Mini ITX gép építése A-Z-ig

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2010-10-11 12:48

Szeretném megosztani veletek, ha mini-ITX építésbe fogtok, milyen lehetőségeitek vannak, tippek-trükkök

[ Új teszt ]

Előkészületek

Régebben csináltam egy 3 részes személyes bejegyzést a mini ITX gép építéséről,
1. Előkészületek, 2.Megvalósítás, 3.Tesztek modding, most ezeket a cikkeket gyúrtam össze, hogy a nagyközönség elé tárjam.

Olvastam egy cikket egy mini-ITX alaplapról, amivel egy teljes értékű asztali gép építhető,
mi ebben az érdekes, hogy a mini-ITX mindössze 17*17cm-es.
Mivel az év 12hónapjából 7-8 hónapot Ausztriai munkával töltök, ezért kénytelen voltam venni egy notebook-ot, de a játékok terén igencsak nagy kompromisszumokra kényszerültem és egy olyan notesz amivel játszani is lehet 200-250+ eFt.

Mivel 3-4 hónapra kell kihozni cumót ráadásul kettőnknek, ezért nagyon meg kell fontolnunk, hogy mit is préselünk be az autóba, tehát az asztali gépem felejtős, de egy ilyen ITX-es gép mindössze 1/3 1/4-e az asztalinak mindennel együtt nem sokkal több helyet foglal a notinál. Ezért belefogtam, hogy megépítsek egyet ;]
Még ha némi kompromisszumra is kényszerülünk, ez inkább a hely szűke miatt lesz ,az általunk választott ITX-es házban.(erre későbbiekben visszatérek)

Kezdjük az alapoknál:

AMD fronton

A Sapphire Pure Mini 785G alaplapjában találunk meg mindent amire szükségünk lehet,
ahogy a nevéből is kiderül 785G északi híddal rendelkezik ami egy HD4200-as videó vezérlőt tartalmaz 128MB-nyi SP-vel, DX10-es és hardveresen segít a videó lejátszásban, délen egy SB710-es chip teszi a dolgát.
A lap AM3-mas procikat fogad egészen X6 Thuban-ig DDR3 1600Mhz-ig támogatja a memóriákat DC vezérlővel rendelkezik és 4db SATA egy PATA 10db USB csatlakozással büszkélkedhet és ami számomra még nagyon fontos volt teljes értékű PCI-E x16-ot tartalmazott. Mindössze egyetlen aprócska probléma akadt, sehol nem találtam ilyen alaplapot :O
Még is csak előkerült a lap, csak más néven: Sapphire IPC-AM3DD785G
Aprócska gondra időközben fény derült, nem tud ACC-t (nekem olyan 1magos sempron le-140-em van amiben lehet aktiválni a letiltott magot, de ehhez ACC szükséges)tehát ebbe is kellene vennem mindent CPU+DDR3..., ha CPU vételre kerülne a sor akkor egy AMD Athlon II X3 440 3.00Ghz mellett döntenék, 3mag 3Ghz-en nekem untig elég, ha nem menne a tuning a lap miatt, az ára meg 22eFt, a lap 33eFt

Intel fronton:

Kutatni kezdtem más hasonló lapok után, de olyant ami mindezt tudta nem találtam, csak Socket 1156-ban.
Gondoltam miért is ne. A core i3/i5 amúgy is jobb fogyasztás/ teljesítménnyel rendelkezik ami az ITX-es konfiguráció korlátozott méretű tápja miatt igencsak előnyös.
Csak viszonyítás képen egy ATX és egy mini-ITX(a lapok tudása nagyjából azonos)

Tehát a lap egy GA-H55N-USB3 az összes eddig megjelent 1156-os CPU-t fogadni képes DDR3 1666+/1333/1066/800 MHz DC memória támogatással rendelkezik.
teljes értékű PCI-E x16 os foglalattal rendelkezik, támogatja az USB2.0/3.0-át egyaránt, 4 x SATA 3Gb/s, DualBIOS,
kiváló minőség a 2 unciás réz nyomtatott áramkörrel rendelkező Ultra Durable™ 3 technológiának köszönhetően, és ami számomra nagyon fontos volt a PCI Express x16 foglalat.A lap meg is volna, a processzor egy core i3 530 lesz, 2*2GB kingmax 1600Mhz DDR3 kiséretében, az egy 1TB-os Hitachi és egy HD4670-es a VGA adott volt. Ez a VGA ráadásul 2 slotot foglal el ami ugye a játékhoz tervezett VGA-nál nem ritka.
Azt hinnénk, na a nehezén már túl vagyunk, de nem így van.
Aki nem integrált VGA-t szeretne annak találnia kel egy olyan ITX házat amibe belefér egy diszkrét videó vezérlő, esetünkben a 2slotos hűtéssel együtt és a tápnak is el kell bírnia a rendszert.

