Socket 7-es alaplapok nem kedvelik a Voodoo-féle SLI-t, egyrészt maga a platform túl gyenge ahhoz, hogy kifussa magát a második kártya, másrészt pedig egyszerűen a chipsetek sem szeretik a Voodoo2 SLI-t, tehát ha a CPU bizonyos esetekben képes is lenne kihajtani mind a két kártyát, egyszerűen mégsem tudnak profitálni az alkalmazások a plusz hardver nyújtotta erőforrásból.
Hogy miért raktam ezek ellenére 2 db Voodoo2-t a gépbe? Azért, mert a Voodoo2 által hajtott játékoknál csak SLI módban érhető el az 1024x768-as felbontás, ami viszont bekapcsolható.

Úgy voltam vele, hogy a relatíve modernebb játékokat amúgy is a GeForce4-en fogom futtatni, ami persze szintén nem futja ki magát a K6-III+ mellett, semmilyen körülmények között sem, de ezt most ne vegyük figyelembe, viszont a régebbi játékok, ahol meg elérhető a Glide is, ott mindenképpen a Voodoo kártyát használnám renderelésre, viszont ha megoldható az 1024X768-as felbontás, akkor inkább már így használnám.

Igen, tudom, hogy nem egyforma a két 3dfx kártya, de ennek ellenére működik az SLI velük.
Természetesen került a gépbe egy egyszerű 10/100-as SMC LAN kari is, a hangért pedig egy ISA buszos viszonylag egyszerűbb Creative gyártmányú SB32 lett a felelős.

Operációs rendszerből a Windows ME lett feltelepítve, rakhattam volna fel Windows 2000-et, vagy akár egy SP1-es Windows XP-t is, ami még aránylag használhatóan futna, de ezek az operációs rendszerek már nem támogatják a Voodoo2 SLI-t, az XP pedig még a feeling faktort sem tudta volna annyira biztosítani. Persze rakhattam volna Windows 98 SE-t is, de én szeretem a Millenniumot. Nem röhög!
Tehát bekapcsolás előtt fussuk át, miből lett összerakva a konfig:

Gigabyte GA-5AX alaplap
AMD K6-III+ 550 MHz @605 MHz CPU
256 MB SD RAM
GeForce4 TI4600 + 3dfx Voodoo2 SLI
20 GB lapos Maxtor IDE HDD
Windows ME operációs rendszer

Természetesen a tuning nem maradhatott ki. Az FSB-t 110 MHz-re tudtam emelni, 115 MHz-en már instabil volt a rendszer, az alaplap nem viselt el többet. Így is 10% pluszt sikerült még kicsikarni a rendszerből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.