Hirdetés

2020. augusztus 6., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen SSD-t vegyek?

Hasznos információk és támpontok SSD vásárláshoz, felhasználói tapasztalatok alapján!Update 2016.05.16!

[ ÚJ TESZT ]

Élettartam és kondíció

Az SSD-kben az adatokat memóriachipek (NAND-flash) tárolják, melyek írási kapacitása véges, és ezt egy vezérlő szabályozza. A mostanában kereskedelmi forgalomban lévő SSD-k korszerű vezérlővel rendelkeznek, és speciális algoritmusok (TRIM és Garbage Collector [továbbiakban GC]) segítségével próbálják az SSD-re történő írások mennyiségét arányosan elosztani és azokat csökkenteni, meghosszabbítva ezzel az SSD élettartamát.

Hirdetés

Erről az élettartamról sok legenda kering az éterben, de az az igazság, hogy hamarabb fogjuk lecserélni az SSD-t a gépünkben, minthogy az elhasználódna. Részletesen erről itt olvashatunk. Ahhoz, hogy az a bizonyos algoritmus működni tudjon, szem előtt kell tartanunk a következőket. Olyan operációs rendszert kell használnunk (ez pedig a W7/8, többek között ezért írtam korábban, hogy ajánlott), amely támogatja a TRIM-et,olyan drivert ( W7/8 AHCI/IDE alap drivere ilyen) kell használnunk, ami továbbítja a TRIM parancsot, és olyan SSD-t kell választanunk, amely képes a TRIM-re. Ha ezt megtettük, és nem írunk naponta nagyon sok ( 30 GB feletti) adatot az SSD-re, hagyunk rajta kb.10% szabad helyet, akkor szerintem nem kell aggódnunk az élettartam miatt.

Amennyiben nem tudunk, vagy nem szeretnénk lemondani megszokott XP vagy Vista rendszerünkről (amelyek nem támogatják a TRIM-et) akkor sincs gond. A cikk végén található konkrét ajánlásban olyan vezérlőjű SSD-k szerepelnek, melyek hasonló (GC) karbantartásra képesek, bár ez nem azonos a TRIM-mel, de elég hatékony számunkra.

5.Használt SSD?

Az előző pontban leírtakat figyelembe vételével óvatosnak kell lennünk a használt SSD vásárlásakor.
Nem tudhatjuk, hogy az eladónál mennyi írásnak volt kitéve az SSD.
Jelen pillanatban nem tudok olyan megbízható programról, amely képes lenne firmware frissítéstől és formázástól függetlenül pontosan megállapítani az SSD életkorát, vagyis azt, hogy eddig mennyi írás történt rajta. Az SSD Life, és a főleg HDD-k tesztelésére kifejlesztett Hard Disk Sentinel sem bizonyult egyértelműen ilyennek (egy firmware frissítés, vagy secure erase után előfordulhat, hogy az új gyári állapotot, 100% kondíciót mutatnak), mégis valamennyire mérvadóak lehetnek.
Azt gondolom, hogy használt SSD vásárlásakor a kedvező ár mellett, a legjobban egy több éves gyártói garanciával járunk!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.