Házak:

Sok keresgélés és sok ház megtekintése után, egy SilverStone házikóra bukkantam.

Méretek:222 mm (W) x 176 mm (H) x 276 mm (D)
tehát megfelelően kicsi,
300W-os 80+ os táppal szerelték amiben aktív PFC-van, ez ehhez a konfigurációhoz bőven elegendő lesz.CPU 73W, VGA 59W, memóriák ~10W, alaplap ~10-15W, HDD~10W, ODD ~10W=177W
Most jönnek a kompromisszumok amit az elején már említettem, maximum 82mm magas CPU hűtő fér be valószínűleg a gyárit fogom használni
és Itt található a még megfelelő méretű VGA-k listája. Ha csak nem vagyunk hardcore játékosok, szerintem nem kell nagy kompromisszumokat kötnünk.
A hűtésről elöl egy 12cm-es venti gondoskodik 1200RPM(19dBA), hátul egy 8cm-es szintén 19dBA hangerővel.

További keresgélés után találtam még két alkalmasnak tűnő házat.
Az egyik a codegen , a másik a Lian Li kínálatában található meg.

Kezdem a Codegen MX-31 névre hallgató házával.

Egyszerű kis házikó, a különlegessége 2 dologban rejlik, az egyik, hogy teljes ATX szabványú tápot tud fogadni, a másik pedig, hogy létezik olyan változata ami távirányítható, az alap modell 300W-os táppal(illik lecserélni)~10eFt, távirányítóval és 400W-os táppal ~16eFt.
tehát kedvező az ára csak ne felejtsük el, azt a tényt hiába van benne táp az olyan mint, ha nem is lenne :D, ha csak nincs otthon elfekvőben egy megfelelő akkor annak az árával is kell számolnunk, így már nem is olyan jó vétel, a legnagyobb gondom vele, hogy csak 1slotos VGA fér bele, abból is max 170mm hosszú és ebbe is csak slim DVD rakható.
A méretei 355 * 200 * 160mm itt találtok róla bővebb információt

A Lian Li kuckó, már ígéretesebbnek tűnik, mert teljes értékű ATX tápot és ODD-t fogad.

Ezek ellenére továbbra is igen kicsi. Mindössze 193mm x 290mm x 208mm

itt találtok róla további képeket

Érdekesen van megoldva az alaplap helyzete is, az oldallapra kell szerelni.

Ami még kérdőjeles a dologban, hogy elfér benne a dupla slotos VGA, vagy nem. Hely az lenne 4 cm, de alul van a HDD is, aminek rezgéseit nem mellékesen gumi alátétes csavarok nyelik el és a kártya hossza max 208mm lehet.

Hivatalos oldala a házikónak.

Szépen igényesen van megcsinálva ez a ház, cserébe az ára 17eFt-tól indul, számomra érthetetlen módon 2-3eFt különbség van a különböző színek között.
A házakban további gondot okoz, ha le akarjuk cserélni a gyári CPU hűtőt, mert a Silverstone-ban 82mm, Lian Li-ben 70mm hely van a számukra, codegen-nél sajnos ez az információ hiányzik.

Pár megoldás CPU hűtésére.

[na meg így]

vagy így is lehet

Építés

Az első részben próbáltam összeszedni milyen lehetőségeink vannak, ha egy mini-ITX gép építésére adjuk a fejünket.
Leírtam egy-egy példát AMD és Intel fronton is, gépházat hármat is bemutattam és próbáltam összeszedni minden információt a lehetséges hűtésről, alkatrészekről...

A döntésem a mostanában igen közkedvelt Intel Core i3-530 2,93Ghz(26,5eFt) processzorára esett, amiről egy összehasonlító tesztet olvashattok itt a PH hasábjain.

Ehhez pedig a Gigabyte GA-H55N-USB3 mini-ITX (25,5eFt)lapját választottam amit, már a cikk első felében bemutattam, a RAM-ok-nál inkább a mennyiséget és az árat szem előtt tartva vettem 2*2GB Samsung DDR3 1333Mhz (16eFt) memóriát, eddigi tapasztalataim alapján általános használat mellett a 2*2GB untig elég és többet számít a mennyisége, mint a sebessége, mert azt, csak bizonyos alkalmazások honorálják pár % gyorsulással főleg tömörítő programok és játékok. Egy HD4670 GDDR4 és egy 1TB-os Deskstar 7K1000.C került még a gépbe.

Eredetileg három ház között vacilláltam, a silverstone tűnt a legjobb választásnak, a Lian Li ház is ígéretes volt, de végül még is, a Codegen MX-31-es mellett döntöttem, mert rájöttem, hogy nekem nem jó a gyári CPU hűtés és a Lian Li-be max.70mm, a silverstone-ba max. 82mm magas fért volna be, ilyen magassággal meg nem találtam nekem megfelelőt, ami hozta volna az elvárt plusz teljesítményt a gyári Intel hűtőjével szemben és nem kerül 10+eFt-ba.
A másrészt meg az ár is döntő volt, hajlandó lettem volna több pénzt áldozni egy olyan házra ami minden kitételnek megfelel, de mindegyikben van hiba.
A Lian Li PC-Q07-n nem tudsz extra ventilátort berakni házhűtésnek, mert nincs rá mód, így csak a táp küldi kifele a meleget ami nem túl jó megoldás és csak úgy fér be 2slotos VGA, ha alulra noti vinyót teszel,
Silverstone SST-SG05B lett volna még a legmegfelelőbb, de a max 82mm-es CPU hűtő magasság szintén gondot okozott és ennyi pénzért már igazán áthidalhatták volna ezt a hibát valahogy :U
Codegenben MX-31 a táp és az egy slotos VGA ami probléma, de tápom van,
az egy slotot, meg megoldom valahogy, szóval mindegyiknél kell valami kompromisszumot kötni, akkor már a legolcsóbbnál a legkevésbé fájó :D majd 15eFt-al olcsóbb silverstone-nál és ebbe beletudok rakni egy 3eFt-os AC alpin 11 pro rev2-őt ami tutira jobb, mint a xigmatec 5,5eFt-os hűtője amit silverstoneba kellett volna raknom jobb híján :K
szóval nagyjából ezért :DDD

Na lássunk neki.

Hozzávalók:

Egy pár hűtő:

Először a memóriákat és a CPU-t raktam be.

Majd az Alpin 11 pro rev2. következett volna, de már a keret felhelyezésénél szembesültem vele, hogy vagy az egyik RAM-ról kellett volna búcsút mondanom, vagy a VGA-tól

Ezek után maradt a gyári hűtő.

A házba, először a tápot raktam be:

Aztán meg a többit, az alaplapot csak be kellett csavarozni, mivel már teljesen összeraktam, de másképpen nem is nagyon lehetne szerelni, mert igen kicsi a hely.
A VGA-ról le kellett szednem a ventilátort(PowerColor HD4670 GDDR4 AC hűtős 168mmx111mmx38mm), mert nem fért el. A hűtését úgy oldottam meg, a ház oldalára egy 8cm-es ArcticCooling TC ventit szereltem kívülről

Hátulra beraktam egy 8cm-es AC PWM-et ami a házba szívja a friss levegőt, a táp végéhez meg szintén egy ilyen került, ami segít a házon kívülre fújni a meleg levegőt, így hátulról a táp felé és onnan kifelé megy a levegő és így egyirányú az áramlat.

A VGA mellett nem sok hely marad, pontosan 2cm, tehát egy slot, a CPU hűtőnek meg 12cm lehet a max. magassága.

Gyors kötözőre mindenképpen szükségünk lesz.(kábel a rengetegben)

Na itt pedig a végeredmény:

Lássuk, hogy sikerült a hűtést megoldani, idle hőmérsékletek, jelenleg netezés közben:

20-30 perc DIRT 2 után:

Szerintem teljesen rendben vannak a hőmérsékletek :)
Majd még rakok be további teszteket.
fogyasztás:
idle: 65W
CPU load 100W
GPU+CPU load 160W(Eversest CPU stress+memory stress+furmark multi gpu stress)

Végső simítások, tesztek

Bár a hőmérsékletek elég jók, de a CPU-t nem szívesen bízom a gyári hűtésre, viszont az Alpin 11 PRO rev2 elsőre nem fért be, vagy a memóriára, vagy a PCI-E csatlakozóra lógott rá. A VGA-ról semmiképpen sem akartam lemondani, ezért maradt két lehetőség, vagy kiveszem az egyik memóriát, hogy a hűtő elférjen, vagy kivágok egy darabot a hűtőből, ez utóbbi mellett döntöttem, mindössze 2-3mm-t kellett levágnom a keret aljából és máris elfért alatta a RAM.

A VGA még így is ki van centizve, vagy inkább milizve.

Végre egyben a gép úgy ahogy szerettem volna. Most ismerkedjünk meg a Gigabyte H55N-USB3 BIOS-ával, minden megtalálható benne, mint a nagyokban:

Az F11 és F12 gombok megnyomásakor menteni és betölteni tudunk profilokat, pontosan 8-at.

Tesztek:

Downclock:

Ezután elkezdtem tesztelni a gépet, elsődleges célom, az volt, hogy hűvösen tartsam, ezért downclock-ba kezdtem, hagytam mindent a gyári értéken és elkezdtem csökkenteni a CPU feszt, egészen 1V@2,93Ghz-ig sikerült eljutnom.
Időközben Szipi kolléga jóvoltából lejjebb tudtam menni, mégpedig úgy, hogy az alap feszt normálra állítottam és a Dinamikus Vcore feszt állítottam 0,2065-re, így terhelve 1V-on megy a CPU, terheletlenül pedig 1200Mhz 0,72V-on, így a fogyasztás igp-vel 40W környékére csökkent.

Overclock:

Ezután hajtott a kíváncsiság, mit bírhat a CPU alapfeszültségen, elsőre bátortalanul 3,3Ghz-re emeltem az órajelet futtattam egy kis stabilitás tesztet, de mivel sokat olvastam az i3-ról mielőtt megvettem, ezért tudtam még nyugodtan feljebb mehetek.
Így is történt, 3,66Ghz-re emeltem az órajelet, így a visszaosztott memória pont 1333Mhz-en ment (mivel egyenlőre nem akartam mást tuningolni) így kezdtem prime 95-öt futtatni, láttam, hogy a CPU hűtőnek kb. ez a vége, mert maximumon pörgött(2000RPM) és így is 65fokosak voltak a magok, ezért hagytam így fél órát és miután stabilnak bizonyult, nem az órajelet emeltem tovább, hanem inkább csökkenteni kezdtem a feszültséget, egészen 1,125V-ig sikerült lemennem stabilan a 3,66Ghz- mellett, így már a magok 60 fok alatt maradtak és a CPU hűtő is "csak" 1850-en pörgött, még 2óra prime után sem ment feljebb, ezek után már nem hagyott nyugodni a kisördög, ilyen alacsony V-cor mellett ennyit tud, csak meg kéne néznem legalább eredeti feszültség, mellett a végét.
Visszaosztottam memóriát és PQI-t, hogy ne szóljanak bele a végeredménybe és 3,9Ghz-re húztam a processzort 1,2V mellett, a gép elindult, gyorsan csináltam egy validot, de a gép továbbra is stabilnak tűnt, lefuttattam pár everest tesztet és még mindig tartotta magát. Gondoltam akkor had szóljon egy kis prime, legrosszabb esetben újraindul a gép, de hiba nélkül futott, hagytam fél órát, de már 72-73 fokosak voltak a magok ezért nem kínoztam tovább, ebben a gépben ezzel a hűtővel ez amúgy sem egy járható út.

Azért, ha már ezzel megvoltam, a memóriát is belőttem 1333Mhz cl7-re 1,5V-n a gyári cl9 helyett és 1V 2,93Mhz mellett futtattam 4óra prime-et és nem hibázott.

A memória is nagyon jól szerepelt, pláne ilyen olcsó pénzért(2*2GB Samsung 16eFt), egészen 1750Mhz cl9-ig stabil maradt. Néztem vele egy Winrar bench-et.

Gondoltam nézek egy max OC-t is 4400Mhz ez fölé még nem sikerült mennem.
Arra gondoltam, hogy itt lehet az alaplap vége, de nem az még bírta 220 BCKL-ig

Mivel mini-ITX gépről van szó sokakat érdekelhet a fogyasztás:

Idle 65W a teljes gép fogyasztása monitor nélkül

everest stability teszt alatt:

3,3Ghz 1,2V 95-105W 1650RPM 55fok, BCKL 150Mhz PQI 2700Mhz RAM1200Mhz 9-9-9-24 1,5V

3,66Ghz 1,216V 100-110W 1865RPM 59fok BCKL 166Mhz PQI 2656Mhz RAM 1333Mhz 9-9-9-24 1,5V

prime 95

Minden alapon:

2,93Ghz 1,2V 105-110W 1750RPM 59-60fok BCKL 133 PQI 2926Mhz RAM 1333Mhz 7-7-7-20 1,5V

2,93Ghz 1V (terhelve) 88-90W 1375RPM 47-48fok BCKL 133 PQI 2926Mhz RAM 1333Mhz 7-7-7-20 1,5V

3,66Ghz 1,216V (terhelve 1,232V) 120-123W 2070RPM 63-66fok BCKL 166Mhz PQI 2656Mhz RAM 1333Mhz 9-9-9-24 1,5V

3,66Ghz 1,1875V (terhelve 1,2V) 115-118W 2000RPM 58-63fok BCKL 166Mhz PQI 2656Mhz RAM 1333Mhz 9-9-9-24 1,5V

3,66Ghz 1,1750V (terhelve 1,2V) 112-117W 2000RPM 58-62fok BCKL 166Mhz PQI 2656Mhz RAM 1333Mhz 9-9-9-24 1,5V

3,66Ghz 1,1500V (terhelve 1,168V) 110-115W 1940RPM 56-60fok BCKL 166Mhz PQI 2656Mhz RAM 1333Mhz 9-9-9-24 1,5V

3,66Ghz 1,1125V (terhelve 1,136V) 107-111W 1830RPM 54-58fok BCKL 166Mhz PQI 2656Mhz RAM 1333Mhz 9-9-9-24 1,5V

3,9Ghz 1,2V (terhelve 1,232V) 129-131W 2100RPM 66-67fok BCKL 178Mhz PQI 2848Mhz RAM 1066Mhz 9-9-9-24 1,5V

Ezek után eltelt egy kis idő és beszereztem egy XFX HD4830-at(18eFt újan) ami egy slotos így már nem kellett kívülről elcsúnyítanom a házat és beszerelésre került egy SSD is.
A VGA hűtése elég jó, de hangos, szerencsére PWM-es tehát csak az ATT(ati tray tools) programra volt szükségem, hogy átírjam a szabályozást, így már a hangereje is rendben van.
A képen még csak próbaüzem volt, a tápot még nem szereltem be, de most már bent van,
egy 400W os FSP APN-re cseréltem a 350W-os chiftec-et, mert annak rossz volt a hatásfoka és nagyon melegedett, ezzel már ilyen gondok nincsenek, ráadásul sokkal kevesebb vezetéke van, ezért a kábelekkel is kevesebbet kellett bajlódni. Ezekre a dolgokra jobb előre gondolni, a hűtés szellőztetésre fokozottan figyelni kell, mert szó szerint egymást érik az alkatrészek, és egymásnak is átadják a hőt, a sok vezeték is ronthatja a szellőzést.

Miután meglett az új táp (FSP 400W APN) és VGA (HD4830) ismételten mértem fogyasztásokat:

Idle 68W a teljes gép fogyasztása monitor nélkül, tehát mindössze 3W-al fogyaszt többet a gép a HD4830-al az új táp jobb hatásfokának köszönhetően (70% vs. 80-85%)

Minden alapon prime95 alatt 110-115W (beállítások megegyeznek)

Megmutatom mennyire gyors lett a gép az SSD-nek köszönhetően
jobb szemléltetést nem tudtam kitalálni, mint ezt a kis videót

A gép teljes tartalma:

CPU: Intel core i3-530 26,6eFt
alaplap: GIGABYTE GA-H55N-USB3 26eFt
RAM: 2*2GB Samsung 1333Mhz cl9 16eFt
VGA XFX HD4830 18eFt
HDD: HITACHI 7K1000C deskstar 1TB 16eFt
SSD: KINGSTON 30GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow V SNV125-S2/30GB 21,4eFt
CPU hűtő: ARTIC COOLING alpin 11 PRO Rev2 3eFt
Házhűtő: ARTIC COOLING F8 1,5eFt
Tápegység: FSP 400W APN 9,2eFt
DVD RW slime: LG GT20N Fekete 8eFt
Monitor: ACER V24SHD 24" FullHD 45eFt
Ház: Codegen mx-31 mini-ITX ház 9eFt
ez összesen 199eFt
további kiegészítők:
billentyűzet: Logitech classic 200 (4,5eFt)
egér: SAMSUNG ANYZEN (5eFt)
Wifi: Belkin share 300Mb/s (6,5eFt)

akinek tetszett az írásom, azt arra kérném, hogy szavazzon a cikkemre :B
Itt teheti meg. Köszönöm:R

Ennyi:D
by Gabesz